Smedja boja kose – prirodna, farbana, nega i održavanje

Farbanje kose je igra na sreću iz koje možete izaći ili kao pobednik ili gubitnik. U prvom slučaju ćete izaći iz cele situacije sa najnovijom senzualnom i svežom frizurom, dok u sledećem slede scenariji iz najgore noćne more. Možete ispasti gavran crni, prošarani, previše tamni ili sa crvenim pigmentima.

Kako do ovoga ne bi došlo, postoje 2 rešenja. Prvo je da prvo farbanje kose u smeđu boje prepustite svom iskusnom frizeru, koji će uspeti na osnovu Vašeg opisa da nađe adekvatnu nijansu smeđe boje za kosu, pa već od drugog puta pratite njegov izbor. Drugo, malo komplikovanije rešenje je da naučite sve o farbama za kosu, pa eksperimentišete sa željenom nijansom. Ukoliko ste odabrali drugi scenario, pomoći ćemo Vam u odabiru sa nekim smernicama o farbi za kosu.

Izbor smeđe boje za kosu

Ukoliko ste do sada izbor farbe svodili na vizuelni efekat koji nijansa sa pakovanja ostavlja na Vas i završili nezadovoljni učinkom, to nije ništa čudno. Većina žena se i vodi ovom odlukom i završi baš kao i Vi. Zašto?

Slika sa kutije farbe je veoma često dorađivana kako bi najbolje izgledala na pakovanju i najbliže dočarala krajnju nijansu. Sa druge strane, uglavnom ih prave osobe koje i nemaju toliko iskustva sa farbama za kosu.

Ipak, za ovo postoji veoma jednostavno rešenje, a ogleda se u brojkama. Ukoliko ste ikada pažljivo zagledai kutiju farbe za kosu, morali ste da primetite brojeve utisnute na pakovanju koji su razdvojeni tačkom ili kosom crtom. Ovi brojevi nisu tu bez razloga, a razlog ne leži u datumu proizvodnje niti u datumu isteka, već u samoj nijansi! Prvi broj označava nijansu i kreće se od 1 do 12, s tim da niko nema prirodnu nijansu niti 1 niti 10, 11, 12. Koji broj šta tačno označava?

1 – crna;

2 – najtamnija smeđa;

Loading...

3 – tamno smeđa;

4 – smeđa;

5 – svetlo smeđa;

6 – tamno plava;

7 – plava;

8 – svetlo plava;

9 – veoma svetlo plava;

10 – extra svetlo plava;

11 – ultra svetlo plava;

12 – specijalno svetlo plava.

Na osnovu ovoga znate da tražite nijansu između brojeva 2 i 5, koji  označavaju smeđu i njene nijanse. Čini Vam se prelakim, je l’ da? Pa i jeste, ikoliko bi se gledalo samo ovo. Ali ipak, postoji tu još jedna stvar koju morate da gledate pri odabiru željene nijanse, a to je ton farbe. E, sada nastaje problem.

Odmah nakon prvog broja se nalazi tačka ili kosa crta i nakon toga uvek stoji jedan ili dva broja, koji označavaju ton. Čak i ukoliko imate ideju da li biste želeli tamniju ili svetliju nijansu, drugi broj je ipak presudan u odabiru jer on označava da li ćete završiti sa nekom življom ili pastelnijom nijansom. Ako bismo Vam bolje približili i ovo, pripremili smo i deo sa brojevima sa toniranjem:

0 – prirodna;

1 – pepeljast;

2 – violet;

3 – zlatan;

4 – bakarni;

5 – crveni;

6 – mahagoni;

7 – duvan;

8 – biserni;

9 – bež;

Na ovaj način, možete kupiti, na primer, farbu sa oznakom 3.5 i dobiti tamno smeđu boju kose sa crvenim odsjajem ili, pak, 5.1 i dobiti pepeljasto smeđu boju kose. Naravno, ni ovde nije kraj i, pored ovih osnovnih, na paleti boja se može naći i malo širi spektar, te postoje i oznake za podtonove koji nastaju kombinovanjem ovih osnovnih tonova:

