Najbolje bob frizure

Bob frizura s početka 20. veka simbolizovala je nezavisnu, progresivnu i produhovljenu ženu.

Mnoge žene se i danas odlučuju za ovaj vintidž stil kako bi podstakle smeliju stranu svoje ličnosti. Setite se Džulije Roberts u filmu “Zgodna žena” ili Ume Turman u filmu “Petparačke priče”!

Mnoge žene se odlučuju za bob frizuru, tražeći dramatičnu promenu u sebi i napuštajući prošlost zajedno sa kosom. Kao što je uobičajeno za 20. vek, filmovi i mediji igraju veliku ulogu u promovisanju i popularizaciji mode, a mnoge žene kopiraju stilove svojih filmskih idola.

U ovom članku ćemo se podsetiti istorije bob frizure i navesti neke od najboljih bob frizura ikada.

Snažne ženske ličnosti kroz istoriju bile su definisane svojim bob frizurama. Kleopatra je često prikazivana sa ovom frizurom (zapravo, ono što je ona nosila je bila pletena kosa, odnosno perika toga doba).

Takođe, naći ćemo i prikaze Jovanke Orleanke iz 15. veka sa ovom frizurom. Prva žena pilot, Amelija Erhart, nosila je sličnu frizuru.

Skoro svi znamo kako izgleda bob frizura, ali istorija ove toliko kopirane vintidž frizure je isto tako uzbudljiva kao i sama frizura. Hajde da se vratimo u prošlost i da malo istražimo.

Loading...

Junakinja iz 15. veka, Jovanka Orleanka, možda je bila direktna inspiracija u stvaranju bob frizure i čitave mode koja je pratila ovu frizuru na početku 20. veka.

Frizer poznatih zvezda, Antoan, pozvao se na ovu francusku heroinu kada je stvarao ovu novu frizuru. Bob frizura je uvedena u njegov frizerski salon u Parizu oko 1909. godine i stvorila je novi modni hit.

To je, takođe, godina kada je Jovanka Orleanka proglašena svetiteljkom i kada su Francuzi postali opsednuti njome (saveznički vojnici iz Prvog svetskog rata su kasnije nosili sa sobom njenu sliku kako bi im pomogla u odbrani Francuske). U Francuskoj se bob frizura nazivala “šišanje a la Jovanka Orleanka”.

1909. je i godina kada su šeširdžije uvele jednostavniji stil “kloš” šešira u modu Pariza. U ovom trenutku šeširdžije i dalje dominiraju nad frizerima – uvek je postojala napetost između ove dve konkurentske profesije.

Međutim, modernista, kakav je bio frizer Antoan, bio je voljan da sarađuje i da uvede stil frizure i šišanja koji se uklapao u najnoviju modu kada su šeširi u pitanju. Nova bob frizura postala je savršeni stil koji je bio komplementaran sa modernim “kloš” šeširićem.

Holivudski nemi film “Jovanka Orleanka” iz 1916. godine prikazao je Džeraldin Farar u naslovnoj ulozi sa bob frizurom. Upravo ova glumica bila je san svih francuskih vojnika iz Prvog svetskog rata.

Takođe, na naslovnici scenarija Džordža Bernarda Šoa za njegov komad “Jovanka Orleanka” iz 1924. godine, prikazana je ova junakinja sa bob frizurom a la Kleopatra. U to vreme, to je svakako bilo veoma novo i moderno.

Istorijska ličnost Kleopatre imala je, takođe, uticaja na stil frizure bob. U 19. veku, arheologija je bila u razvoju i svakako je bila u žiži interesovanja tadašnjih medija. Epski nemi film “Kleopatra” bio je veoma popularan 1917. godine. Glavnu ulogu igrala je vamp glumica Teda Bara.

Grobnica Tutankamona i druge mumificirane relikvije su arheolozi otkrili 1920-ih. Postojala je fascinacija ovim egzotičnim stilovima i kontroverznim uspomenama koje su vraćene u zapadnu Evropu i Ameriku od aristokratskih donatora ovih iskopina.

Rastuća popularnost Art Nouveau dizajna imala je veliki uticaj i na frizure. Počele su da se prave jednostavnije frizure koje nisu zahtevale toliko bavljenja. Do Prvog svetskog rata, nove bob frizure su postale prava avangarda boema u Londonu.

Ova frizura je postala simbol evropske mode, i naročito je bila popularna među glumicama, piscima, boemima i naprednim ženama tog vremena.

Francuska kreatorka Koko Šanel, imala je bob frizuru 1916. godine. Neke pripadnice aristokratije u Ujedinjenom Kraljevstvu su dalje popularizovale bob frizure u medijima. Na primer, lejdi Dajana Kuper je uvek nosila bob frizuru.

Priča o bob frizuri kao o frizuri koja oslobađa žene doša je u SAD 1915. godine, i to sasvim slučajno. Irena Kasl je poznata američka plesačica. Njen plesni partner je bio njen suprug Vernon.

