Talasi u kosi – kako se prave, saveti

Koliko puta ste uzdisali za talasima u kosi..? Neko ima prirodno talasastu kosu, i taj neko je veliki srećnik! To bi rekli svi oni sa ravnom kosom, jel da? Dok, oni koji imaju talase uzdišu za ravnom kosom. Tako to ide. Obično nam jedna te ista frizura dosadi, pa bismo stalno radili neke promene, i to sve u skladu sa prilikom, ali i raspoloženjem..

Pa tako, talasi u kosi obično se vezuju za letnji period, kada je kosa opuštena i razigrana. Takodje, talasi u kosi mogu biti odličan odabir za neku specijalnu priliku – venčanje, rodjendan i slično. Odličan su odabir i za posao, ali onda kada želite da izgledate opušteno, ali elegantno.

Postoji mnogo načina da napravite talase u kosi, a od same vaše kose zavisi koji će vam način najviše prijati.

Ukoliko imate prirodno ravnu kosu, verovatno je da će se talasi malo teže održati, i da je potrebno više vremena da biste dobili prave, kvalitetne talase. Dok, oni koji već imaju prirodno talasastu kosu, mogu samo malo da je preoblikuju i na taj način dobiju savršenu frizuru!

U nastavku teksta izdvojićemo nekoliko proverenih načina kako da napravite talase u kosi, i kako da ih održite tokom celog dana, tako da kosa bude kao iz salona! 

Talasi u kosi sa presom

Talasi u kosi uz pomoć prese za kosu možda nisu najbolje rešenje, ali, svakako jesu brzo i efikasno.

Postoji nekoliko načina kako da uvijete kosu uz pomoć pegle za kosu, a pravljenja talasa presom preporučujemo najčešće osobama koje imaju kosu neke srednje dužine. Ipak, talase u kosi uz pomoć prese mogu da prave i oni koji imaju nešto kraću kosu, ali i dugu, sve u zavisnosti od načina na koji radite talase..

Loading...

Duga kosa je teška, pa se talasi možda neće dugo održati, dok, osobe sa kraćom kosom teško da uopšte mogu iskoristiti presu na pravi način, jer mora da se zahvati pramen, zatim uvija..

Način 1.

Kosa mora da bude suva, a najbolje bi bilo da nije sveže oprana, a svakako ne ni prljava.. Dakle, operite kosu danas, ako planirate da pravite talase sutra. Očešljajte je zatim.

Uzmite pramen kose pa uvrtite, zatim zagrejanom peglom predjite od korena do vrha, kao kada peglate kosu, samo što je ovog puta pramen uvijen a ne pušten. Slika će pojasniti proces, nadamo se.

Odvijte pramen zatim polako, pa po želji kosu naprskajte lakom za kosu, ili stavite gel, kako bi se talasi održali što duže.

*Osim što kosu uvrtite na prikazan način, možete da ispletete i kikice, i na isti način prelazite peko njih peglom, tako da se kosa zagreje i da se naprave talasi.*

Način 2.

Drugi način jeste uz pomoć aluminijumske folije, tačnije – znamo za dva proverena načina kako da uz pomoć folije napravite savršene talase! Ovo je posebno dobra tehnika za osobe koje već imaju blage talase u kosi, da ih lakše definišu.

Potrebno je, kao i uvek, da prvo dobro raščešljate kosu, a onda uzmete jedan pramen. Prethodno pripremite foliju, tako da izgleda kao na slici – uzmite veće parče pa ga oblikujte u štapić, a zatim ga presavijte..

Pramen zatim obmotajte oko prvog dela.. A zatim i oko drugog. Dakle, pramen ćete obmotavati oko oba štapića, baš kao što je prikazano na slikama.

Kada pramen kose obmotate oko folije, zagrejanom presom prelazite kao kada peglate kosu. Tako radite nekoliko puta, kako bi se kosa dobro zagrejala i kako bi se napravili talasi.

Nakon toga, pramen kose polako odmotajte, pa predjite na sledeći pramen. Kada završite sa pravljenjem talasa, dodatno ih možete učvrstiti sa lakom za kosu, gelom ili proizvodom po izboru, kako bi vam što duže potrajali. Ako imate prirodno talasastu kosu, to neće biti neophodno.

*Umesto da pramen kose obmotate oko dva dela štapića od alimunijumske folije, možete obmotati oko jednog štapića. Taj štapić možete da napravite deblje ili tanje, u zavisnosti od toga da li želite sitnije ili krupnije talase u kosi.*

Način 3.

Treći, a možda i najteži način za one koji nisu vešti u pravljenju frizura, pogotovu ne sami sebi.. Ovo je najčešći način na koji frizeri prave talase, odnosno lokne u kosi, i veoma je fikasno takodje. Talasi mogu dugo da stoje, pogotovu ako su oni sitniji..

Raščešljajte kosu pa uzmite jedan pramen – u zavisnosti do toga da li želite krupnije ili sitnije talase, uzmite manji ili veći pramen.. Neka pramen ne bude mnogo sitan jer presa neće tako lako da klizi niz dlaku, ali, nemojte uzimati ni previše debeo jer tako kosa možda neće da se uvije..