01 – prirodno pepeljasta;

11 – intenzivno pepeljasta;

12 – pepeljasto violet (kod nekih proizvođača ovaj ton možemo naći i pod oznakom 16);

21 – pepeljasto-violet (kod nekih proizvođača ovaj ton možemo naći i pod oznakom 61);

34 – zlatno – bakarna;

43 – bakarno – zlatna;

53 – mahagoni zlatna;

54 – mahagoni bakarna;

56 – mahagoni crvena;

66 – intenzivno crvena;

71 – braon pepeljasta;

73 – braon zlatna;

74 – braon bakarna;

75 – braon mahagoni;

77 – intenzivno braon;

81 – biserno pepeljasta.

Na svu sreću, ovde je komplikacijama ovog tipa kraj! Mada, nije ni kao da je i ovo bilo malo, ali uz malo prakse, tačne slike kakvu frizuru želite da imate na kraju tretmana i uz konsultacije sa svojim frizerom, izvući ćete željenu boju.

Sada, kada smo naučili nešto o biranju željene nijanse, pristupimo farbanju i nezi smeđe kose.

Farbanje i nega smeđe kose

Ukoliko Vam nije prvi put da se farbate, sam postupak Vam i nije stran. Znači, uvek koristite hidrogen koji dobijate u kutiji farbe za mešanje jer proizvođači farbi za kosu uvek pripremaju posebnu formulu kompatibilnu za određenu farbu.

Loading...

Takođe, nikada ne ostavljajte farbu na glavi ni duže ni kraće od vremena utisnutog na uputstvu sa pakovanja. Pored hidrogena i sadržaja tube, obavezno pri mešanju farbe dodajte i regenerator, kako biste smanjili oštećenja kose.

Što se nege tiče, smeđa boja zahteva mnogo više nege nego bilo koja druga boja, uključujući i plavu. Iako plava farba sa sobom povlači najviše oštećenja kose, smeđa boja rizikuje, pored oštećenja kose, i oštećenje boje kose, zbog čega i zahteva posebnu negu. Šta to podrazumeva?

Šampon za smeđu kosu: Rafovi su prenatrpani proizvodima za negu kose, uključujući i šampone za farbanu kosu. Na tržištu postoje univerzalni šamponi za farbanu kosu, ali, ukoliko je farba koju ste izabrali smeđe nijanse, savetujemo Vam da izaberete šampon baš za smeđu kosu. Ovaj šampon mora da sadrži neke od korisnih sastojaka za kosu kako bi se ona pravilno negovala. Pri tom, najpre, mislimo na ekstrakt maslinovog ulja, koji neguje kosu, visoku koncentraciju keratina koji jača vlas i sprečava opadanje kose, različite amino kiseline i prirodno bilje poput koprive i hajdučke trave. Naime, ovim šamponom ne morate prati kosu samo ako je farbana, već ga možete koristiti i na prirodnoj kosi. Ovakvi šamponi daju dodatni sjaj i boju Vašoj prirodnoj boji kose, a savetuje se da se koristi uz neki hidratantni regenerator, kako bi kosa dobila dodatnu potrebnu vlagu.

Održavajte nijansu: Nakon što pogodite tačnu nijansu smeđe farbe za kosu, najpre ostavite svoju kosu malo da odmori i ne izlažite je nikakvom stresu. S obzirom na to da se, posle nekog vremena, javlja izrastak zbog daljeg rasta kose, održavajte boju tako što ćete samo farbati izrastak, a niže delove, koji još uvek blistaju od prethodnog farbanja, nemojte izlagati daljim hemikalijama. Na ovaj način ćete postići da Vam kosa i dalje izgleda sveže i uredno, a nećete je izlagati dodatnom oštećenju, sve dok za to već ne bude bilo preke potrebe.

