Šatirana kosa – frizure, postupak, nega, iskustva i cena

Da li razmišljate o tome da se šatirate, tj. da izvučete pramenove na kosi? Pramenovi mogu da istaknu koštanu strukturu lica i da učine da se vaša kosa presijava na suncu, ali ako se pramenovi loše odrade onda vam mogu doneti neuredan izgled.

Pramenovi uokviruju lice

Kada su pramenovi u pitanju, onda je za njih ključna stvar mesto na kosi gde su raspoređeni. Stručnjaci savetuju da se najsvetliji i najširi pramenovi stavljaju tako da uokviruju lice.

Pri korenu treba da budu tamniji i proređeniji, a pri vrhu i krajevima svetliji (nešto poput ombre-a samo malo suptilnije). Na taj način će sunce prirodnije osvetliti kosu.

Šatirana kosa daje dubinu i dimenziju

Šatirana kosa koja izgleda kao da je obojena jednom bojom imaće nesofisticiran i bezizrazan izgled. Pramenovi treba da variraju u veličini i nijansi i treba zapravo da akcentuju vašu osnovnu boju, a ne da izgledaju dominantnije u odnosu na nju. Kada je u pitanju osnovna boja, budite sigurni da se vaši pramenovi slažu sa tonom osnove.

Ako imate toplu boju kao osnovu, onda bi trebalo da stavite toplije pramenove. Ako imate hladniji ton podloge, onda bi vaši pramenovi trebalo da budu bež ili boje peska. Ako vam je, međutim, podloga neutralna, onda se odlučujete za jedan od ova dva.

Nemojte dodavati previše različitih boja

Iako je dimenzija dobra, previše varijacija može da izgleda neprirodno. Nikada nemojte da stavljate više od 3 nijanse na svoju kosu. Dakle dovoljno je imati podlogu, pramenove i tamnije delove – to je sve.

Uskladite svoje pramenove sa godišnjim dobom

Pramenovi bi trebalo da budu svetliji i bleđi tokom leta kada provodite više vremena napolju i kada je zemlja bliža suncu, pa privlači više žute svetlosti.

Loading...

Pramenovi bi trebalo da budu dublji i više zlatni u zimske dane kada gubimo svoj letnji sjaj i kada je zemlja dalje od sunca, pa prima svetlost koja vuče na plavu boju.

Nemojte previše posvetljavati pramenove

Nemojte nikada raditi previše svetle pramenove koji se u potpunosti poklapaju sa bojom vaše kože. Na taj način ćete izgledati bledo i umorno. Trebalo bi uvek da se odlučujete za kontrast između boje vaše kože i kose. Naravno, previše kontrasta između boje vaše podloge i pramenova takođe ne dolazi u obzir.

Gledajte da vaši pramenovi ne budu za više od tri nijanse svetliji u odnosu na podlogu jer ćete tako izgledati kao da imate štrafte po kosi.

Vodite više računa o nezi kose kada imate pramenove

Vaši zanosni, zlatni pramenovi su investicija pa bi prema njima trebalo da se odnosite kao prema izvesnom blagu koje posedujete.

Koristite hidrantne šampone sa vrlo malo sulfata, kao i šampone koji su bezbedni kada je u pitanju farbana kosa. Ređe perite kosu. Kada se fenirate ili peglate kosu, uvek je pre toga pripremite stavljajući termalnu zaštitu.

Preporučuje se stavljanje duboke hidrantne maske jednom nedeljno. Najbolje je u te svrhe koristiti kokosovo ulje. Zagrejte kokosovo ulje, a zatim ga nanesite na kosu i pustite da odstoji oko 15 minuta, pa onda isperite.

Kada ste na suncu, nosite šešir, kapu ili maramu ili koristite proizvode koji imaju UV zaštitu. Sunce može da izbledi pramenove i samu boju kose. Slana morska voda i voda sa hlorom iz bazena takođe mogu biti opasni za vašu šatiranu kosu. Pre ulaska u more ili bazen, stavite zaštitno ulje. Kada izađete iz vode, isperite kosu svežom običnom vodom.

Potpuno i delimično šatirana kosa

Kada odlučite koji tip pramenova želite da izvučete, onda dolazi na red pitanje koliko pramenova treba da uradite. Da li ćete šatirati celu kosu ili samo određene delove? Delimično šatiranje se uglavnom radi oko lica kako bi se došlo do efekta posvetljavanja ili uokvirivanja lica.

