Stajler za kosu – upotreba, iskustva i cena

Pojam “stajler (styler) za kosu” je veoma širok pojam. U principu, ovaj termin obuhvata sve alate koji služe za oblikovanje kose. U njih spadaju pegle za kosu ili prese, fenovi, četke, makaze, češljevi, vikleri, trake, gumice, rajfovi, ukosnice, itd.

Oprema koja služi za pravljenje frizura može biti električna i mehanička. I jedna i druga je neophodna za savršen izgled kose.

Pegle ili prese za kosu su aparati koji zapravo menjaju samu strukturu dlake uz pomoć toplote. Fenovi su elektromehanički uređaji koji su napravljeni tako da mogu da izduvavaju hladan ili topao vazduh preko mokre ili vlažne kose, kako bi ubrzali isušivanje vodenih čestica i osušili kosu. Oni nam služe da bismo bolje kontrolisali oblik i stil kose, ubrzavanjem i kontrolisanjem formiranja privremenih vodoničnih veza unutar svakog pramena.

Četke se obično koriste na dužoj kosi, dok se na kraćoj uglavnom koriste češljevi. Ravna četka se koristi za raščešljavanje umršenih delova kose nakon spavanja, dok se okrugla četka koristi za stilizovanje i uvijanje kose, naročito kada to čini profesionalni frizer zajedno sa fenom.

U današnje vreme su najviše u upotrebi električni aparati, tj. stajleri za kosu: presa, figaro i stajler u užem smislu ili električna četka sa dodatkom za strujanje vazduha.

Stajler br.1 – pegla/presa za kosu

Prava i dobra presa je mnogo više od aparata uz pomoć kojeg dobijate sjajnu i ravnu kosu. Pegla za kosu je svestrani stajler koji može biti korišćen za uvijanje kose i pravljenje fenomenalnih lokni.

Kvalitetna presa je investicija, a ne pomagalo koje ćete menjati na svakih nekoliko meseci. Kada imate odgovarajući aparat, moći ćete brzo da uredite kosu i to bez oštećenja, lomljenih i ispucalih krajeva ili neujednačenih tekstura.

Loading...

Kako da odaberete pravu presu za sebe? Evo male pomoći pri izboru:

Izaberite pravi oblik. Možda mislite da je presa za kosu sastavljena od dve ravne ploče i da njihov oblik nije važan. Ipak, ivice ovog stajlera za kosu mogu itekako uticati na njihovu upotrebljivost. Ako su ploče i spoljne ivice pegle blago zaobljene, onda će vam biti lakše da koristite presu recimo kada je koristite za pravljenje lokni, tj. uvijanje kose. Pegla sa oštrim ivicama je manje prilagodljiva, ali vam zato može dati pravu i ravnu kosu.

Razmotrite širinu ploče kada kupujete presu. Što su ploče šire, brže ćete biti u stanju da ispravite kosu. Naravno, ako nosite presu na put, želećete da imate uže ploče koje se lakše spakuju u torbu. Žene sa finom i tankom kosom smatraju da pegla sa širokim pločama uništava njihovu kosu jer nanosi previše toplote, što oštećuje vlas.

Izaberite kvalitetan materijal od koga su ploče na presi napravljene. Ploče na presi mogu biti napravljene od različitih metala i drugih supstanci. Ne postoji “ispravan” izbor kada su u pitanju ovi materijali. Zapravo, tada se vodite onim što vaša kosa zahteva. Dakle, uzimate u obzir kvalitet vaše vlasi. Titanijumske pegle se vrlo brzo zagrevaju i primenjuju visoke temperature ravnomerno. Ove pegle su skuplje i nisu vam neophodne osim ako nemate veoma kovrdžavu, grubu i gustu kosu. Keramičke pegle u sebi spajaju vrednost i efikasnost, nudeći toplotu za većinu tipova i tekstura dlake.

Neke pegle su, međutim, samo presvučene keramičkim slojem po površini. Vremenom, ova keramika se pohaba, te vam na kraju ostavlja peglu koja nejednako distribuira toplotu ili uopšte ne radi. Turmalinske ploče su odlične kada je u pitanju oštećena kosa. Ponekad ih zovu “jonske ploče” jer proizvode više negativnih nego pozitivnih jona, smanjujući naelektrisanost kose i voskiranje osovine dlake.

Mislite i o temperaturi. Visoka temperatura podrazumeva brže i efikasnije poravnjavanje kose, ali vrele prese nisu dobre za sve tipove kose. Da biste ublažili i smanjili oštećenje kose, uzmite u obzir prese koje nude prilagođavanje i podešavanje temperature. Ove pegle imaju dugme za podesive temperaturne nivoe.

Kada počinjete sa stilizovanjem kose, krenite od najniže temperature, pa je postepeno povećavajte kako biste dobili najbolje rezultate bez mnogo oštećenja. Jeftine i nekvalitetne pegle se ponekad zagrevaju potpuno neravnomerno, a to rezultira neujednačenom teksturom, pa čak i spaljivanjem delova kose.

Loading...

