Vikleri za kosu – upotreba, kako se koriste

Vikleri za kosu su možda jedini proizvod za negu lepote koji su povezani u isto vreme i sa top modelima u bekstejdžu koji se pripremaju za izlazak na modnu pistu i sa bakicama u spavaćicama i papučama.

Postoji mnogo različitih vrsta viklera, kao što postoji i mnogo sjajnih frizura koje se mogu napraviti uz pomoć njih. Sa ovako širokim spektrom opcija, teško je znati odakle da počnete i koji tip viklera da koristite kako biste dobili željenu teksturu.

Probaćemo da definišemo vodič za njihovo korišćenje u nastavku teksta.

Pre svega, uvek je važno početi sa čistom kosom.

Drugo, raščešljajte svoju kosu na najmanje 4 sekcije.

Urolajte ili uvijte svoje pramenove oko svakog viklera.

Učvrstite viklere.

Loading...

Ostavite da odstoje.

Nežno protresite lokne svojim prstima.

Nikada nemojte da češljate kosu jer ćete pokvariti lokne.

Naprskajte lak za kosu preko cele glave. Za ekstra volumen, naprskajte lak za kosu dok su lokne još sveže skinute sa viklera.

Za definisanije lokne, koristite vosak za kosu i nanesite ga na svaku loknu zasebno.

Samolepljivi vikleri

Ovi vikleri izdižu koren kose (ako su velikih dimenzija) ili prave male loknice (ako su manjih prečnika) i to bez ikakve toplote ili šnala jer se sami lepe za kosu.

Koriste se na suvoj glatkoj kosi, a svaki se može prethodno naprskati sprejom pre nego što se urola. Ovi vikleri treba da stoje oko pola sata do sat vremena.

Savitljivi štapići (zmijice)

Ovi sunđerasti savitljivi štapići za kosu se savijaju u bilo kom obliku, a mogu da stoje na glavi bez pomoći šnalica ili klipsi. Kada je prečnik štapića veći onda dobijate prirodniji spiralni obrazac. Ovi štapići su odlični za one osobe koje imaju već prirodno talasastu kosu, jer dodaju definiciju njihovim frizurama. Njihovo postavljanje započinje na suvoj kosi koja je prethodno namazana kremom za lokne, gelom ili penom.

Odvajaju se pramenovi od po 2.5 do 3 cm i rolaju se vertikalno od kraja prema korenu. U zavisnosti od gustine i oštrine kose, sušenje će trajati različito, pa možete koristiti i fen za kosu. Potom izvučete štapiće i rastresete lokne prstima.

Sunđerasti vikleri

Recimo da vas uznemirava da nosite viklere preko dana. Onda su sunđerasti vikleri prava stvar za vas. Spoljašnji klip drži valjak na mestu dok se vi nameštate na jastuku, a meko, sunđerasto telo ni na jedan način ne pritiska vašu glavu dok spavate.

Frizeri preporučuju da ih koristite na poluvlažnoj kosi i da ih pozicionirate horizontalno i urolate ispod od kraja do korena. Ujutru ih samo odmotajte i provucite prstima kroz kosu, odnosno kroz svoje meke lokne. Ako želite manje definisanu teksturu, možete se i očešljati.

Vikleri na paru

Ovi vikleri daju blag tip zagrevanja, a uz pomoć njih možete izvući veoma različite vrste talasa i lokni. Ako započnete rolanje od kraja pramena prema koži glave, dobićete jasnije lokne, a ako ih smestite na nekoliko santimetara od korena i uvijete kosu oko cilindra, dobićete krupnije talase.

Sa bilo kojom tehnikom navijanja, sačekajte 20 minuta da se ohlade, a zatim odmotajte kosu i provucite prste kroz nju.

Kako naviti kosu uz pomoć samolepljivih viklera?

Samolepljivi vikleri mogu delovati kao manje preofesionalna alternativa za uvijanje kose, ali istina je da vas ovi vikleri mogu sačuvati od oštećenja kose toplotom. S druge strane, zahvaljujući njima, možete uštedeti novac.

Koristeći samolepljive viklere možete napraviti meke lokne, povećati volumen kose i izgledati potpuno savršeno. Samolepljivi vikleri se mogu koristiti na bilo kom tipu kose, kao i na skoro svim dužinama.

Ako još uvek niste nabavili samolepljive viklere, onda treba da odete do najbliže radnje i da izaberete svoje pakovanje. Ovi vikleri dolaze u različitim veličinama. Možete izabrati manje ako želite sitnije lokne, ili krupnije ako želite manje lokni, a više talasa.

Loading...

Kraća kosa će zahtevati manje viklere.

Mali vikleri u dugoj kosi prave sitnije loknice, pa možete napraviti i neku kombinaciju različitih veličina viklera.

