Keratin za kosu i keratinski tretman kose – postupak, iskustva i cena

Modni trendovi kada su u pitanju frizure stalno se smenjuju, i večita je borba između ravne i kovrdžave kose. Kovrdžava kosa često je teža za manipulaciju, naročito ako od snažnih, izrazitih kovrdža želite da dobijete potpuno glatku, ravnu kosu.

Tokom godina pojavljivali su se raznorazni trendovi za ispravljanje kose, od kojih su se neki vremenom pokazali kao štetni, a drugi uspeli da opstanu na tržištu.

Osim očigledno štetnih metoda poput peglanja kose, ili postizanja ravnog izgleda potpunim isušivanjem vlasi, postoje brojne hemijske solucije koje su se koristile u svrhu ispravljanja kose.

Tržište je preplavljeno preparatima koji tvrde da ispravljaju kosu, i postalo je očigledno da uobičajeno pranje šamponom i tretiranje regeneratorom nisu dovoljni da bi se kosa ispravila, te da je potrebno podvrgnuti se temeljnijim tretmanima, takozvanim dubinskim tretmanima, koji prodiru u samu srž vlasi. Jedna od popularnijih metoda je tretiranje kose keratinom.

Šta je keratin?

Keratin je prirodan protein, takozvani vlaknasti protein, koji se nalazi u dlakama, noktima, rogovima, kandžama, kopitima i spoljašnjem sloju ljudske kože. Upravo iz rogova, kandži i kopita životinja se često danas izvlači keratin koji se koristi u kozmetičkoj industriji, a osim tamo, nalazi se još i u vuni ovaca. On štiti epitelne ćelije od stresa i oštećenja, veoma je čvrst, postojan i vodootporan. Keratin ima zaštitnu funkciju, koju vrši ispreplitan sa aminokiselinama.

Organizam sam proizvodi keratin, ali s godinama se taj proces usporava, što možemo i primetiti u oslabljenim noktima i kosi kod starijih ljudi. Dodatna oštećenja doprinose njegovom gubitku, naročito toplotna oštećenja, i ona uzrokovana hemikalijama. Svako feniranje, peglanje i farbanje kose umanjuje količinu keratina u njoj.

Upravo zbog toga, javila se ideja da se ovaj gubitak keratina nadomesti tretmanima, koji bi vlasima vratili elastičnost, snagu i sjaj, a u kombinaciji sa nekim drugim elementima pomogli i u ispravljanju kose. Korišćenje izolovanog keratina kosi daje punoću i sjaj, a potpomaže i proces ispravljanja time što kosu otežava.

Loading...

S druge strane, keratin u kombinaciji sa drugim jedinjenjima može trajnije da ispravi kosu, ali je znatno dovedena u pitanje bezbednost takvih tretmana, te ove dve vrste treba razgraničiti.

Gubljenje keratina

Osim prirodnog usporavanja u proizvodnji keratina, nepravilna nega kose dovodi do njegovog trošenja. Korišćenje šampona sa štetnim materijama, sulfatima, alkoholima i silikonima, farbanje, peglanje, nedostatak nege kose pri izlaganju suncu, vetru, morskoj ili bazenskoj vodi, sve su to direktni udari na molekule keratina koji su u našoj kosi i štite je, ali nakon nekog vremena se istroše i nestanu.

Osim ovih spoljašnjih faktora oštećenja, na smanjenje keratina mogu uticati i kožne infekcije, a i smanjivanje lipida u površinskom sloju kože, do čega dolazi starenjem, ali i neuravnoteženom ishranom. Telo nikada ne prestaje da proizvodi keratin u potpunosti, niti bi to bilo moguće, ali smanjena funkcija prvo je uočljiva na kosi.

Trajno ispravljanje kose

Jedno vreme ovo je bio najpopularniji vid stilizovanja kose, takozvano trajno feniranje, i brojne žene sa izrazito kovrdžavom kosom podvrgle su se ovom tretmanu, uz vidljive i dugotrajne rezultate. Međutim, vremenom je utvrđeno da ovakav tretman nije zdrav i od tad se radi na suzbijanju preparata i ovih usloga u salonima, ali nažalost oni još uvek opstaju.

