Kokosovo ulje za kosu – maska, upotreba, iskustva, cena

Kako se dobija kokosovo ulje?

Kada gledate razna kokosova ulja u ponudi možete biti potpuno zbunjeni i može se dogoditi da ne pravite razliku među njima, pa tome shodno, ne možete ni odrediti koje je najbolje.

U ovom članku ćemo probati da objasnimo šta je kokosovo ulje, kakve metode proizvodnje kokosovog ulja postoje, šta je to što jedno kokosovo ulje čini boljim od drugog i na koje ga sve načine možete upotrebiti kada je u pitanju kosa i njena nega i ozdravljenje.

Kokos (tamo gde raste) je u sezoni tokom cele godine i raste u grupama od po 5 do 12 plodova. Nova grupa počinje da raste svakog meseca. To znači da grupa kokosovih oraha sazreva jednom mesečno, a da jedna kokosova palma proizvede od 100 do 120 kokosovih oraha godišnje.

Kokos raste u grupama, kao što smo rekli, odnosno u nekoj vrsti grozdova. Potrebno je 12 meseci da kokos počne da sazreva iz novog cveta/cvasti do potpuno zrelog oraha. Potpuno nova cvast se formira svakog meseca. Kada se orasi redovno seku, koristi se ciklus berbe od 45 dana, a neki kažu da najbolji prinosi potiču od oraha koji prirodno padaju na tlo kada su potpuno zreli.

Upravo ovakvi kokosovi orasi daju kokosovo ulje najboljeg ukusa, sa najvećim količinama laurinske kiseline. Da bi se povećao promet u proizvodnji, neki uzgajivači biraju kokose kada su oni stari samo 9, 10 ili 11 meseci i koriste hemikalije tokom procesa ekstrakcije. Međutim, ovo se ne praktikuje kod pravih, organskih proizvođača kokosovog ulja.

Od kokosovih oraha ima mnogo koristi i od njih se mogu napraviti mnogi proizvodi, ali ćemo se ovde koncentrisati uglavnom na kokosovo ulje.

Loading...

Možda ste primetili da kokosova ulja imaju različite ukuse, skoro kao i vino. Postoje različiti kvaliteti i ukusi u zavisnosti od upotrebljenih sirovina, porekla, tla na kom se uzgajaju, načina uzgoja i načina na koji se ulje dobija.

Koji delovi kokosa proizvode ulje?

Pre svega, može zvučati očigledno, ali ne znaju svi da kokosovo ulje dolazi iz tzv. mesa kokosa koje je takođe poznato i kao jezgro.

Kokosovo jezgro je beli mesnati deo iz koga dolazi i kokosovo mleko.

Kopra – baza za kokosovo ulje

Kopra je ime za osušeno kokosovo jezgro od kojeg se pravi sirovo kokosovo ulje. Ovo ulje je potpuno različito u poređenju sa devičanskim ili ekstradevičanskim kokosovim uljem koje se sada nalazi na tržištu.

Veći deo kokosovog ulja koje se proizvodi na svetskom tržištu zapravo potiče od kopre i zbog svog inferiornog kvaliteta, mora se rafinirati.

Kopra je manje skup sirovi materijal i zbog toga što se izlaže visokoj temperaturi tokom ekstrakcije ulja, kao i zbog procesa rafiniranja, ulje dobijeno na ovaj način može biti manje hranljivo.

Tipični kokosovi orasi koji se koriste za kopru se dele sekirom, a komadi svežeg kokosovog jezgra se vade, skupljaju i nose u sušaru. Sušare mogu biti različite, od solarnih, pa sve do jednostavnih koje stoje iznad dima vatre.

Dakle, postoje razne sušare, ali se sušenje obično završava nakon tri do četiri dana. Nakon toga, kopra se stavlja u vreće i do trenutka dok ne stigne u velike industrijske mlinove ona se užegne i postane puna plesni.

