Gel za kosu – koji odabrati, iskustva i cena

Gel za kosu je jedan od najstarijih proizvoda za stilizovanje i može se koristiti za pravljenje frizura koje variraju od zalizane kose unazad, pa sve do neuredne ili uzdignute kose. Nanošenje gela nije teško, kada u glavi već imate ideju o stilu koji želite.

Bez obzira da li jednostavno pokušavate da ukrotite svoju frizuru ili želite da imate posebno zadivljujući izgled za neko slavlje, gel za kosu može uvek biti vaš najbolji prijatelj.

Stavljanje gela

Prvo što morate da uradite to je da izaberete odgovarajući gel za vašu kosu. Gelovi za kosu su obično kategorizovani po svojoj gustini (kvalitetu jedinjenja) i po snazi kada je u pitanju moć stezanja, tj. držanja kose u željenom pravcu i obliku.

Boja i miris gelova za kosu obično ne utiču na njihov učinak. Većina gelova se nanosi vrhovima prstiju, ali postoje i oni koji su u obliku dispenzera.

Odlučite šta je najbolje za vas ili isprobajte svaki od njih i vidite koji vam najbolje drži kosu i koji odgovara vašem tipu dlake. Lagan, penasti gel je efikasan kada kreirate opušten izgled. Na taj način dajete kosi izvestan volumen i unosite živost u nju.

Gel koji je srednje čvrst je odličan za sjajne vrhove, tj. šiljke, i uz pomoć njega se postiže da kosa stoji pravo i da se odupire gravitaciji.

Gust i jako čvrst gel će vam dati izgled kose koja neće mrdnuti celog dana. Možda nećete moći da provučete prste kroz kosu, ali će frizura izdržati oluju!

Loading...

Kako biste započeli sa stavljanjem gela, prvo operite kosu. Ovo je važno zato što jedino sa čistom kosom možete da dobijete najbolje efekte, a u isto vreme to olakšava stvaranje geliranog stila. Šamponirajte kosu, zatim stavite regenerator i isperite, a potom dobro isfrotirajte kosu. Veoma je važno imati vlažnu kosu kada stavljate gel.

Stavljanje gela na prljavu ili masnu kosu može učiniti gel manje efikasnim i lepljivim. Takođe, to može ubrzati pucanje krajeva, pa je najbolje da prvo operete kosu.

Izvadite malo gela ili ga istisnite ako je u tubi i stavite na vrhove prstiju, kako biste ga ravnomerno rasporedili po šakama. U zavisnosti od toga da li je kosa gusta i duga, moraćete da koristite odgovarajuću količinu gela kako biste bili sigurni da ste ga ravnomerno rasporedili. Zapamtite da uvek možete dodati još, ali da ćete teško izvaditi višak gela iz kose.

Nanesite gel. Stilizujte kosu u onom pravcu u kome želite. Uopšteno govoreći, trebalo bi da započnete sa gelom odmah iznad ivice odakle počinje kosa. Koristite prste da biste naneli gel, a po potrebi koristite češalj kako biste ga rasporedili.

Za ravni izgled kose, koristite četku. Izgužvajte kosu ako želite loknast ili talasast izgled.

Većina gelova za kosu sadrži alkohol koji im omogućava da se brzo osuše. Ako vaš gel ne sadrži alkohol, onda ćete morati da sačekate nekoliko minuta kako bi se osušio. Gelom možete da manipulišete dok je mokar, ali kada se osuši stvrdnuće se i više ne možete da upravljate ni njime ni kosom.

Iz čega se sastoji gel za kosu?

Gel za kosu je frizerski proizvod koji deluje slično kao lak za kosu i čini da se vaša kosa učvrsti u onom delu koji želite i da tako stoji veći deo dana ili večeri. Gel nije likvidan već ima konzistenciju melase.

Gel je sastavljen uglavnom od polimera koji su bazirani na vinil monomerima kao što su polivinil pirolidon i vinil pirolidon.

Normalan standardni gel se sastoji iz sledećih supstanci:

  • vode;
  • karbomera;
  • disodijuma;
  • glicerina;
  • benzofenona 4 (stabilizator);
  • dazolidinil uree ili jodoprofinil butilkarbamata;
  • polimera (PVP K-90);
  • PVP/ dimetilaminoetilmetakrilat kopolimera;
  • mirisa i neutralizatora.

Katjonski polimeri su glavni konstituenti gelova za kosu. Pozitivno naelektrisanje u polimerima izaziva ih da se šire, čineći gel viskoznijim.

Gelovi za kosu su otporni na prirodne konformacije proteina i dozvoljavaju kosi da bude oblikovana, jer prošireni polimeri zauzimaju više prostora nego skupljeni polimeri i stoga se suprotstavljaju protoku solventnih molekula oko njega.

Loading...

Pozitivno naelektrisanje takođe vezuje gel za negativno naelektrisane amino kiseline na površini keratinskih molekula u kosi.

