Pramenovi boje meda – kako ih izvući

Izvlačenje pramenova je već godinama veliki hit, kako na domaćoj, tako i na svetskoj modnoj sceni. U modnoj industriji je pristuno mnogo različitih metoda izvlačenja pramenova, kao što su, na primer, tehnike izvlačenja Baleyaz pramenova, a većina tih tehnika podrazumeva isključivo prosvetljivanje pramenova.

Pramenovi boje meda su od samog starta izuzetno popularni, prvenstveno zbog efekta koji imaju na kosu. Uz pomoć pramenova boje meda, kosa izgleda mnogo mekše, nežnije i ženstvenije. Ipak, pramenovi boje meda ne pristaju dobro svima, odnosno, ne stoje dobro na svim bojama kose. Naravno, uvek će najbolje prijanjati na svetlijim nijansama kose, poput plave ili smeđe, na kojima se, inače, najlakše i izvlače.

Sa druge strane, crna kosa nikako ne prihvata boje meda. Čak i kada se oni pravilno izvuku i dobijemo željenu nijansu, frizura ipak deluje neprirodno zbog velike razlike u nijansama, a to je definitivno efekat koji želite da izbegnete.

Što se bilo koje nove frizure tiče, uvek je najbolje, pre bilo kakve akcije, potražiti profesionalnu pomoć, barem u vidu saveta, a, ukoliko niste toliko sigurni u svoju veštost, i što se tiče praktičnog dela. Sa druge strane, izvlačenje pramenova u salonima Vas, u zavisnosti od salona i dužine kose, može izneti dosta skupo, negde između 3,000 i 8,000 dinara, zbog čega se mnoge žene ipak okreću samostalnom izvlačenju pramenova ili same ili uz pomoć neke iskusnije prijateljice u sopstvenom domu.

Ipak, za izvlačenje pramenova je bitno imati dobru tehniku i veštu ruku, zbog čega, pre nego što uopšte uzmete četkicu i farbu u ruke, morate biti sigurni da ste naučili sve cake za precizno izvlačenje pramenova boje meda.

Ono što smo za sad naučili jeste da pramenovi boje meda nikako nisu dobro rešenje za izuzetno tamnu crnu kosu, mada i za tamniju kosu ima rešenja, što ćemo i videti u nastavku teksta. Sa druge strane, pramenovi boje meda su savršeni za nijansiranje plave, a naročito smeđe kose, što se i da primetiti, ako je sudeći po senzacionalnom izgledu svetskih lepotica. Osim toga, proces je neverovatno lak!

Pramenovi boje meda izuzetno lepo pristaju dugoj kosi, ali se ovde susrećemo sa novim problemom.

Loading...

Naime, duga kosa je veoma teška za negu i pravljenje novih frizura, naročito ukoliko nemate previše iskustva u tome. Zbog toga se uvek preporučuje odlazak kod frizera u kog imate poverenja. Izvlačenje pramenova inače razbija monotoniju i daje Vam živost, ali samo ukoliko su izvučeni na pravi način.

Izvlačenje pramenova boje meda kod kuće

Isto kao i sve ostale frizure i promene boja kose, i izvlačenje pramenova možete obaviti u svom domu.

Naravno, samostalno izvlačenje pramenova je veoma teško, gotovo nemoguće, ali se u ovom slučaju više misli da izvlačenje pramenova uz pomoć neke prijateljice.

Ukoliko nemate izuzetno dugu niti tamnu kosu, izvlačenje pramenova bez ikakvih problema možete obaviti i kod svoje kuće. Za samostalno izvlačenje pramenova boje meda će Vam biti potrebne sledeće stvari: farba u adekvatnoj nijansi, oko koje ne bi bilo loše da se konsultujete sa nekim mnogo iskusnijim od sebe, hidrogen, regenerator, želja, volja i strpljenje.

Postupak za pripremu boje je isti kao u slučaju farbanja cele kose: u posudi za farbu isipajte ceo sadržaj tube, dodajte hidrogen i regenerator, pa sve lepo izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ukoliko inače nemate naviku da u ovakvu smesu dodajete regenerator, znajte da Vam je to velika greška.

Naime, ukoliko stavite makar i kap regeneratora tokom pripreme farbe za kosu, garantovaćete svojoj kosi značajno manje oštećenja i negu.

Farbu nanosite na kosu razdvajanjem pramenova i farbanjem pramenova na udaljenosti od oko 2 cm.

Loading...

Pored ove, možete izvlačiti pramenove i V – tehnikom. O ovoj tehnici je već ranije bilo reči. Najpre pokupite svu kosu i podignite je, a onda samo donji sloj kose izvucite i lepo raščešljajte, pa razdvojite na dva velika pramena. Jedan od pramenova uhvatite pri dnu, tako da se oformi izgled okrenutog slova V, pa farbajte samo njegove ivice, uvijte u foliju, pa ponovite postupak i sa drugim pramenom. Sledeći sloj kose takođe lepo raščešljate i ponovite postupak, s tim da ovaj put ne razdvajate pramenove, već ceo sloj kose stegnite pri dnu i farbajte po ivicama i tako naizmenično farbajte slojeve do poslednjeg.