Zbog toga nije iznenađujuće što nakon dobijanja ulja, ono mora da se rafinira, izbeljuje i deodorizira kako bi bilo prikladno za ljudsku potrošnju.

Tokom ekstrakcije, koriste se veoma visoke temperature (obično 90º C), a ulje koje se tom prilikom dobije bude braon boje, pa ga je potrebno hemijski izbeliti kako bi postalo prijatnije boje.

Rafiniranje se radi sa slabim rastvorom kaustične sode kako bi se uklonilo oko 3 % masnih kiselina i kako bi se napravilo jestivo ulje. Proces deodorizacije podrazumeva temperaturu od 230º C jer kroz ulje mora da prođe para.

Ovaj stil dobijanja kokosovog ulja od kopre postao je poznat kao prljavo ulje ili ulje siromašnih.

Nusprodukt ovog procesa je krupno brašno, inače proizvod sa puno vlakana koji se koristi kao životinjska hrana.

Devičansko i ekstradevičansko kokosovo ulje su ista stvar i služe da bi se opisalo nerafinisano kokosovo ulje. Ovakvo ulje je superiornog kvaliteta u odnosu na ono od kopre i poznato je i kao organsko sirovo kokosovo ulje.

Ultimativni vodič za korišćenje devičanskog kokosovog ulja

Kokos, odnosno kokosovo ulje, postali su pravi mejnstrim. Koriste se već vekovima u narodnoj medicini, a u poslednjim godinama doživljavaju svoju ponovnu popularnost i bivaju sve više značajni. Ako pogledate police sa maslinovim uljem u vašem supermarketu, primetićete da pored njega sada stoji još jedan proizvod – kokosovo ulje.

Upakovano u teglama, u čvrstom obliku, kokosovo ulje je nekada bilo omraženo u zapadnjačkoj ishrani zbog visokog nivoa zasićenih masti.

Međutim, poslednjih godina, ulje od ovog tropskog oraha, dobilo je priznanje za svoju spoljašnju i internu upotrebu. Brzo je postalo omiljeno u svetu zdrave ishrane i nege lepote.

Oni koji se kunu u kokosovo ulje kažu da ono pruža mnogo više od prehrane ili hidratacije kože. Može pomoći kod gubitka težine i sprečiti srčane bolesti.

Zagovornici navode dugotrajnu upotrebu kokosovog ulja među ostrvskim narodima, poput Šri Lanke i Filipina, kao dokaz da ono nudi obilje zdravstvenih koristi. I dok oni iz sveta medicine priznaju da je hemijski sastav kokosovog ulja drugačiji od onog kod drugih zasićenih masnoća, i dalje se podstiče praćenje unosa masti i kalorija.

Zbog toga se pitamo da li je kokosovo ulje samo trenutni trend i pomama ili zaista stoji iza svojih navedenih kvaliteta.

Kokosovo ulje ima vrlo složenu nutritivnu pozadinu. Čak i oni najtvrdokorniji obožavatelji ne mogu poreći visok sadržaj zasićenih masti (83 %), ali svakako treba obratiti pažnju na hemijski sastav. Zasićene masti u kokosovom ulju su napravljene od triglicerida srednjeg lanca koji se metabolišu različito u organizmu u odnosu na trigliceride dugog lanca.

Ovi potonji se nalaze u zasićenim mastima drugih ulja i životinjskim proizvodima.

Trigliceridi kokosovog ulja idu direktno u jetru i sagorevaju kao gorivo umesto da se skladište u organizmu kao masnoće. Takođe, mogu blago ubrzati metabolizam.

Visok procenat zasićenih masti je ono što sprečava pretvaranje kokosovog ulja u tečnost na sobnoj temperaturi i daje mu duže trajanje.

Jezgro kokosa sadrži minerale kao što su kalijum, gvožđe i magnezijum, a ulje sadrži zanemarljive količine vitamina E i K, kao i minerale gvožđa i cinka. Međutim, nedostatak nutritijenata ne poništava jedinstvene zdravstvene prednosti kokosovog ulja.

