Ombre kosa – kako se radi, frizure, postupak, iskustva, cena

Kosa nam upotpunjuje i oblikuje lice. Pored toga, ona je nas lični pečat. Jedna od prvih stvari koje primetimo kod sagovornika je njegova frizura: da li mu je kosa čista ili ne, koja je dužina kosa, kakva je urednost kose, da li je kosa zdrava ili isušena, da li su krajevi procvetali, da li je kosa farbana ili prirodna. Zvuči površno, ali čoveka pored karaktera i manira čini i stil.

Svako od nas je svestan da nam frizura umnogome pomaže u poboljšanju izgleda, nekad čak više i nego šminka, a dokazano je u praksi da se naročito žene osećaju mnogo bolje nakon što promene frizuru. Nekada je tu samo stvar u jednostavnom kraćenju ili promeni oblika, dok nekad odlazimo i korak dalje i prelazimo na različite farbe. Dok postoje te neke promene na koje smo oduvek navikli, te sada crnke bez imalo šoka postaju plavuše i brinete, domaći i svetski modni stilisti i frizeri se trude da unose sve veće inovacije na svim poljima mode, koji uključuju i frizuru.

Jedna od inovacija koja je za veoma kratko vreme osvojila srca žena širom sveta je frizura Ombre, te se neko vreme ovaj stil mogao uočiti kod žena svih generacija i socijalnih statusa. Ombre je vrsta prosvetljavanja kose, koja je nastala inicijalno u Holivudu.

Naime, nije tajna da nemaju sve svetske glumice farbanu kosu, ali bi pravi problem nastao kada bi, tokom snimanja filma, kosa počela da raste, te je razlika između boje korena i vrhova bila značajna. Kako ne bi izgledala neuredno, već što prirodnije, holivudski frizeri su se dosetili da prelaz između farbanog i dela kose sa prirodnom bojom iznijansiraju, čime su dobijali na stilu i prirodnom izgledu. Ubrzo, ova tehnika se proširila i na ostale delove sveta, gde je počelo da se sve više eksperimentiše sa njim.

Ombre kosa nikada ne izlazi iz mode. Uvek izgleda svetski, negovano i senzualno, a ono što je najatraktivnije kod nje je činjenica da se sa Ombre kosom uvek može eksperimentisati i da se može praviti od apsolutno svih nijansi. Za Ombre frizuru se mogu pratiti trenutni svetski trendovi koji se konstantno menjaju kako bi osoba izgledala više šik.

Takođe, možete koristiti i sezonske tonove ili jednostavno nijansirati svoju prirodnu boju, bez ikakvih efekata koji će široj masi ukazati na to da ste išta konkretno radili sa svojom kosom. Pre nego što se odlučite na Ombre kosu, postoje neke stvari koje morate znati o ovakvoj kosi, te smo za Vas pripremili kratak siže kako bismo Vas što bliže upoznali sa ovim načinom stilizovanja kose.

Kako se radi Ombre?

Ombre se može raditi sa svim nijansama boje, u zavisnosti od prirodne boje kose i želje klijenta. Ipak, u zavisnosti prvenstveno od toga da li je kosa farbana, pa se radi samo nijansiranje prelaza ili cela prirodna, a klijent želi nijansiranje čisto zbog estetike,  kao i nivoa oštećenja kose, postoji nekoliko različitih načina da dođete do omiljene Ombre frizure:

Loading...

Jedan od načina da se dođe do Ombre kose je farbanje. Farbanje može označavati samo nijansiranje krajeva, dok se može odraditi na način da se kontrast još dodatno pojača. U tom slučaju, najpre se prema uputstvu utisnutom na pakovanju treba pomešati farba, pa naneti na koren kose, pa sve do dela kose do kog želite da tamnija nijansa ide.

U svakom slučaju, nije preporučljivo da potamnjeni deo bude previše dugačak, kako kosa ne bi izgledala previše neuredno. Nakon ispiranja farbe i sušenja ofarbanog dela, sledi odvajanje pramenova i tapiranje svakog od njih od vrhova prema samom korenu kose. Nakon tapiranja, sledi mešanje nove, svetlije boje farbe, takođe prema uputstvu sa pakovanja i novo izdvajanje pramenova, koji se postepeno farbaju u tu svetliju nijasnu. Poželjno je čak i neki preskočiti, kako bi se postigao efekat dinamičnosti i prirodnijeg izgleda, s tim da se i ti pramenovi svetle tokom pranja.