Najčešće greške koje muškarci čine kada stavljaju gel u kosu

Gel za kosu je jedan od onih proizvoda koji su neophodni kako muškarcima, tako i ženama, ali koji ponekad mogu da izazovu neželjeni efekat i to obično kada je u pitanju želja da se postigne izgled mokre kose.

Evo nekih od najčešćih grešaka koje čovek može napraviti kada koristi gel za kosu.

Slepljivanje kose kada stavite previše gela. Postoji samo nekoliko gorih situacija od one u kojoj vidimo čoveka koji je glavu “omalterisao” stavljanjem previše gela. Kada stavite veliku količinu gela na kosu, to je potpuno amatersko ponašanje, jer tako kosu lišavate njene prirodne definicije i oblika, a to narušava vaš sveukupni izgled. Srećom, ova greška se lako ispravlja.

Jednom kada se ovako “pređete” nikada više nećete postupiti isto. Kada posle deset minuta od stavljanja gela na kosu više ne možete da uradite ništa s kosom jer je previše očvrsla, to je znak da ste stavili previše gela. Muškarci sa vrlo kratkom i uzdignutom kosom su neke od najuobičajenijih žrtava ovakvog izgleda. Zbog toga treba da koriste slabije gelove i da stavljaju manju količinu, kako bi kosa imala prirodniji izgled i izvesnu slobodu.

Češljanje kose nakon stavljanja gela. Nikada nemojte koristiti češalj nakon što ste stavili kremasti ili gelasti proizvod na svoju kosu. Kada stavite gel na kosu, posle toga smete da koristite samo prste i ruke. Frizeri savetuju da se kosa prvo očešlja i namesti uz pomoć četke onako kako želite, a da se tek nakon toga stavi gel.

Takođe, stavljanje gela na još uvek mokru kosu može da dovede do toga da voda iz kose rastvori gel i da izazove da on procuri kroz dlake, pa će proizvod biti manje efikasan. Zbog toga uvek dobro isfrotirajte kosu, pre nego što nanesete gel.

Gel za kosu i žene

Gelovi za kosu koji su bili tako popularni 90-ih godina se ponovo vraćaju na modne piste i ulice. Izgleda da je došlo vreme da se ponovo oživi ovaj retro-stajling proizvod i da on opet postane najbolji prijatelj ženama.

Neki stilisti tvrde da “mokar izgled” (wet look) nikada nije izašao iz mode, naročito kako se bliži leto. Kako se ispostavlja, gel za kosu, kada su žene u pitanju, je prilično kul proizvod. Iako to možda nije proizvod koji ćete koristiti svakodnevno, može biti od velike koristi, s vremena na vreme, a naročito ako se koristi na pravi način i u trenucima kada može da vam pomogne da postignete određeni stil i izgled.

Stilizovanje kratke kose

Kada su u pitanju kratke frizure, gel za žene je sjajna stvarčica kojom se mogu postići različiti izgledi frizure. Možete ga koristiti kako biste izgladili lokne i kako biste postigli izgled iz 80-ih.

Da biste postigli sjajnije i voluminizirano finiširanje kombinujte gel sa penom i provucite ih kroz kosu pre nego što je osušite četkom. Tako ćete uspeti da postignete priličnu čvrstinu koja će trajati čitavog dana.

Otarasite se zamršene i naelektrisane kose. Ako se trudite da ukrotite svoju kosu, onda gel u kombinaciji sa serumom može biti moćan koktel koji će pomoći u smirivanju kose koja, pritom, neće biti slepljena ili masna. Pomešajte na dlanovima ruke malo gela i seruma i nanesite mešavinu pre ili posle sušenja fenom.

Postignite volumen pomoću gela

Gel ne služi samo da zaližete kosu već vam može pomoći da postignete savršen volumen. Probajte da koristite gel u spreju u kombinaciji sa fenom za kosu i dobićete odličan volumen.

Protrljajte gel kroz ruke i nanesite na pomalo vlažnu kosu, a zatim osušite fenom.

Gel za kosu za decu

Postoje dečica koja vrlo rano budu u fazi da žele sebi da naprave frizuru. Iz tih razloga neki proizvođači su napravili dečije gelove. Ovi gelovi nisu natrpani jakom hemijom i prilično su vodenkasti, ali dovoljno jaki da drže frizuru u obliku koji dete želi kada se osuše. U Avon-u imaju kolekciju posvećenu deci, pa se u toj liniji može naći i dečiji gel za kosu.

Takođe, neke majke su svojoj deci stavljale gel Alverde od limunove trave i belog čaja koji je potpuno prirodan, te ne nanosi štetu nežnoj dečijoj kosi.

Gel za kosu u boji

Postoje gelovi za kosu u raznim bojama koji se istovremeno koriste za bojenje kose i njeno stilizovanje. Nanose se na isti način kao i obični gelovi za kosu, a ispiraju se jednostavno pranjem kose šamponom.

Gelovi se mogu naći po različitim cenama u zavisnosti od brenda od 100 pa sve do 700-800 dinara.

Sponzorisano:

Loading...