Minival kose – na kratku i dugu kosu, postupak, iskustva, cena

Naiđu periodi u modnim i stilskim trendovima kada se sve vrti oko lokni i loknica. Svi požure da naprave lokne što je pre moguće i često se odlučuju za minival.

Kada je u pitanju minival, postoji mnogo toga što bi trebalo uzeti u razmatranje.

Minival ili trajna može pružiti teksturu i oblik vašoj kosi, naročito ako je ona ravna i prava, pa nije ni čudo što doživljava svoj veliki povratak u svet modnih stilova i načina oblikovanja kose.

Iz ovog razloga ćemo sa vama podeliti neke informacije koje se tiču svega onoga što bi trebalo da znate o minivalu kako biste se odlučili da li je to pravi izbor za vas.

Pre nego što požurite i uradite minival, pročitajte ovaj članak, pa tek onda donesite odluku da li je minival dobar izbor za vas i vašu kosu.

Šta je minival?

Minival je proces u toku kojeg vaš frizer tretira vašu kosu hemijskim ili nekim drugim sredstvima i trajno kovrdža vašu kosu. Minival će u proseku trajati 6 meseci ako vaše kućne navike nege kose podržavaju minival i vašu kosu.

Minival vas može izložiti oštećenju, pa ako je vaša kosa suva ili već oštećena, onda minival i nije tako dobra ideja.

Loading...

Iznećemo upozorenja o kojima bi trebalo da razmislite pre nego što se odlučite za minival.

Minival za kosu sa izvlačenim pramenovima. Ako ste izvlačili pramenove, onda minival neće biti dobar izbor za vas, naročito ako imate dosta pramenova. Razlog leži u tome što hemikalije koje se stavljaju pri pravljenju minivala ne idu baš najbolje sa blanšom ili izbeljivačima koji se koriste za pramenove. Krajnji rezultat bi mogao da bude poražavajući i vaša kosa će izgledati kao slama, suva i polomljena.

Minival za suvu kosu. Ako je vaša kosa suva i već oštećena, onda sigurno ne bi bilo pametno ni mudro da stavljate minival. To će samo dovesti do još oštećenja, a kosa će u potpunosti izgubiti svoju vlažnost.

Minival za kratku kosu. Kratka kosa i minival – to može biti veoma nezgodno! Ako su vikleri kojima se radi minival preveliki, nećete moći da dobijete nikakve lokne, a ako su premali, onda će vaše kovrdžice bit preguste i delovaće smešno.

Može li se staviti minival i kasnije farbati kosa?

Kao što smo već spomenuli, minival koji se stavlja na kosu sa izvučenim pramenovima najčešće se ne preporučuje. Međutim, ako kosu farbate jednom bojom koja je polutrajna, onda ćete verovatno moći da uradite minival u dogovoru sa svojim frizerom.

Frizer bi trebalo da razmotri stanje vaše kose, a vi bi trebalo da ga obavestite o svemu što ste radili sa kosom u poslednjih 5 godina.

Može se dogoditi da trenutno imate jednu boju, ali da ste pre dve godine bili platinasti. Kosa koja je bila farbana u platinastu boju još uvek u sebi sadrži ostatke te boje. To znači da ako stavite minival na takvu kosu, ona će sigurno doživeti izvesna oštećenja.

Ako vaša istorija farbanja dozvoljava da ipak stavite minival, onda bi svakako između farbanja i stavljanja minivala trebalo da prođe najmanje 2-3 nedelje. Preporučuje se da se prvo uradi minival, a tek posle toga farbanje, kako boja vaše kose ne bi izbledela.

Odlična je ideja da se nakon stavljanja minivala uradi jedno pakovanje za kosu koje će da sadrži pigmentovanu masku za sjaj kose. Na taj način će se nadoknaditi izgubljena vlažnost, a lokne će biti sjajne i zdravije.

Tipovi viklera za minival

Postoji mnogo različitih načina da se uradi minival. Uglavnom sve zavisi od vrste viklera koje koristite, kao i načina njihovog navijanja, pored hemikalija, naravno.

Ovde ćemo navesti šta sve možete očekivati od različitih vrsta viklera, odnosno kakve vrste lokni možete očekivati.