Naučite da pravite razliku između cene i kvaliteta. Lako je da uđete u prodavnicu i kupite prvi jeftin proizvod koji vidite. Ako tako postupite, verovatno ćete za nekoliko meseci ponovo biti u istoj situaciji, a vaša kosa će izgledati mnogo gore nego kada ste izvršili prvu kupovinu. Problem sa jeftinim presama je u tome što se one mnogo brže kvare.

Takođe, mogu oštetiti vašu kosu, pošto jeftine pegle neravnomerno raspoređuju toplotu, gore vašu kosu i ona postaje krhka i lomljiva. Skuplje pegle su kvalitetnije. Takve pegle će trajati duže, a uz to nećete morati da potrošite dodatne svote novca kako biste se podvrgavali skupim tretmanima za regeneraciju i otklanjanje štete koja je nastala zbog korišćenja jeftinih stajlera.

Stajler br. 2 – figaro/konusni štap za uvijanje kose

Figaro ili konusni štap je najbolji prijatelj svake žene. Na tržištu se nalaze razni tipovi ovih uvijača za kosu – keramički, od turmalina, kupasti štapovi, štapovi sa štipaljkom (figaro), manji, veći, deblji, tanji, itd.

Postavlja se pitanje, koji uvijač izabrati i koji će biti najbolji za vas. Na ovo pitanje nije lako odgovoriti.

Površina grejnog tela – koja je najbolja za moj tip kose? Kada birate uvijač za kosu ili figaro, važno je da obratite pažnju na izbor materijala. Svaki materijal je odgovarajući za drugi tip kose.

Keramika

 • konzistentna temperatura dužinom celog štapa, što je esencijalno za glatkoću lokne;
 • veoma brzo zagrevanje;
 • odgovarajuća je za sve tipove kose.

Turmalin

 • oslobađa negativne jone koji izglađuju kutikulu dlake, eliminišu zamršenost i daju sjajan izgled;
 • dostiže profesionalni rezultat i na niskim temperaturama;
 • najbolji je izbor za tanku kosu.

Titanijum

 • najlaganiji i najdugotrajniji materijal;
 • brzo i ravnomerno zagrevanje – dostiže najviše temperature;
 • visokoefikasan – uvija i najoštriju kosu veoma lako i brzo;
 • idealna je površina za gustu, oštru kosu;
 • najbolji je izbor za profesionalnu upotrebu – zahvaljujući laganoj težini i trajnosti materijala.

Takođe, postoje i štapovi za uvijanje koji se prave kombinacijom ovih materijala – keramika-turmalin i titanijum-turmalin koji kombinuju prednosti svakog materijala.

Tip uvijača za kosu – kupasti štap ili štap sa štipaljkom (figaro)? Vrlo je važno izabrati odgovarajući tip uvijača, jer će on uticati na rezultate uvijanja.

Figaro ili štap sa štipaljkom

 • zahvaljujući pokretljivoj štipaljci lakši je za korišćenje jer štipaljka pridržava pramen kose;
 • kreira podjednake lokne celom dužinom kose;
 • daje manje prirodni oblik lokni i talasa, a štipaljka može oštetiti krajeve, pa su joj to mane.

Štapovi (kupasti i elipsasti)

 • oni su bez štipaljke pa morate ručno da navijate pramen kose oko štapa;
 • ne ostavljaju iskrzale krajeve;
 • daju mnogo prirodnije i lepše lokne bez ispucalih krajeva;
 • uvijanje je malo teže i zahteva vežbu.

Postoje dva oblika: kupasti i elipsasti. Kupasti stvaraju najprirodnije talase – veće talase u korenu i manje lokne na krajevima. Elipasasti prave jednake lokne celom dužinom kose.

Od veličine i dimenzija štapa zavisiće oblik i veličina lokne. Svaka dimenzija proizvodi drugačiju vrstu talasa ili lokne. Mala dimenzija (do 19 mm) je odlična za tanku kosu, koja je srednje dužine. Pravi manje lokne, spiralice. Veća dimenzija (preko 19 mm) je dobra za žene sa gušćom i dužom kosom, ali se može koristiti i za kraće i srednje dužine kose kada se želi dodati volumen. Savršena je za pravljenje prirodnijih, većih i mekših talasa i voluminoznih lokni. Sa dimenzijom od 38 mm možete praviti popularne boho talase.

Automatski stajler – aparat za lokne

Pored štapova, figara i presa, vredi napomenuti još jednu alatku. To je aparat za lokne – automatski stajler. Jedan od najpoznatijih je onaj marke Babyliss.

Njime se lako rukuje i veoma brzo uvija kosu sa fantastičnim rezultatima koji dugo traju.

Cene stajlera za kosu

Aparat za lokne Babyliss – automatski stajler košta od 10 000 do 12 000 dinara.

Prese za kosu se mogu naći po ceni od 2 000 do 10 000 dinara.

Figaro i kupasti stajleri se prodaju po različitim cenama u zavisnosti od vrste materijala i jačine – od 2 500 dinara, pa sve do 12 000 dinara.

Sponzorisano:

Loading...