Uvijanje kose peglom, figarom, trakom – priprema i postupak

Da li će nečija kosa biti kovrdžava ili ravna zavisiće od gena koji se nasleđuje od roditelja. Struktura i sastav dlake takođe igraju ulogu u tome.

Postoje određeni fizički atributi osobe koji se ne mogu promeniti na veštački način, u trajnom smislu. To može biti dobra ili loša stvar, u zavisnosti od osobe do osobe. Na primer, visina se ne može povećati nakon određenog uzrasta, boja kože se ne može promeniti, kao što se ni ravna kosa ne može ukovrdžati trajno, osim ako se ne koriste veliki i jaki hemijski tretmani.

Pramen kose ima dve osnovne komponente – osovinu (crni ili svetliji deo koji se pojavljuje iznad kože) i folikul dlake (koji se nalazi u koži i nije vidljiv).

Jednostavno rečeno, može se reći da je folikul organ koji je odgovoran za proizvodnju dlake. Sasvim predvidljivo, atributi folikula dlake direktno utiču na oblik i teksturu kose koju proizvode. Oblik folikula, sa druge strane, zavisi od gena koji nasleđujete od roditelja.

Uticaj gena na kosu

Kovrdžava kosa je autozomna dominantna osobina. Autozomna dominantna osobina je ona u kojoj jedan od roditelja (otac ili majka) ima mutirani (i dominantni) gen, dok drugi ne. Ljudi ponekad pate od autozomnog dominantnog poremećaja, što znači da imaju 50 % šanse da imaju dete sa mutiranim (i dominantnim) genom.

Kao što je već pomenuto, kovrdžava kosa je autozomna dominantna osobina, što znači da jedan od roditelja ima ravnu kosu, dok drugi ima kovrdžavu kosu. Dakle, dobijate gene oba tipa, ali dominantni gen za kovrdžavu kosu prevlada gen za ravnu kosu i izražava se u potomstvu. U nekim slučajevima, kada postoje razlike u jačini i tipu gena, vi na kraju imate kosu koja je negde između, odnosno koja je pomalo ravna i pomalo talasasta ili kovrdžava.

Na sreću postoji mnogo načina koji mogu da pomognu onim ljudima koji žele da promene izgled svoje kose. Neki od ovih načina imaju samo privremeni efekat (kao što su vikleri na primer), dok neki tretmani čine promene trajnijim, iako imaju neke neželjene efekte.

Loading...

Međutim, na kraju, sve se svodi na jednostavan izbor – hoćete li da eksperimentišete sa kosom sa kojom ste rođeni ili želite da se držite iste frizure za ceo život.

Uvijanje i kovrdžanje kose uz pomoć pegle za kosu

Kada kažemo pegla za kosu obavezno pomislimo na alatku uz pomoć koje ispravljamo kosu ili popularnije rečeno “peglamo” kosu. Kvalitetna pegla za kosu zaista može da postane jedna od najkorisnijih alatki koju jedna dama treba da ima u svom arsenalu sredstava za ulepšavanje.

Kada ste u potrazi za dobrom peglom za kosu, kako biste je dodali svojoj kolekciji alatki uz pomoć kojih se ulepšavate, dobro je da počnete od onih koje spadaju u takozvane aparate nano smart tehnologije. To je važno jer to igra veliku ulogu u održavanju vaše kose u zdravom stanju.

Peglom za kosu se na najlakši način dolazi do glatke, ravne kose bez korišćenja četke i fena. Međutim, uz pomoć pegle za kosu se, verovali ili ne, dolazi i do zanosnih lokni. Kako?

Da bi se napravile željene lokne od ravne ili talasaste kose uz pomoć pegle za kosu, morate obratiti pažnju na nekoliko važnih elemenata i koraka u ovom postupku.

Takođe, veoma je važno iskustvo. Što više vežbate, to će vam ruka biti brža i činićete ispravne pokrete koji će za mnogo kraće vreme dovesti do uspešne frizure.

Mi ćemo probati da objasnimo postupak pravljenja lokni i uvijanja kose uz pomoć pegle, a daćemo i nekoliko korisnih saveta kako da što manje oštetite svoju kosu dok ovo činite.