Trigliceridi srednjeg lanca imaju antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Kokosovo ulje samo po sebi deluje kao da ne sadrži antimikrobna, antobakterijska i antivirusna svojstva. Zapravo, zdravstvene prednosti ulaze u igru kada se ove masne kiseline konvertuju u našem organizmu. Ono što je takođe važno, to je da kokosovo ulje sadrži oko 40-50 % laurinske kiseline.

Jedna studija je utvrdila da lurinska i kaprinska kiselina pokazuju antibakterijska i antiupalna svojstva protiv bakterija povezanih sa upalom akni.

Druga studija je ispitivala korišćenje kokosovog ulja i njegov uticaj na gingivitis izazvan plakom. Laurinska kiselina ima antiinflamatorna dejstva. Učesnici studije su pokazali smanjenje plaka nakon sedmog dana.

Još neke zdravstvene prednosti kokosovog ulja

Kokosovo ulje se može pohvaliti brojnim zdravstvenim prednostima, ali imajte na umu da je istraživanje još uvek u toku. Pre svega, kokosovo ulje ima antivirusni efekat.

Smatra se da masne kiseline srednjeg lanca kokosovog ulja mogu uspešno da se bore protiv virusa koji su obloženi lipidima. Takvi virusi su, recimo, grip (influenca) i Epštajn-Barov virus. Trigliceridi ometaju virusne membrane sprečavajući ih da rastu i sazrevaju.

Kokosovo ulje ima antitrombotičke efekte. Devičansko kokosovo ulje može pomoći u smanjenju krvnih ugrušaka.

Kokosovo ulje ima antibakterijske efekte. U određenim koncentracijama, kokosovo ulje pokazuje baktericidnu aktivnost protiv Ešerihije koli i drugih bakterija.

Kokosovo ulje ima antigljivična svojstva. Kaprilna kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju takođe ima antigljivična svojstva. Pošto nije rastvorljivo u vodi, kokosovom ulju je lakše da napadne vlažne membrane koje štite gljivične ćelije.

Kokosovo ulje širom sveta

Mnogi od nas povezuju kokos sa tropskim plažama, ali većina kokosovih oraha raste na plantažama u Indoneziji, Indiji i na Filipinima. Prirodno, kokos je deo svakodnevne kulture u ovim regijama i koristi se u njihovoj tradicionalnoj medicini vekovima.

U Indiji, kokosovo ulje i kokos uopšte, deo je ajurvedske medicine, a naročito se koristi za sprečavanje gubitka kose i opekotine.

Na Jamajci se koristi za zdravlje srca u formi tonika.

U Panami se takođe koristi za različite tipove oboljenja.

Na Šri Lanci se koristi za sprečavanje srčanih oboljenja.

Za šta se koristi kokosovo ulje?

Kokosovo ulje možete dodati u vašu svakodnevnu rutinu nege kože. Kokosovo ulje je emolijens, što znači da može izlečiti suvu kožu. Dakle, kokosovo ulje se koristi topikalno.

Ovlaživač kože. Jedna studija na ljudima je otkrila da kokosovo ulje povećava hidrataciju i smanjuje evaporaciju kože.

Uklanjanje šminke. Tražite prirodni odstranjivač šminke sa očiju? Nanesite malo kokosovog ulja preko vaših kapaka da biste uklonili maskaru. Dodatni bonus? Trepavice dobijaju dodatnu količinu hidratacije i prehrane iz ulja.

Balzam sa usne. Raskošno kokosovo ulje može omekšati usne, plus, dobrog je ukusa.

Sredstvo protiv komaraca. Kombinacija kokosovog ulja i kuvane limunove trave drži komarce podalje od vas.

Krema za prvu pomoć. Tanak sloj kokosovog ulja može se namazati kao zaštitni sloj na ogrebotinama i malim posekotinama.