Spiralni minival. Spiralni minival se dobija kada se vikleri stave u kosu vertikalno. Uzimaju se veoma mali pramenovi, što rezultira velikim brojem viklera. Tip kovrdže koju možete očekivati je ona koja liči na vadičep za vino, dakle spiralna. Veličina viklera će se odrediti prema dužini vaše kose i prema željenoj količini lokni.

Opušteni minival. Ova vrsta minivala se dobija kada se koriste veći vikleri, ali koji i dalje dozvoljavaju da nastanu opuštenije lokne koje imaju neku formu. Ova vrsta minivala je odlična ako želite da postignete pokretljivu, lepršavu kosu i veće, mekanije lokne. Međutim, vreme trajanja ovog minivala može biti kraće u odnosu na druge tipove.

Ciljani minival. Ova vrsta minivala se dobija tako što se vikleri strateški postave samo na određenim mestima kako bise dobile lokne u onim delovima kose gde vi to želite. Na primer, ako već imate kovrdžavu kosu, ali je u nekom delu kosa više prava u odnosu na drugi, onda tu možete uraditi minival kako biste kreirali podjednake kovrdže u svim delovima kose.

Ovakav minival se može raditi na krajevima ili na nižim segmentima kose. Takođe, ovaj minival se može raditi i u korenu kako bi se pojačao volumen. Frizer bi trebalo da odluči i odredi šta je najbolje za vaš tip kose i šta će biti krajnji rezultat.

Minival u kome se kombinuju vikleri različitih veličina radi se da bi se kreirali različiti tipovi lokni na kosi.

Ova multitekstura pruža efekat živahne kose i odlična je za one osobe koje žele samo da operu kosu i puste je da se suši prirodno, bez dodatnog oblikovanja.

Nega kose nakon stavljanja minivala

Možda ste već čuli, a možda i ne, ali bi trebalo da sačekate 48 sati nakon stavljanja minivala da biste oprali kosu. Mnogi se sada verovatno pitaju kakve bi probleme izazvalo ranije pranje kose.

Ako operete kosu pre preporučenih 48 sati, možete rizikovati da izgubite oblik nekih lokni.

Kao što smo već spomenuli, stavljanje minivala može rezultirati time da vaša kosa postane suvlja i da izgubi hidrataciju. Zbog toga je veoma važno da sprovodite pravu kućnu negu. Izaberite šampon i regenerator koji odgovaraju ovakvoj vrsti tretirane kose i obavezno pakovanje koje će pružiti ishranu i dodatnu vlažnost.

Na posletku, trebalo bi da razmislite i o serumu koji ćete stavljati na krajeve.

Kada radite minival, trebalo bi da nabavite i poseban češalj koji se koristi za raščešljavanje loknaste kose. Ovi češljevi imaju široko razdvojene zupce i mogu se nabaviti u većini parfimerija.

Važno je napomenuti i da će cena minivala zavisiti od dužine i gustine vaše kose. Ukoliko postoji određeni budžet koji ste planirali za ovaj izdatak, najbolje je da se konsultujete sa svojim frizerom pre nego što uradite minival.

Dobra je ideja i da malo ošišate svoju kosu pre nego što uradite minival, kako bi krajevi bili zdravi. Mogli biste i da uradite probu minivala na jednom pramenu, čisto da biste videli kako će vam kosa reagovati.

Različite vrste minivala

Od kad se radi “trajna” odnosno minival kose, poznato je da postoje dva načina da kosa dobije lokne. To su “topla trajna” i “hladna trajna”.

Loading...

“Topla trajna” je kada se kiseli rastvor aplicira na vašu kosu pre nego što toplota razloži disulfidne veze u vašoj vlasi. Ovo omogućava da kosa može da bude oblikovana, odnosno da dobijete željeni oblik lokne.

“Hladna trajna”, s druge strane, zahteva alkalni rastvor koji sadrži amonijum tioglikolat (amonijak) koji razlaže iste one disulfidne veze kako bi promenio proteinsku strukturu kose.

Neutralizator se potom stavlja, na kraju, kako bi unormalio pH vrednost i kako bi ponovo “vezao” vlas.

