Talasasta kosa – frizura, postupak, nega, iskustva i cena

Od Merilin Monro do Bijonse, ovim damama sa prirodnim talasima i loknama često zavide njihove koleginice sa ravnom kosom. Talasi u kosi predstavljaju slobodu, snagu i nezavisnost.

Međutim, talasasta i loknasta kosa često može biti neposlušna i teško se neguje i oblikuje.

Treba imati puno umeća i stila da bi se ovakvim kosama upravljalo.

Ako imate prirodno talasastu ili kovrdžavu kosu, znate dobro da ne postoji jedna formula koja rešava sve probleme. Zbog toga je pronalaženje pravog proizvoda, alatke ili tehnike glavni izvor frustracije.

Poznavanje vašeg tipa kose može poslužiti kao odličan početak za pronalaženje prave rutine za negu.

Šta je to što jednu kosu čini kovrdžavom ili talasastom?

Prvo, to su geni, a potom tu dolaze vlažnost i niz drugih faktora kojima treba zahvaliti za to što imate talasastu, kovrdžavu ili ravnu kosu. Naučnici su otkrili da oblik folikula određuje i zakrivljenost vlasi i ugao pod kojim raste. Kada je folikul dlake simetričan, dlaka koja izlazi raste pravo i obla je.

Ako je folikul asimetričan, kosa ima tendenciju da se ukovrdža. Istraživanja takođe pokazuju da su kovrdžava i talasasta kosa rezultat neravnomerne raspodele određenog tipa keratina koji se sakuplja ispod krivine, na unutrašnjoj ivici uvijene, odnosno ukovrdžane kose.

Loading...

Svako od nas ima kosu koja spada u spektar ravne, talasaste, loknaste i veoma kovrdžave kose.

Stepen uvojaka je zasnovan na broju veza između keratina u vlasi: što je više veza, to će vaša kosa imati više teksture, odnosno biće kovrdžavija. S druge strane, što je manje veza, to će kosa biti više ravna, prava.

Po sistemu rangiranja sve kose se mogu podeliti na četiri tipa kose, sa podtipovima.

Tip 1 je kosa koja nema nikakve lokne niti talase. Drugim rečima, to je prava kosa. Ovakva kosa može biti normalna, ali i osetljiva, kao i vrlo jaka i gusta, ali u svakom slučaju ostaje otporna na talase i lokne.

Tip 2 se klasifikuje kao talasasta kosa. Ovakav tip kose nije preterano masan ili suv, što omogućava puno opcija za oblikovanje od kovrdžavog do ravnog izgleda. Ovaj tip kose dobro reflektuje sjaj i veoma je elastičan.

Kosa tipa 2A je fina i tanka i relativno ju je lako ispraviti ili napraviti talasastom ili loknastom pomoću figaroa ili nekog drugog aparata za lokne.

Kosa tipa 2B ima talase koji imaju tendenciju da podržavaju oblik vaše glave. Kosa tipa 2C je prilično gruba i lako se mrsi.

Kosa tipa 3 je klasifikovana kao kosa sa spiralnim uvojcima. Ovakav tip kose je sklon da se umrsi, da puca, da bude suv i da se kovrdža. Ova vrsta kose nije tako sjajna kao tip 1 ili 2.

Kosa tipa 4 se karakteriše kao kosa sa vrlo sitnim loknicama.

Nega talasaste kose

Nega talasaste, valovite kose počinje pod tušem i zahteva odgovarajuće proizvode za vaš tip kose. Dok talasasta kosa ima prirodnu prilagodljivost koja je čini jednim od najjednostavnijih tipova kose kada je u pitanju oblikovanje, mnoge talasaste kose zahtevaju proizvode koji će sprečavati zamršenost. Hidratacija ovakve kose je ključ!

Stajling vaše kose, kao što smo rekli, počinje u kupatilu sa šamponom i regeneratorom za čišćenje i hudrataciju. Preporučujemo da koristite šampon bez sulfata iz nekoliko razloga.

