Najbolje frizure za duguljasto lice

Ne može svaka frizura isto stajati svakoj osobi – to je normalno. Naravno da vam se dešava da ugledate osobu čija je frizura baš ono za čim ste čeznuli, ali ne mora da znači da će ista takva frizura i vama dobro stajati ili da će na isti način podržavati vaš oblik glave i crte lica.

Osobe koje se bave izborom frizure i stilisti savetodavci, smatraju da određenim oblicima lica odgovaraju određene frizure, pa i boje kose.

Poznavanje merila i pravila pri uklapanju odgovarajuće frizure vašem obliku lica je važan činilac jer i najbolja frizura, vrhunski ošišana kosa, na potpuno pogrešnom obliku lica mogu imati potpuno suprotan efekat od očekivanog.

Svaki dobar frizer zna da se u pravljenju frizure većina stvari na kraju svodi na geometriju i oblik. Suština svakog dobrog šišanja jeste da se na pravi način postavi odgovarajući “okvir” za lice i da se izvede dobar balans kompletnog oblika i izgleda.

Kada je frizura “pogođena” ili srećno izabrana, onda ona uspeva da prikrije mane, a da istakne sve ono što je lepo i pravilno na jednom licu.

Profesionalac u svom poslu mora poznavati ova pravila kako bi mogao da vam da pravi savet.

Zbog toga ne bi bilo loše da i sami naučite kako da odredite oblik vašeg lica i da shodno tome naginjete ka frizurama koje odgovaraju baš tom obliku.

Loading...

Određivanje oblika lica

U principu, poznato je da postoji osnovnih sedam oblika lica. Ti oblici su ovalno, četvrtasto, okruglo, srcoliko, trouglasto, duguljasto i lice koje je u obliku dijamanta. Kako da sami odredite kom tipu pripadate?

Ima više načina da to učinite, a mi ćemo vam predstaviti jedan od njih. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da sednete ispred svog ogledala u lepo osvetljenoj prostoriji. Pokupite svoju kosu u rep ili je sklonite sa lica. Lice treba da bude istaknuto.

Potom uzmite krejon za oči i na ogledalu iscrtavajte linije koje prate oblik vašeg lica koje se ogleda. Najbolje je da pratite linije vilice i ivice korena kose oko čela i slepoočnica. Kada dobijete kompletan crtež uporedite ga sa šablonima oblika koje možete pronaći na različitm internet stranicama. Onaj koji najviše podseća na vaš oblik je taj koji ćete uzimati kao opis vašeg oblika lica.

Ovalni oblik je krivolinijski. Kod ovog oblika lica, dužina je ista kao i polovina njegove širine. Ovalni oblik lica obično podrazumeva da su širina vilice i širina čela podjednake ili barem slične. Ovakav oblik lica ima karakteristično širi predeo jagodica nego vilice ili pak čela.

Četvrtasto lice podrazumeva šire čelo i vilicu koja je četvrtastog oblika. Čelo i vilica umaju istu širinu ili barem približnu. Ako je lice usko, onda će ono pre biti pravougaono nego četvrtasto u obliku kvadrata, a ako je šire onda će pre biti kvadratno.

Okruglo lice nema nikakve oštrije uglove, već je zaista okruglo. Obično je ovakvo lice najviše široko u visini jagodica, a vilica i čelo su zaobljeni. Širina i dužina lica su isti.

Srcoliki oblik lica je u stvari sličan kao izgled obrnutog trougla, te su čelo i jagodice šire, dok se obrazi i vilica sužavaju na dole. Često se događa da sam vrh brade bude špicastog izgleda.

Kod duguljastog lica je širina mnogo manja od dužine, a vilica i čelo su gotovo isti po svojoj širini. Linija jagodica je prava i duga. Vrlo je uobičajen slučaj da ljudi koji imaju izduženo lice imaju tzv. visoko čelo i uzanu bradu.

Lice u obliku dijamanta se odlikuje uzanom vilicom i uzanim čelom iste širine, a predeo jagodica je najširi i naglašen je.

Kakav tip frizure odgovara duguljastom obliku lica?

Najbolja frizura za duguljasto, tj. izduženo lice jeste ona koja će na neki način da smanji samu dužinu lica – naravno u vizuelnom smislu.

U tom slučaju, osobe sa duguljastim licima nikada ne bi trebalo da nose skroz ravne frizure i ne bi trebalo da ispravljaju i peglaju kosu. Ovakvim vrstama lica najbolje pristaju prirodne kose, blagi talasi, kovrdže i valovi koji uokviruju lice. Što je frizura nestašnija, to će lice imati manje izdužen izgled.

Loading...

Kada je u pitanju dužina koja najviše odgovara duguljastom licu, onda se svakako treba držati kraće kose, najviše do ramena. Idealno bi bilo da kosa bude razbarušena i kratka.

