Vosak za kosu za žene i muškarce – koji odabrati, cena

Svi znamo da za kosu postoji more proizvoda, zbog čega veoma često i dobijamo migrenu kada dođemo do rafa sa preparatima za neku i stilizovanje kose: te šampon za suvu i oštećenu kosu, te šampon za pranje i negu farbane kose, te šampon za brži rast kose, šampon protiv peruti, a pored toga redovi balzama, maski i različitih pakovanja za kosu. I taman kada mislimo da ćemo da isplivamo na obalu – preparati za uređivanje kose: farbe, gelovi, voskovi i ostali slični proizvodi!

Sada se postavlja jedno pitanje, kada se radi o preparatima za stilizovanje kose: čemu i vosak i gel? Ipak, svi znamo kakav efekat ima gel za kosu i to već decenijama, a, pri tom, ima toliko različitih vrsti i jačine gelova. Koja je razlika između gela i voska i zašto nam uvek preporučuju vosak, kada im je funkcija već ista, a gel koriste skoro svi?

Pa ovako, prva i osnovna razlika između gela i voska za kosu je u njihovoj bazi, pa, samim tim, i način funkcionisanja. Gel za kosu je baziran na vodi, a, nakon sušenja se stvrdne, što u većini slučajeva daje neprirodan izgled kose i oštar i tvrd osećaj na dodir.

Vosak je, kako mu i samo ime kaže, baziran na vosku. Iako su uloga gela i uloga voska iste, ipak se rezultat značajno razlikuje. Prvestveno, kosa nakon korišćenja voska deluje daleko prirodnije bez vidljivog traga korišćenja ikakvog preparata, ukoliko se aplicira pravilno, naravno.

Druga značajna razlika je u tome što, kada aplicirate gel i jednom napravite frizuru, ona ostaje fiksirana u skoro istom obliku gotovo do sledećeg pranja kose.

Sa druge strane, nakon što stilizujete kosu voskom za kosu, frizuru naknadno možete i promeniti bez ikakvog problema.

Vosak za kosu je savršen preparat za kratku i poludugu kosu koje će lako oblikovati, a dati im i dodatnog volumena, a takođe je dobar i za kovrdžavu kosu, jer se njime perfektno definišu i šiške i lokne i sama frizura. Osim oblikovanja, vosak za kosu igra ulogu i u nezi kose i daje joj prirodni sjaj.

Loading...

Naravno da vosak za kosu ima i svojih mana. Prva mana voska za kosu je ta što se malo teže ispira, to jest zahteva nekoliko nanošenja šampona i intenzivnije trljanje. Druga je ta što nije baš naročito preporučljiv preparat za stilizovanje izuzetno dugačke kose, s obzirom na to da uglavnom ne daje željene rezultate na velikoj dužini.

Takođe, uvek se nanosi na čistu kosu, s obzirom da u suprotnom daje izgled masne i neoprane kose.

Sada, nakon što smo ustanovili da je vosak za kosu uvek mnogo bolji izbor za oblikovanje kose od gela ili pene za kosu, pogledajmo na koji način se vosak aplicira i kako izabrati pravi vosak za kosu.

Kako se nanosi vosak za kosu?

Započnimo sa načinom primene voska za kosu.

Prvo i osnovno pravilo stilizovanja kose voskom za kosu je da se on aplicira isključivo na čistu kosu.

Doduše, kosa može biti i vlažna pre apliciranja, ali ne bi trebalo da bude baš u potpunosti mokra. Kada smo kod toga, ma koliko nevoljni i umorni bili, nikako nemojte zaspati pre nego što isperete kosu i nakon nanošenja voska.

U suprotnom, Vaša kosa će ujutru izgledati masno, kao da je niste prali između jedne i više nedelja.

Što se količine tiče, imajte u vidu da vosak za kosu dolazi u izuzetno malom pakovanju sa razlogom. Naime, za poludugu kosu je dovoljna količina voska za kosu veličine svega jednog zrna graška, dok je za kratku kosu potrebno još manje, svega jedna mrvica voska.

Pre nanošenja voska za kosu, obavezno ga protrljajte između dlanova, kao što i inače radite sa gelom ili uljima za kosu. Na ovaj način ćete u potpunosti smekšati vosak, što će Vam omogućiti lakše nanošenje, a, još važnije, sprečiti slepljivanje kose ili stvaranje grudvica u kosi.

Loading...

Takođe morate imati u vidu i da je vosak za kosu savršen isključivo za kratku i poludugu kosu, ali da verovatno nećete biti zadovoljni efektom koji će vosak za kosu imati na izuzetno dugoj kosi, zbog čega ga, u ovom slučaju, treba izbegavati.