Uvijanje kose peglom može stvoriti guste, federaste lokne koje neće izgledati “tetkasto”. Potrebno je malo vežbanja, ali kada jednom naučite tehniku, videćete da nije teško i da ćete svaki put izgledati sve bolje i bolje, gotovo spremni za crveni tepih.

Pripremanje kose za uvijanje peglom

Moraćete da počnete od čiste i suve kose. Uverite se da je vaša kosa potpuno čista i suva jer se mokra kosa neće uviti, a vlažna kosa neće dati najbolje lokne. Iako možda imate peglu koja radi dobro i sa mokrom kosom, najbolje je imate suvu kosu kada pravite lokne. Prljava kosa takođe neće održati oblik lokni kako valja, tako da gledajte da operete kosu makar 24 h pre uvijanja.

Ako sušite kosu fenom, koristite penu za kosu. Ekstra volumen će pomoći da vaša kosa ne bude isuviše ravna kada je uvijate.

Gledajte da koristite tanku peglu za kosu. Pegla treba da bude između 2.5 i 5 cm u širini i da ima zaobljene ivice, inače u suprotnom neće formirati glatke lokne.

Uverite se da imate peglu dobrog kvaliteta. Najbolje pegle rade brže i čine vašu kosu glatkom i manje je oštećuju nego jeftine i loše pegle. Kvalitet same pegle može imati veliki uticaj na stvari kao što su sjaj i konzistencija lokni.

Zagrejte peglu na minimalnu temperaturu koja vam je potrebna za vašu kosu. Ako je vaša kosa fina i tanka, držite se na minimalnoj temperaturi ispod 150 stepeni Celzijusovih. Normalna kosa može biti zagrevana na 150 do 190 stepeni, a ako je kosa gusta i jaka, onda možete staviti i temperaturu od 170 do 200 stepeni.

Loading...

Stavljanje zaštite protiv toplote na kosu može biti od velike pomoći. Zapravo, preporučuje se. Termalni sprej stvara zaštitnu barijeru između kose i pegle, pa pegla ne dovodi do spaljivanja dlake. Naprskajte termalnu zaštitu na čitavu kosu i nemojte raščešljavati.

Naravno, pre samog početka procesa vi ćete se lepo raščešljati i uveriti se da nema zamršenih delova kose.

Sada sledi podela kose na sekcije. Bolje ćete napraviti lokne i uviti kosu ako ste je prethodno podelili na delove. Naravno, što vam je gušća kosa, to ćete morati da je podelite na više sekcija. Vežite kosu na vrhu glave, iznad linije ušiju, savivši je u punđicu kako vam ne bi smetala.

Započnite od dna skalpa, blizu ušiju i vrata. Ostavite onoliko kose sa koliko možete uraditi prvi sloj lokni. Savet je da se radi sa sekcijom od 2.5 do 3 cm, a ostalo pokupite i zakačite.

Kada završite prvi sloj, onda otpuštate deo ostatka i ponavljate postupak.

Pravljenje lokni peglom za kosu

Lokne se prave tako što se počinje od donje polovine kose, tj. pramena koji se uvija. On se zahvati peglom, pegla se stegne, a zatim se izvrne na pola. Napravi se na neki način slovo “U” od pegle i pramena kose. Pegla se pridržava na tom polu-uglu i polako se pomera na dole ka samom kraju pramena. Što se brže pomera pegla to će biti manje izražena lokna ili talas. Ako volite velike mekane talase, onda usporite pomeranje pegle. Kada pravite loknice, onda počinjete vrlo blizu skalpa, ali vodite računa da se ne opečete. Zatvarate peglu i izokrećete je na pola ugla. Povlačite je na dole niz pramen.

Da bismo lakše objasnili možemo vam uporediti pramen kose i peglu sa trakom i makazama. To vam je isto kao kad želite da ufrćkate tračicu za uvijanje poklona makazama. Na isti način uzimate peglu, zatvarate je oko pramena kose, izvrćete na suprotnu stranu i povlačite na dole.

Ako vam se kosa teško uvija, onda probajte da naprskate lak za kosu na svaki pramen pre nego što ga uvijete.