“Tople trajne” zahtevaju manje održavanja u vremenu koje sledi nego “hladne trajne” kako bi se postigao isti nivo kovrdža. Ipak, tu nećete dobiti onaj volumen i izdizanje iz korena zbog toga što se ovde primenjuje toplota (a niko ne želi da spali svoj skalp).

Alternativa bi bila trajna koja se radi bliže korenu kose i to daje izgled većeg volumena za prirodno ravnu kosu.

“Hladne trajne” su manje štetne po kosu nego “tople” i priuštivije. Međutim, one daju vrlo uvijene i manje prirodne lokne. Takođe, mogu trajati kraće nego “topla trajna”.

Takođe, sa hladnom trajnom lokne su izraženije kada je kosa mokra, a opuste se kada se kosa osuši, dok je kod tople trajne obrnut slučaj.

Ključni faktori za ishod vašeg minivala:

Hemikalije (primenjen rastvor) – alkalne se preporučuju za jaču i grublju kosu, a kiselina (koja zahteva zagrevanje kose) se preporučuje za tanju, delikatniju kosu.

Fizički aspekt (umotavanje kose) – zavisi od tipa viklera koji se koristi, pa su generalno manji vikleri oni koji daju jednake, čvršće loknice, a veći i širi oni koji daju opuštenije lokne.

Način na koji se namotavaju vikleri je takođe važan.

Nekada se minival radio tako što je stilista, odnosno frizer izdvajao pramen po pramen kose i premazivao ga posebnim kiselim rastvorom specijalno napravljenim za minival. Ova kiselina je imala intenzivan i agresivan miris.

Nakon toga se premazani pramen namotavao na metalni vikler željene veličine.

Ukoliko ste želeli sitnije lokne, birali ste tanje viklere, a za krupnije lokne stavljali bi se širi i malo veći vikleri. Kada se vikleri namotaju, pustilo bi se da stoji neko vreme. Ako je potrebno da lokne budu definisanije i jake, a vaša kosa je bila zdrava i jaka, onda je kiselina mogla da deluje duže. Ipak, ako je kosa slaba i tanka, onda se kraće držalo.

Kada prođe zadato vreme, kosa bi se premazivala neutralizatorom koji je u stvari bazni preparat. On neutrališe kiselinu na vašoj kosi. Potom se kosa opere i vi imate minival, to jest željene lokne.

U današnje vreme, pošto je kozmetička i hemijska industrija napredovala, minival izgleda nešto drugačije. Zapravo, žene imaju više opcija, od kojih su neke manje štetne za kosu.

Čitava današnja procedura je zasnovana na prekidanju proteinskih veza u samoj dlaci. Današnje hemikalije uglavnom ne sadrže amonijak, već sadrže aminokiseline, keratin i kolagen.

U prodaji su različiti rastvori za izradu minivala, a svaki odgovara određenom tipu kose. Tako danas možete izabrati onaj za tretiranu kosu, kao i za gustu ili slabu i tanku kosu. Sastojci u ovim rastvorima uspevaju da očuvaju samu teksturu dlake.

Razlika između minivala uz pomoć alkalnog rastvora i kiselog rastvora

Alkalna trajna ili hladna trajna se mnogo češće koristi od ove druge. Ona se pravi uz pomoć amonijaka kao glavnog sastojka.

Da bi se aktivirala hemikalija nije potrebno nikakvo zagrevanje, pa se zato i zove hladna trajna. Ona se aktivira za svega 20 minuta. Veoma je jaka i njen pH balans iznosi između 8.2 i 9.6. Ima jak miris koji potiče od amonijaka i preporučuje se za jake i guste kose jer daje čvršće, jače lokne i traje duže.

Naravno, veoma je štetna za kosu.

Minival uz pomoć kiseline radi se uz pomoć gliceril monotioglicilata i njegova pH vrednost iznosi između 4.5 i 6.5. Da bi se aktivirala hemikalija, potrebno je zagrevanje, te mora duže stajati na kosi.

Ovaj tip trajne daje opuštenije lokne. Ponekad ovaj vid trajne izaziva alergijske reakcije.