Tokom ranih 1910-ih, oni popularizuju nove društvene plesove u Americi i Evropi i otvaraju moderne plesne škole. Irena podržava modu i postaje vođa kada je u pitanju stil modernih mladih dama. Irena priznaje da je veoma praktična žena i odlučuje da skrati kosu  pre apendektomije (da ne bi morala da češlja kosu dok je u bolnici). Kratku kosu krije pod modnim turbanom dok ona raste.

Međutim, prijatelji je nagovaraju da nosi kratku kosu u javnosti. Irena odlučuje da ode na večeru sa svojom novom kratkom kosom i dešava se pravi bum – rađa se novi modni trend!

Ovaj novi stil kraće kose sa malim kovrdžama na dnu uskoro je prozvan Kasl bob i dame počinju da kopiraju ovaj izgled. Irena Kasl je kratkoj kosi dala novi ugled koji prethodno ona nije imala.

Bob frizura će zauvek biti definisana 20-ih godina kada ženska revolucija brzo napušta stara pravila ženstvenosti i mode. Nakon što su se izborile za ličnu slobodu, mlade žene počinju da idu na posao, dobijaju dozvolu da glasaju, bave se sportom i mogu da izađu iz kuće bez nadzora.

Žene postaju emancipovane i finansijski nezavisne, pogotovo zato što je mnogo muškaraca stradalo u Prvom svetskom ratu ili umrlo od epidemije španske groznice u godinama koje su usledile. Odustajanje od duge kose postaje simbol nezavisnosti i snage jednake muškarcima.

30-ih godina, bob frizura postaje manje kratka i više sofisticirana i ženstvena. Ona evoluira tokom vremena i nose je mnoge filmske zvezde poput Džin Harlou, Marlen Ditrih, Grete Garbo, Bet Dejvis, Džoan Kraford, Ketrin Hepbern i Džindžer Rodžers.

Sve one nose sofosticiraniju, prirodniju verziju bob frizure tokom 30-ih i 40-ih godina. Svejedno, ona i dalje simbolizuje nezavisnu, modernu damu u svojim mnogobrojnim oblicima.

U 50-im godinama, bob frizura simboliše mladost i tinejdž izgled sa dužinom do brade, odnosno u visini vilice, manje je talasasta i više ravna i strukturisana tako da su krajevi izvučeni ka spolja.

Domaćice su u 60-im godinama prošlog veka nosile svoje bob frizure skoro kao šlemove na glavi sa mnogo laka.

Sredinom 90-ih godina, izgleda da je bob frizura počela da hibernira i postala je samo jedan od mnogih stilova. Bob frizuru sada imamo u mnogim oblicima, veličinama i bojama.

Loading...

Bob frizura u 21. veku

Bob frizura u 21. veku nema gde da ode. Njena raznolikost  i razni vidovi upućuju na to da su mnoge žene već isprobale ovu frizuru, da joj se s vremena na vreme vraćaju i da joj svaki put menjaju stil u zavisnosti od trenutnog raspoloženja.

Bob frizura u današnje vreme često označava relativno sigurnu alternativu: retro, šik, vintidž, itd.

Sada imamo i tzv. ukroćene bob frizure: meke klasične bob kosice koje nisu zahtevne i koje jednostavno padaju do određene željene dužine.

Neke od najboljih bob frizura

Kao što vidimo, od vremena Kleopatre, pa sve do savremenih modnih trendova najuticajnijih žena, bob frizura ostaje u modi u raznim svojim vidovima i stilizacijama.

Bob frizura se može definisati prema individualnom obliku lica i u svakom slučaju ona služi kao jedinstveni okvir koji daje definiciju sveukupnom izgledu žene.

Bob je, dakle, tipična frizura koja je postala modni hit oko 20-ih godina prošlog veka, ali tokom godina ona nije uvek izgledala isto. Bob frizura se može nositi sa razdeljcima na različitim stranama ili na sredini. Može se i sklanjati sa lica uz pomoć šnala ili rajfova i tako se može osvežiti izgled sa veoma malo truda.

Bob frizure su zabavne! Sa nekoliko malih izmena možete redefinisati svoj izgled i uvek delovati drugačije i novo. Možete stvoriti moderan izgled i držati krajeve svoje bob frizure oštrim i ravnim ili možete postignuti razbarušen izgled dodavanjem mekih uvojaka ka unutra i ka spolja.

Neko se odlučuje i za stepenastu bob frizuru koja vrlo lepo može delovati kada je kosa malo duža. Jedne od najlepših bob frizura su one koje su pozadi kraće, a prednji krajevi ostaju malo duži i izvučeni.

Mešanje bob frizure sa pomalo razbarušenim izgledom daje potpuno novi stil, naročito kada se u to ubace pramenovi svetle ili crvene kose.

