Oblikovanje brade – najbolji načini

Briga o bradi na pravi način u današnje vreme je veoma laka. Tačnije, nikad nije bila lakša. Ima toliko mnogo proizvoda i aksesoara dostupnih na tržištu uz pomoć kojih se održava brada koja izgleda lepo i zdravo i sve što je potrebno to je da razumete nekoliko tehnika uz pomoć kojih ćete oblikovati i održavati vašu bradu.

Bez obzira da li prvi put puštate bradu ili pokušavate da uspostavite kontrolu nad njom, tehnike oblikovanja brade i alatke koje koristite omogućiće vam da prezmete stvar u svoje ruke i ostavite trajan utisak svojom pojavom.

Ključna stvar u oblikovanju i održavanju brade jeste strpljenje. Ako želite savršenu bradu, moraćete da znate da ove stvari zahtevaju vreme. Kada brada počne da raste, moraćete da se naučite da odolite stilizovanju i šišanju u prvo vreme.

Vrlo je važno da ostavite da brada raste prvih šest nedelja tako da celokupna brada izraste ravnomerno. To će vam takođe dati dovoljno vremena da se odlučite za stil koji želite da primenite.

Odgovarajuća brada za oblik vašeg lica

Brada mora da odgovara obliku vašeg lica da bi vam dobro stajala i da bi se uklapala u vaš celokupan izgled. Tokom prvog meseca rasta brade, imaćete dovoljno vremena da izaberete oblik koji se nadopunjuje na vaš oblik lica.

Biranje pravog oblika, omogućiće i vama i bradi da izgledate bolje.

Ključna stvar koju pokušavate postići prilikom oblikovanja brade je simetrija. Koliko će vaša brada biti vizuelno privlačna, zavisi od simetrije.

Loading...

Ovalni oblik je oblik ka kome težite kada oblikujete bradu. Zato je ljudima sa ovalnim licima lakše da eksperimentišu sa različitim oblicima i dužinama brade kako sa obe strane, tako i na donjem delu.

Očigledno, prva stvar koju treba da uradite jeste da identifikujete oblik lica. Ako nemate samopouzdanja, zamolite profesionalnog bricu (berberina) da vam pomogne u tome.

S druge strane, ako želite da to uradite sami, pronađite nešto što vam može pomoći da uzmete svoje mere. Izmerićete svoje jagodice, čelo i vilicu. Nakon toga, odredite rastojanje između brade i temena. Najduža mera vam govori o tome kako je vaše lice oblikovano.

Sledeći korak je da pogledate vaše crte lica u ogledalu i vidite da li postoji nešto što biste želeli da istaknete ili sakrijete. Cilj je da primetite sve što možete da promenite kada oblikujete bradu da bi vaše lice izgledalo proporcionalnije.

Okrugli ili četvrtasti oblik lica

Ova dva oblika lica izgledaju šire od ostalih. To znači da treba oblikovati bradu tako da lice izgleda duže.

Ravnoteža se može postići ako držite zulufe, delove sa strane i same obraze kraćim, a pustite da brada postepeno raste na dnu, odnosno ispod usana i na samoj kosti brade.

Izduženi, pravougaoni ili trouglasti oblik lica

Muškarci sa ova tri oblika lica imaju drugačiji problem. Njihova brada mora biti oblikovana tako da daje širinu glavi.

Ovo se može postići tako što se zulufi i obrazi ostavljaju gušćim, a brada na vrhu brade smanjuje i proređuje.

Gušći zulufi će učiniti vaše lice malo širim, ali pazite da ne dozvolite da porastu previše jer ćete imati iskrivljeni oblik lica.

Treba znati kada i kako da šišate bradu (trimerom)

Kada je u pitanju oblikovanje brade, šišanje je neophodno da bi se održao negovani izgled.

Čak i ako želite da brada poraste duža, sada je vreme da uložite u neke visokokvalitetne trimere i da ovladate tehnikom oblikovanja brade.

Kada brada skroz izraste, to je savršeno vreme za početak oblikovanja vašeg novog izgleda.

Pre nego što ošišate bradu, bilo bi idealno da je operete posebnim sapunom za brade. Međutim, nemojte je šišati dok je mokra jer reskirate da odstranite previše dlaka.

Nakon sušenja vaše brade, očešljajte je ili iščetkajte odozgo nadole i ispravite što je više moguće.

Ovo će vam pokazati koliko vam je zaista izrasla brada, ali će ukloniti i masne naslage.

Češljanje i četkanje brade je svakodnevna rutina koja pomaže da identifikujete područja koja treba šišati, i ujedno će sprečiti da se stvore zapetljani i ućebani delovi. Takođe, stvorićete dodatni volumen.

Sada je vreme za trimer. Kada počinjete, postavite makazice na najviši nivo kako biste sprečili brijanje brade (kako biste sprečili preterivanje).

Vrlo lako možete prebaciti makazice na niži nivo ako odlučite da zahvatite dublje i da bradu ošišate na kratko. Trimer bi trebalo da klizi lagano preko vaše brade.

Za tanju bradu, pomerajte trimer na gore kako biste šišali protivno rastu dlake i zahvatali veće površine.

Za gušću bradu, trimer treba da ide na dole, u prirodnom pravcu rasta dlake.

Bez obzira na oblik koji želite da postignete, najvažniji delovi vaše brade koji treba da se skrate su linija obraza, linija vrata i brkovi.

Loading...

Kako oblikovati liniju obraza na vašoj bradi?