Leči atopijski dermatitis. Devičansko kokosovo ulje može pomoći u proaktivnom lečenju kožnih infekcija.

Neko ga koristi i kao kremu za brijanje.

Kokosovo ulje se koristi u lečenju ekcema jer ima antiinflamatorna svojstva. Takođe, neke majke mažu kokosovo ulje na bebinu suvu kožu jer je ono omekšava i sprečava pojavu osipa.

Loading...

Kokosovo ulje i nega kose

Ako kokosovo ulje ima tako blagotvorno dejstvo kada je koža u pitanju, onda sigurno ima isti efekat i na kosu. Pre svega u pitanju su njegova hidratantna i hranljiva svojstva.

Poznato je da se od kokosovog ulja prave odlične maske za kosu. Za dubinsko omekšavanje kose treba naneti nekoliko kašika kokosovo ulja na kosu, dobro utrljati i pokriti glavu kapicom za tuširanje.

Ulje se može ostaviti nekoliko sati ili prenoćiti sa njim. Potom se kosa dobro izšamponira i opere i kosa će biti nahranjena, sjajna i meka.

Kokosovo ulje se koristi i za izbegavanje naelektrisane kose i suvih krajeva. Dovoljno je protrljati malo kokosovog ulja kroz prste i naneti na krajeve kose, pa će ona biti umirena.

Kokosovo ulje se koristi i za borbu protiv peruti. O svemu će biti više reči u nastavku teksta.

Pre nego što nastavimo, reći ćemo samo par reči o tome kako treba birati kokosovo ulje i na koji način ga treba čuvati.

Kada kupujete kokosovo ulje, potrebno je da na teglici piše da je ono devičansko ili ekstradevičansko. Možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane, u bolje snabdevenim supermarketima, kao i u drogerijama. Kod nas ga ima u prodavnicama DM.

Kokosovo ulje je u staklenoj teglici i liči na belu mast, koja je čvsta, odnosno stegnuta. Kada zahvatite prstom, odmah počinje da se topi u ruci zbog temperature našeg tela, tj. kože.

Teglicu sa kokosovim uljem čuvajte na tamnijem mestu, a možete ga držati i u frižideru, s tim što će vam za upotrebu biti malo teže, pa je potrebno da ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi nekih pola sata, pre nego što zahvatite.

Devičansko kokosovo ulje može trajati tri godine, dok rafinisano obično traje godinu i po.

Zašto treba koristiti kokosovo ulje za kosu?

Kokosovo ulje je najbogatiji prirodni izvor masnih kiselina srednjeg lanca. To je, kao što je već rečeno poseban tip masnih kiselina sa antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima koje su veoma hranljive i lekovite za naš organizam.

Laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju se prirodno pojavljuje i u majčinom mleku i veoma je korisna za hormonsko zdravlje, kao i za ćelije našeg organizma. Ovo svojstvo kokosovog ulja je jedan od razloga što ono može da pomogne u sprečavanju gubitka proteina iz naše kose (kod nekih ljudi).

Struktura kokosovog ulja dozvoljava da ono uđe u dlaku na način na koji nijedno drugo ulje ne može. To je i razlog zbog čega neki ljudi primećuju zapanjujuće rezultate nakon vrlo kratkog korišćenja kokosovog ulja u nezi kose.

Ideja da se ulje stavi direktno na kosu može izgledati nelogično, posebno za one ljude sa prirodno masnom kosom.

Hranljivi tretmani za kosu koriste se već hiljadama godina, s tim što se u takvim tretmanima koristi i određeni odnos korisnih ulja sa dodatkom meda i magnezijuma i naravno ovakvi tretmani se ne koriste svaki dan.

Kokosovo ulje nije za svaki tip kose

Nije iznenađujuće, ali različiti tipovi kose reaguju na ulja na sasvim drugačiji način, pa ni kokosovo ulje neće biti odgovarajuće za različite tipove kose.