Naime, dejstvo keratina izrazito se pojačava ukoliko zajedno sa njim deluje i formaldehid. Problem je u tome što je formaldehid izuzetno toksična supstanca, smatra se kancerogenom i izbegava se njegova upotreba.

Kratkoročne posledice izlaganja formaldehidu su iritacije kože, očiju i disajnih puteva, a dugoročne upućuju na nastanak raka disajnih puteva i leukemije. Formaldehid ili formalin ranije se koristio u medicini, i patologiji, jer je pomagao očuvanju izloženih organa, ali su ga zbog štetnih dejstava gotovo sasvim izbacili iz upotrebe.

Kako tretmani kose nisu regulisani istim propisima, još uvek se često koristi formaldehid za ispravljanje kose. Veoma je važno da zapamtite da nijedan tretman bez formaldehida ne može da pruži one dugotrajne i drastične rezultate, te ukoliko naiđete na proizvod koji obećava takve rezultate, to znači da ili ima lažan marketing, ili sadrži formaldehid. Ne postoji način da se podvrgnete tom tretmanu a da izbegnete neželjena dejstva formaldehida, te ih je najbolje izbegavati.

Tretmani prirodnim keratinom

S druge strane, tretman kose keratinom bez skrivenih štetnih sastojaka, može biti i te kako povoljan za kosu. Dlaka ima tri sloja, omotač, središnju masu i srž, a keratin deluje kao neko vezivno tkivo. Kada se spoljašnji sloj, kutikula, ošteti, često se podiže i čini kosu poroznom. Tada kosa gubi boju, sjaj, volumen, elastičnost, više upija toksine iz okoline, lakše se lomi. Tretman keratinom ima za cilj popunjavanje ovih praznina, smirivanje kutikula kako bi se poroznost smanjila.

Ne možete jednim tretmanom ispraviti kosu za narednih 6 meseci, ali možete da je ojačate, revitalizujete, i da je zaštitite od štetnosti toplotnog stilizovanja. Keratin u sklopu šampona ili regeneratora popunjava praznine u vlasi, spušta izdignute kutikule, ali potrebno je dosta vremena dok rezultati ne postanu vidljivi.

Takođe, keratin to radi u kombinaciji sa silikonima. Tretman u salonu obično se vrši nanošenjem keratina na kosu a zatim zagrevanjem, kako bi se bolje upio. Treba imati realna očekivanja, ukoliko izbegavate štetne materije, rezultati neće biti kao magični.

Ako je prirodna kosa blago talasasta, tretman keratinom učiniće je maltene skroz ravnom. Međutim, izrazito kovrdžava kosa može u najboljem slučaju da dobije slabije, šire kovrdže, i malo uglađenosti.  Danas postoje brojni tretmani koji sadrže keratin, većina ima ekstrakte raznih ulja i biljaka, uz prirodan ekstrakt keratina. Dejstvo umnogome zavisi od konkretnog pakovanja koje odaberete, od pravilne primene, i prirodne strukture kose na koju se nanosi. Da biste pospešile dejstvo keratinskog tretmana, nabavite šampon za suvo pranje kose i nekoliko dana nakon keratinskog tretmana izbegavajte kvašenje kose.

Takođe, bitno je nabaviti maske za kosu na bazi keratina koje ćete redovno nanositi, a nije loše ni preći na šampon i regenerator koji sadrže keratin. Ima različitih kolekcija, tretmana i linija proizvoda, uopšte uzev pripadaju onim skupljim proizvodima, ali u zavisnosti od brenda možete ih naći i po relativno pristupačnijim cenama.

Kako izgleda sam postupak?

Keratinski tretman je veoma dugotrajan proces, treba odvojiti nekoliko sati za njega, , i nije naročito prijatan jer je veoma jakog mirisa i može da „štipa“ za oči dok se nanosi. Kosa se prvo dubinski pere, bez regeneratora. Suši se dok ne bude 80% suva. Zatim se serum keratina nanosi temeljno, pramen po pramen.

Loading...

Nakon što odstoji 15ak minuta, fenom se suši kosa. Zatim se peglom prelaze segmenti pramenova. Onda se ispira, pere šamponom, nanosi finalizirajući serum, i ponovo suši. Serum ima izrazito neprijatan miris, a u nekim slučajevima miris može da se zadrži na kosi sve do narednog pranja.

