Pepeljasto plava boja kose – prirodna, farbana, nega i održavanje

Plava boja kose je bila i uvek će ostati u modi. Plava boja kose je seksi, razuzdana i uvek primećena! Bez obzira na to o kojoj nijansi plave govorimo, znajte da ćete sa njom uvek i svuda biti u centru pažnje!

Ukoliko, ipak, želite da još više odskočite iz gomile i zasenite scenu, prepustite se sve većem hitu modne industrije, za Vas postoji i posebna nijansa – pepeljasto plava. Iako je ranije davala nekako sumoran i beživotan izgled, danas pepeljasto plava označava isključivo moderno i senzualnost, bez obzira na starosno doba.

Pepeljasto plava je najzavodnija, ali, u isto vreme i najkomplikovanija boja za izvući. Kada se radi o odabiru farbe, greška koju većina žena pravi je upoređivanje boje sa pakovanja. Ovaj način biranja boje se u većini slučajeva pokaže pogrešnim i krajnji ishod skoro pa nikad nije zadovoljavajući.

Zbog toga ćemo, pre svega, u ovom tekstu naučiti kako birati željenu nijansu plave farbe za kosu.

Kako izabrati adekvatnu plavu nijansu farbe za kosu?

Kada odemo do rafova sa farbama za kosu, prvo što nas asocira na željenu boju je slika sa kutije, zbog čega nije ni toliko čudno što uglavnom završimo nezadovoljne nijansom. Ali, koliko vas je ikada obratilo pažnju na brojeve utisnute na pakovanju? Da li uopšte i znate da ih ima? Ima ih i to dva!

Svaka farba ima svoju nijansu i svoj ton. Prvi broj utisnut na pakovanju označava nijansu, a drugi broj, odmah iza tačke ili kose crte, označava odsjaj. Na primer, plava boja se označava brojevima 6, 7, 8 i 9 (ili 10, 11, 12, u zavisnosti od proizvođača), a brojka iza ovog broja označava kojim će odsjajem blještati kosa, te to može biti tamnija ili svetlija nijansa, zlatno plava i tako dalje.

Počnimo od nijansi. Kao što smo već rekli, prvi broj na kutiji označava nijansu boje i ide od 1, pa sve do 12. Ono što morate znati je da niko od nas nema prirodnu boju niti 1 niti 12, već se prirodne nijanse kreću od broja 3, pa sve do broja 9. Brojevi označavaju sledeće nijanse:

Loading...

1 – crna;

2 – najtamnija braon;

3 – tamno smeđa;

4 – smeđa;

5 – svetlo smeđa;

6 – tamno plava;

7 – plava;

8 – svetlo plava;

9 – veoma svetlo plava;

10 – extra svetlo plava;

11 – ultra svetlo plava;

12 – specijalno svetlo plava.

Kao što vidimo, plava boja ide u rasponu od 6 do 9 za prirodne nijanse plave kose, a brojevi od 9 do 12 mogu nekada i da variraju, u zavisnosti od proizvođača farbe za kosu.
Što se odsjaja tiče, on, kao što smo već rekli, se označava brojevima nakon tačke ili kose crte i vode se na sledeći način:

0 – prirodna;

1 – pepeljast;

2 – violet;

3 – zlatan;

4 – bakarni;

5 – crveni;

6 – mahagoni;

7 – duvan;

8 – biserni;

9 – bež;

Ovom logikom vidimo da nam je za izvlačenje pepeljasto plave boje za kosu potrebno da izaberemo farbu koja, kao prvu cifru ima neku od nijansi plave (najbolje 9), a da iza tačke ili kose crte ima broj 1, koji označava pepeljasti ton.

Iako Vam verovatno u ovom momentu neće biti potrebno, obratimo pažnju na još jednu grupu tonova boje, odnosno ’podtonova’, koji nastaju kombinacijom ovih tonova. Tako, iza broja koji označava osnovnu boju, možemo naći i neku od sledećih cifara:

01 – prirodno pepeljasta;

11 – intenzivno pepeljasta;

12 – pepeljasto violet (kod nekih proizvođača ovaj ton možemo naći i pod oznakom 16);

21 – pepeljasto-violet (kod nekih proizvođača ovaj ton možemo naći i pod oznakom 61);

34 – zlatno – bakarna;

43 – bakarno – zlatna;

53 – mahagoni zlatna;

54 – mahagoni bakarna;

56 – mahagoni crvena;

66 – intenzivno crvena;

71 – braon pepeljasta;

73 – braon zlatna;

74 – braon bakarna;

75 – braon mahagoni;

77 – intenzivno braon;

81 – biserno pepeljasta.

Sve ovo zvuči izuzetno komplikovano, zar ne? Verujte nam na reč, i jeste! Ipak, ukoliko se lepo potrudite i voljni ste da eksperimentišete, lako ćete posle određenog vremena ući u štos, a može Vam biti od pomoći i konsultovanje sa nekim mnogo iskusnijim frizerima.

Loading...

