Paleta boja za kosu – koju odabrati?

Ako ste ikada kupovali farbu za kosu ili ste čuli svog frizera kako razgovara sa asistentom iz salona o bojama, postoje dobre šanse da ste bili zbunjeni zbog naizgled proizvoljnih slova i brojeva šifri povezanih sa bojama u paleti.

Verovali ili ne, međutim, u pitanju je prilično univerzalni sistem za kategorizaciju i etiketiranje različitih nijansi farbi za kosu. Razumevanjem brojeva i slova povezanih sa paletom boja moći ćete i vi da progovorite tim “specifičnim jezikom” sa svojim frizerom i da ubuduće bolje komunicirate kada se sledeći put budete farbali.

Razumevanje nivoa boja za kosu

Nivoi boja za kosu se odnose na tamnu ili svetlu prirodnu boju kose. To je indicirano skalom brojeva od 1 do 10, gde broj 1 označava najtamniju, a 10 najsvetliju. Konkretno, nivo boje kose broj 1 bi ukazivao na crnu kosu, a boja u nivou 10 bila bi u referenci sa veoma svetlom plavom kosom. Za platinasto plavu i neprirodno svetle boje, koriste se brojevi od 11 do 13.

Brinete obično idu naniže ka sredini ove skale, sa tamnobraon bojom koja je klasifikovana brojem 4, dok su svetlobraon nijanse na nivou 6. Prirodne crvenokose padaju negde između nivoa 3 i nivoa 7.

Razumevanje tona kose

Još jedno važno kodiranje povezano sa bojom za kosu jeste ton kose. Pored tamnih i svetlih boja, ton kose se odnosi na boju same kose.

Generalno, prirodne boje kose će spadati u jedan od tri tona u ovoj kategoriji:

  • topao;
  • hladan;

Neki primeri hladnih tonova bi uključivali bež ili boju pepela (pepeljaste nijanse), dok bi se topliji tonovi mogli opisati kao bakarni, zlatni, crveni ili narandžasti.

Loading...

Kako sve ovo funkcioniše zajedno?

Imajući ovo na umu, sada možete videti kako su slova i brojevi povezani sa tonom i nivoom, i kako se koriste da bi indicirali nijanse boja za kosu.

Generalno, kombinacija slovo/broj u boji za kosu počeće brojem nivoa, a završiće slovom koji označava ton. Na primer, neutralna braon boja može imati kod 5 N, dok će toplo plava boja biti indicirana kodom 10 W.

Važno je napomenuti da će neki proizvođači farbi za kosu imati možda različite sisteme za kodiranje, ali u principu svi koriste istu osnovnu premisu. Na primer, proizvođači smelijih, manje prirodnih boja (kao što su ljubičasta ili plava boja za kosu) mogu imati različite slovne kodove da bi opisali njihove tonove.

Međutim, ako budete svesni osnovnih načina kodiranja boja za kosu, trebalo bi da budete u mogućnosti da bolje iznalazite nijansu koju imate na umu za sopstvenu kosu.

Kako da izaberete pravu boju za sebe?

Imajte na umu da svaki frizer ima sopstveno mišljenje kada su u pitanju boje za kosu. Na primer, ako ste brineta, jedan frizer može pogledati vašu kosu i smatrati da je to nivo 5, dok će drugi videti to kao nivo 6. Ista je stvar i kad su tonovi u pitanju; neki frizeri mogu videti određeni ton kao crveni, dok će drugi videti ton kao bakarni. Međutim, većina će biti u stanju da se složi o kodu koji je relativno sličan.

Ponekad u mnogome može pomoći i paleta sa već obojenim veštačkim uzorcima kose. Na primer, sledeći put kada budete u svom omiljenom frizerskom salonu i kada budete tražili profesionalno farbanje, možda ćete želeti da dobijete duboku braonkasto-crvenkastu nijansu, ali da biste bili sigurni da vas frizer razume, pokazaćete mu uzorak iz kataloga. To je sjajan način da potvrdite da i vi i frizer mislite na istu boju i nijansu. Na taj način ćete poboljšati šanse da na kraju dobijete tačno ono što želite.

Loading...

Kako koristiti paletu boja?