Pramen kose potom obmotajte na isti način kao što je prikazano na slici iznad. Vucite zatim kosu, ravnomerno bez stajanja i prekida, kao što je prikazano na slici ispod.

Na taj način dobićete savršeno oblikovane talase! Postupak nije toliko težak kao što isprva deluje, ali, opet je potrebno malo veštine i strpljenja. Najbitnije je da, kada obmotate kosu oko prese, dalje provlačite presu kroz pramen bez stajanja, kako se kosa ne bi ispresecala i kako ne bi ostali vidljivi, oštri talasi u kosi, koji nimalo ne izgledaju primamljivo..

Na slici možete da vidite kako izgledaju talasi napravljeni ovom tehnikom, pravilno. Dopadaju vam se? Ooo da, i nama!

Talasi u kosi sa figarom

Verovatno već znate kako figaro funkcioniše, i on jeste najlakši način za pravljenje talasa u kosi.. Ipak, da bi talasi ispali baš onako kako ste zamislili, potrebno je da ispratite odredjene korake..

Najpre, odlučite kolike talase želite – sitnije ili krupnije, od korena glave ili samo pri vrhu..

Logično, što je pramen manji i talasi će biti sitniji.. a, što je pramen krupniji, i lokne će biti krupnije. U ovom slučaju možete uzeti što sitniji pramen, ali ukoliko uzmete krupniji, talasi mogu ubrzo nakon toga da se isprave.

Još je bitno kako uvijate pramen oko figara – ako uvijete sam pramen, pa ga potom uvijete oko figara, dobićete sitniju loknicu, više afro. Ukoliko raščešljate pramen, pa ga tako uvijete oko figara, dobićete pravi talas.

Za one koji se prvi put susreću sa figarom, nadamo se da će slika pojasniti kako se kosa uvija oko njega, i kako bi talasi trebalo da budu nakon uvijanja.

Talasi u kosi bez toplote

I, za kraj, ono najbolje. Talasi u kosi uz pomoć prese i figara su dosta brža varijanta, onda kada želite sad da ih napravite i izadjete iz kuće. Ipak, talasi u kosi su postojaniji onda kada ih radite na mokru kosu, pa odremate. Sutradan dobijate savršene talase, koji će potrajati ceo dan, posebno kod onih sa prirodno talasastom kosom.

Loading...

Osobe koje imaju izrazito ravnu kosu, takodje su pohvalile neke od primera koji ćemo navesti u nastavku. Postoji dosta načina da uvijete kosu prirodnim putem, bez korišćenja presa, i bez toplote samim tim.

Osim što se dobiju kvalitetniji talasi, kosa se ne oštećuje, i možete je uvijati gotovo svakodnevno.. S obzirom da smo odvojili nekoliko metoda, svaki dan ćete moći da radite drugu frizuru, bez odlaska frizeru i bez ikakvih posledica!

Način 1. 

Uvijanje kose uz pomoć trake za kosu je za kratko vreme postalo pravi hit, nije ni čudo kada daje odlične rezultate!

Ono što je potrebno jeste da najpre standardno operete kosu, a zatim je blago prosušite i očešljate. Potom, oko glave stavite traku za kosu, kao što je prikazano na slici ispod.

Kosu podelite na dva jednaka dela, pa prvi deo uvijte kao što je prikazano na slici, takodje. Zatim, taj uvijeni deo kose počnite da obmotavate oko trake, kao što je prikazano na drugoj slici, ispod.

Kada završite sa obmotavanjem prvog dela, na isti način uvijte i obmotajte oko trake i drugi deo kose. Na sredini trake će se susresti krajevi oba dela kose, lepo ih uglavite, tako da dobijete “frizuru” kao na trećoj slici ispod.

Tadam! I ovako ste dobili frizuru, tako da jedan dan možete ovako da prošetate, a drugi dan pustite kosu i dobijete savršene talase! Krupniji su, i zaista se jako dobro uviju, tako da vam mogu trajati ceo dan bez korišćenja laka dodatno.

Da bi se kosa potpuno osušila, i da biste dobili prave talase, najbolje bi bilo da prespavate sa trakom. Najmanje držite 3 sata, i to ako je leto, tako da možete da izadjete napolje i tako osušite kosu.

U kranjem slučaju možete je sušiti fenom, ali želimo da ga izbegnemo kada god je moguće!

Način 2.

Još jedan način kako da jedan dan šetate dobru frizuru, a drugi dan takodje, jeste taj da napravite pundju na mokru kosu.

Dakle, ono što je potrebno jeste da operete kosu standardno, kako to inače radite.. Kosu zatim prosušite samo malo, da biste lakše mogli da se raščešljate.

E, sada, pundju možete raditi na dosta načina, onako kako ste navikli.. U zavisnosti od toga kakve talase želite, možete da radite jednu veću pundju, ili više manjih da bi talasi bili sitniji. Jednostavno uvijte kosu i zakačite šnalom ili gumicom, i to je to.

