Tvisteri za kosu – koji odabrati?

Lokne su uvek in, naročito u proleće, kada sve cveta i buji, pa zašto ne bi i Vaša kosa?

Tokom istorije smo se susreli sa različitim načinima pravljenja lokni. Tu su bile krpice, alu – folije, različiti preparati, mini – val, figaro i vikleri. Čak su vešte ruke profesionalaca uspevale da naprave lokne i uz pomoć pegle, jer, ko hoće, nađe način!

Jedan od najbezbolnijih i najlakših načina za pravljenje savršenih mekanih lokni je upotreba tvistera. Oni se stavljaju na vlažnu kosu i preporučljivo je držati ih celu noć.

Ovo ne bi trebalo da predstavlja ikakav problem jer su tvisteri za kosu gumeni i ne smetaju tokom spavanja. Veoma su jednostavni za upotrebu i daju savršene rezultate.

Ono što morate znati jeste da prave uglavnom velike kovrdže, zbog čega ih ne treba koristiti na veoma kratkoj kosi, da, ukoliko Vam lokne ispadnu mnogo veće od očekivanih i željenih, možete ih jednostavno smanjiti stavljanjem silikonskih kapi na kosu i, ono najbitnije, morate znati kako izabrati najbolje tvistere za kosu.

Ono što mnoge ljude buni je pitanje: šta su tvisteri za kosu? Pored svih opcija koje imamo danas za uvijanje kose i nestručnih prodavaca i promotera, zaista je nekada teško napraviti jasnu razliku šta je od ponuđenih alata tvister, a šta najobičniji vikleri.

Pravi tvisteri, koji i imaju najbolji efekat na kosu, su iznutra 100% gumeni, što im daje mogućnost da se u potpunosti presavijaju i oblikuju po Vašoj želji, a obloženi su baršunastim sunđerima koji ne oštećuju, već i neguju kosu.

Loading...

Greška koju mnogi proizvođači prave, a privlači brojne amaterske kupce koji ovime samo čine sebi medveđu uslugu, je ta što stavljaju i različit čičak na tivstere, što daje utisak da će se kosa na tvisterima bolje fiksirati. Ovo, u prvi mah i ima logike, dok ne pogledamo celokupnu sliku.

Tvisteri za uvijanje kose su veoma mekani, što našoj koži prija, praktično kao maženje. Nakon pranja kose, kosu treba lepo raščešljati i odvajati pramen po pramen, pa svaki od njih lagano obmotati oko ovih ’’štapića’’ i njega epo zakačiti kako ne biste rizikovali rasturanje pramenova i neželjene stilske efekte.

Kao što smo već nagasili, tvistere je najbolje ostaviti preko noći, te pri izboru tvistera morate voditi računa i o njegovoj izdržljivosti, odnosno lakom viksiranju u određeni položaj u kom može ostati duže od 12 sati.

Nakon buđenja dolazi do skidanja tvistera na sledeći način:

Za razliku od sunđerastih viklera, tvistere ne treba odmah vući na dole. Ovo će smanjiti njihov efekat i smanjiti ili, čak, u potpunosti uništiti lokne. Zbog toga morate izabrati tvistere koji se mogu lako otvoriti nakon spavanja, lepo ih ispraviti i onda kosu lagano odmotavati sa tvistera.

Loading...

Ukoliko bi tvisteri imali čičak, kao što većina proizvođača postavlja čime privlači mušterije, kosa ne bi mogla da se tako odmota, već bi se non stop kačila nazad na čičak, čupala bi se, postala naelektrisana i lokne praktično ne bi ni postojale.

Zbog svega navedenog, pre kupovine tvistera morate obratiti pažnju na stvari koje smo već pomenuli, ali ćemo ih ponoviti za svaki slučaj:

  • Moraju biti iznutra 100% od gume;
  • Moraju biti lepo savitljivi, ali da guma ne bude previše slaba, te došlo do toga da ne može lepo da se presavije i drži kosu;
  • Tvisteri moraju imati sunđere koji su mekani na dodir, skoro kao svila, kako bi tokom noći lepo negovali kosu i ne bi oštećivali ni nju niti Vam grebali kožu glave tokom spavanja;
  • Tvisteri nikako ne bi trebalo da imaju čičak na sebi koji će navodno bolje zadržavati kosu jer je istina da će je samo oštetiti, nezgodno kačiti, a nikako neće napraviti željene lokne.

Što se tiče konkretnog proizvođača, to je već stvar izbora. Naravno, u opticaju su uvek svetski brendovi koji se koriste u frizerskim salonima koje redovno posećuju slavne ličnosti, ne zbog samog brenda i mogućnosti poređenja i poistovećivanja sa njima, već zbog kvaliteta kojima su očigledno dosledni.

Jedan od njih je, naravno, Schwartzkopf, kao jedan od lidera u nezi kose u svakom smislu, ali postoji i veliki broj kako svetskih, tako i domaćih brendova za negu kose koji proizvode tvistere po najvišim kriterijumima.

Ukoliko pri kupovini niste sigurni koji tačno da odaberete, posavetujte se sa svojim frizerom koji ih već redovno koristi, a poželjno je uzeti one koje je već upotrebljavao na Vama i dao savršene rezultate.

Ukoliko, pak, nikada ranije niste koristili tvistere za uvijanje kose, možete se posavetovati ili savete prodavačica iz neke od drogerija u kojima redovno kupujete kozmetiku ili jednostavno izabrati proizvoljno, na osnovu gore pomenutih kriterijuma.

Ne očajavajte ako donesete i pogrešan sud iz prvog puta jer postoje i tvisteri čija tvrdoća gume ili mekoća sunđera veoma brzo nestaju jer postoje i takvi, ali je važno da znate barem po kojim kriterijumima da ih birate, a pri tom ne potrošite brdo novca.

Imajte uvek u vidu da su tvisteri, zajedno sa sunđerastim viklerima, najbolje opcije za pravljenje prirodnih lokni jer svi ostali aparati i preparati koriste ili hemikalije ili struju za postizanje trenutnog efekta prirodnih lokni, ali, na duže staze, imaju fatalno dejstvo na Vašu kosu, vremenom ona dehidrira od prevelike toplote i isušuje se zbog prisustva hemikalija. U slučaju viklera, sve je prirodno, kao pređašnje krpice ili alu – folija.

Osnovna razlika između krpica i tvistera je u tome što krpice prave sitne, dok tvisteri prave izuzetno krupne lokne. U svakom slučaju, tvisteri služe samo da naprave oblik dok je kosa još mokra, a sve se dalje odvija prirodno, tokom noći, dok se kosa sama od sebe suši.

U svakom slučaju, sa tvisterima ne možete pogrešiti niti ikako naškoditi kosi.

Sponzorisano:

Loading...