Šiške mogu vizuelno smanjiti dužinu lica, naročito ako su guste.

Frizure koje najviše odgovaraju izduženom licu su one koje će mu umanjiti duguljast izgled i dodati na neki način širinu.

Stepenasto ili slojevito ošišana kosa u mnogome doprinosi poboljšanju izgleda izduženog lica.

Pixie razbarušene frizure su takođe dobar način da napravite balans. Ako želite da imate kratku kosu, onda se odlučite za jednu vrstu “neuredne” kratke kose, koja će imati teksturu i dobro raslojavanje.

Stručnjaci se slažu da su bob frizure odlične za duguljasta lica. Bob frizura treba da bude duga negde do brade. Na taj način ćete svom licu da date širinu koja mu fali. Bob frizuru možete kombinovati i sa šiškama koje ne smeju da budu tanke i proređene.

Ko ima duguljasto lice i ravnu dugu kosu mora poraditi na tome da tu kosu ulokna ili makar pretvori u lepe talase. Kažu da je dobar trik za širenje duguljastog lica i vezivanje niskog konjskog repa koji se prebaciju na jednu stranu ramena.

Kod duguljastog lica nema izraženih kostiju, već je samo čelo visoko, a brada može biti špicasta ili četvrtasta. Usta i nos kod ovih osoba su takođe sitni. Svako ko ima ovakvo lice mora se potruditi da na neki način proširi izgleda face, a to se najbolje postiže uz pomoć volumena kose. Krupne lokne na srednjoj dužini su možda najbolje rešenje.

Neki stručnjaci kažu da je talasasti paž odlična frizura za sve osobe sa duguljastim licem.

Sve one frizure koje podrazumevaju istanjenu kosu, dugu kosu, ravnu kosu, ali i razdeljak na sredini, nisu nikako dobre.

Kada je u pitanju način farbanja, onda bi trebalo razmisliti o tome da se gornji deo kose ofarba u tamnije tonove, dok se na donjim izvlače svetliji pramenovi, koji sa strane daju utisak kraćeg izgleda lica.

Koje frizure ne bi trebalo da nose osobe sa duguljastim licem?

Sve one osobe koje imaju izduženo lice nikako ne bi smele da se šišaju tako da im kosa na neki način ide u visinu. Ako na vrhu glave ima više kose, onda će takvo lice izgledati još izduženije.

Duguljasta lica ne trpe frizure bez šiški. Ako je kosa ravna i bez šiški, onda lice poprima još duguljastiji oblik.

Uz to, kao što smo rekli, ne treba dozvoljavati da kosa bude tanka, ravna i bez volumena. Naročito ako joj je dužina do brade. Takva kosa mora da bude puna na obe strane da bi izgledala pristojno i da bi upotpunila lice.

Žene koje imaju vrlo dugu kosu, koja prelazi ramena moraju što pre skratiti takvu kosu kako bi poboljšale svoj izgled.

Potpuno su pogrešne sve one frizure koje podrazumevaju razdeljak po sredini glave.

Kratke frizure za duguljasto lice

Prva stvar koju treba zapamtiti jeste da frizura nikada ne sme da doda dužinu na već izduženo lice. To znači da treba izbeći izuzetno dugačke frizure, poput onih koje prelaze ramena.

Kratke frizure su najbolje prilagođene obliku vašeg lica i lake su za održavanje.

Bob frizure i slojevite frizure izgledaju sjajno na duguljastim licima. Bob frizure su prikladnije kada su kratke i stepenovane, jer dodaju širinu vašem licu. Bob frizure dužine do brade takođe će izgledati odlično i istaknuti liniju vilice koja pokazuje strukturu kostiju.

Međutim, neće sve kratke frizure izgledati dobro na duguljastom licu. Kratke frizure koje dodaju volumen ili visinu na vrhu glave učiniće da lice izgleda izduženije.

Dakle, samo frizure koje dodaju jačinu i volumen na bočnim stranama, mogu da dođu u obzir i da učine da lice izgleda uravnoteženije.

Dugačke frizure za duguljasto lice

Ako vam je u ovom trenutku kosa duža od ramena onda bi bilo dobro da je ošišate kako biste učinili da vam lice izgleda malo šire.

Ako imate kosu koja je predugačka za vaš oblik lica, onda će ono izgledati još duguljastije.

Duga kosa za duguljasta lica nije potpuno pogrešna. Ako baš želite da zadržite dužinu, onda se barem pobrinite da ona bude na nekim delovima oblikovana tako da dodaje volumen u tim određenim tačkama koje dodaju širinu licu.

Nežni talasi ili krupne lokne su pravi izbor. Dužina do ramena je najbolja dužina kose za one sa duguljastim licem. Ako imate kosu do ramena, ošišajte je stepenasto. Gledajte da najkraći stepen bude u visini brade i da na taj način pokazuje strukturu viličnih kostiju.

Sponzorisano:

Loading...