Opadanje kose kod žena – uzrok, simptomi i lečenje

Kao što znamo, opadanje kose je nešto sa čime smo se svi susreli. To je deo svakodnevnog života.

Jeste, istina je da nam se zbog toga zapuši odvod u kupatilu i jeste, to znači da moramo da usisavamo svakoga dana ili će nam se tepih pretvoriti u čupavca, ali je takođe istina da je opadanje kose potpuno normalno.

Smatra se da u proseku izgubimo oko 80 pramenova kose (dlaka) na dan, a ako počnemo da gubimo značajno više od toga ili ako primetimo da nova kosa ne raste, onda je vreme da počnemo da brinemo i da se zapitamo šta treba učiniti.

Stvar je u tome što kada dođe do prekomernog opadanja kose, da zapravo tu postoji toliko mnogo potencijalnih okidača za ovu situaciju. To bi značilo da može biti vrlo teško utvrditi pravi razlog opadanja, a shodno tome i način lečenja i tretiranja.

Lekari i istraživači kažu da je opadanje kose veoma uobičajen problem kod žena – mnogo veći nego što većina ljudi može da pretpostavi. Studije pokazuju da će najmanje jedna od tri žene patiti od ovog problema ili imati smanjen volumen kose u jednom trenutku u životu.

Ovo govorimo zbog toga što ako primetite da vam kosa opada ne počnete odmah da paničite, nego da pažljivo pratite šta vam se događa. U međuvremenu, navešćemo šta bi sve trebalo da znate i na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Pre svega, treba znati da postoje različite vrste gubitka kose, odnosno opadanja kose. Neki gubici su genetski, a neki reaktivni.

Loading...

Genetsko opadanje kose. Postoji šansa da ste genetski predisponirani na istanjivanje gustine kose, što znači da možete primetiti progresivno, gradaciono smanjenje volumena kose.

Na ovoj instanci, određeni folikuli dlake su osetljivi na muške hormone, i ova osetljivost izaziva da se folikuli postepeno šire i proizvode tanje i kraće dlake u svakom sledećem ciklusu rasta.

Reaktivno opadanje kose. Ovo znači da je vaše opadanje kose rezultat nečeg što je izaziva.

Ekscesivno dnevno opadanje kose (poznato i kao telogen effluvium) nije vezano za genetsku predispoziciju, već se pojavljuje kao rezultat unutrašnjeg disbalansa ili stresa, kao što su nedostatak u ishrani, težak stres, loša ishrana ili bolest.

Sada ćemo navesti neke od najčešćih okidača za gubitak, odnosno opadanje kose.

Hormonski disbalans kao uzrok opadanja kose

Hormonski disbalans može voditi ka mnogim problemima sa zdravljem, ali i sa lepotom, od akni do povećanja težine. Ako su vaši hormoni van balansa, efekti će zračiti kroz čitav organizam, a to naravno uključuje i vašu kosu.

Hormoni igraju veliku ulogu u regulaciji ciklusa rasta kose. Estrogen (ženski hormon) je prijateljski raspoložen prema kosi i pomaže u održavanju dlake u fazi rasta za optimalnu dužinu vremena.

Androgeni (muški hormoni) nisu prijateljski nastrojeni i mogu skratiti ciklus rasta dlake.

Višak androgena (koji može biti uzrokovan endokrinim poremećajem, kao što je sindrom policističnih jajnika) može uzrokovati gubitak kose. Kada bi se dublje kopalo, opet bi se došlo do toga da je razlog ipak u genima.

Ako imate genetsku predispoziciju ka osetljivim folikulima, hormonski disbalans može uticati na vašu kosu više nego što bi uticao na nekog ko nema tu predispoziciju.

Stres kao uzrok opadanja kose

Nije nikakav mit da prekomerni stres može bukvalno da učini da vam kosa opadne. Kako se to dešava?

Ovako: stres može da podigne nivoe androgena, što može izazvati gubitak kose.

Stres može izazvati probleme sa vlasištem, kao što je perut, potom može da poremeti navike u ishrani i da zakoči probavni sistem, što sve može imati negativan uticaj na kosu.

