Frizerski pribor – šta vam je sve potrebno?

Profesionalni frizerski salon podrazumeva posedovanje opreme koja je specijalno napravljena za ovu vrstu zanatske usluge.

Mešoviti frizerski saloni treba da imaju berberske stolice, držače za noge, šamponjere i dodatke za šamponjere, radne stolice i naravno stolice za čekanje gde će mušterije sedeti dok ne dođu na red. Ovo su fiksni delovi opreme koje vlasnici salona nabavljaju na duže vreme i koji se eventualno menjaju tokom velikih renoviranja salona. Zbog toga je važno da se pri kupovini ovih fiksnih delova vlasnici odlučuju za kvalitetne proizvode koji će dugo potrajati.

Kada su u pitanju pokretni delovi opreme, ujedno i sitniji delovi, onda je paleta ovih pomoćnih alata veoma velika i prilagođena preferencijama samog frizera, kao i zahtevima tržišta i mušterija.

Jedan profesionalni salon mora imati makaze, četke i češljeve, fenove i difuzere, aparate za kosu poput hauba, stajlere za kosu (pegla, figaro, presa, itd.), šnale, ravne štipaljke, gumice, trimere, ogrtače, viklere, harnadle, peškire, bočice sa pumpicama, lakove za kosu, gelove, farbe, kolor-šampone, hidrogene, blanš, itd.

Krenimo od električnih aparata.

Fenovi i difuzeri

Profesionalni fenovi za kosu se razlikuju od običnih kućnih fenova po tome što su im motori veće snage i što imaju više opcija za brzinu i načine izduvavanje.

Najmoderniji fenovi za kosu proizvode mnogo više jona, zbog toga što se u njima nalaze keramičke komponente u koje je ubačen turmalin, pa se zagrevanjem dolazi do oslobađanja negativnih jona. U turmalinskim i keramičkim komponentama se oslobađa takozvana infracrvena toplota koja ne gori kosu, već uspeva da zadrži prirodnu vlažnost ljudske kose.

Loading...

Moderni fenovi za kosu imaju najmanje dve različite brzine izduvavanja, kao i nekoliko različitih stepena kojima se reguliše temperatura. Na taj način frizeri mogu da prilagođavaju načine sušenja u odnosu na teksturu i vrstu kose mušterije. Ovakvi savremeni fenovi imaju obavezno i dugme za hladno izduvavanje kojim se sprovodi finiširanje i krajnje oblikovanje određene frizure. Pošto pozitivni joni uspevaju da otvore kutikulu, proizvodi kojima se kosa neguje mogu da uđu dublje u samu strukturu dlake.

Buka u salonima koja dolazi od fenova, sada je znatno smanjena, jer su kućišta najnovijih fenova tako osmišljena da utišaju buku.

Moderni profesionalni fenovi za kosu imaju snagu motora od 2000 W i dovoljno duge kablove da bi frizer mogao da manevriše po prostoru.

Difuzeri su zapravo dodaci za fenove koji služe za to da se topao vazduh iz fena podjednako rasporedi po kosi. Na taj način se oblikuje i suši kosa, a da se pritom ne bude veoma agresivan prema njoj.

Difuzer poseduje rupice po površini, a te rupice pomažu da se toplota ravnomerno rasporedi. Ovaj dodatak se, u stvari, koristi da bi se sušila prirodno kovrdžava ili talasasta kosa. Difuzer na fenu se približi kosi i vrši se sušenje “iznutra” tako da vaš prirodni oblik lokni ili talasa dođe do izražaja.

Difuzer je zapravo imitator prirodnog sušenja. Korišćenje difuzera počinje od korena kose i nastavlja se kružnim pokretima ka spolja. Bitno je da se ruka kreće uvek u istom pravcu i da fen bude podešen na srednju temepraturu.

Češljevi i četke za kosu

Dobra četka za kosu je jedan od najvažnijih alata za negu kose. Ako se kosa mrsi dok je češljate, možda nije ona kriva već je četka loša ili ne koristite pravu četku ili češalj za njeno raščešljavanje jer nije svaka četka/češalj namenjena tome.

Postoje takozvane ravne četke koje imaju otvore i koje služe da bi se mokra kosa raščešljala bez grubog čupanja ili invanzivnog prolaženja kroz dlaku. Uz pomoć ovakvih ravnih četki sa otvorima se uspešno uklanjaju čvorovi na kosi.

Loading...