Sulfati uklanjaju iz vaše kose prirodna ulja, uzrokujući beživotnu i zamršenu kosu (naročito kod onih sa talasima i kovrdžama).

Zatim izaberite regenerator koji će zadržati vlagu i održati hidriranu kosu. Izaberite regenerator sa keratinom kako biste osigurali zaštitu od toplote nakon pranja zbog feniranja i sušenja.

Keratin, protein koji se nalazi u kosi, učvršćuje vlas dok izglađuje kutikulu dlake, sprečava da se kosa umrsi, dodaje sjaj i poboljšava njeno oblikovanje, pa je savršen za talasastu i loknastu kosu.

Definišite talase i lokne

Iako talasasta i loknasta kosa imaju tendenciju da imaju više volumena nego ravna kosa, one mogu spasti i biti poluravne.

Korišćenje pene ili kreme za teksturu kose na vlažnoj ili suvoj kosi, pomoći će vam da definišete talase, dajući vam teksturu i volumen koji su potrebni da biste dobili zdrav odušak.

Koristite difuzer nakon nanošenja proizvoda za više volumena.

Ako je vaša kosa tip 3 ili 4, onda koristite kremu za oblikovanje ili penu da biste definisali kovrdže bez preterane kontrole teksture.

Ako više volite mekane talase ili lokne, koristite kremu za oblikovanje na vlažnoj kosi da biste je složili i produžili trajanje vaših talasa.

Kako se boriti protiv suvoće?

Talasasta kosa kao i loknasta kosa imaju prirodnu tendenciju da budu suve, mnogo više nego ravna kosa. To je zbog toga što prirodna ulja koja proizvodi vaše vlasište mogu putovati niz pramen ravne kose mnogo lakše nego niz pramen loknaste ili talasaste kose.

Koristite šampon bez sulfata. Sulfati mogu da podignu kutikule i da izvuku vlagu, postižući potpuno suprotan efekat koji devojke sa talasastom kosom žele da postignu.

Izbegavajte vruće alatke za oblikovanje (figaro, pegla, presa, itd.).

Loading...

Smanjite upotrebu ovih pomagala ili hemijskih procesa koji oštećuju sloj kutikule. Ako baš morate da ih koristite, nanesite neki proizvod za zaštitu od toplote.

Talasasta kosa – frizure

One žene koje imaju prirodno talasastu kosu smatraju se, poslednjih godina, pravim srećnicama zbog toga što su ovakve kose u modi.

Od talasaste kose se mogu napraviti razne privlačne frizure bilo da je u pitanju večernji izlazak, važan sastanak ili opušten dan sa društvom u prirodi.

Čak i ako nemate prirodnu talasastu kosu, neće biti teško da je napravite uz pomoć nekoliko trikova koje ćemo vam kasnije opisati.

Ukoliko imate dugu talasastu kosu, onda će vama biti najlakše da napravite frizuru.

Duge talasaste kose su uvek moderne, večno lepe i pružaju dosta mogućnosti. Dugu talasastu kosu možete pustiti da slobodno pada niz ramena.

Dovoljno je samo da promenite razdeljak i vaša kosa će već izgledati drugačije.

Romantičniji izgled ćete dobiti ako razdeljak stavite sa strane (udesno ili ulevo), a pomalo hipi izgled imaćete ako je razdeljak na sredini. Dugu talasastu kosu možete skupiti u gornjem delu i dobićete novu frizuru.

Takođe, možete pokupiti kosu sa jedne strane i prikačiti ukosnicama ili lepom šnalom ili češljićem sa aplikacijom i imaćete sjajnu frizuru za svečanu priliku.

Od duge talasaste kose se mogu praviti i lepe, opuštene punđe iz kojih vire pramenovi talasaste kose ili opuštenih lokni. Ovde je broj frizura neograničen i zavisi od vašeg umeća, kreativnosti i mašte. Još je lepše ako je kosa prošarana pramenovima.

Neuredna punđa je jedna neobavezna frizura koja može da se napravi samo ako imate talase i sa njima volumen i teksturu.