Farbanje 

Za dobijanje pepeljasto plave boje kose je neophodan blanš, kako bi se uklonili svi pigmenti iz Vaše prirodne boje kose. Za korišćenje blanša je neophodno pažljivo pratiti iskustva sa pakovanja, kako ne biste dodatno oštetili svoju kosu, jer je ova hemikalija izuzetno jaka.

Nakon izvlačenja svih prirodnih pigmenata iz kose, posvetite se malo više nezi svoje kose i vodite računa da izaberete adekvatnu farbu za kosu. to prvenstveno podrazumeva odabir proverenog brenda farbe za kosu, poput Garnier ili Schwarzkopf farbi za kosu i farbi koje obavezno sadrže ekstrakt maslinovog ulja i visoku koncentraciju keratina. Tokom mešanja farbe obavezno koristite i regenerator za kosu kako biste još više smanjili oštećenja, a, nakon završetka farbanja i ispiranja boje, kosu treba često tretirati različitim proizvodima za negu baziranim na prirodnim namirnicama, kao što su različita pakovanja i maske za kosu, koje inače možete, pa bi i bilo poželjno da ove maske napravite kući, od namirnica koje imate u kuhinji.

Ukoliko Vaša prirodna boja kosa sadrži dosta crvenih pigmenata, pokušajte sa nekim malo intenzivnijim i kvalitetnijim preparatima za blajhanje kose koji sadrže formule i kombinacije pigmenata koji uspešno neutrališu sve pigmente i zadržavaju mat nijansu plave boje.

S obzirom na to da crvene pigmente nije uopšte lako neutralisati, naročito ukoliko nemate adekvatne preparate niti iskustva, a Vaša kosa ima baš izraženu pigmentaciju, ipak bi bilo najbolje da prvo blajhanje i farbanje u pepeljasto plavu boju prepustite svom frizeru.

Što se samog farbanja tiče, postoje neke stvari o kojima morate izuzetno pažljivo voditi računa.

Prva od tih je da obavezno koristite isključivo hidrogen koji dobijete u pakovanju boje. Iako Vam se čini da svaki hidrogen može da obavi svoj zadatak u mešanju boje, ne grešite u potpunosti. Hidrogen peroksid zaista uvek može da se kombinuje sa farbom za kosu, ali je i činjenica da svaki proizvođač koristi određenu formulu za svoju farbu za kosu, a da posebno pravi hidrogen koji je kompatibilan sa tom farbom, zbog čega bi, ukoliko želite da dobijete baš nijansu koju ste tražili, trebalo da iskoristite isključivo hidrogen dobijen u pakovanju.

Za dobijanje željene boje je takođe bitno ne eksperimentisati odnosom boje i hidrogena, već postupati isključivo po uputstvu sa pakovanja, kako biste dobili boju koju ste već i naručili. Takođe nemojte da držite farbu na svojoj glavi ni minut duže ni kraće nego što je označeno na pakovanju, kako biste dobili željenu nijansu boje.

Nega

Plava kosa je veoma seksi, ali i veoma komplikovana za održavanje. Hidrogen i farbe koje se koriste za izvlačenje ove boje, bez obzira na nijansu, koriste veoma snažne formule, a često se, zbog boljeg neutralisanja svih prirodnih pigmenata iz kose, koristi i blanš, što dodatno oštećuje kosu. zbog toga je veoma bitno voditi još intenzivnijeg računa o pravilnoj nezi kose.

Prvo i osnovno je tretman dubinske hidratacije kože, a kosu ne farbati celom dužinom svaki put, već svega jednom u nekoliko meseci osvežiti boju.

Tokom samog mešanja boje, uvek dodajte i malo regeneratora u formulu, kako biste odmah svojoj kosi pružili neki vid nege, koji će početi sa svojim efektom već posle prvog pranja kose nakon nanošenja mešavine sa bojom.

S obzirom da je kosa već dovoljno oštećena farbanjem u plavu boju, ne morate joj i dodatno otežavati izlažući je različitom stresu. To znači, izbegavajte vezivanje kose u punđu ili rep što više možete, jer se kosa na ovaj način još više prelama, a, pored toga, izbegavajte i izlaganje jakim termičkim sređivanjima, poput feniranja na najjačoj temperaturi ili peglanjem kose na maksimalnoj stepenaži.

Najbolje bi bilo kada biste u potpunosti mogli da izbegnete i feniranje i peglanje, naročito leti, i dozvolite svojoj kosi da se prirodno osuši, kako bi se što manje zagrevala i dodatno oštećivala.

Što se šampona tiče, rafovi u različitim prodavnicama su prepuni različitih šampona koji Vam garantuju brži rast i regeneraciju kose. U jednom od prethodnih tekstova smo već govorili o tome, ali sada ćemo samo naglasiti da morate voditi računa da Vaš šampon sadrži dovoljno ekstrakta maslinovog ulja, visok nivo keratina, koprivu, hajdučku travu, arniku, kofein, biotin ili vitamin H i različite amino kiseline.

Postoji velika verovatnoća da nećete uvek sve ove sastojke uspeti da nađete u jednom šamponu, ali se potrudite da izaberete onaj koji sadrži najveći broj tih sastojaka.

Sponzorisano:

Loading...