Pre nego što krenete sa uvijanjem kose, trebalo bi da navlažite svoju kosu. Neko će želeti da opere kosu pre nego što je navije, ali ovo nije neophodno. Dostići ćete odlične lokne jednostavnim navlaživanjem kose vodom iz boce sa prskalicom. Vlažna kosa će omogućiti da dobijete definisane lokne, dok će suva kosa proizvesti nežnije talase.

Ako odlučite da operete kosu pre nego što je navijete, moraćete da iscedite višak vlage iz nje peškirom, fenom ili sušenjem na vazduhu.

Proizvodi za volumen se mogu naneti na kosu ako želite naglašenije lokne.

Za posebno gustu kosu, može biti teško da je navijete, pre nego što je podelite na sekcije. Na taj način ćete njome lakše upravljati. Manje guste kose ne moraju da se dele na sekcije, već možete odmah pristupiti navijanju.

Ako se dogodi da vikler neće da drži kosu, to onda znači da ste zahvatili preveliki pramen kose i da bi trebalo da ga smanjite. Odmotajte vikler, odvadite deo pramena, pa ponovo zarolajte. Samolepljivi vikler treba da stoji čvrsto bez šnalice i ukosnice.

Kosu uvijate od krajeva ka korenu i blago zatežete, tako da kada dođete do korena vikler stoji čvrsto uz kožu glave. Verovatno će vam trebati krupniji vikleri za vrh glave, dok će za donje krajeve biti korisni manji vikleri. Na taj način dobijate prirodniji izgled.

Kada namotate viklere, dok je kosa još uvek poluvlažna, možete naprskati anti-frizz serum i onda prosušiti kosu fenom.

Samolepljivi vikleri treba da stoje oko 20 minuta pre nego što se odmotaju. Međutim, one osobe koje imaju gušću kosu i deblju dlaku, čekaće malo duže.

Pažljivo odmotajte svaki vikler. Pridržavajte segment kose iznad i ispod viklera svojim prstima kako se kosa ne bi zamrsila i kako biste je lakše izvukli.

Na kraju možete provući prste kroz kosu i lagano je rastresti, a zatim naprskajte lak za kosu koji će učvrstiti frizuru.

Kako koristiti viklere na paru?

Vikleri na paru koriste vlažnu toplotu da bi uvili kosu, pa su zbog toga oni malo nežniji prema kosi jer je ne isušuju i uništavaju. Idealni su za suvi tip kose.

Kosu možete navijati ovim viklerima neposredno posle pranja kose, ali tada morate dobro osušiti kosu fenom. Ovi vikleri će najbolje delovati na potpuno ravnoj kosi.

Pre nego što namotate viklere, trebalo bi da naprskate zaštitu protiv toplote.

Napunićete skladište za zagrevanje vode u aparatu za zagrevanje viklera. Zatvorićete poklopcem i postaviti aparat na ravnu površinu. Zatim ćete ga uključiti. Proći će oko minut-dva pre nego što počne da se pojavljuje para. Vikleri se zagrevaju uz pomoć tople pare i topli se nanose na kosu.

Uzećete mali odeljak kose od vrha, otprilike 2.5 do 5 cm širok, a ako su vikleri manji onda pramen kose može biti širok 2.5 cm. Ostatak kose sklonite i zakačite šnalom. Umotajte pramen kose tako što ćete vikler postaviti ispod i namotavati. Kada završite namotavanje stavljate kapicu na vikler ili zakačinjete vikler uz pomoć klipse koja dolazi uz njega. Tako ćete uraditi sa svim viklerima i namotati celu kosu (na spolja).

Vikleri treba da stoje na glavi 20 minuta, možda i malo duže. Ako ne možete da čekate, možete zagrejati kosu fenom. Kosa mora biti potpuno suva da biste smeli da skinete viklere. Što duže budu stajali vikleri na kosi, to će lokne biti bolje i više uvijene.

Osobe koje imaju prirodnu kosu, ostavljaju viklere dva sata, a neko koristi i haubu.

Nakon tog vremena, vikleri se nežno skidaju i odmotavaju.

Lokne se raspuštaju i raspliću uz pomoć prstiju, nikako češljem ili četkom. Što više prolazite prstima kroz kosu, to će lokne biti opuštenije i mekanije.

Na kraju možete staviti neki od proizvoda za finiširanje, poput laka za kosu, seruma, itd.

Napomenuli bismo na kraju da će od dužine kose zavisiti izbor viklera. Ako su vikleri velikih prečnika, onda kosa mora da ima dužinu makar do ramena. Veliki vikleri se koriste da bi se dobile velike lokne, dok će se uz pomoć malih viklera dobijati male federaste lokne.

Neke žene pre stavljanja viklera na kosu, isfrotiraju mokru kosu, a zatim kroz nju protrljaju penu koju su naneli na dlanove.

Sponzorisano:

Loading...