Nakon tretmana

Česta pritužba nakon keratinskog tretmana je da kosa nakon njega bude otežana i masnija. Uglavnom se ovi neželjeni efekti povlače nakon prvog meseca, a iskustva ostaju pozitivna.

Onima koji kosu ispravljaju, keratin pruža zaštitu od oštećenja i lakše peglanje, a onima koji imaju kovrdžavu kosu, čini je urednijom i negovanijom.

Keratinska maska. Ovu masku ili pakovanje možete pronaći u većini parfimerija i drogerija. Sadrži vitamine koji imaju blagotvorno dejstvo na kosu, nanosi se nakon pranja na krajeve kose i ispira nakon 15 minuta. Najbolje je ispirati mlakom vodom, a masku koristiti zajedno sa nekim šamponom bez sulfata. Čak i ako se ne podvrgnete keratinskom tretmanu, keratinska maska imaće blagotvorno dejstvo na vašu kosu.

Šampon bez sulfata. Da biste iskoristili blagodeti keratinskog tretmana što duže, neophodna je adekvatna kozmetika. Dugo je već poznata činjenica da u većini kozmetičkih preparata za kosu ima više štetnih nego korisnih sastojaka, naročito kada je reč o sulfatima. Sulfati su ono što izaziva penu pri pranju kose, ali često zbog agresivnog dejstva oni zapravo oštećuju površinski sloj dlake, a sa kože glave skidaju previše slojeva, čime dovode do iritacija, perutanja, i povećanog lučenja masti, kako bi se gubitak nadoknadio. To sve navodi na još češće pranje kose, i zatičete se u začaranom krugu.

Ukoliko pređete na šampon bez sulfata, osetićete povoljnije dejstvo njegovih blažih agensa na kosi i koži glave. Ne morate čekati na keratinski tretman da biste započele zdraviju negu kose, ali ako se podvrgnute tretmanu, zaista je naophodno da makar nakon njega vodite računa o ovome. Šamponi bez sulfata isto mogu u prvi mah stvarati utisak da se kosa brže i više masti, ali nakon nekoliko pranja to će se stabilizovati.

Zamerke

Nagomilavanje proteina može kosu učiniti beživotnom i krutom. Keratinski tretman se radi uz zagrevanje kako bi vlasi upile keratin u sebe, ali ukoliko nakon nekoliko tretmana počnete da primećujete ove negativne efekte, probajte da promenite pakovanje ili postupak. Keratinski tretman kose moguće je uraditi i u kućnim uslovima, ali možda će trebati neko vreme da se uhodate. Ukoliko ne uspevate da upijete keratin u samu kosu, proteini će se gomilati na površini. Taj problem je veoma lako rešiv, upotrebom nekog pročišćavajućeg šampona.

Druga najčešća zamerka je na visoku cenu keratinskih tretmana. Iako postoje maske, šamponi, regeneratori i sprejevi, iskustvo pokazuje da, što su delotvorniji, to su skuplji, a ništa bolja situacija nije ni sa salonskim tretmanima. Iako postoje ampule keratina za čiju upotrebu salon uzimaju uglavnom između 2 i 5 hiljada dinara, njihovo dejstvo je vrlo malo i kratkotrajno, a i pitanje je da li je to zaista dejstvo keratina ili drugih sastojaka.

Nasuprot tome, ozbiljniji tretmani keratinom mogu, u zavisnosti od salona i dužine kose, da koštaju i do 15000 dinara. Ako se uzme u obzir da je sasvim dovoljan jedan keratinski tretman godišnje, ta cena možda i nije toliko velika, ali opet nije suma koja se olako izdvaja za kozmetički tretman, naročito kada niste sigurni ni da li će vam odgovarati, da li će uopšte i delovati.

Najbolje je držati se proverenih salona, ili ukoliko ste ispraksani u kućnim tretmanima i friziranjima, proučiti ponudu tretmana pa odabrati najpouzdaniji.

Iskustva

Iskustva na keratinski tretman kose su uglavnom pozitivna. Mnogo žena podvrglo se ovom tretmanu, i uz priložene slike zaista se vidi i trenutno dejstvo koje ima na kvalitet vlasišta. Razbarušena, suva i beživotna kosa postaje sjajna, glatka i skladna. Gde god da se raspitate naići ćete na nebrojene oduševljene priče žena koje su nakon godina kuburenja sa kosom konačno uspele da je srede onako kako žele. Naravno, veliki udeo u ovome ima i nega koja je neophodna nakon tretmana.