Teksturisano, asimetrično šišanje u saradnji sa bob osnovom, daje jedan seksi i izuzetno ženstveni izgled koji celokupan “vajb” diže na jedan potpuno novi nivo.

Sigurno ste čuli za a-linijske bob frizure. To su grubo sečene kose dužine do pola vrata, kraće pozadi, duže napred i najbolje stoje na oštrim i gustim kosama. Ovakve bob frizure moraju da naprave ravnotežu između lica i vrata iznad ramena. Najidealnije lice za ovu frizuru je ovalno, a nisu pogodna duga, sužena lica ili devojke koje imaju dugačak vrat.

Ukoliko imate talasastu kosu i volite da eksperimentišete sa novim izgledom, onda isprobajte malo dužu bob frizuru. Ona će vam pomoći da se izborite sa izdizanjem i neposlušnošću kose koja se dešava kada nosite kraće frizure, a imate lokne ili talase.

Sačekajte da vam kosa poraste dovoljno i onda napravite bob frizuru, pa će vaši pramenovi prestati da se izvrću i lete okolo.

Bob frizura u razbarušenom stilu

Kao što je rečeno, postoji mnogo varijanti bob frizure, a jedna od njih je i razbarušena bob frizura, koja je u trendu već neko vreme. Ova frizura podrazumeva kombinaciju različitih dužina kose, ali je najbolja za srednju dužinu.

Stil ovakve kose je veoma opušten, lako se održava i nekomplikovan je. Odlično se pravi kod žena koje imaju izrazito gustu kosu. Kada se ošiša u slojevima, onda to daje strukturu, a kosa ne gubi na volumenu.

Ovakav opušten stil koji je ujedno i slojevit, super je za svaki dan, ali se isto tako lako može oblikovati i za svečanije i ozbiljnije prilike, uz malo umeća.

Žene sa razbarušenim bobom izgledaju dinamično.

Oblikovanje razabrušenog boba je vrlo lako. Pre nego što se isfenira kosa, treba obavezno naprskati zaštitu od toplote, a zatim i penu za kosu (vrlo malo) kako biste dobili na volumenu. Ko ima talasastu kosu, može da upotrebi difuzer i da tako dobije savršenu frizuru.

Ko želi da mu kosa bude ravna, može da se isfenira okruglom četkom. Žene sa prirodnom kosom mogu uz pomoć voska da istaknu željene pramenove i da je brzo oblikuju u željenom pravcu.

Lepe bob frizure

Bob frizure su popularne svuda u svetu. Nose ih jednostavne žene, ali i poznate ličnosti i zvezde. To je vrlo zahvalna frizura koja se vrlo lako održava i koja je prilično svestrana.

Žene koje imaju dugu kosu, a žele da naprave neku promenu, obično se odlučuju za bob frizuru kao varijantu koja nije mnogo kratka i ne donosi ekstremnu promenu, a opet donosi izvesno osveženje.

Bob frizura jednako lepo stoji i starijim i mlađim osobama, bez obzira da li je reč o kovrdžavoj, talasastoj ili ravnoj kosi.

Pošto su u modi prirodne kovrdže, kovrdžava bob frizura je prilično u trendu i ove sezone. Prirodne kovrdže vam omogućavaju da više ne morate da koristite pegle i prese za kosu, a samim tim možete poprilično ozdraviti kosu i povratiti joj sjaj.

Kovrdžava bob frizura izgleda dobro samo ako se kosa ošiša malo slojevito. Napred idu nežniji i blaži slojevi, pa kovrdže padaju na lice i lepo ga uokviruju.

Posle pranja, obično treba koristiti balzam za kovrdžavu kosu, a neke osobe koriste i penu kako bi lokne dobile elastičnost i definiciju.

Francuska bob frizura

Francuska bob frizura je čista klasika. I dan danas ova klasika može da izgleda moderno u zavisnosti od ostatka aksesoara i garderobe. Prava Francuskinja će uvek imati uske farmerice, majicu na pruge i blejzer, dok će joj frizura biti savršeni bob.

Francuski bob izgleda fantastično, moderno i dobro stoji skoro svima. Slojevi i dužina francuskog boba zavisiće umnogome od oblika vašeg lica, ali i od same strukture dlake, odnosno vlasi.

O tome se treba posavetovati sa frizerom. Dužina francuskog boba trebalo bi da je do brade i da je ravan.

Međutim, i kovrdžavi bob je sasvim ok. Posebna odlika francuskog boba su svakako šiške koje padaju na obrve i ističu oči.

Francuski bob je opušten, a ne isfeniran strogo.

Dugi bob ili lob (long bob)

Duga bob frizura je bob koji ide do ramena. Ovaj bob u poslednje vreme trpi razne modernizacije i stilizacije, te ga sve više žena ima kao natapirani dugi bob.

Kosa se šiša slojevito, dok su krajevi malo istanjeni. Obično je kosa išatirana i blago natapirana pri vrhu.

Sponzorisano:

Loading...