Najbolji i najvažniji vitamini za kosu

Struktura i hemijski sastav ljudske dlake

Kosa (dlaka) na našem telu ima posebnu strukturu i može se podeliti na tanku i gustu. Tanka je ona koja se naziva lanugo ili velus i nalazi se na svim površinama kože, osim na dlanovima i stopalima.

Gusta ili debela je ona koju još zovemo i terminalna, ona je tamnije boje i nalazi se samo u nekim oblastima kao što su skalp, pazuh, stidna površina i područje brade kod muškaraca.

Dlaka se nalazi u folikulu dlake, posebnoj kožnoj strukturi sa vrećastim oblikom, koja je nagnuta približno 75º u odnosu na površinu kože. Donji deo folikula dlake se nalazi u dubljem delu dermisa, ali njegov nivo dubine varira od dlake do dlake. U slučaju dlaka na glavi, recimo, prosečna dubina iznosi oko 0.6-1 cm.

Lojne žlezde su vezane za gornju trećinu folikula dlake. Folikul dlake i lojne žlezde se zajedno nazivaju pilosebacealna jedinica. Mišići kose se nalaze na lojnim žlezdama na spoljnom zidu folikula.

Unutar folikula dlake možemo primetiti sledeće: ona izlazi iz površine kože kroz otvor nazvan ostijum; sužava se u gornjoj trećini koja se zove osovina; takođe ima deo između ostijuma i osovine koji se zove infundibulum; deo koji se nalazi između osovine i donjeg dela mišića naziva se ispupčenje i na kraju deo ispod ispupčenja nazvan je koren dlake.

U sredini korena, u podnožju folikula, nalazi se petlja okrenuta nagore koja sadrži vezivno tkivo puno krvnih sudova i nerava, nazvano papila. Papila je odgovorna za podršku, ishranu i endokrinu kontrolu ćelija u matici (matriksu) kose, odnosno dlake.

Unutar strukture folikula, nastavljajući se od spoljašnjeg sloja prema unutra možemo uočiti:

Loading...

– liniju vezivnog tkiva sa puno nervnih završetaka (sastoji se od koncentričnih i uzdužnih slojeva kolagenih vlakana sa brojnim fibroblastima); staklastu membranu (direktan nastavak kutane bazne membrane); spoljašnji epitelni korenski omotač; unutrašnji omotač epitela (sastavljen od tri ćelijska sloja, u direktnom kontaktu sa najudaljenijim slojem kose).

Struktura dlake odrasle osobe je podeljena na tri dela: osovinu, koren i bulbu (ispupčenje).

Osovina je vidljiv, spoljašnji deo folikula, sa prosečnom debljinom od 65-78 mikrona kod odrasle odobe. Koren, deo koji obično nije vidljiv, u samom folikulu, nalazi se u koži između ostijuma folikula i tačke umetanja mišića.

Bulba (ispupčenje), leži dublje i od korena i smeštena je u samoj bazi korena folikula dlake, sadrži dva-tri sloja ćelija koje se brzo reprodukuju u njenom donjem delu – oni čine matricu.

Ćelije matrice su jedine germinalne ćelije. Kako se reprodukuju, ćelije matriksa guraju one koje su ranije nastale prema spolja. Kako se pojavljuju, ćelije procesiraju keratin koji ide prema procesu keratinizacije, postajući postepeno sve rigidniji.

Neposredno iznad ćelija matriksa nalaze se neki melanociti koji su odgovorni za bojenje, pumpanje melanina u ćelije koje će postati korteks kose.

Horizontalnom disekcijom dlake, može se uvideti njena struktura, podeljena u tri dela: kutikula, korteks i medula.

Sa spoljašnje strane nalazimo kutikulu koja se sastoji od jednog sloja prozirnih tankih ćelija, debljine između 0.2-0,5 mikrona, slojevito vertikalno poređane na nivou korena i ukoso (slično merdevinama) na nivou osovine.

S obzirom na njen položaj, kutikula je prvi deo koji se oštećuje kada se kosa loše tretira (upotrebom neadekvatnog šampona, minivala, četkanja, feniranja, itd.).

Korteks se nalazi na srednjem nivou i najdeblji je deo. Sastoji se od debljih, vretenastih ćelija, dugačkih oko 90 mikrona i širokih oko 5 mikrona, slojevito vertikalno postavljenih u paralelnim redovima. One sadrže obojeni pigment zvan melanin, koji ima tendenciju da se smanjuje sa godinama, tako da kosa postaje seda.

