Moderne muške frizure

Kratka ili duga, zalizana ili opuštena – muška frizura je prolazila kroz mnoge faze tokom istorije.

Drevna priča o Samsonu i Dalili pokazuje koliko je bila važna kosa muškarca. Ova pripovest je inspirisala skulptore, kompozitore i scenariste, i Samsonova kosa postala je deo velike liste muških frizura.

Još 2200. godine pre nove ere, Egipćani su nosili kratke frizure ili su brijali svoje glave. Bogataši i članovi kraljevske elite prekrivali bi svoje glave posebnim perikama ili ekstenzijama.

Pedesetih godina pre nove ere, rimski car Julije Cezar, nosio je svoju kratku i ravnu kosu, očešljanu ka napred ispod krune.

Nakon raspada Rimskog carstva, većina Evrope je usvojila frizure i garderobu germanskih naroda. Za vreme vladavine dinastije Merovinga, kralj Klodio V dobio je nadimak “kavaljer” zato što je svoju kosu puštao i bila mu je duža nego kod većine njegovih prethodnika. Za to vreme, dugačka kosa bila je simbol statusa. Vladari i pripadnici kraljevske loze nosili su dugu kosu, dok su pripadnici niže klase i robovi imali kratku kosu ili obrijane glave.

U moderno doba, nošenje duge perike značilo bi društveno samoubistvo, ali u Francuskoj 17. veka, to je bio znak statusa, koji je postao popularan kod kralja Luja XIV. On se pojavljicao u javnosti i često pozirao za portrete u dugoj, tamnobraon perici sa opuštenim talasima.

Predsednik Džordž Vašington je krenuo protiv trendova svog vremena tako što nije nosio periku. Umesto toga, on je puderisao kosu i začešljavao unazad, uvećavajući na taj način ekstremno duge zulufe.

Loading...

U 19. veku, engleski pisac Čarls Dikens je bio poznat po tome što je odbacio češalj. Samo bi prebacio kosu s desna na levo, praveći gustu zbrku kovrdža.

Krajem dvadesetih godina 20. veka, član veslačke posade tima sa Univerziteta Jejl, Džok Vitni, ošišao se na kratko, a to su usvojili i ostali članovi tima. Ovo je bio na čin da se razlikuju od članova ragbi tima koji su puštali kose kako bi imali dodatnu zaštitu ispod kožne kacige.

Tokom Drugog svetskog rata, vojnici su se takođe šišali na kratko kako bi mogli da kontrolišu vaške.

Ne treba nikako zaboraviti i slavnog naučnika Alberta Ajnštajna koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku za svoju teoriju relativiteta. Njegova neuredna poluduga kosa i nezainteresovanost za lični izgled učinili su ovog naučnika legendarnim.

U dvadesetim godinama, glumac Rudolf Valentino pojavio se na ekranu sa svojom definisanom frizurom i sjajnom crnom kosom.

Džejms Din i Elvis Prisli su pedesetih godina napravili rokabili frizuru poznatu među “lošim momcima”. Kosa je bila ošišana kratko sa strane, a ostavljen je duži deo na gornjem delu glave, po sredini. Onda bi taj duži deo bio očešljan unapred, izokrenut i vraćen u obliku dugog talasa, čineći voluminozni “puf” na prednjoj strani. Prisli je takođe bio poznat po svom stilu koji je podrazumevao guste zaliske, odnosno zulufe.

Famozni Bitlsi su doneli novi stil. Svi su imali “bubi” frizure (koje su po njima i dobile ime) sa šiškama tačno iznad očiju.

Bob Dilan i njegove kovrdže koje su stajale uvis, učinile su razbarušen izgled vrlo željenim i poželjnim.

Džimi Hendriks je afro stil učinio obaveznim za svakoga sa prirodno kovrdžavom kosom, a mnogi su zbog njega stavljali i trajnu.

Dredovi su odavno imali religiozni ili mistični simbolizam u Africi, Indiji i drugim kulturama. Zvezda rege muzike, Bob Marli, sa Jamajke, učinio je dredove mejnstrimom u svoje vreme.