Zbog toga što ono pomaže kosi da održi svoj prirodni protein, ono može pomoći onim ljudima koji nemaju dovoljno prirodnog proteina u folikulima dlake.

Tipično, oni sa finom i srednje sjajnom kosom, videće dobre rezultate nakon korišćenja kokosovog ulja i shvatiće da im je kosa jača, sjajnija i da ima više volumena.

Oni sa suvom ili ispucalom kosom se možda ne bore sa niskim nivoom proteina i kokosovo ulje može voditi ka oštrijoj kosi i ka gubitku kose. Takvim ljudima će možda više odgovarati arganovo ulje ili marula ulje.

Bitna je količina

Kada se radi o korišćenju kokosovog ulja za kosu, važna je i količina koja se koristi. Ne mora da znači da stavljanje veće količine može doneti bolje rezultate.

Kokosovo ulje je najkorisnije kada se koristi u malim količinama za oblaganje kose ili za smanjivanje naelektrisanja, a kosa ne reaguje dobro kada se premazuje velikim količinama.

Da biste postigli najbolje rezultate, pokušajte samo da protrljate malu količinu kokosovog ulja između prstiju ili dlanova i zatim lagano prođite kroz kosu.

To bi trebalo da pomogne da ukrotite čuperke i naelektrisane pramenove i da učinite kosu sjajnom bez negativnih efekata.

Važni su i drugi sastojci…

Kokosovo ulje je često uključeno u recepte za hranljiva ulja za kosu, maske za kosu i ostale proizvode. U kombinaciji sa drugim uljima i sastojcima, ne samo da će manja količina kokosovog ulja doći u kontakt sa kosom, već će i kombinacija masnih kiselina imati različite efekte u potpunosti.

Na primer, čini se da kokosovo ulje ne isušuje kosu niti je čini lomljivom kada se kombinuje sa mononezasićenim masnim kiselinama iz maslinovog ulja ili kada se pomeša sa arganovim uljem.

Med takođe čini da kokosovo ulje bude još korisnije za kosu, a prosti šećeri u medu mogu da neguju kosu i učine je prirodno glatkom i mekom.

5 najboljih maski za kosu sa kokosovim uljem za svaku vrstu problema

Ako imate suvu, oštećenu kosu, sigurno ste upoznati sa borbom i pokušajima da je ukrotite i da efikasno sakrijete njenu oštru strukturu koja ponekad liči na slamu.

Ali, umesto da pribegavate skupim tretmanima i dok se molite da vaša kosa pada u nežnim talasima, postoji način da poboljšate i obnovite strukturu vaše kose brzo, prirodno i jeftino.

Uvedite kokosovo ulje u svoju negu kose jer je ono najbolji omekšivač koji je podarila majka priroda. Isprva možete smatrati da će kokosovo ulje učiniti vašu kosu previše masnom, ali znajte da se ono lako ispire i da je kosa posle njega mekana i svilenkasta.

Kosa se mnogo lakše namešta i stilizuje kada se na nju nanose maske od kokosovog ulja 2-3 puta nedeljno.

Najobičnija maska je devičansko, nerafinisano kokosovo ulje koje utrljate po kosi, ostavite da odstoji, a zatim posle više sati isperete.

Maska za kosu sa kokosovim uljem protiv lomljenja i ispucalih krajeva

Ova maska se koristi da biste dobili dužu kosu sa puno volumena. Sprečiće lomljenje i pucanje krajeva, a ne košta puno. Za pripremu ove maske potrebno je svega  pet minuta.

Sastojci:

 • 1 kašičica istopljenog kokosovog ulja;
 • 1 kašičica jabukovog sirćeta;
 • 1 posudica.

Dodajte kokosovo ulje i jabukovo sirće u činijicu i dobro izmešajte. Nanesite ovu mešavinu na ispucale krajeve i ostavite da deluje 15 do 20 minuta, a zatim isperite. Nakon toga normalno operite kosu, kao i obično i stavite balzam.

