Nijansiranje kose kod kuće i u salonu – postupak, iskustva, cena

Mnoge žene zapravo ne znaju razliku između posvetljavanja i potamnjivanja kose, odnosno ne znaju šta tačno znači termin nijansiranje kose. Mnogi znaju za balajaž, za pramenove uz pomoć folije ili za ombré, ali ne znaju šta sve uključuju procesi koji se dešavaju tokom svake od ovih tehnika.

Pre nego što odete u salon i zatražite da vam se uradi nijansiranje kose, trebalo bi da se obavestite i da naučite osnove znanja koje se tiču tehnika nijansiranja.

Pramenovi

Pramenovi ili na engleskom “highlights” su opšti termin koji se odnosi na pramenove kose koji su svetliji nego osnovna ili bazna boja kose preko koje su oni urađeni.

Uobičajeno se smatra da su pramenovi isključivo plavi, ali zapravo pramenovi se odnose na boju koja nije tako tamna kao bazna boja kose, odnosno kao pozadina na kojoj su pramenovi urađeni.

Veličina pramenova, nivo posvetljivanja, ton, odnosno nijansa, kao i mesto, uglavnom su određeni po frizerovom nahođenju, nakon razgovora koji obavi sa mušterijom.

Takođe, tip pramenova zavisi od brojnih detalja: izgleda koji želite da postignete, vrste kose koju imate i koliko svetli želite da budete.

Balajaž

Osobe sa gustom, teškom kosom, koji žele izgled debljih pramenova sa više kontrasta, trebalo bi da potraže od frizera tehniku balajaž. Reč balajaž je nastala od francuske reči koja znači “obrisati, pomesti”. Balajaž se zapravo odnosi na pokrete brisanja (kao kada se čisti metlom), koje proizvodi četkica dok frizer boji delove vaše kose.

Loading...

Balajaž se, u principu, radi slobodnom rukom. Delovi kose se izdvajaju od ostatka kose i boje određenom supstancom za posvetljavanje. Ovo se radi skroz oko cele glave, a potom se svaki obojeni deo prekriva celofanom. Pošto ovi pramenovi nisu sistematski raspoređeni, rezultirajući izgled su deblji pramenovi.

Za razliku od ove tehnike, pramenovi koji se izvlače folijom su više simetrični.

Mnogi se odlučuju za balajaž kada žele nešto upečatljiviji izgled. Svetliji vrhovi i skoro ombre izgled pomažu da se definiše ovakva kosa. Ipak, balajaž, koji podrazumeva jači hidrogen, možda neće biti pravi izbor za svakoga. Pre nego što se odlučite za tehniku nijansiranja koju želite da radite, najbolje je da prvo porazgovarate sa profesionalcem.

Nijansiranje uz pomoć folija

Ako želite potpuno simetrične pramenove, onda je to najbolje postići folijama. One klijentkinje koje su zainteresovane za izgled koji više podseća na izgled plavuše, folije i pramenovi uz pomoć folija koji se stavljaju od vrha do kraja kose, su odlična opcija. Ovi pramenovi se izmešaju sa vašom prirodnom bazom, odnosno bojom podloge (više nego balajaž), što rezultira većom distribucijom svetlije kose, odnosno opštim posvetljavanjem.

Najvažniji elementi tehnike izvlačenja pramenova folijom uključuju odvajanje sekcija kose i takozvano “tkanje” pramenova. Da li će oni biti deblji ili tanji, zavisi od izgleda koji želite da postignete i od jačine izbeljivača kojim bojite pramenove pre nego što ih umotate u foliju. Folija, inače, služi za dve stvari: obezbeđuje da izbeljivač ne dođe u kontakt sa okolnom kosom i održava vlagu izbeljivača kako se ne bi isušio i oslabio. Posvetljavanje i nijansiranje kose uz pomoć folija daje mnogo kontrolisaniji izgled nego balajaž. Profesionalac koji koristi ovu tehniku zna tačno kakva će boja na kraju ispasti i u kolikom će stepenu kosa posvetleti.

Bez obzira na lične preferencije u odnosu na ove dve tehnike (balajaž i pramenovi uz pomoć folije), stručni i vešti frizeri mogu da postignu mnogo različitih izgleda kose sa bilo kojom tehnikom ili kombinacijom tehnika.

Neki stilisti i njihovi klijenti vole izgled koji je rezultat posvetljavanja i potamnjivanja, dakle izvlačenja pramenova i senčenja. A to je zapravo ono što nazivamo nijansiranjem.

Loading...

Za razliku od pramenova, koji su svetliji nego podloga, odnosno bazna boja kose, senčeni pramenovi su zapravo tamniji pramenovi kose od one boje koja je dominantna na čitavoj glavi. Procesom senčenja, odnosno potamnjivanja, postiže se dubina i dodaje se kontrast kada je kosa pretežno svetla ili jednodimenzionalno obojena od čestih izvlačenja pramenova.