Potpuno šatiranje je upravo ono što mu i ime kaže – posvetljavanje čitave kose uz pomoć pramenova. Ako je vaša kosa tamna, onda će vam biti potrebno potpuno šatiranje. Ako nije prošlo puno vremena od poslednjeg šatiranja ili ako vam kosa nije tako tamna, naročito pozadi, onda se dolučujete za delimično šatiranje.

Trend koji još uvek ne prolazi – ombre

Već nekoliko sezona unazad, ombre je veoma popularan stil šatiranja. Frizerskim rečnikom rečeno, ombre se odnosi na boju kose koja ide od tamne ka svetloj. Još pre 15-20 godina, Sara Džesika Parker, u seriji “Seks i grad”, imala je taman koren kose i svetlije pramenove. Postepeno, ovaj trend se širio, da bismo danas imali žene koje nose super tamne podloge kose i super plave pramenove srednje dužine. Da bi se dobio ovakav izgled, frizer treba da posvetli donju polovinu kose služeći se tradicionalnim folijama za pramenove, dok će vašu bazu kose i boju podloge ostaviti netaknutim.

Ukoliko ne želite ovako jak kontrast na svojoj kosi, onda ćete se možda pre odlučiti za balajaž.

Koja je razlika između farbanja, šatiranja i retuširanja, tj. preliva?

Lako je osećati se pomalo zbunjeno kada je u pitanju farbanje kose, naročito kada frizeru treba da objasnite šta tačno želite. Šta je “konturisanje kose”? Šta je “balajaž”? Ima previše novih termina u poslednje vreme kada je u pitanju farbanje kose. Srećom, klasično farbanje, šatiranje i prelivi su tri osnovne tehnike bojenja koje bi svako trebalo da zna. U narednim redovima ćemo definisati ova tri načina bojenja kose.

Loading...

Farbanje cele kose je proces koji se sastoji iz jednog koraka i koji podrazumeva bojenje kose jednom bojom. U okviru ovog procesa postoje tri nivoa: polu-trajni, demi-trajni i trajni. Kao što i ovi termini upućuju, reč je o variranju u jačini farbe i u tome koliko će ona trajati. Trajna boja podrazumeva korišćenje farbe koja se meša sa hidrogenom (amonijakom) i koja daje trajniju farbu koja može da izdrži duži period vremena, a takođe može promeniti nijansu vaše kose za 4 stepena u oba pravca (posvetljavanje, potamnjivanje).

Demi-trajna boja kose je mnogo suptilnija, ali ona ne može da potraje dugo. Obično se ispere nakon 20-ak pranja.

Semi-trajna farbanja su najblaža i najbrže izblede. Ako niste u potpunosti sigurni u izbor boje kose, uvek možete probati sa semi-trajnim farbanjem, pre nego što se odlučite za trajnu farbu. Semi-trajna boja za kosu je ono što bismo još mogli nazvati i kolor šamponima.

Izvlačenje pramenova, odnosno šatiranje, ima za cilj da imitira odsjaj sunca u kosi. Postoji bar nekoliko načina da šatirate kosu. Najčešći i najstariji način je nanošenje blanša na kosu i obmotavanje aluminijumskim folijama. Kada se pravilno uradi, ovaj način šatiranja može izgledati prirodno. Možete želeti istaknute i očigledne pramenove, a možete želeti i suptilne, ujednačene tonove koji ističu prirodan, višedimenzionalni izgled.

Ako želite da vaša kosa bude malo remek-delo, onda treba uraditi balajaž. Ova metoda šatiranja je popularna u poslednjih nekoliko godina. Balajaž je zapravo bojenje kose “slobodnom” rukom. Pošto se svaka sekcija kose šatira ručno, na kraju izgleda prirodno (naravno, pod uslovom da to uradi stručnjak koji ima iskustva).

Preliv, retuširanje, farbanje izrastka

Poslednje, ali ne i najmanje važno, jeste prelivanje kose. Umesto da farbate čitavu kosu svaki put kada treba da prikrijete izrastak, preliv bi trebalo da oboji koren i da osveži ostatak kose. Pošto ne prekrivate farbom celu dužinu kose, na taj način sprečavate dodatno isušivanje i pucanje krajeva. Jedna stvar koju bi trebalo da znate u vezi sa ovim načinom farbanja jeste da se koren kose malo drugačije ponaša u odnosu na ostatak kose. Vaš koren je konstantno izložen toploti vaše kože a to kosu u ovom delu čini izuzetno mekom kao i receptivnom za farbu, pa se tu boja jače “prima”.