Svaki ofarban pramen, bez obzira na metodu farbanja, obavezno uvijte u foliju i ostavite da stoji nekih 45 minuta, kako bi se boja lepo primila.

Ukoliko ispunjavate kriterijume, odnosno ukoliko imate prirodnu svetliju kosu i svetlije oči, pramenovi boje meda će Vam se prirodno stopiti sa Vašim prirodnim izgledom. Uz pomoć pramenova boje meda ćete razbiti monotoniju i uneti živost u svoj izgled.

Pored toga, Vaša kosa će dobiti na volumenu, a, ukoliko je Vaša baza kose neka farbana nijansa, nećete morati da brinete o izrastku jer će biti jedva, ako i uopšte, primetan.

Pramenovi boje meda na tamnoj kosi

Ukoliko imate tamnu kosu, a želite da izvučete pramenove boje meda, i za Vas ima rešenja!

Prvo, i najlakše, je, naravno, celokupna promena baze, odnosno farbanje cele kose u neku svetliju nijansu ili prosvetljivanje kose hidrogenom. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, najpre sačekajte da kosa lepo poprimi novu boju, pa, nakon toga, ili samostalno ili uz pomoć neke prijateljice,ili, najbolje, u nekom salonu, izvući ćete pramenove boje meda bez ikakve muke.

Ipak, ovde nastaje drugi problem. Ukoliko želite da neprimetno promenite svoju frizuru, a da i dalje ima pozitivnog efekta, ovom metodom ga sigurno nećete postići. Naime, samom promenom osnovne boje kose ćete već napraviti drastičnu promenu, a, ukoliko to nije Vaš cilj, najbolje je da odustanete od toga.

Sa druge strane, tamnoj kosi zaista lepo pristaju pramenovi boje meda ili, čak, boje zlata, ali se ne preporučuje samostalno izvlačenje zbog potrebnih izuzetno nežnih prelaza, za koje većina nas, laika, nije baš vešto. Zbog toga je najbolja ideja obratiti se profesionalcu u ovom slučaju.

Ukoliko ipak odlučite da samostalno izvlačite pramenove boje meda, a imate tamnu kosu, osim neprirodnih prelaza, vrlo verovatno je i da se nova boja neće ni primiti kako ste zamislili, te, umesto nijanse boje meda, dobijete crvene, narandžaste ili rogobatne žute pramenove.

Ukoliko imate izuzetno tamnu kosu, a ne želite da menjate osnovnu boju, pre nego što se odlučite na ovaj korak ipak dva puta lepo razmislite pre nego što sudbinu svoje kose stavite u ruke nekog amatera. Definitivno neće biti zabavno!

Pramenovi boje meda na plavoj kosi

Kao što smo već napomenuli, pramenovi boje meda najlepše izgledaju na svetloj, odnosno plavoj ili smeđoj kosi.

Na smeđoj kosi oni izgledaju naročito prirodno i sofisticirano, daju kosi živost i volumen, dok u slučaju prirodno plave boje kose razbijaju monotoniju i daju buntovnički i mladalački izgled.

Ipak, ukoliko nemate veštu ruku, ne bi bilo loše da prvo farbanje i u ovom slučaju obavi prfesionalac, kako biste bili sigurni da ćete dobiti željeni efekat.

Ukoliko se, pak, odlučite da samostalno izvučete pramenove boje meda u svojoj kući, obavezno pratite pomno sve korake sa početka teksta.

Dodatni saveti

Što se samog farbanja tiče, ukoliko ga obavljate samostalno, bitno je da imate dosta strpljenja i veštu ruku. Naravno, mala je, odnosno nikakva, verovatnoća da ćete pramenove bilo koje nijanse uspeti da izvučete na samoj sebi, ali, ukoliko se odlučite da se prepustite rukama neke prijateljice ili Vi izvlačite nekom drugom pramenove boje meda, naoružajte se strpljenjem.

Takođe, opšte poznata stvar je da plave nijanse farbe najviše oštećuju kosu, zbog čega je veoma važno da vodite računa pri odabiru farbe. To znači, uvek birajte proverene brendove i preferirajte farbe sa dodatkom maslinovog ulja i visokom koncentracijom keratina.

Za odabir savršene farbe možete se konsultovati sa svojim frizerom ili pogledate iskustva drugih ljudi na različitim domaćim forumima.

Još jedna od stvari o kojima smo već pričali, a bitno je naglasiti, je da pri mešanju farbe obavezno dodate i regenerator, kako biste smanjili štetno dejstvo farbe.

Kada smo kod toga, kao i u svakom drugom slučaju, nakon farbanja, odnosno izvlačenja pramenova, obavezno pojačajte negu kose, što znači uključivanje različitih pakovanja i maski za kosu, koje je najbolje čak praviti samostalno, od namirnica koje možete naći u svojoj kuhinji.

Sponzorisano:

Loading...