Medula se nalazi unutra i sastoji se od okruglih ćelija, slojevito poređanih u kolonama, uglavnom razdvojenih vazdušnim džepovima.

Pored vode, elementi koji čine hemijski sastav kose su:

– keratin, lipidi, minerali i pigmenti. Keratin je protein koji se nalazi u korteksu. Keratin se sastoji od 18 aminokiselina. Najprisutnije su sledeće kiseline: cistein, cistin, serin, glutaminska kiselina, glicin, treonin, arginin, valin, leucin i izoleucin.

Alfa keratin, vlaknast i sa niskim sadržajem sumpora, protein je kojeg najviše nalazimo u kosi. Ima molekulsku masu od oko 45.000 i nije rastvorljiv u vodi. Keratin se može deformisati vodenom parom.

Proces keratinizacije kose regulisan je različitim elementima (hormoni, vitamini, genetski faktor i metabolizam) i povezan je sa metabolizmom holesterola i njegovom esterifikacijom sa masnim kiselinama koje sintetiše epidermis.

Nedostaci u ishrani i/ili defekti enzima usled sinteze holesterola i masnih kiselina mogu dovesti do nepravilnog keratiniziranja što dovodi do strukturnih defekata u osovini dlake.

Lipidi prisutni u hemijskoj strukturi kose čine trigliceridi, voskovi, fosfolipidi, holesterol, skvalen i slobodne masne kiseline.

Njihovo kvantifikovanje je izuzetno kompleksno s obzirom na to da su uglavnom izvedeni iz sebuma.

Minerali i elementi u tragovima hemijske strukture kose su esencijalna komponenta proteinsko-enzimskih sistema. To su gvožđe, magnezijum, cink, bakar i olovo.

Nedostaci proteina i/ili elektrolita u hemijskoj strukturi dlake mogu uzrokovati probleme sa kosom i postaće očigledni pod mikroskopom zbog prisutnosti tanke osovine koja je povezana sa malim bulbama. Ako je kosa strukturno tanka, bulbe će izgledati kao da su normalne veličine.

Pigmenti se sastoje od melanina, prisutnih u kosi u difuznom ili granuliranom obliku. Oni nisu rastvorljivi u vodi, ali su rastvorljivi u jakim kiselinama i boja se može ukloniti hidrogenom.

Melanociti, koristeći tirozin (aminokiselina koja sintetiše protein) kao prekursor, sintetizuju dva glavna tipa melanina: eumelanin, tamni i prisutni u crnoj kosi, i feomelanin, lakši i prisutniji u plavoj, zlatnoj i crvenoj kosi.

Glavni hemijski elementi prisutni u kosi su ugljenik (45 %), kiseonik (28 %), azot (15 %), vodonik (6.7 %) i sumpor (5.3 %).

Štaviše, prisutni su različiti elementi u tragovima (oni se mogu naći sprovođenjem analize minerala u tragovima):

– Ca (kalcijum), Mg (magnezijum), Sr (stroncijum), B (bor), Al (aluminijum), Si (silicijum), Na (natrijum), K (kalijum), Zn (cink), Cu (bakar), Mn (mangan), Fe (gvožđe), Ag (srebro), Au (zlato), Hg (živa), As (arsen), Pb (olovo), Ti (titanijum), W (volfram), Mo (molibden), I (jod), P (fosfor), Se (selen).

Važno je zapamtiti da su procentii elemenata u tragovima prisutni u kosi vrlo subjektivni i variraju u svakom pojedincu.

Cistin je glavna aminokiselina prisutna u keratinu (17.5 %), zatim ide serin (11.7 %) i glutaminska kiselina (11.1 %). Treonin, arginin i glicin su umesto toga prisutni u manjim procentima.

80 % težine kose je posledica prisustva proteina (aminokiselinskih polimera), među kojima je glavni keratin, sastavljen od 18 aminokiselina. Glavne aminokiseline koje čine keratin su: cistin, serin, glutaminska ksielina, treonin, glicin i arginin.

Esencijalni vitamini za zdravu kosu i kožu glave, kao i za rast kose

Loading...

U ovom delu članka bavićemo se najvažnijim vitaminima za zdravlje kose. Iako su glavni uzroci ćelavosti kod muškaraca i opadanja kose kod žena genetski i hormonski, ishrana i način života su faktori koji imaju ogroman uticaj na zdravlje i gustinu kose.

Jedan od glavnih faktora za zdravlje kose koji se često zaboravlja jeste unos vitamina. Kao što vitamini mogu da ojačaju vaš imuni sistem i da vam daju zdraviju kožu, redovno unošenje određenih vitamina može imati vrlo merljiv pozitivni uticaj na gustinu, sjaj i zdravlje vaše kose.