Maska za kosu sa kokosovim uljem za povećanu hidrataciju

Masnoće iz kokosovog ulja i avokada su moćni duo koji prirodno čini hidriranom vašu suvu kosu.

Potrebni sastojci:

 • jedna činija;
 • 1 kašika organskog kokosovog ulja, istopljenog;
 • 1 kašika ulja od avokada (ili svežeg izgnječenog avokada).

Izmešajte sastojke i napravite kremastu masu. Nanesite mešavinu na kosu i ostavite da deluje 3 sata, a zatim operite kosu kao i obično.

Spasonosna maska za kosu od kokosovog ulja

Ova maska za kosu sa kokosovim uljem ima samo jedan sastojak: kokosovo ulje. Razlika je u tome što ovu masku za kosu ostavljate preko noći (neka vam kosa bude natopljena kokosovim uljem 7-8 sati), što će vam pomoći da ojačate kosu, promovisaće zdraviji rast kose i obezbediti prirodnu vlažnost.

Ova maska je odlična za suvu, oštećenu i previše tretiranu kosu.

Potrebne su vam 2 kašike kokosovog ulja (istopljenog) i jedna kapica ili stari peškir. Kada kosu dobro natopite kokosovim uljem, prekrijte glavu kapicom ili je umotajte u peškir i prespavajte. Sutradan operite kosu normalno.

Maska za kosu sa kokosovim uljem za lepši sjaj

Proteini u jajima promovišu sjaj kose, dok joj kokosovo ulje daje vlažnost.

Potrebni sastojci:

 • 2 kašike kokosovog ulja (istopljenog);
 • 1 jaje, umućeno.

Stavite kokosovo ulje u umućeno jaje i dobro izmiksujte. Nanesite mešavinu na celu kosu i ostavite da deluje pola sata. Nakon toga je dobro isperite i operite kosu normalno.

3 u 1 maska za kosu za vlažnost, sjaj i protiv lomljenja

Spojite sve koristi za negu kose sa ovom 3 u 1 maskom za kosu od kokosovog ulja, jaja i avokada.

Potrebni sastojci:

 • 2 kašike organskog kokosovog ulja, istopljenog;
 • 1 celo jaje, umućeno;
 • pola zrelog avokada.

Umutite jaje u činiji, izgnječite avokado u odvojenoj činiji, a zatom ova dva sastojka izmešajte sa kokosovim uljem i dodatno sjedinite masu. Nanesite mešavinu na kosu i ravnomerno je rasporedite. Utrljajte mešavinu u kosu.

Neka maska stoji oko pola sata pre nego što je isperete. Nakon toga je operite šamponom i stavite balzam.

Zašto je bolje koristiti kokosovo ulje za kosu od kupovnih maski?

Neke maske koje kupujete u parfimerijama mogu pružiti trenutnu negu i poboljšanje vašoj kosi, ali većina ovih maski sadrži hemikalije koje mogu isušiti vašu kosu i oduzeti joj prirodnu masnoću i pojačati njenu isušenost na duže staze.

Mnoge kupovne maske jednostavno zamaskiraju suvoću i oštećenja vaše kose pružajući joj trenutnu vlažnost, bez nadoknađivanja hranljivih sastojaka koji su potrebni kako bi se vaša kosa obnovila, kao što su proteini ili masne kiseline.

Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju korišćenje prirodnih sastojaka u vašoj nezi kose jeste da vi ove sastojke možete i da jedete!

Ne zaboravite da jedete kokosovo ulje, jaja i avokado svakodnevno kako biste svojoj kosi pružali negu koja dolazi iznutra.

Cena kokosovog ulja

Hladno ceđeno kokosovo ulje u pakovanju od 220 ml košta oko 400 dinara.

Ovo ulje se dobija mehaničkim ceđenjem pa zato zadržava sve hranljive sastojke, odnosno masne kiseline.

Sponzorisano:

Loading...