Suvi šampon: Kosu nikako ne treba prati previše često, bez obzira na to da li je farbana ili prirodna. Svako od nas se barem jednom u životu susreo sa problemom prebrzog mašćenja kose, nakon što je svoju kosu navikao prečestom pranju. Šampon za suvo pranje kose je najbolji prijatelj svake žene. On će Vas spasiti u hitnim situacijama. Prvenstveno nećete prečesto prati kosu i izazivati brzo mašćenje, nećete previše izlagati kosu visokim temperaturama tokom sušenja kose, da dodaće i volumen Vašoj kosi i neće ostavljati bele tragove.

Uklonite zeleni odsjaj: Zeleni odsjaj je problem sa kojim se često susreću farbane brinete, naročito u letnjem periodu kada ste često u bazenu. Ovo je i jednim delom normalna pojava, ali je definitivno neprijatna, naročito ukoliko želite da pružite sofisticiran i ozbiljan utisak. Ipak, i za ovo ima leka. Ukoliko počinje da Vam se javlja zelenkasti odsjaj na kosi, u jednu čašu sipajte malo vode, pa dodajte 2 tablete aspirina i lepo razmutite, pa tome dodajte i sok od pola ceđenog limuna. Nakon što lepo izmešate sve sastojke, utrljajte ih na kosu, pa ostavite da odstoje neko vreme i isperite šamponom za smeđu kosu.

Pramenovi: Smeđa kosa je sofisticirana, ali u isto vreme i monotona, ukoliko joj se ne doda i neka druga nijansa za izvlačenje pramenova, kao što je, na primer, nijansa boje meda koja najbolje stoji smeđoj kosi.

Pri tom, smeđa nijansa je najlakša za eksperimentisanje sa različitim frizurama, poput ombre ili baleyaz, gde se pramenovi izvlače od samog korena kose. Kad smo kod toga, ukoliko se odlučite  na izvlačenje pramenova, uvek birajte svetlije nijanse poput plave ili, još bolje, boje meda, što će, osim buntovnijeg i seksi izgleda, pogodovati zbog još jedne stvari, a to je manje farbanja. Naime, zahvaljujući nijansiranim pramenovima je izrastak manje primetan, zbog čega ćete se mnogo ređe farbati i, samim tim, manje oštećivati kosu.

Pored izvlačenja pramenova, smeđa kosa dobija živahniji izgled i ukoliko je sam stil izmeni, to jest, ukoliko se izvlače lokne ili talasi. Zbog toga, ukoliko već farbate svoju kosu u neku smeđu nijansu, iskoristite najviše od nje i igrajte se do mile volje.

Za razliku od plave boje kose, smeđa farba ne oštećuje kosu u tolikoj meri, a efekat je identičan – senzualan i moderan. Sa smeđom bojom uvek možet eksperimentisati sve dok ne nađete savršenu nijansu za sebe, što, u početku, može iziskivati malo više vremena nego što ste želeli, ali je uvek isplativo. Smeđa kosa je najčešća i najpoželjnija baš zbog efekta koji ima na Vaš izgled i kakvu poruku šalje.

Sa smeđom kosom, širem auditorijumu šaljete utisak ozbiljne i odgovorne osobe, a, ukoliko još dodate neko stilizovanje, poput izvlačenja pramenova ili nekih frizurica, privući ćete više pažnje i odati utisak moderne, zanimljive i harizmatične osobe.

Ipak, iako ne oštećuje toliko kosu kao neke druge farbe za kosu, smeđa boja zahteva mnogo više nege, prvenstveno zbog mogućnosti promene boje usled eksponiranja različitih spoljašnjih uticaja, zbog čega joj morate posvetiti mnogo više pažnje nego kod drugih boja, a nadamo se da će Vas ovaj tekst usmeriti ka postizanju željenog cilja i uspostavljanja savršenog izgleda!

Sponzorisano:

Loading...