Nedostatak gvožđa/anemija

Jedan od najčešćih razloga za opadanje kose kod žena jeste nedostatak gvožđa. Gvožđe je ključno za proizvodnju proteina u ćeliji dlake i bez njega naša kosa pati.

Hipotiroidizam i hipertiroidizam

Tiroida pomaže da se u organizmu reguliše metabolizam tako što kontroliše proizvodnju proteina i korišćenje kiseonika od strane organa i tkiva.

Bilo kakav disbalans u vezi sa tiroidnom ili štitnom žlezdom može uticati na folikule dlake.

Takođe, ako se hipotiroidizam ne leči, to može da dovede do anemije, a kako smo već rekli, to je stanje koje utiče na kosu.

Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može učiniti da se osećate umorno i bez energije. Takođe, ovo utiče i na vašu kosu.

Nedostatak vitamina B12 često dovodi do opadanja kose i može uticati na zdravlje crvenih krvnih zrnaca koja nose kiseonik do tkiva.

Ovo je najčešći slučaj kod vegana jer se vitamin B12 unosi preko životinjskih proteina.

Dramatičan gubitak težine

Nagli pad težine može da utiče na našu kosu. 6-12 nedelja nakon dramatičnog gubitka težine, bilo da je namerno ili ne, kosa će početi prekomerno da opada.

Dok je naša kosa psihološki veoma važna za nas, fiziološki ona i nije tako bitna.

Mogli bismo da preživimo bez nje, i da nemamo nikakvu štetu kada je u pitanju naše fizičko zdravlje.

To znači da se svaki nedostatak u ishrani najčešće pojavljuje vidljiv kao problem sa našom kosom. Još jedan razlog da se izbegnu problematične dijete i da se umesto toga uvede zdrav i uravnotežen način života.

Starenje

Ako prolazite kroz menopauzu ili ste na početku, promene u vašem telu mogu takođe uticati na vašu kosu. Gubitak kose postaje sve učestaliji pred i nakon menopauze.

Loading...

Važno je shvatiti da naša kosa stari i da kako starimo kosa postaje sve tanja. To je potpuno normalan deo procesa starenja.

Znaci koji ukazuju da imamo problem sa opadanjem kose

Kao što vidimo, postoje brojni razlozi za gubitak i opadanje kose kod žena. Bilo šta, od medicinskih stanja, pa do hormonalnih promena i stresa, može biti okidač. Zaista nije lako utvrditi i pratiti sam koren problema, ali treba probati.

Opadanje kose možemo primetiti na različite načine. Način na koji će kosa opadati zavisi od uzroka.

Ponekad možete primetiti iznenadni gubitak, a ponekad postepeno istanjivanje koje traje duži period. Lekari preporučuju da vodite dnevnik kako biste mogli da ispratite sve promene i simptome i da probate da uočite šablon po kome se to dešava.

Neki od sigurnih znakova da imate problem sa opadanjem kose može uključivati sledeće: prekomerno istanjena kosa, ćelavi pečati, puna šaka kose, potpuni gubitak.

Previše istanjena kosa je znak koji počinje sa postepenim istanjivanjem na vrhu glave.

Ovakav tip gubitka kose se pojavljuje i kod žena i kod muškaraca. Kod muškaraca se javlja jasna linija povlačenja kose, a kod žena je ova pojava šira.

Ćelavi pečati mogu biti u obliku kruga ili nepravilnog oblika. Nekad podsećaju na novčić po veličini. Obično se pojavljuju na temenu. Na tom mestu koža može svrbeti, pa čak i boleti pre nego što kosa opadne.

Pune šake kose su prilično šokantan događaj. Dogodi se da neke žene iskuse vrlo iznenadan gubitak kose i to naročito nakon neke emocionalne ili fizičke traume. Dok perete kosu ili dok je češljate, odjednom ispadne veća količina kose, a to kasnije vodi ka kompletnom istanjivanju.

Potpuni gubitak je takođe moguć. Ipak, ovakav gubitak je uglavnom vezan za određene medicinske tretmane poput hemoterapije.

Medicinska stanja, odnosno bolesti koje mogu voditi ka gubitku kose su i sledeće:

Hodžkinsova bolest, Hašimoto, hipopituitarizam, Adisonova bolest, celijakija, Lichen planus, već pomenuti hipotiroidizam, hipertiroidizam, sistemski lupus erimatozus, gljivične bolesti, itd.