Osamdesetih godina, Majkl Daglas je učinio da zalizana (začešljana unazad) kosa bude popularna baš nekako u vreme kada je odigrao ulogu Gordona Gekoa u filmu “Vol strit”. Frizura ovog junaka se pokazala kao prikladna za odelo Gordona Gekoa: naramenice, košulja i kravata.

Mohavk ili Irokezi frizura je prvi put povezana sa drevnim mumijama i indijanskim plemenima, ali je postala popularni simbol pobune u pank rok pokretu tokom osamdesetih. Ovaj stil je postignut tako što se glava brijala sa strane, a deo kose koji je ostao po sredini se dizao na gore u obliku šiljaka.

Nešto kasnije fudbaleri Dejvid Bekam i Kristijano Ronaldo su imali svoje varijante ovih frizura, prilagođene modernom dobu.

Devedesetih godina je Kurt Kobejn (Nirvana) nosio kosu razdeljenu po sredini, dugu do ušiju i ravnu, pomalo masnu i neurednu. To je postao trend za sve mlade u ovom periodu.

Donald Tramp bi mogao biti najpozantiji po svojoj prepoznatljivoj frizuri koja brižljivo prekriva ćelave delove tako što je očešljana preko glave i strepi od bilo kakvog udara vetra.

Džastin Biber je proizveo pomamu za dužom kosicom, očešljanom na stranu i šiškama koje padaju preko očiju i od kojih se malo šta može videti.

Kako izgledaju moderne muške frizure?

Da li tražite novu, modernu frizuru ili neku neobičnu kul frizuru, a muškarac ste? Hoćete da osvežite svoj izgled? Na pravom ste mestu. U ovom vodiču ćemo vam pomoći da pronađete potpuno novu frizuru koju ćete isprobati na sebi. Ovo su najbolje frizure za muškarce i frizure koje su trenutno najmodernije.

Pogledajmo najnovije trendove u “fejd” načinu šišanja, moderno podšišivanje, “pompadur” u različitim dužinama i stilovima, klasične muške frizure, šišanje preko češlja i još mnogo toga.

Detaljno ćemo prodiskutovati o frizurama, proizvodima koje treba koristiti i o stilizovanju, tj. oblikovanju kose.

Kako kažu frizerski i modni časopisi, najznačajniji trend u ovom trenutku su neuredne, duže kosice na vrhu sa više teksture, dok je kosa sa strane više podšišana. Međutim, ovo moderno vreme podrazumeva da su mnogi stilovi aktuelni i da za muškarce postoji toliko opcija koje “piju vodu”.

Savremeno doba nameće uverenje da je svaki stil prihvatljiv stil i da muškarci, potpuno isto kao i žene, imaju mnogo više izbora nego ikada ranije. Važno je uvek biti svež i važno je uvek biti kul.

Ipak, u ovom trenutku vidimo da su u trendu muške frizure koje podrazumevaju nešto dužu kosu sa dosta pokreta u sebi, kao i sa dosta “protoka/strujanja” da se tako izrazimo.

U modi su muške frizure prirodnijeg izgleda koje su oblikovane sa vrlo malo preparata i dodataka, pri čemu mislimo na kreme, gelove i ulja. Možete koristiti fen za kosu kako biste dobili “vazdušasti” izgled i dodali ekstra volumen (koji se sada traže).

Iako trend naginje ka dužoj kosi i muškim frizurama srednje dužine, spomenućemo i neke frizure za tipove koji žele kratku kosu. Kratke frizure kod muškaraca su uvek popularne jer se njima lako upravlja i izgledaju uredno.

Ovde ćemo prozboriti o frizurama koje se izvode uz pomoć mašinice, kao i makaza, ali i o najboljim frizurama i opcijama za kovrdžavu, talasastu i gustu kosu.

Fejd šišanje

Prva frizura koju ćemo spomenuti je takozvano visoko “fade quiff” šišanje. Fejd u bukvalnom prevodu znači “izbledeti ili bleđenje”. Ovaj stil šišanja se tako zove jer se kosa sa strane više krati, nekada i brije, nego na vrhu glave.

Loading...