Šetajte napolju ako je sunčano vreme, i tako će se kosa postepeno osušiti. Ili, prespavajte i sutradan imate savršene talase!

*Ovo je posebno dobro za osobe sa kraćom kosom, zbog toga što možete uviti male pundjite i kačiti šnalicama, tako da dobijete prave loknice kao kod frizera! Na dužu kosu takodje izgleda super, kao i na kosu srednje dužine..*

Način 3.

Svima dobro poznate kikice.. Odlično su rešenje ukoliko želite super talase u kosi. Uveče operete kosu, očešljate pa napravite kikica koliko želite – više manjih ako želite sitne talase, ili jednu, dve veće ako želite krupnije talase. I to je to.

Provereno deluje, provereno kosa bude uvijena tokom celog dana, a takodje i sutradan!

Način 4.

Ako želite sitne talase, prave afro, onda je ovaj način vaš! Biće vam potrebne slamčice, i malo više strpljenja, posebno ako imate gušću i dužu kosu. Ali, verujte, sav trud se isplati!

Prvo, operite kosu, zatim je očešljajte. Pripremite i slamčice, a neka to budu one duže i lako savitljive. Uzmite manji pramen kose, pa umotajte čvrsto oko slamčice. Kako bi to trebalo da izgleda, pogledajte na slici ispod.

Pošto čvrsto umotate pramenčić oko slamčice, potrebno je da preklopite slamčicu, a zatim gumicom vežete kako ne bi moglo da se odmota tokom noći, odnosno vremena dok držite slamčice na glavi. Na slici ispod vidite kako bi trebalo da izgleda, to jest kako da vežete slamčicu.

Možda će vam u početku biti teže, ali kada naučite tehniku trebalo bi da bude lagano. Budite strpljivi…

Isplati se, zar ne? Jel vam se dopadaju sitni talasi? Pravi afro! Najbolje izgledaju upravo kada je dužina kose kraća ili srednja, ali bez problema možete raditi i sa dugom kosom, samo uz malo više strpljenja.

Način 5.

Slično kao sa slamčicama, samo ovog puta radimo sa krpicama. Postupak uvijanja je isti, samo što ćete na kraju krpicu vezati jer je tako praktičnije.

Dakle, u zavisnosti od toga kolike talase želite, secite deblje parče krpe – isto tako, ako vam je kosa duža, neka parče krpe bude duže. Kosu operite pa očešljajte, zatim odvojite pramen, i postepeno uvijajte oko krpice, čvrsto. Kada uvijete ceo pramen, samo vežite dva kraja krpice čvrsto, tako da pramen ne može da mrda i opusti se.

Radite tako pramen po pramen, i gledajte da budu iste ili barem približne debljine, kako bi talasi bili slični.

Sa krpicama na glavi možete da prespavate, ili ostavite da se osuši kosa u toku dana.

Način 6.

Dobar, stari i provereni način da uvijete kosu – papilotne, vikleri, ili kako ih ko već naziva. Sigurni smo da ste već čuli za njih, a možda ste ih i videli na mami ili baki. Postoje različite papilotne, od sitnih do krupnih, lepljivih, sa čičkom.. a vi odaberite one koje su vam dostupne. Koje imate, te možete da iskoristite, nema neke posebne nauke.

Dakle, operite kosu pa blago prosušite i očešljajte. Zatim odabranim papilotnama uvijajte, tako što ćete krenuti od vrha kose, kao što možete videti na slici ispod.

Kada uvijete papilotnu zakačite je šnalom, ili pričvrsite gumicom, ukosnicama, takodje onim što vam je dostupno. Ostavite da se tako kosa osuši par sati – malo je teže prespavati sa njima na glavi, ali nije nemoguće. Papilotne su takodje idealno rešenje leti, dok popijete kaficu na terasi kosa će se osušiti!

Način 7.

Takodje jedan stari način, uvijanje kose penom. To vam je takodje sigurno dobro poznato, ali možda još uvek niste probali, ili vam nije polazilo za rukom. Bitno je naglasiti da bi ovu metodu uglavnom trebalo da koriste oni koji već imaju lokne, tako da ih samo dodatno oblikuju.

Operite kosu, ali je ovog puta nemojte sušiti već je samo protrljajte peškirom, tako da on upije višak vode. Zapravo, nemojte preterano trljati peškirom jer se tako oštećuje kosa – ubacite kosu u peškir pa više pritiskajte.

Kada se kosa blago prosuši, prebacite je napred tako da vam pada preko lica, pa na ruke nanesite penu i polako je od vrhova ka korenu kose pritiskajte, tapkajte, odnosno gužvajte. Samo, radite to negde do polovine kose, svakako ne do korena kako se ne bi umastio – tako kosa može više da vam izgleda prljavo i neuredno, nego talasastvo i sveže.

Kada završite tapkanje, ostavite da se prosuši, i ponosno prošetajte svoje talase!

Sponzorisano:

Loading...