Već samom tom negom, koriščenjem blažih šampona, redovnom upotrebom hranljivih maski, manjim izlaganjem toploti, doprinosi se zdravoj i negovanoj kosi. Naravno, postoje i loša iskustva i komentari, ali češće su posledica neprofesionale primene tretmana, loše odabranih pakovanja, ili nečije individualne nekompatibilnosti sa ovakvim tretmanom, nego što zaista pružaju objektivni uvid u ovu praksu. Kao što je već pomenuto, keratinski tretman dovoljno je raditi i jednom godišnje.

Ukoliko vam je kosa veoma kovrdžava, efekti neće trajati toliko dugo, ali svakako pravilna nega može produžiti dejstvo tretmana i za nekoliko meseci. Najgora iskustva, koja opisuju tretmane rađene kod kuće, na kovrdžavoj kosi, i bez adekvatne nege nakon tretiranja, svode trajnost efekata na najviše mesec dana. Postoje i drugi faktori koji utiču na trajnost efekata, kao što su lučenje lipida na koži glave, znojenje, brzina rasta kose, i ishrana.

Ukoliko farbate kosu, obratite pažnju na to da je u pitanju unutrašnja nega dlake, koja menja strukturu vlasi, te su moguće promene u kvalitetu boje. Najbolje je da se pre tretmana ofarbate u malo tamniju nijansu od one koju želite, jer se često desi da kosa posvetli nakon keratinskog tretmana. Imajte u vidu da nije preporučljivo nakon tretmana nanositi farbu na kosu, to bi ne samo poništilo dejstvo keratina nego i doprinelo oštećenju vlasi, te da ukoliko pretrpite neželjene promene u boji, imate malo stpljenja do sledećeg farbanja.

Ukoliko ste u mogućnosti, nije zgoreg da sami isprobate i vidite da li će vam keratinski tretman odgovarati.

Kako da razlikujete keratinski tretman od brazilskog feniranja?

Veoma često se brkaju ova dva tretmana, čak i iskusni frizeri u salonima nekad imaju potpuno pogrešne predstave o tome šta koji tretman podrazumeva jer su dosta slični, oba tretmana koriste keratin, krajnji rezultat je sjajnija i jača kosa koja u prvo vreme ne bi trebalo da se pere, kako bi se tretman bolje primio.

Da biste znali tačno čemu se podvrgavate, kakve rezultate možete da očekujete i kakva je nega neophodna nakon tretmana, imajte u vidu 3 ključne tačke.

Željeni rezultet keratinskog tretmana je da smiri neukrotivu kosu i pruži ravniji, uglađeniji izgled. Tretman će smanjiti volumen i biće lakše upravljati kosom, te nije preporučljiv za kosu koja je već slabog volumena. Za takvu kosu bolje je opredeliti se za brazilsko feniranje.

Postupak se razlikuje prvenstveno u trajanju, jer keratinski tretman traje i do 3 sata, dok je brazilsko feniranje obično gotovo za sat, dva. Kod keratinskog tretmana kosa se zagreva po segmentima, a za brazilsko feniranje kosa se prvo pari pod kapom, pa tek onda suši.

Dejstvo tretmana varira, brazilsko feniranje će trajati znatno kraće od keratinskog tretmana. Za razliku od brazilskog feniranja koje je završeno kada izdađete iz salona, keratinski tretman tehnički tada još uvek nije obavljen. Tek nakon 72h, uz pridržavanje dobijenih uputstava, tretman će biti u potpunosti primenjen kako treba i moći će da se očekuju najbolji rezultati. Zbog toga keratinski tretman dopušta korišćenje blažih supstanci, a brazilsko feniranje koristi agresivnije hemikalije kako bi se brže postigli željeni efekti.

Ukoliko počnete da se raspitujete, naići ćete na brojne pristalice i jedne i druge metode, a jedina preporuka je da dobro proučite postupke, sastojke i efekte, i odaberete ono što vam se najviše svidi.

Sponzorisano:

Loading...