Ako ste primetili da vaša kosa počinje da se proređuje, da postaje slabija ili da se rascvetava na krajevima, postoji šansa da je uzrok u nedovoljnom unosu vitamina.

Na sreću, vitamini su dostupni, i možete ih dodati svakodnevnoj ishrani kako biste bili sigurni da unosite dovoljnu količinu koja je potrebna vašoj kosi kako bi dala svoje najbolje rezultate. Čak i bez suplementacije, većina nedostataka vitamina može se rešiti nekim jednostavnim promenama u ishrani i životnim navikama.

Ovde ćemo pokriti ulogu koju vitamini igraju u zdravlju kose i podeliti sa vama preporuke za najbolje vitamine koji će poboljšati rast kose, njenu gustinu, boju, sjaj i druge faktore koji imaju presudan uticaj na to kako izgledate.

Vitamin A

Ovaj vitamin je jedan od najvažnijih i najkontroverznijih vitamina kada je u pitanju zdravlje kose. Razlog za kontroverzu koja okružuje ovaj vitamin je to da zdrave količine mogu stimulisati rast kose, dok prevelike doze vitamina A mogu da dovedu da zamašćenja kože glave koja će kasnije dovesti do proređivanja kose.

To znači da je ravnoteža ključna kada je vitamin A u pitanju. Moraćete da unosite dovoljno vitamina A da biste imali najbolje efekte kada je u pitanju rast kose, ali ne smete da se predozirate.

Preporuka za vitamin A je 900 mikrograma dnevno za muškarce i 700 mikrograma dnevno za žene. Držite se ove doze i možete očekivati sve benefite bez opasnosti da ćete imati problema sa kožom glave.

Vitamin A igra glavnu ulogu u obnavljanju oštećenja na vašoj kosi. Takođe, on čuva vlažnost kože glave i oslobađa je iritacije tako što promoviše proizvodnju masnoća na koži glave. Unosite dovoljne količine vitamina A i videćete primetno poboljšanje u vidu rasta kose.

Pošto je neodstatak vitamina A veoma retka pojava u razvijenim zemljama, nema potrebe za suplementacijom ukoliko niste primetili bilo koji pokazatelj deficijencije. Međutim, ako odlučite da pojačate unos vitamina A, onda će vam biti dovoljna ona količina koja se nalazi u većini multivitaminskih suplementacija.

Vitamin B 12

Vitamin B 12 koji prvenstveno proizvode bakterije i koji se konzumira kroz meso i obogaćenu hranu, igra važnu ulogu u promovisanju zdravog rasta kose.

Klinički podaci pokazuju da oko 6 % ljudi mlađih od 60 godina ima manjak vitamina B 12, sa stopom deficita od čak 80 % u zemljama u razvoju. Simptomi nedostatka vitamina B 12 uključuju slabu memoriju, čireve, kao i preuranjen gubitak kose.

Postoje i drugi ozbiljni simptomi nedostatka vitamina B 12 zbog čega je važno da razgovarate sa svojim lekarom ako mislite da imate ovaj problem.

Za razliku od većine vitamina koji se brzo prerađuju u jetri i izlučuju nakon unosa, vaš organizam može uskladištiti višak vitamina B 12 u jetri kako bi ga koristio kada mu je to potrebno.

Ovo olakšava povećanje nivoa vitamina B 12 kroz suplementaciju i obezbeđuje da nikada ne budete pogođeni nedostatkom.

Vitamin C

Iako možda ne mislite da je to važan vitamin za zdravlje kose, vitamin C igra glavnu ulogu u održavanju guste, jake i zdrave kose.

Istraživanja pokazuju da je vitamin C važna komponenta u sintezi kolagena. Jednostavno rečeno, to znači da unošenje dnevne doze vitamina C jeste važno za osiguravanje jake kose, kože, noktiju i drugih delova tela jer je kolagen najzastupljeniji protein u vašem telu.

Bez dovoljno kolagena, čak i najgušća kosa može postati slaba i lomljiva, uzrokujući ozbiljne probleme bez obzira na to koliko je gusta i jaka.

Dobra vest je da je vitamin C jedan od najlakših vitamina za konzumiranje. Svakodnevno snabdevanje možete dobiti tako što ćete jesti dosta voća i povrća koje je bogato vitaminom C ili samo konzumiranjem suplemenata vitamina C svakog jutra.