Dakle, izdaleka deluje kao da kosa od vrha na dole polako bledi. Quiff momenat znači da muškarac ima deo kose na vrhu glave koji je očešljan nagore, a zatim gurnut unazad u odnosu na čelo. Visoki fade quiff znači da je kosa sa strane visoko zahvaćena mašinicom ili makazama i da je samo na vrhu glave deo duže kose.

Ovaj stil šišanja je super popularan među muškarcima već nekoliko poslednjih godina. Navedena frizura stavlja akcenat na neurednu teksturu i “strujanje” na gornjem delu glave.

Fejd frizure u kojima su obe strane kose veoma kratke ili obrijane, dok na vrhu ima kose, zaista su pravi hit koji ne bledi već nekoliko godina. Kratko ošišana kosa koja je malo duža samo na vrhu glave je bila popularna još u vreme Drugog svetskog rata, kao i pedesetih godina prošlog veka.

Ovakve frizure su nosili američki vojnici i marinci. Pravi heroji i oni sa filmskog platna su imali urednu, očešljanu kosu, kao i razdeljak. Međutim, kada se pojavio Kralj roka (Elvis Prisli), ovakvu urednu frizuru je zamenio quiff na vrhu glave. Sada nekako imamo kombinaciju ova dva stila.

Ko se seća kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina, kada su muzičkom scenom vladali Vanilla Ice i ostali reperi i hip hop izvođači, sigurno pamti visoke ravne vrhove i takozvane “brush cut” frizure.

Ove frizure su ličile na današnje fejd frizure. Uz sve to, sa strane ili pozadi, na donjem obrijanom ili vrlo kratko ošišanom delu često se iscrtavao i neki simbol ili znak trimerom.

I dan danas je ova frizura moderna i popularna. Ukoliko ste odrasla, zaposlena osoba, možete imati ovakvu frizuru, s tim što nećete iscrtavati nikakve simbole i što će fejd biti niži i neobrijan, već stručno podšišan.

Fejd frizura, u zavisnosti od toga kako se stilizuje, može da bude i moderna i ekstravagantna i klasična. Fejd frizura nije tako ekstremna kao podšišavanje ili “undercut” koja podrazumeva obavezne obrijane delove.

U svetu muških frizera postoje termini za različite vrste fejd frizura koje ćemo podeliti sa vama.

Niski fejd

Niska fejd frizura podrazumeva suptilniju varijantu u odnosu na klasični fejd. Kod niskog fejda onaj kraći deo kose započinje nisko i prelaz između dužeg i kraćeg dela kose nije tako nagao, već je suptilan.

Danas muškarci vole da nose ovu frizuru u kombinaciji sa bradom i to izgleda vrlo dobro jer kosa i brada nadopunjuju jedna drugu.

Klasični fejd

Klasična fejd frizura ili original fejd izgleda tako što na vrhu glave imate običnu dužinu kose od svega nekoliko santimerara, a onda kosa lagano postaje sve kraća i kraća sa obe strane, da bi pri dnu skoro skroz nestala.

Kako frizer stanjuje kosu, tako koža glave dolazi do izražaja, pa i boja vaše kose izgleda svetlije pri dnu.

Ovo je pravo “izbleđivanje”. Na dnu se kosa skida brijačem. Ova klasična fejd frizura uvek izgleda dobro i uvek je moderna.

Fejd sa makazama

Fejd frizura se može izvoditi i makazama. Kada se šiša samo makazama, a ne trimerom ili brijačem, onda se to zove fejd sa makazama.

Potpuno je jasno da se nagli prelazi i nivoi između dužeg i kraćeg dela ne mogu do kraja izvesti makazama, ova frizura nema jake kontraste i dobra je za nekog ko se još uvek nije osmelio za klasični ili visoki fejd.

Srednji fejd

Fejd frizura se može raditi i na srednjoj visini. Ovakva frizura je muževna, a dobija se tako što se trimerom kosa podšiša malo na potiljku i malo sa strane.

Prelaz između kose koja se nalazi na vrhu i onog koji je trimerom podkraćen nije tako veliki, a izvodi se negde od ušiju pa na dole. Ovakva frizura omogućava vlasniku da uvek izgleda uredno, a gornji deo koji je malo duži može se oblikovati po želji i u zavisnosti od situacije.