Alopecija kao uzrok opadanja kose

Alopecija u prevodu znači gubitak kose. Ova bolest nije zarazna niti ima bilo kakve veze sa nervnim sistemom.

Postoji nekoliko različitih uzroka koji mogu da dovedu do alopecije, a ti uzroci se kreću od genetskih pitanja, pa sve do navika u vezi sa negom kose ili bilo kojim drugim okidačem, obično onim gde imuni sistem napada folikule dlake.

Androgenetska alopecija je ženski obrazac ćelavosti, tačnije gubitka kose koji je obično izazavan genetikom ili porodičnom istorijom. Ovo je vodeći uzrok gubitka kose kod žena i treba znati da se obično događa između 12. i 40. godine.

Dakle, raspon je vrlo veliki. U slučaju ove vrste alopecije muškarci primete ćelavost u vidu povlačenja linije kose, kao i specifične tačke gde su potpuno ćelavi.

Žene, ipak ovu vrstu alopecije primete kao opštu istanjenost kose.

Cikatricijalna alopecija se može definisati kao grupacija raznih stanja koja uzrokuju nepovratni gubitak kose u vidu ožiljaka. Kosa opada, a folikuli dlake bivaju zamenjeni ožiljcima.

Alopecija areata više liči na isprekidan gubitak kose koji se obično dešava iznenada. Ovo se može dogoditi i na telu, a ne samo na glavi. Počinje u vidu jednog ili više okruglih ćelavih pečata.

Šta se može uraditi da bi se sprečio problem?

Prepoznavanje problema. Opadanje kose se ne dešava brzo u većini slučajeva. Naša kosa raste u ciklusima, što znači da može proći i do 3 meseca da bi kosa opala, nakon što je nešto izazove.

Ako primećujete prekomerno dnevno opadanje duže od tri meseca, onda bi trebalo posetiti lekara jer tu verovatno postoji neki pozadinski problem.

Veoma je važno ne paničiti u ovim slučajevima. Ako je u pitanju telogen efluvijum (prekomerno opadanje), onda će se povući samo od sebe i kosa će početi ponovo da raste kada se neki unutrašnji disbalans dovede u red.

Promenite način ishrane. Unosite više proteina. Pošto je kosa izgrađena od proteina, adekvatan dnevni unos hrane bogate proteinom je ključna stvar.

Složeni ugljeni hidrati su ključni jer oni pružaju kosi energiju koja joj je potrebna za rast. Užinajte zdrave ugljene hidrate kao što je sveže voće, recimo, i to na svaka četiri sata.

Ipak, ako je u pitanju nešto drugo, a ne ishrana, onda promena načina ishrane neće rešiti problem.

Uzmite suplemente. Suplementacija može biti od koristi u povećanju nivoa vitamina i minerala koji će biti dostupni vašim folikulima. Naravno, oni moraju biti uzimani uporedo sa zdravom svakodnevnom ishranom da biste imali potpunu korist.

Najvažnije je uzimati gvožđe, vitamin C, vitamin B12, vitamin D3, bakar, cink, selen i esencijalne aminokiseline.

Pametno stilizujte kosu. Da, čupava punđica na vrhu glave može delovati kul, ali ona može praviti pritisak i dovesti do opadanja. Izbegavajte da oblikujete kosu tako da vršite pritisak na folikule dlake.

Takođe, izbegavajte teške gelove i serume jer oni takođe doprinose nepotrebnom pritisku i čine kosu teškom.

Ukoliko je uzrok opadanja androgenetska alopecija, onda će hormonska terapija biti jedan od mogućih načina lečenja. Ovakav tretman se fokusira na dopunu estrogena kako bi se pružila podrška smanjenim nivoima kod žena. Minoksidil je efikasan u ovakvim slučajevima.

Retinol-A je topikalno sredstvo koje se ponekad koristi u kombinovanoj terapiji sa minoksidilom za androgenetsku alopeciju. Ovaj lek se uvek uzima pod nadzorom lekara.

Sponzorisano:

Loading...