Vitamin D

Kao i drugi navedeni vitamini, nizak nivo vitamina D može doprineti proređivanju i privremenom gubitku kose.

Većina ljudi zna za vitamin D kao za vitamin sunca jer se ovaj vitamin stvara kao nusprodukt sinteze kolekalciferola kada je vaša koža izložena suncu. Tehnički, vitamin D je kolekcija vitamina od kojih svi igraju važnu ulogu u promovisanju sveukupnog snažnog zdravlja.

Nedostatak vitamina D je jedan od nekoliko uzroka telogen eflivijuma – stanja povezanog sa stresom koji dovodi do rapidnog opadanja kose. Rezultati su brzi i teški, gde čak 70 % kose opadne u toku dva meseca.

Ako niste dovoljno izloženi suncu i primećujete rapidno opadanje kose, postoji šansa da slaba proizvodnja vitamina D može biti razlog.

Srećom, postoji više načina za rešavanje ovog problema. Prvo – uzimajte suplemente sa vitaminom D, drugo, budite što više na suncu.

Vitamin E

Vitamin E je verovatno najvažniji vitamin za podsticanje rasta kose, tako da je široko korišćen u domaćim topikalnim formulama za podsticanje brzog rasta guste, jake i zdrave kose.

U stvari, podaci naučnih istraživanja pokazuju da su suplementacije tokotrienolom koji je antioksidans iz porodice vitamina E, doprinele povećanju rasta kose za 34.5 % tokom osam meseci upotrebe kod ispitanika.

Kao i mnogi drugi vitamini, vitamin E je antioksidans koji je važan za izgradnju i popravku tkiva. Osim što štiti vaše oči, srce i unutrašnje organe, vitamin E igra važnu ulogu u promovisanju rasta i oporavka vaše kose i kože.

Postoji nekoliko načina da vašoj kosi date malo više vitamina E. Prvi je da dodate ovaj vitamin vašoj svakodnevnoj ishrani i da unosite dosta spanaća, brokolija i avokada. Takođe, možete dodati vitamin E tako što ćete jesti više badema, kikirikija i lešnika.

Druga mogućnost je da uzmete dodatak vitamina E. Kapsule vitamina E su veoma pristupačne i široko dostupne, što ih čini lakim za konzumaciju.

Biotin

Biotin je B vitamin koji igra glavnu ulogu u promovisanju rasta zdrave kose. Zapravo, biotin je tako blisko povezan sa rastom zdrave kose da studije ukazuju da oko 38 % svih žena sa problemima gubitka kose ima nedostatak biotina.

Osim što igra ulogu u sprečavanju gubitka kose, izgleda da biotin ima aktivnu ulogu u rastu deblje, gušće, jače kose. Nedavna studija je pokazala da suplementacija oralnim biotinom može proizvesti brži rast kose kod ljudi sa proređenom kosom.

Upravljanje unosom biotina je prilično jednostavno. U stvari, ako konzumirate hranu kao što su jaja, bademi, slatki krompir i spanać, što većina ljudi i radi, onda nećete morati da brinete o biotinu.

Ako ste zabrinuti zbog nedostatka biotina, najbolje je da se obratite svom lekaru. Nedostatak biotina je lako detektovati jednostavnom analizom krvi, a vaš lekar će vam pomoći savetima za suplementaciju.

Biotina ima u pečurkama, avokadu, jajima, lososu, puteru od kikirikija, kvascu, karfiolu, malinama, bananama, orasima i bademima.

Magnezijum za rast kose

Mnogo studija je pokazalo da nedostatak magnezijuma u organizmu rezultira opadanjem kose i slabim rastom. Magnezijum promoviše zdravlje folikula dlake, što rezultira zdravim rastom kose.

Da biste uneli dovoljno magnezijuma putem ishrane potrebno je da jedete namirnice bogate magnezijumom, a to su orašasti plodovi (orasi, bademi, lešnici), losos, semenke, integralni pirinač.

Takođe, magnezijum možete unositi i kroz veštačke suplemente.

Folna kiselina

Folna kiselina igra jednu od glavnih uloga u pojačanju rasta kose i u rastu gušće, jače i sjajnije kose. U isto vreme, folna kiselina daje kosi neophodnu vlažnost i sprečava da kosa prerano osedi.

Ukoliko već uzimate kompleks B vitamina, onda verovatno unosite dovoljno folne kiseline.

Obično, svaki izvor koji vam daje vitamin B takođe ima i folnu kiselinu kao komponentu. Integralna pšenica i žitarice sadrže folnu kiselinu.

Sponzorisano:

Loading...