Kestenjasta boja kose – prirodna, farbana, nega i održavanje

Kestenjasta boja je boja koja se kreće u nijansama od braonkaste do crvenkaste boje ili preciznije rečeno, to je braon boja sa srednje crvenkastim sjajem. Ime boje, naravno, potiče od prirodne boje ploda drveta kestena.

Neke osobe imaju prirodno kestenjastu boju kose, dok neke druge osobe ovu boju postižu farbanjem.

Boje kose, kao i boje generalno, dele se na tople i hladne. Opet, hladne boje bi se mogle uporediti sa zimskim i letnjim tipom, dok bi se tople boje mogle uporediti sa jesenjim i prolećnim tipom.

Da bi osoba imala skladnu pojavu, da bi delovala uravnoteženo u vizuelnom smislu, mora voditi računa o boji kose koju bira. Najbolje je određivati boju kose prema bojama očiju i tena. Ukoliko osoba izabere pogrešnu boju kose, onda njeno lice može da izgleda umorno, bledo i može delovati potpuno neprirodno.

Kada birate boju kose, treba pobeći od trenutne mode i pomame za nekom nijansom. Savetuje se posmatranje sopstvenog tena kože, potom boje kose koju nam je priroda podarila, ali i boje naših obrva.  Idelano bi bilo da se osoba posmatra na prirodnom svetlu i bez šminke.

Osobe koje imaju svetle oči i svetliji ili tamniji zlatni ten, spadaju u prolećni tip. Takva osoba bi trebalo da bira plavu kosu koja može da ima zlatan odsjaj, da bude svetloplava, a može birati i svetlosmeđu i crvenkastu boju.

Prolećni tip bi trebalo da izabere pepeljasto plavu boju kose ukoliko joj je ten svetao, ali vuče na tople tonove. Ako joj je ten takođe svetao, ali vuče na hladnije tonove, onda treba da izabere boju kose koja će imati zlatan odsjaj, crvenkasti odsjaj ili će to biti svetlosmeđa boja. Ona osoba koja je prolećni tip, a koža joj je srednje svetla koja vuče ka toploj nijansi, može izabrati čak i ticijan ili šargarepa crvenu boju.

Loading...

Osobe koje imaju plave oči, svetle oči, a ten im je beo ili čak plavkasto beo, treba da biraju svetloplave ili svetlosmeđe boje kose sa zlatnim odsjajima, potom tamno plave boje sa pepeljastim odsjajima ili čak tamnosmeđe.

Osobe koje pripadaju jesenjem tipu sa svetlim i zlatnim nijansama i pegicama i zelenkastim očima, mogu izabrati crvenkasto plavu boju kose, potom medno plavu, crvenu, tamnosmeđu.

Stručnjaci savetuju da se obrati pažnja na još jedan aspekt, a to je oblik lica. Oblik lica, ukoliko smo njime zadovoljni, možemo da istaknemo pravim odabirom boje kose. Takođe, oblik lica, kojim nismo zadovoljni, možemo prikriti savršenom bojom.

Smatra se da osobe koje imaju ovalno lice ne treba da stavljaju pramenove, zato što pramenovi mogu da donesu efekat izduživanja lica. U isto vreme, tamna boja kose može da doprinese agresivnom izgledu. Zbog toga se savetuje kestenjasta, crvena ili smeđa boja.

Osobe koje imaju srcolik oblik lica treba da biraju plavu kosu, svetlocrvenu, svetlosmeđu ili čak narandžastu. Za ove tipove bi dobrodošao i ombre ili svetliji pramenovi na donjem delu kose.

Tipovi sa četvrtastim oblikom lica bi trebalo da uokvire lice nekom tamnom bojom kose, kao što je tamnosmeđa, crna ili tamnocrvena.

Svi oni sa izrazito okruglim licem treba da imaju šiške ili frizure sa repovima, kako bi izdužili lice, a treba da se pozabave i svetlim pramenovima u onim delovima kose koji su bliži čelu i očima.

Kestenjasta boja kose i njeno održavanje

Kestenjasta boja kose spada u tzv. prirodne boje kose koje imaju brinete. To je svakako jedna elegantna i topla boja sa klasičnim tonom koja će matirati lice i dati mu tamniju nijansu.

Recimo da ste rešili da dobijete kestenjastu boju koja će delovati prirodno…Morate znati, da možda nećete uspeti da postignete iz prvog puta. Da bi ovakva boja kose mogla da izgleda sjajno, lepršavo i naturelle, potrebno je više koraka.

Kad god birate boju za kosu, ne bi trebalo da posmatrate sliku na kutiji farbe, već da pratite broj koji stoji uz naziv boje. Nijanse predstavljaju vrstu, odnosno dubinu boje, tj. da li je farba tamna ili svetla, a tonovi su u stvari odsjaji koje će data farba u sebi sadržati.

Loading...