Za neurednu punđu je potrebno da imate više ukosnica kako biste prikačili vaše pramenove po želji. Neuredna punđa može stajati nisko ili visoko, u zavisnosti od toga da li želite svečaniji ili opušteniji izgled.

Osobe koje imaju talasastu kosu srednje dužine takođe mogu napraviti privlačne i moderne frizure. Sada je ponovo popularna bob frizura koja ne znači da morate da imate ravnu isfeniranu kosu.

Bob frizura može se napraviti i od talasaste kose. U ovom slučaju bi bilo dobro da imate veštog frizera koji će vas ošišati asimetrično tako da vaši talasi dobro legnu i da kosa ima jedan glamurozan izgled, a da opet deluje opušteno i šik.

Kako da dobijete talase u kosi – postupak

Jedan od najjednostavnijih načina za dobijanje talasaste kose ukoliko vam je kosa ravna jeste pravljenje pletenica sa mokrom kosom.

Ova tradicionalna metoda možda neće dati izgled talasa kakav želite, ali će svakako prelomiti vašu kosu i što je najvažnije, neće oštetiti kosu jer tokom ovog postupka nećete koristiti nikakve hemijske preparate, niti toplotne uređaje.

Ako vam je kosa suva, naprskajte je vodom i očešljajte. Podelite kosu na razdeljak tamo gde želite da on bude, a zatim napravite pletenice srednje debljine kako biste dobili talase srednje veličine.

Takođe, ukoliko želite sitnije talase, onda ćete isplesti sitnije pletenice. Pletenice vežite običnim gumicama za kosu i pustite da se osuše. Kada skinete i raspletete pletenice, nemojte raščešljavati kosu, već provucite prste kroz nju i tako doterajte frizuru.

Drugi način za dobijanje talasaste kose jeste umotavanje pramenova uz pomoć pamučne trake za kosu. U zavisnosti od dužine držanja, vaša kosa će se ili uloknati ili će se jednostavno prelomiti i dobićete nežne talase.

Ova frizura se može praviti sa ne tako dugom kosom (npr. malo ispod ramena), ali i sa kosom koja prekriva uši. Kosa treba da vam bude čista i poluvlažna. Traku stavite na glavu (kao Indijanka), a zatim pramen po pramen umotavajte ka spolja, pa ubacujte u traku.

Svaki sledeći pramen uhvatite zajedno sa ostatkom prethodnog pramena i ubacite ga unutra.

Kada namotate celu kosu, ostavite da stoji dok vi radite nešto drugo. Idealno bi bilo da prespavate sa ovim na glavi. Kada potom skinete traku, kosu rastresite prstima i videćete lepe uvojke koji će se tokom dana opustiti i postati savršeni talasi.

Talase u kosi možete napraviti i uz pomoć malih punđi koje ćete uvezati po čitavoj kosi. Poluvlažnu kosu namažite penom, a zatim od pramenova uvijajte male punđe i kačite ih ukosnicama. Kada vam se kosa osuši, raspustite punđice i dobićete lepe talase.

U poslednje vreme je najpopularnije dobijanje talasaste kose uz pomoć pegle za kosu. Za ovaj postupak je potrebna vešta ruka, pa je najbolje da prvi put odete kod frizera i vidite kako će vam on to uraditi, a kasnije možete i sami. Potrebno je da imate ravnu peglu sa zaobljenim ivicama i vrhom.

Bitno je da vam kosa bude čista i da na nju naprskate preparat za zaštitu od toplote.

Obuhvatite pramen peglom i uvrćete ga u suprotnom smeru tako što se spuštate ka krajevima. Kada završite ovaj deo procesa pročešljajte talase prstima i naprskajte malo laka za kosu kako bi talasi duže stajali.

Cena dobijanja talasa u frizerskim salonima, uz pomoć prese ili kupastog štapa se kreće od 500 do 1000 dinara, u zavisnosti od dužine kose.

Sponzorisano:

Loading...