Ako je frizer nestručan ili neiskusan, možete završiti sa korenom kose koji se nikako ne uklapa u ostatak po tonu boje.

Kako se šatira kosa (postupak)?

Pramenovi daju posebnu dimenziju vašoj kosi i čine da ona izgleda bujnije i življe. Pramenovi mogu dodati razigranost vašoj ličnosti i vašim karakteristikama, pa ćete verovatno izgledati mlađe i zračićete posebnom harizmom. Najbolje je da vam pramenove izvlači profesionalac, međutim, potrebno je znati da se ovaj zahvat može uraditi i kod kuće.

Prvo što treba da uradite jeste da izaberete odgovarajuću boju. Za pramenove će vam biti potreban blanš ili farba koja je svetlija od vaše boje kose (naravno u zavisnosti od boje i stanja kose). Najbolje je da potražite boju koja je za jednu ili dve nijanse svetlija od vaše osnovne boje. Ako je posvetlite previše to može kosi dati neprirodan izgled. Ako imate priliku da kupite set za izvlačenje pramenova, onda pronađite onaj koji u sebi sadrži i toner. Uz pomoć tonera ćete postići mnogo prirodniji izgled.

Uglavnom, ako vam je kosa već farbana ranije, onda ćete pramenove izvlačiti uz pomoć blanša.

Pre početka procesa, moraćete da zaštitite odeću i kožu. Stavite peškir preko ramena ili napravite rupu na kesi za đubre, pa provucite glavu. Nosite rukavice kako biste zaštitili ruke.

Na ivicu lica i čela, namažite vazelin kako biste izbegli tragove boje na koži.

Podelite kosu na sekcije tako što ćete koristiti gumice za kosu i šnalice.

Možete koristiti i kapicu sa rupicama kroz koje ćete izvući pramenove kose koje želite da posvetlite.

Uzimate blanš u prahu. Na primer, ako imate tamnosmeđu kosu koja ima crvenkasti pigment, onda mešate blanš sa hidrogenom od 9% u odnosu 1:2. Na taj način ćete dobiti srednje posvetljene pramenove. Ako želite samo slabo posvetljavanje onda koristite hidrogen od 6 %.

Razmutite blanš uz pomoć četkice.

Pramenove koje želite da šatirate ne bojite od korena, već poćinjete nešto niže od korena. Ispod pramena stavite komad aluminijumske folije koji je dovoljno veliki da obuhvati dužinu pramena, zatim namažete pramen blanšom i umotate ga u foliju.

Namazani pramenovi treba da odstoje oko 20 minuta.

Kada prođe delovanje blanša, operite kosu normalno šamponom, a nakon toga možete naneti preliv koji će ujednačiti celokupan ton kose.

Na kraju stavite masku ili jači regenerator kako biste omekšali pramenove koji sada mogu da budu izuzetno čvrsti i mogu otežati raščešljavanje.

Pramenove možete izvlačiti i uz pomoć već gotovih setova poznatih svetskih brendova kakav je, recimo L’Oreal. U setu se nalazi tubica već napravljene boje za posvetljavanje, bočica tzv. razvijača koja ima ugrađen aplikator, kesica blanša u prahu koji služi za dekolorizaciju, jedan šampon sa regeneratorom, četkica i rukavice. Uz pakovanje dolazi i uputstvo.

Boja iz tubice se, prema uputstvu pomeša sa razvijačem, a zatim se uz pomoć trofazne četkice nanosi češljanjem po celoj dužini kose. Posle toga se ostavi da kosa odstoji između pola sata i 45 min.

Na kraju se sve dobro ispere i to je to. Setovi su obično napravljeni prema osnovnim nijansama podloge, tako da se mogu naći oni za svetlosmeđu, tamnoplavu, svetloplavu i izrazito plavu kosu.

Cena šatiranja

Cene ove frizerske usluge su zaista raznovrsne, od salona do salona. U mnogome zavise od dužine kose, kao i od preparata koje frizeri stavljaju. Neka srednja cena bi mogla biti od 1500 do 3500 dinara.

Sponzorisano:

Loading...