Minival voćnim kiselinama

Minival voćnim kiselinama je, kao što mu i ime kaže, trajna koja se radi uz pomoć rastvora koji je na bazi voćnih kiselina.

Razlika u odnosu na običan minival jeste u tome, što se običan minival radi uz pomoć jačih hemijskih supstanci, a ovaj drugi se radi uz pomoć kiselina koje imaju prirodno poreklo i shodno tome ne oštećuju kosu i njeno zdravlje.

U moderno vreme, kada se vodi više računa o zdravlju kose i prirodnim preparatima za negu, ovaj vid dobijanja minivala je postao popularan. Takođe, na to utiče i moda, jer se više ne traže male “ovčica” lokne, već opuštenije i prirodnije lokne ili talasi.

Upravo se takve lokne dobijaju uz pomoć voćnih kiselina.

Minival koji se radi voćnim kiselinama nije agresivan za kosu jer ne sadrži jake komponente, već su i sastojci prirodni. U ovim preparatima nema amonijaka i nema tioglikolne kiseline.

Uz pomoć ovih novijih preparata, trajnu mogu da urade i osobe kojima je kosa farbana, blajhana, itd.

Naravno, kada se radi minival voćnim kiselinama, on će trajati kraće u odnosu na klasične trajne. Kosa se brže ispravlja, ali to ne treba shvatati kao manu, već kao prednost.

Biljni minival za kosu

Pored svih navedenih vrsta i načina dobijanja minivala za kosu, ovde ćemo predstaviti još jedan sjajan način za pravljenje lokni i talasa. To je biljni minival. Ova vrsta minivala vam pruža mogućnost da imate lepu frizuru, a da vam kosa ne bude oštećena.

Uz pomoć biljnog minivala dobićete pojačan volumen kose, a ona će ostati glatka i meka.

Ova vrsta minivala se preporučuje ženama koje imaju slabu i tanku kosu, zbog toga što će nakon ovog tretmana sigurno izgledati gušće.

Biljni minival se radi uz pomoć vrlo blagih razvijača koji sadrže biljne ekstrakte. Ovi biljni ekstrakti na kosu i na vlasište deluju blagotvorno i nežno i ne dovode do oštećenja. Kosa će izgledati vrlo negovano, a vaši talasi i lokne će biti prirodni i vrlo živahni.

Trajanje biljnog minivala zavisi od tipa vaše kose i od načina njene nege i održavanja. Ukoliko je vaša kosa jaka i teška, verovatno će ovakav minival trajati kraće.

Da li je minival štetan za kosu i kakvu negu treba sprovoditi nakon stavljanja minivala?

Minival više nije isto ono što je bio nekada. Kada kažemo nekada, mislimo pre svega na 80-te kada je bio veoma popularan.

Naravno, svakako da minival i hemijsko tretiranje kose donose oštećenja, ali neće svaka kosa reagovati isto. Ukoliko imate kosu koja ranije nije tretirana ni na jedan način, onda minival neće zaista oštetiti kosu, posebno ako ga uradi profesionalac i ako ga uradi finim razmerom kiselina.

Ukoliko imate blajhanu ili farbanu kosu, pramenove, onda stvari postaju komplikovanije.

Minival neće isušiti kosu kao blajhanje, ali će neka šteta ipak biti prisutna. Opet, ako minival uradite kod frizera koji je majstor svoga posla i ako nakon toga sprovodite negu koja je redovna i ispravna, ne bi trebalo da bude većih problema.

Nakon minivala, održavanje kose zdravom je veoma lako. Režim je skoro isti kao i kada su u pitanju farbana i blajhana kosa. Trebalo bi da koristite šampone i regeneratore koji su hemijski sigurni i provereni.

Takođe, kad god rešite da stilizujete kosu, obavezno koristite proizvode za zaštitu od toplote.

Stavljanje maski i pakovanja za kosu je obavezno, makar jednom u dve nedelje.

Cena minivala u frizerskim salonima

Cena klasičnog minivala u domaćim frizerskim salonima se kreće od 1500 dinara, pa sve do 4000 dinara, u zavisnosti od salona i od vrste hemijskih i ostalih preparata koji se koriste.

Sponzorisano:

Loading...