U poslednje vreme, srednji fejd se oblikuje tako što se napravi razdeljak sa leve ili desne strane, a gornji deo kose prebaci. Takođe, neko samo zaliže kosu unazad koristeći gel ili brilijantin.

Srednji fejd se može izvesti i sa talasastom ili kovrdžavom kosom i izgleda fenomenalno dinamično.

Visoki fejd

Kada se fejd izvede visoko, onda je tu postignut vrlo jak kontrast jer je donji deo prilično stanjen, samo dno obrijano, a gornji deo ima željenu dužinu.

Ovaj gornji deo je istaknut u odnosu na donji deo jer je baza obrijana.

Irokez frizura

Jedna od omiljenih frizura koja je bila veoma popularna među pripadnicima pank pokreta osamdesetih godina, ponovo se vraća u modu. To je irokez frizura koja je sada pretrpela razne stilizacije.

Ko ima punu i gustu kosu, može ošišati i obrijati svu kosu sa strane i ostaviti samo gustu kosu na vrhu koja će tu biti duža, sa najdužim pramenovima blizu čela.

Gornji deo kose se diže uvis pomoću gela ili laka i održava se u urednom stanju. Frizeri kažu da ovakva frizura najbolje stoji muškarcima koji imaju četvrtasto lice.

Kako birati frizuru?

Muškarci obično važe za deo populacije koji ne vodi toliko računa o svom izgledu. Međutim, vremena se menjaju! Svedoci smo da muškarci sve više poklanjaju pažnju svom izgledu, frizuri, garderobi, obući, aksesoarima, odnosno sveukupnom stajlingu.

Svaki muškarac bi trebalo da se oseća dobro i “udobno” sa svojom frizurom. Da bi ostvario potpuni sklad, on mora da zna svoje navike kada je u pitanju održavanje kose, pa da potom odabere frizuru koju će moći da drži pod kontrolom svakodnevno.

Takođe, muškarac mora da vodi računa i o svojoj ulozi u društvu kada bira frizuru.

Ukoliko je zaposlen, odgovoran i ozbiljan čovek, sigurno neće birati frizuru koja je ekstravagantna i koja poziva na bunt. To ipak treba ostaviti mlađima, avanturistima i slobodnjacima.

Pri izboru frizure muškarac bi trebalo da povede računa i o obliku svoga lica, o širini, dužini lica, očima i o tome da li uz tu frizuru želi da nosi bradu ili možda brkove.

Oni muškarci koji imaju ovalno lice mogu da ponesu bilo koju frizuru. Tako barem kažu stručnjaci.

Ipak, smatra se da muškarci sa ovalnim licem ne bi trebalo da nose šiške, naročito ne duge šiške jer je poznato da šiške još više čine lice ovalnim. Idealna frizura za muškarce sa ovalnim oblikom lica bila bi tzv. neuredna frizura, ni previše duga, ni previše kratka, gde svaki pramen ide na svoju stranu.

Tako možete sebi dozvoliti da se u određenim situacijama kada je to potrebno, zaližete uz pomoć voska ili gela, kao i da raštrkate pramenove nakon sušenja kose kako vam drago.

Oni muškarci koji imaju lice četvrtastog oblika obično su sportski i energični likovi. Njihova vilica je jaka, pa im to daje četvrtast oblik lica. Širina njihovog lica je skoro ista kao i dužina.

Ovakvim ljudima se ne preporučuje veoma kratka kosa, kao ni podšišana kosa. Frizeri kažu da bi muškarci sa četvrtastim licem trebalo da imaju srednje dugu kosu i šiške koje će uokviriti lice.

Takođe, njima dobro stoji i kosa koja je začešljana na razdeljak sa strane ili kosa koja je sa strane kraća, a na vrhu duža.

Oosbe koje imaju zaobljene i pune obraze sa malom bradom koja je takođe zaobljena, trebalo bi da nose frizure koje će dati utisak izduženosti. Najbolje je da nose frizuru koja ima postepene prelaze od duže kose na temenu ka kraćoj i podšišanoj kosi blizu vrata.

Muškarcima sa širokim čelom ne stoje frizure sa razdeljkom na stranu, niti ravne i duge kose.

Sponzorisano:

Loading...