Skoro svaka brada je deblja na samoj bradi (ispod ustiju), nego na obrazima. Oblikovanje vaše brade polazeći od obraza je logično u ovom trenutku.

Ovo će osigurati da vaše dlake na licu porastu jače čak i bez toga da budu kraće nego što je potrebno sa strane.

Kada ih jednom pravilno oblikujete, linije obraza ne zahtevaju mnogo održavanja. Jedino što ćete kasnije morati da uradite jeste da isečete sve što viri i što ide izvan prirodne linije obraza.

Kako oblikovati zulufe i delove sa strane?

Zulufi su često područje koje većina muškaraca zanemaruje prilikom oblikovanja brade.

Može biti izazovno oblikovati ih i ošišati jer oni mogu biti produžetak vaše kose, odnosno frizure, ali i početak vaše brade.

Kao i uvek kada počinjete da šišate vašu bradu, odsecite samo malo za početak, a onda secite više. Kada je reč o bradi, obično je bolje da ima viška, nego da vam posle bude žao što ste odsekli previše.

Vaši zulufi bi trebalo da budu oblikovani tako da izgledaju kao prelazak vaše kose u vašu bradu. Prilikom oblikovanja treba uzeti u obzir vašu frizuru.

Muškarci sa kratkim frizurama bi trebalo da mešaju zulufe sa kosom da izgledaju kao da oni prosto nestaju iznad ušiju.

Oni sa dužom kosom treba da dopuste da zulufi rastu iznad i ispod ušiju, ali pod uslovom da su čisti i uredni i da ih lepo održavate.

Kako oblikovati liniju vrata?

Šišanje linije vrata je veoma važan deo procesa oblikovanja brade.

Pravilno oblikovana linija vrata će učiniti vašu bradu prirodnijom. S druge strane, ako ne obratite dovoljno pažnje na to, može izgledati neuredno i zapušteno i može uništiti vaš ukupni izgled.

Oblikovanje linije vrata počinje kada dobijete jasnu predstavu o tome gde treba da počnete sa šišanjem. Stručnjaci sugerišu da bi linija vrata trebalo da bude oko 2.5 do 4 cm iznad sredine vrata.

Da biste utvrdili gde bi trebalo da vam bude linija vrata, položite dva prsta odmah iznad jabučice. Sve ispod vašeg gornjeg prsta bi trebalo da obrijete.

Posle toga zamislite liniju koja formira slovo U (oblik slova U) kada pogledate od jednog uha ka drugom.

Oblikujte liniju vrata tako da izgleda ovako kao što smo objasnili, ali budite oprezni da je ne podignete previsoko ili će vam donja vilica izgledati kao da joj nedostaje pokrivenost.

Da biste izveli završnicu, jednostavno odsecite ostatak dlačica do same kože tako što ćete ići niz dlaku, a ne suprotno. Na ovaj način, neželjeni rast će biti usporen.

Ako ste među onim muškarcima koji više vole liniju vrata u “fejd” varijanti možete uraditi sledeće. Naštelujte trimer za bradu na dva podešavanja niža od stvarne dužine brade. Ako niste dovoljno sigurni, idite prvo sa dužim podešavanjem, a posle ga smanjujte. Tako ćete dobiti izgled postepenog izbleđivanja brade.

Nakon toga, smanjite podešavanje za pola i šišajte tako da kreirate gradaciju u dužini.

Fejd šišanje linije vrata se ne preporučuje muškarcima koji imaju duge brade. Njima ipak više pristaje pravilna linija. Isto tako, muškarci koji tek počinju sa čitavim procesom puštanja brade, trebalo bi da puste da im brada poraste čitav mesec pre nego što krenu sa uređivanjem linije vrata.

Ako uradite fejd pre nego što brada lepo izraste, možda nećete postići savršenu nijansu jer neće biti dovoljno dlaka da bi se stvorio kontrast.

U zavisnosti od dužine vaše brade, trebalo bi da šišate liniju vrata na svakih nedelju dana ili na dve nedelje.

Kako da šišate i oblikujete brkove?

Brkovi su drugi deo brade kome je potrebno održavanje, ali ih muškarci često previđaju.

Uobičajena zabluda je da se tokom vremena brkovi jednostavno uklope (izblendiraju) sa ostatkom brade. Međutim, ako se ne šišaju pravilno, brkovi mogu uništiti savršeni oblik vaše brade.

Dužina brkova može se odrediti na isti način kao i dužina vaše brade. Nakon pranja i sušenja brkova, koristite češalj da biste identifikovali pravu dužinu.

Pravilno oblikovani brkovi ne bi trebalo da prekrivaju gornju usnu. Područje oko vaših usana je više zakrivljeno nego ostatak vašeg lica, što otežava upotrebu makazica tokom šišanja.

Makazice za bradu su najbolje za korišćenje u ovom slučaju. Linija vaših usana je linija koju treba da pratite kada oblikujete brkove.

U teoriji to zvuči lako, ali u stvarnosti to može biti malo nezgodno. Odsecanje dlačice za dlačicom je ključno kako bi se izbegle greške.

Neka vaša brada bude u dobroj formi čitavog dana

Kada oblikujete svoju bradu na način na koji želite da izgleda, gledajte da takva i ostane.

Dobar balzam za bradu ili vosak je jedan od trikova da se brada i brkovi održe u dobroj formi. U isto vreme brada i brkovi ostaju meki i hidrirani.

Pobrinite se da vam brada uvek bude čista i suva pre nanošenja balzama.

Sponzorisano:

Loading...