Vosak za kosu za muškarce

Samo negovan muškarac je lep muškarac! Bez obzira na to što se dugo spremanje za izlazak iz kuće smatra isključivo ženskom karakternom osobinom, sve je više postao i trend muškaraca. Samo zato što se ovakva priprema pripisuje ženama, ne znači da muškarce treba da bude sramota da malo porade na svom izgledu.

Naravno, pri tom ne mislimo na krajnost u koju mnogi odlaze, pa se podvrgavaju depilaciji, čudnim, pomalo ženskim frizurama i odećom koja jedva da pristaje i ženama koje pato od viška kilograma, već na održavanje higijene, vođenje računa o načinu i stilu odevanja i urednom održavanju dlaka glave. Tu se prvenstveno misli na bradu, koja uvek mora biti čista i lepo stilizovana, i kosu, koja uvek treba biti čista i lepo podšišana.

Sve više muškaraca smatra da svoju kosu  pravilno stilizuje koristeći gel. Ovo je zapravo velika greška. Ne samo da kosa izgleda neuredno, već je i masna i neprijatna i gruba na dodir

Sa druge strane, vosak je savršen preparat za stilizovanje kratke, muške frizure, kojoj daje sjaj, volumen i mekoću. Ipak, ukoliko imate prirodno masnu kosu, korišćenje voska i nije naročito preporučljivo jer frizura uglavnom ne ispada onako kako ste zamislili.

S obzirom da, kao u slučaju gela, postoje i različite vrste i jačine voska, nemojte dozvoliti da Vas dekuražira ukoliko iz prvog puta ne uspete da pogodite pravi vosak za Vašu kosu. Kada je reč o proizvođaču, najpreporučljiviji na svim domaćim forumima je Bumble & Bumble Sumowax, koji možete naći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici kozmetike po relativno pristojnoj ceni, ali ipak sa jačinom voska morate eksperimentisati dok ne naiđete na odgovarajuću.

Vosak za kosu za žene

Vosak za kosu, odnosno styling vosak, je postao broj 1 proizvod za kosu za kojim lude, kako žene svih generacija, tako i profesionalni frizeri.

Iako, kao što smo već mnogo puta naglasili, vosak za kosu nije preporučen osobama sa izuzetno dugačkom kosom jer krajnji ishod nikada nije zadovoljavajuć sa druge strane, kada govorimo o kratkoj ili poludugoj kosi, naravno, samo ukoliko se stylish vosak aplicira na pravilan način i na ne toliko masnoj kosi, vosak daje savršene rezultate.

Stylish vosak za žene se koristi za stepenaste frizure, tako što se aplicira isključivo na krajeve kose i blago se kosa uvija, čime se postiže efekat živahnije i lepršavije kose.

U slučaju prirodnih kovrdža, uz pomoć voska za kosu one postaju mekše i duže postojane, a uz pomoć voska se može postići i efekat razbarušene kose.

Ukoliko imate problema sa tankom kosom, uz pomoć voska za kosu će Vaša kosa dobiti na volumenu.

Šiške se stilizuju voskom tako što se jedna šaka stavi ispod šiški, a drugom sa uzme malo voska i premaže sa gornje strane šiški, tako što se dlanovi povlače na dole.

Kada se radi o odabiru savršenog voska, postepeno ćete uvideti koja Vam jačina savršeno odgovara, ali uvek vodite računa da izaberete neki provereni brend. Neki od pouzdanih brendova koji se na našim tržištima mogu naći po pristojnoj ceni su Schwartzkopf, Subrina Misty Tip i slično.

Vosak za kosu u boji

Pošto eksperimentisanje sa pravljenjem frizura uz pomoć preparata, kao što je, na primer, pena za kosu, nije dovoljno, proizvođači preparata za negu i stilizovanje kose su se dosetili još jednog načina za poigravanje sa kosom i proizveli vosak za kosu u boji.

Većina proizvođača se trudi da koristi što više prirodnih sastojaka za pripremu voska za kosu, kako se ona ne bi izlagala prevelikom stresu.

Vosak za kosu u boji je izuzetno pigmentiran i dlazi u velikom proju različitih nijansi – od jarko crvene, preko tirkiznoplave do metalik sive. Ipak, boja na etiketi ne garantuje i boju vlasišta, jer, koliko će se boja primiti, zavisi i od tipa i trenutne boje kose.

Sama boja se veoma lako ispira, već nakon prvog temeljnog ispiranja kose šamponom, a vosak se može opet aplicirati već nakon sušenja kose.+

Sponzorisano:

Loading...