Uvijanje kose figarom

Figaro ili kupa je još jedan vrlo praktičan električni aparat za stilizovanje kose. Uz pomoć figara se mogu oblikovati talasi ili lokne.

Ukoliko niste nikada koristili figaro, trebalo bi da pratite neke osnovne smernice i uputstva koje ćemo vam dati.

Najbolje je nabaviti keramički figaro jer on uspeva ravnomerno da rasporedi toplotu, a samim tim da nanese što manje štete. Postoje aparati i od titanijuma i turmalina koji emituju negativne jone koji pomažu da kosa bude sjajna i ne dozvoljavaju da se kosa umrsi.

U zavisnosti od veličine konusa dobićete različite vrste lokni. Ako je figaro debeo, onda će lokne da budu krupne, a što je figaro tanji, imaćete sitnije lokne.

Sledeće, način na koji uvijate pramen kose oko figara određuje stil lokni. Ako uvijete pramen oko figara i oko sopstvene ose dobijate jedan stil lokni u odnosu na onaj koji dobijate ako samo uvijete pramen ravno oko konusa.

Ukoliko vam je želja da imate što prirodnije lokne, onda ćete pre uvijanja figarom kosu prosušiti na vazduhu (bez fena).

Ukoliko vam je želja da imate vrlo bujne lokne, onda je bolje kosu prvo osušiti fenom, pa tek onda koristiti figaro.

Opuštenije lokne se dobijaju tako što se figaro drži vertikalno uz pramen, dok se spiralne loknice dobijaju tako što se figaro drži horizontalno.

Postupak uvijanja kose figarom

Suvu kosu treba da podelite na takozvane sekcije. Figaro zagrejte na temperaturu od 180 do 200 stepeni. Ako vam je želja da imate krupne lokne ili krupne talase, onda ćete zahvatati deblje pramenove koje ćete uvijati. Umotajte pramen oko figara i držite ga oko 5 sekundi.

Sitne lokne se dobijaju umotavanjem tanjeg pramena i držanjem oko 8 sekundi.

Uvek je bolje uvijati malo čvršće lokne, zbog toga što se svaka kosa nakon izvesnog vremena opusti.

Osobe sa potpuno ravnom kosom treba da naprskaju lak na kraju uvijanja da bi im se lokne što duže održale.

Uvijanje kose uz pomoć trake

Uvijanje kose trakom je najbezbedniji način za stilizovanje kose jer se na taj način ne upotrebljavaju nikakvi termalni izvori koji uništavaju i gore kosu. Ujedno, lokne koje se dobijaju na ovaj način budu potpuno prirodne i njihov izgled je zanosan. Mnoge žene koriste ovu tehniku uvijanja već dugo i prezaodvoljne su.

Sve što treba da nabavite je obična polurastegljiva traka za kosu koja se može kupiti u većini kineskih radnji i košta svega 50 dinara.

Kosu ćete oprati i malo prosušiti fenom, ali tako da ostane poluvlažna. Zatim treba očešljati kosu i napraviti razdeljak. Potom podelite kosu na dva dela uz pomoć tog razdeljka (levo i desno).

Stavljate traku na glavu, preko čela (kao Indijanka) i malo podignete kosu sa sve trakom (sa svih strana) jer ne treba da bude potpuno spljoštena kosa uz teme.

Onda uzimate pramen po pramen kose. Počinjete sa jednim malim, tanjim pramenom, uzimate traku za kosu i malo je odmaknete od glave i prebacite pramen kose unutra. Onaj deo koji ste izbacili sada ponovo ubacujete između trake i glave i pridružujete mu drugi pramen kose koji ubacujete zajedno sa njim. Tako redom činite dok ne uvijete kompletnu dužinu pramena i narednih delova kose.

Kada uvijete svu kosu, možete malo prosušiti fenom. Neke žene prespavaju sa ovako uvijenom kosom, te sledećeg dana imaju frizuru od ranog jutra.

Sledećeg dana, traku pokrenete rukom i bukvalno istresete kosu iz nje. Zatim prođete malo prstima kroz kosu i eventualno naprskate lakom ako želite da potraje tokom čitavog dana.

Sponzorisano:

Loading...