Nijansa farbe koja se koristi prilikom farbanja vrhova kose može biti svakojaka. Možete se odlučiti na jednostavnu svetliju nijansu svoje prirodne boje ili, čak, izabrati neku od trenutno popularnih sezonskih boja, te se neretko na ženama mogu primetiti narandžasti, crveni ili plavi vrhovi kose.

Kosa se čak ne mora ni farbati na korenu, već samo pri krajevima, pa se lepo iznijansirati i napraviti blaži prelaz četkicom, koji će izgledati još prirodnije nakon što se kosa ispere od farbe.

Umesto farbe se takođe može koristiti i blanš. U ovom slučaju se potrudite da nađete frizera koji ima dosta iskustva sa blanšom jer je veoma nezgodan sa korišćenjem i može značajno uništiti kosu, te se u ovom slučaju morate prepustiti isključivo profesionalcu.

Blanš je, sam po sebi, obična hemikalija koja zaista može biti veoma štetna za Vašu kosu, zbog čega ga u većini slučajeva odmah povezujemo sa osušenom i prelomljenom kosom koja nam na dodir izgleda kao seno. Ipak, nekada je blanš jedini način da prosvetlimo kosu, a mnogi stručnjaci kažu kako nam je blanš zapravo veoma dobar saveznik za prosvetljenje kose, ali samo u slučajevima da znate kako da radite sa njim, zbog čega ćemo se malo zadržati ovde. Blanš postoji i u formi praška i u formi kreme. Za Ombre se koristi prašak, jer se on isključivo koristi za krajeve kose.

Pri izboru blanša morate voditi računa i o tome da li uzimate plavi ili beli prah jer je plavi prah za svetliju, a beli za tamniju kosu. Blanš se uvek priprema sa hidrogenom, gde se uglavnom koristi 6% zbog neke sigurnosti, mada se koriste i 3%, 9% i 12%, u odnosu na Vašu kosu, što će najbolje proceniti frizer ukoliko zna svoj posao. Pored toga, blanš se ne treba držati predugo na glavi zbog neželjenih efekata i nikako se ne sme zagrevati. Zbog svega navedenog, nikako nemojte koristiti blanš na svoju ruku, već se uvek prepustite iskustvu svog frizera.

Loading...

Pored blanša, za postizanje Ombre kose može poslužiti i običan apotekarski hidrogen. Ovo je ujedno i najjeftinija i najblaža varijanta. Osim što služi dezinfikovanju rana, hidrogen takođe nalazi upotrebu i u svetljenju kože, obrva i kose. Naravno, morate voditi računa i o jačini hidrogena, naročito ukoliko je Vaša kosa već dovoljno oštećena. Ovaj postupak je veoma lak.

Naime, sve što treba da uradite jeste da sipate 6% hidrogen u neku flašicu sa raspršivačem i malo razblažite mlakom ili toplom vodom. Kosu normalno operite šamponom, krajeve kose isprskajte hidrogenom, lepo je iscedite od viška tečnosti i očešljajte. Kosu možete osušiti fenom ili, još bolje, pustiti da se prirodno osuši na suncu. Ovaj način svetljenja kose je najzdraviji, ali, očigledno, nije dugotrajan. Tretmanu se ipak možete podvrgavati na svakih 10 do 15 dana, bez naročitog rizika da oštetite kosu. ipak, vodite računa da hidrogen ne bude previše jak, naročito u slučaju da je Vaša kosa već dovoljno oštećena. U ovom slučaju možete čak i uzeti 3% hidrogen.

Osim kod profesionalnog frizera, do Ombre frizure možete doći i sami, u svojoj kući. Ovu tehniku Ombre frizure sve češće koriste i frizeri širom sveta zbog veoma lake upotrebe. Naime, pored farbe, sve što Vam je potrebno jeste jedan predmet koji svaka žena ima u svojoj kući – četka za kosu. Sve što je potrebno da uradite jeste da izmešate farbu na način koji se preporučuje na pakovanju proizvoda i nanesete je na četku za kosu. Pre nego što započnete sa tretmanom, prvo lepo raščešljajte svoju kosu čistom četkom.

Nakon toga, četkom za kosu na kojoj se nalazi farba raščešljajte krajeve kose, čime ćete dobiti željenu nijansu, a na ovaj način ćete i koliko – toliko osigurati da nećete staviti previše farbe na kosu. Nastavak je isti kao kod običnog farbanja, tj. na način koji je preporučen na pakovanju. Ostavite farbu da odstoji neko vreme, pa lepo isperite šamponom i prosušite kosu.