Paleta boja i vaša boja kose. Svaki student umetnosti je verovatno u toku svog školovanja naišao na termin krug (osnovnih) boja. Tradicionalni krug boja prikazuje tri osnovne boje, a to su: crvena, žuta i plava. Potom i tri sekundarne boje, a to su: narandžasta, zelena i ljubičasta. Neki prošireni krugovi boja uključuju i tercijarne boje (napravljene kombinovanjem primarnih i sekundarnih). Takvi krugovi uključuju crvenu, crveno-narandžastu, narandžastu, žuto-narandžastu, žutu, žuto-zelenu, zelenu, plavo-zelenu, plavu, plavo-ljubičastu, ljubičastu i crveno-ljubičastu.

Veze među bojama. Svrha kruga boja je da jasno ilustruje način na koji se boje odnose jedna prema drugoj. Kada su boje suprotne jedna drugoj u krugu boja, onda se one zovu komplementarne boje. Komplementarne boje poređane jedna pored druge (ofarbane jedna preko druge), intenziviraće pojavu obe boje, dok će bilo koja od dve komplementarne boje kombinovana u odgovarajućoj proporciji (kao kada se na primer aplicira boja za kosu kako bi se korigovala boja kose), neutralisati jedna drugu.

Analogne boje su one koje su jedna pored druge u krugu boja. Kada želite da mešate analogne boje, možete koristiti analognu boju da biste intenzivirali nijansu postojeće boje.

Topli i hladni tonovi

Jedan od primarnih načina na koji delimo boje za kosu jeste onaj u kome ih delimo na hladnije i toplije nijanse. Hladnije nijanse su one koje imaju kao bazu boje koje su hladen: plave, ljubičaste, zelene i obično uz njih idu atributi poput “cool”, “ledeno”, “platinasto” ili “pepeljasto”.

Tople nijanse su one koje kao bazu imaju tople boje: crvenu, narandžastu, žutu. One obično nose atribute koji podsećaju na toplinu: “cimet”, “kestenjasto”, “bakarno”, “zlatno”, itd.

Kada razmišljamo o terminima “toplih” i “hladnih” boja u sklopu tri osnovne klasifikacije – plavuše, brinete i crvenokose – onda je važno da zapamtimo da plavuše i brinete mogu spadati i u “hladne” i u “tople” baze, dok će se crvena boja retko kad naći među “hladnijim” tonovima.

Uvek možemo reći za nekog da je plavuša i mislimo da možemo da razlikujemo plavuše, međutim, postoji jedna raskrsnica na kojoj se razdvajaju plavuše od brineta. Boje koje su na nivou 5 i naviše (do nivoa 10) se klasifikuju kao plavuše.

Takođe, plavuše mogu biti “hladnije”, kao što su platinasto plava i pepeljasto plava, a mogu biti i tople, kao što je zlatno plava.

Brinete obično počinju od nivoa 6 i tamnije sve do crne. Bazni ton ovih nijansi može biti topao (kao što su karamel tonovi ili medno braon) ili hladan (kao što je pepeljasto braon i plavo crna).

Crvenokose se obično nalaze u toplom delu spektra, ali mogu biti na bilo kom nivou posvetljenosti (od jagoda plavuše do tamne začinjene braon).

Kada birate boju najbolje je da se držite analognih baza one boje koja je najbliža vašoj prirodnoj boji kose.

Ako želite da odete u potpuno suprotnom pravcu od vaše prirodne boje kose (na primer ako ste crvenokosi, a želite da se potamnite) onda ćete koristiti boju koja stoji suprotno od crvene boje.

Na primer, možete koristiti srednje pepeljasto plavu ili srednje hladno braon kako biste neutralisali crveni pigment.

Mnogi od nas su viđali osobe koje su se odlučile da ofarbaju svoju sedu kosu kako bi izgledale mlađe, a dobile su potpuno suprotan rezultat. Za većinu nas, kako starimo, boja naše kose (i tena) tipično postaju svetliji (bez obzira na sede) i boja kose koju smo prirodno imali u našim dvadesetim godinama može biti mnogo tamna za nas kada imamo 50 godina. Ako ofarbamo kosu u previše tamnu boju, mi ćemo samo uspeti da izgledamo bledo i naglasićemo sve bore koje imamo na licu. Ako nam je cilj da prekrijemo sede, uvek treba da težimo za nijansom koja je nekoliko tonova svetlija od naše prirodne boje kose koja nije još posedela.

Svi mi imamo svoju paletu boja koja je pogodna za nas, a zasnovana je na tenu, boji očiju i prirodnoj boji kose. Toga se treba uvek pridržavati.

Sponzorisano:

Loading...