Nijansa se obeležava prvom cifrom broja na kutiji, a odsjaji su obeleženi onom cifrom koja se nalazi iza kose crte ili tačke, u zavisnosti od toga kako je numerisano. Kada naučite da prepoznajete ove detalje, biće vam lakše da izaberete baš ono što volite. Recimo prvom cifrom 1 su obeležene crne farbe. Brojem 2 vrlo tamne braon boje, a brojem 3 obične tamne braon boje. Od broja 4 do 5 se nalaze smeđe boje. Najmanja cifra (4) je srednje smeđa boja, broj 5 je svetlo smeđa boja. Od broja 6 pa sve do 12, idu plave boje.

Na primer broj farbe 5.4 bi označavao svetlo smeđu nijansu koja ima bakarni sjaj.

Tamnija kestenjasta boja bi bila recimo 4.4 ili 4.45, dok bi svetlija kestenjasta boja bila 5.4 ili 5.34

Ako želite da se ofarbate u smeđe tonove, onda ne smete uzimati farbu koja je ispod 6 ili 5.

Kada birate odsjaj, znajte da se on može razlikovati u zavisnosti od brenda farbe. Uglavnom 0 označava prirodan izgled, bez odsjaja, broj 1 označava pepeljast odsjaj, broj 2 ljubičasti odsjaj, 3 je zlatan sjaj, a 4 bakarni. Sa brojem 5 iza tačke, dobijate crvenkasti sjaj, sa brojem 6 dobijate mahagoni (crveno-ljubičasto), sa 7 odsjaj boje čokolade ili duvana, a broj 8 je odsjaj bisera.

Da bi boja kose ispala baš onako kako želite, morate voditi računa i o podlozi, tj. o boji kose na koju nanosite farbu. Nije isto kada se farba već ofarbana kosa i kada se prvi put farba prirodna nikad farbana kosa.

Kada želite da postignete kestenjastu boju, znajte da se ova nijansa farbe nikad ne meša sa hidrogenom koji je jači od 6 %. Osobe koje nemaju sede i koje se nikada nisu farbale mogu koristiti i hidrogen od 3 %.

Svi oni koji ne vole crvenkasti odsjaj kose, a ipak žele da imaju kestenjastu boju, moraju znati da je prava kestenjasta boja, topla boja sa crvenkastim pigmentom. Ipak, ako žele da odstrane taj crvenkasti pigment, mogu da izaberu farbu sa pepeljastim sjajem koji će neutralisati crveni pigment.

Braon, smeđe i kestenjaste boje nisu zahtevne boje kada je u pitanju njihovo održavanje. Osobe koje imaju ovakve boje kose, mogu lako doći do zdravog i prirodnog izgleda. Ukoliko osoba nije seda, farbanje neće morati da se obavlja na svake dve do tri nedelje, zbog toga što je potrebno samo uraditi preliv kako bi se osvežila boja. Naravno, oni koji imaju sede, farbaće samo izrastak.

Psihologija kestenjaste boje kose

Obično se brinete smatraju pouzdanim i ozbiljnim osobama. Ponekad se može pomisliti da su te osobe dosadne i bez imalo vrcavosti u sebi. Ipak, smeđi tonovi nisu isti, a naročito u današnje vreme kada je moguće igrati se prelivima, pramenovima i ostalim novim načinima bojenja kose.

Kestenjastu boju kose mogu imati žene koje su vrlo uspešne u poslu, a koje ulivaju osećaj sigurnosti i neke vrste topline.

Ako se u procentima posmatra broj žena koje imaju ovakve nijanse kose, onda bi to bilo više od 60 %.

I na kraju – stabilnost i uravnoteženost su osobine koje se pripisuju ovim damama.

Kako osvežiti kestenjastu boju kose

Bez obzira na eleganciju i toplinu kestenjaste boje kose, ponekad se osobe koje je nose osećaju običnim i ne preterano zanimljivim. Ujedno, ako umor sustigne, a dama nije uspela da se bavi održavanjem sjaja i volumena, kestenjasta boja može da matira ten i da ga učini pomalo tamnim i manje svežim.

Modni savetnici i frizerski stručnjaci preporučuju neke trikove koji mogu oživeti kestenjastu boju kose, a samim tim mogu njihove vlasnice učiniti atraktivnim i poželjnim osobama.

Kestenjasta boja kose se ispostavila kao savršena boja za poigravanje pramenovima. Ukoliko na takvu boju kose stavite crvenkaste ili bakarne pramenove, onda će vaša kosa imati odsjaj vatre, a vaš celokupan izgled će biti seksipilniji i atraktivniji.

One dame koje kestenjastoj boji kose žele da daju malo romantičniji i mekši izgled, mogu isprobati plave pramenove, sa nežnim prelivima. Naravno, ovo se odnosi na one osobe koje imaju svetlo kestenjastu kosu, nikako tamnu.

Najvažniji savet u održavanju kestenjaste boje kose jeste redovno hidriranje jer ovakva kosa ima tendenciju da izgleda “mrtvo” i “beživotno”.

Stavljanje prirodnih maski od kokosovog ulja, avokada, argana i malsinovog ulja, prilično može pomoći.

Dobra su i pakovanja za kosu koja u sebi sadrže pigmente tonova koje želite da istaknete.

Sponzorisano:

Loading...