Četke za kosu koje na vrhu bodljica imaju kuglice, služe da se njima raščešlja suva kosa i da se podjednako rasporede ulja koje prirodno kosa poseduje. Kuglice na vrhu služe da se ubrza i pojača cirkulacija kože glave i folikula dlake.

Četke u obliku reketa sa metalnim bodljama služe za raščešljavanje ravne ili kovrdžave kose koja je bujna i duga. Ovakva četka uspeva da izgladi kosu i da je umiri.

Za feniranje se koristi drugačiji tip četki. Četke za feniranje su okrugle, oble i mogu biti šire i uže. Takođe, one mogu biti napravljene od različitih materijala, te mogu biti metalne, drvene, sa prirodnim dlakama ili čvršćim, metalnim iglicama. Takozvana ventilaciona četka daje mogućnost stalnog protoka vazduha, te se na taj način postiže brže sušenje.

Četke za feniranje koje imaju prirodnu dlaku su dobre za guste i duge kose i uz pomoć njih se postiže volumen bez obzira da li se kosa uvija ili ispravlja.

Male četke, tj. uže četke se koriste za stilizovanje kose, odnosno za uvijanje kose. Takođe, frizeri koriste uže četke kako bi isfenirali šiške ili postigli glatkost.

Češljevi za kosu mogu biti plastični, drveni i metalni. I među njima postoje raznovrsne podele. Na primer, češljevi sa širokim zupcima se preporučuju za raščešljavanje mokre i vlažne kose.

Plastični češljevi prilično naelektrišu kosu, pa se ne preporučuju.

Češljevi za tapiranje kose su oni koji imaju gusto raspoređene iglice i vrlo su uski.

Svaki frizer bi trebalo da vodi računa o održavanju i redovnom pranju i čišćenju četki. Pre svake upotrebe bi trebalo da očisti četku od prethodno sakupljenih dlaka, a takođe bi trebalo da se za dublje čišćenje primenjuje potapanje pribora u mešavinu sirćeta i šampona.

Prese za kosu

Prese za kosu su nezaobilazni rekvizit u svim modernim frizerskim salonima. Prese za kosu su uglavnom napravljene od keramičkih ploča i imaju prekidač za podešavanje temperature.

Raspon temperatura se kreće uglavnom od 90 do 230 stepeni, a postoji i opcija automatskog isključivanja. Postoje zaobljene prese koje se koriste za uvijanje kose i pravljenje lokni, kao i ravne prese bez zaobljenih ivica koje uglavnom služe za ispravljanje kose.

Makaze za šišanje

Frizerske makaze nisu obične makaze, niti se običnim makazama može i sme šišati kosa. Ove makaze su specijalno dizajnirane i mnogo su oštrije nego obične makaze. Mogu biti duge od 13 do 18 cm i prepoznaju se po tome što imaju dodatak za prst koji je pričvršćen za jedan krug u koji se stavlja prst. Frizer oslanja obično domali prst na taj bandažer i to mu daje bolju kontrolu nad pokretima.

Ove makaze se obično prave od nerđajućeg čelika, a među njima takođe postoje različite vrste u odnosu na izgled samog sečiva. Ako je jedna strana sečiva izdeljena i liči na češalj, onda se takve makaze koriste za proređivanje gustine kose i stepenovanje.

Detalji i sitnice od važnosti

Esencijalna lista korisnih alatki kako za početnike, tako i za iskusne frizere mora imati proizvode koje ćemo navesti u nastavku teksta.

Postoje određeni predmeti koje svaki frizer treba da ima u svojoj profi kutiji sa priborom. Naročito je važno da ovo frizer nosi sa sobom ako radi kao frilenser i ako posećuje mušterije po kućama.

Evo osnovne liste: klipse (ravne štipaljke za kosu), ukosnice i šnale, set kvalitetnih četki za kosu, ogrtač, bočica vode sa raspršivačem, gumice za kosu i trake, pegla za kosu, češalj, fen, makaze za šišanje, lak za kosu, gel za kosu, pena za kosu, sjaj za kosu, šampon i balzam.

Ovi proizvodi se smatraju esencijalnim jer ih frizer koristi svakodnevno i redovno. Neesencijalni proizvodi kao što su farbe za kosu i blanš, mogu se kupiti po potrebi.

Frizeri mogu nabavljati svoj pribor u specijalizovanim radnjama za profesionalnu frizersku opremu, mogu poručivati preko interneta od proverenih dobavljača, ili mogu upoznati predstavnike i distributere na sajmovima kozmetike koji će im ostaviti svoj kontakt i koje će frizeri kasnije kontaktirati i dogovarati sa njima saradnju.

Sponzorisano:

Loading...