Ipak, čak i u ovom slučaju može doći do katastrofalne greške ukoliko niste toliko vešti. Zbog toga se ipak preporučuje odlazak kod profesionalca koji će zasigurno napraviti savršen Ombre kakvim se mogu pohvaliti i svetske zvezde!

Ono što je takođe bitno jeste da se nakon samog izbeljivanja kosa obavezno mora podšišati i stilizovati. Sam Ombre nije jednostavno izbeljivanje i prosvetljivanje kose, već i celokupan stil, tj način na koji se nakon toga nosi kosa.

Frizure

Posle tretmana i nijansiranja, kosa se obavezno mora stilizovati. Bez obzira na sve, Ombre frizura iziskuje i različite stilove kako bi izgledala lepo i uredno. Shodno tome, nakon poslednjeg pranja kose, nakon farbanja, dolazi do stilizovanja i skraćivanja kose kako bi Ombre došao do izražaja.

Frizura koja se najčešće upotrebljava kada se radi o nijansiranju je blago loknasta, više talasasta kosa koja se mora ujednačiti. Nakon skraćivanja kose, možete je uviti u papilotne dok je još mokra i držati tako neko vreme dok se kosa ne uvije dovoljno, što mahom zavisi od tipa kose. Umesto ovoga se na suvu, isfeniranu kosu, može upotrebiti i figaro za pravilno uvijanje kose. Ukoliko se ipak odlučite za papilotne, nakon što ih skinete, lepo raščešljajte, pa isfenirajte kosu i, ukoliko bude potrebno, pređite preko nje peglom, kako biste je barem malo ukrotili.

Druga frizura koja takođe prelepo pasuje uz lokne je samo uviijanje krajeva, odnosno pravljenje blagih talasa, dok gornji deo ostavljate ravnim. Ovo se može napraviti ili tokom feniranja kose nakon pranja ili, pak, peglom, a nakon toga možete i izabrati da li ćete gornji deo kose vezati, zakačiti šnalom ili jednostavno raščešljati i ostaviti puštenim.

Iako dokazano uz Ombre najbolje ide vijugava, talasasta kosa, ravna kosa se takođe istakla kao jedna od savršenih ideja za promovisanje ove frizure. Naravno, pored ispravljanja kose ide i ono obavezno stilizovanje, odnosno oblikovanje kose, kako bi cela slika dobila najbolje epitete. Jedan od stilova koji se pokazao veoma popularnim u slučaju Ombre frizure od ravne kose je stepenasto šišanje koje nekako savršeno ide uz postepeno svetljenje kose.

Naravno, svaka nova frizura mahom zavisi i od konture Vašeg lica, te je uvek najbolja ideja pre ikakve promene posavetovati se sa profesionalnim frizerom i svoju sudbinu prepustiti njemu.

Cene

Kao i u svim ostalim slučajevima, i cena Ombre usluge zavisi od grada i samog salona. Lokalni frizeri sve svoje usluge, uključujući i Ombre, naplaćuju po nižim, dok se prestižniji frizerski saloni zadovoljavaju samo znatno visokim cenama.

U slučaju Ombre kose, bez obzira na frizerski salon nećete proći bez minimum 3000 dinara naplate tretmana, a krajnja cena iznosi i do 6000 dinara.

Kućna varijanta je znatno jeftinija i mahom bi Vas koštala u zavisnosti od načina pravljenja Ombre frizure, što bi moglo značiti cenu blanša, hidrogena ili jedne do dve farbe za kosu. ipak, kao što smo već napomenuli u tekstu, Ombre frizuru nije uvek najlakše napraviti, naročito ako nemate zaista veštu ruku, te se kućna varijanta i ne preporučuje svima. Zbog toga je uvek bolje raspitati se u lokalnim frizerskim salonima o tačnoj ceni Ombre frizure i na osnovu toga se odlučiti na pravi salon koji će zadovoljiti sva Vaša očekivanja.

Ukoliko Vam ovaj tretman deluje skupo, imajte u vidu i da je Ombre frizura dugotrajnija nego obično farbanje jer se farbanju morate podvrgnuti čim se počne primećivati izrastak na samom korenu kose, dok je kod Ombre frizure potpuno prirodno i poželjno da postoji značajna razlika između boje korena kose i njenih krajeva.

Sponzorisano:

Loading...