Odlična tehnika koja će spasiti kosu od toga da izgleda isprano i monohromatično (jednobojno) jesu upravo senčeni delovi, odnosno zatamnjeni pramenovi.

Izgleda kao da se svake sezone pojavljuje neki novi termin kako bi se opisao novi trend u nijansiranju kose. Koja je razlika između izgleda koji se zove ombré i onog koji se zove sombré? A šta je balajaž-ombre? Kako da tražite nijansiranje kod frizera, u salonu, a da se ne zbunite ni vi ni frizer?

Pre svega, balajaž je tehnika koju frizer koristi kako bi posvetleo vašu kosu i uz pomoć nje se može postići više različitih nijansi i frizura. Sa balajažom, takođe poznatim i kao oslikavanje kose, izbeljivač ili farba za kosu se nanosi na takav način da kreira postepeni ili gradacijski efekat prirodnog izgleda od krajeva do korena. Kada je u pitanju ova tehnika, onda je sve sadržano u pravljenju prelepe mešavine multidimenzionalne boje.

Ombré je popularan izgled definisan kosom koja je tamnija pri korenu i koja se preliva u sve svetlije i svetlije nijanse kako ide ka krajevima. Da bi se postigao ovakav izgled, frizer će takođe koristiti tehniku balajaž.

Sombré je soft ili suptilni ombré koji podrazumeva više mešanja (blendiranja) kako bi se postigao što prirodniji izgled. Međutim, krajevi kose ostaju potpuno svetli, dok suptilni akcenti dimenzionalne tamne boje idu kroz kosu.

Mikropramenovi ili baby-pramenovi

Postoje i pramenovi koji se zobu “babylights”. To su mikropramenovi. Sa ovom metodom, kosa se podeli na tanane sekcije (na primer tek nekoliko vlasi) i onda se ti tanani pramenovi posvetljavaju kako bi se dobio potpuno prirodan izgled. Svetli tanki pramenovi idu kroz celu kosu, celom dužinom i imitiraju prirodno prelivanje svetlosti.

Colormelt ili stapanje boja se dobija kada se nekoliko boja izmeša, pa se tako dobija naizgled tamniji koren sa svetlijim krajevima. Ovaj proces je najteži i obično uspeva na onim osobama koje imaju svetlu boju kose i žele tamniji koren.

Postoji i tehnika nijansiranja koja se zove “ecaille” i koja se se teško prevodi. To je francuska reč koja bi u bukvalnom prevodu značila oklop kornjače. Ova tehnika daje potpuno soft i prirodan izgled kose koji se kreira mešanjem mnogih nijansi kao što su zlatno plava, karamela, kestenjasta i čokolada.

Nijansiranje kose je dobro za sve one žene koje žele da promene boju svoje kose, ali ne bi htele da se skroz i stvarno ofarbaju. Nijansiranje je zapravo bojenje pramenova kose, ali u nekoliko različitih nijansi.

Kako uraditi nijansiranje kose kod kuće?

Najbolji način nijansiranja kose ili senčenja kose jeste takozvano “sunce” nijansiranje. Ovaj način nijansiranja podrazumeva izvlačenje pramenova koji su malo svetliji od vaše prirodne boje kose, pa ćete onda dobiti izgled koji podseća na prelamanje prirodne sunčeve svetlosti u vašoj kosi.

Neke žene istoniraju krajeve kose, te na taj način dobijaju osveženu boju.

Kada se bira promena koja je diskretna, onda se uzimaju tonovi koji su topli i prirodni. Na primer, ona žena koja ima braon ili smeđu kosu, treba da uzme zlatne, karamel ili bakarne tonove. Žene koje imaju plavu kosu, stavljaju lešnik boju, ili crvenkaste nijanse, a žene sa tamnom bojom kose odnosno podloge, stavljaju pramenove u boji zlata, medne boje ili karamel boje.

Izvlačenje pramenova, ombré, sombré, balajaž i ostale tehnike nijansiranja kose koje podrazumevaju upotrebu blanša, nikako se ne preporučuju za rad u kućnim uslovima i na svoju ruku. Uvek kada koristite blanš, postoji opasnost od toga da kosa izgori, pa je najbolje da ove tehnike sprovodi profesionalac u frizerskom salonu.

Žene ipak ne bi bile žene kada se ne bi snašle. Postoje neke tehnike koje su žene osmislile, koje pomažu da na jednostavan način dođete do željenih nijansi na kosi, a da sve to uradite sami kod kuće.

Jedna jednostavna tehnika se radi uz pomoć četke za kosu. Četka treba da bude široka kako bi zahvatala što više pramenova. Željenu boju ili blanš nanesete uz pomoć četkice na vašu četku, a potom češljate svoju kosu. Na taj način nanosite blanš ili boju na pramenove. Ostavite pramenove da odstoje, a zatim isperete.

Promena neće biti vidljiva u tolikoj meri kao kada radite prave pramenove, ali ćete da dobijete suptilne prelive koji su drugačije nijanse od vaše prethodne boje.

Sponzorisano:

Loading...