Fitoval šampon protiv peruti – upotreba, iskustva i cena

Perut – one suve, bele ljuspice kože koje četkate sa okovratnika ili sa ramena – bezopasne su, ali mogu biti vrlo neprijatne i mogu svrbeti. Perut zapravo nema veze sa vašom kosom, niti sa time koliko je često perete. Umesto toga, radi se o koži na temenu glave.

Ćelije kože koje brzo rastu i odumiru sa problem. Zbog čega se to dešava, nije u potpunosti jasno.

Uobičajena gljivica zvana Malassezia (ranije poznata kao Pityrosporum ovale) može doprineti razvoju peruti. Ova gljivica živi na skalpu većine odraslih osoba, bez ikakvih problema. Jedna je teorija da imunološki sistem osobe sa perutom može preterano reagovati na tu gljivicu.

Malassezia pripada rodu gljivica. Nalazi se prirodno na površini kože mnogih životinja, uključujući i ljude. U povremenim oportunističkim infekcijama neke vrste mogu da izazovu hipopigmentaciju ili hiperpigmentaciju na leđima ili na nekoj drugoj lokaciji. Istraživanja su pokazala da Malassezia uzrokuje većinu kožnih bolesti kod ljudi, kao i perut i seboreični dermatitis.

Dve podvrste koje su najčešći uzročnici su M. globosa i M. restricta.

Kako gljivice zahtevaju masno okruženje kako bi rasle i razvijale se, one se najčešće javljaju u područjima sa mnogo lojnih žlezda: na koži glave, na licu i gornjem delu tela. Kada se gljivica prebrzo razvija, prirodno obnavljanje ćelija je poremećeno, a perut se pojavljuje sa svrabom.

Perut se može pogoršati kada ste pod stresom ili kada ste bolesni. Hladne, suve zime mogu da izazovu pogoršanje peruti, takođe.

Loading...

Jedan od uobičajenih razloga je seboreični dermatitis ili seboreja. Neki ljudi koji imaju perut mogu imati seboreični dermatitis i na drugim područjima na telu, kao što su uši, sredina lica ili sredina grudi.

Perut zaista može da dovede do toga da osobu bude sramota i perut se veoma teško leči, ali je pomoć svakako dostupna.

Perut nema veze sa higijenom, ali pranje i četkanje kose mogu pomoći da se oslobodite starih ljuspica kože. Faktori rizika uključuju određena kožna i medicinska stanja, kao i upotreba neadekvatnih proizvoda za kosu.

Za lečenje peruti dostupni su različiti tretmani koji se mogu sprovoditi bez lekarskog recepta, ali teže slučajeve svakako mora da proprati lekar.

Cilj lečenja je da zaustavi perut tako što će usporiti reprodukciju ćelija kože ili sprečiti proizvodnju gljivica koje mogu biti uzrok. Strategija će zavisiti od starosti pacijenta i težine stanja.

Međutim, postoje neke promene u životnom stilu, određeni šamponi i melemi koji mogu pomoći. Upravljajte stresom jer stres može biti okidač za pojavu peruti kod nekih ljudi. Ako imate masnu kožu i kosu, svakodnevno pranje može pomoći. Izlažite se suncu.

Šamponi i proizvodi za kožu glave koji su dostupni bez recepta mogu pomoći u lečenju i oslobađanju od peruti.

Pre nego što krenete sa korišćenjem antigljivičnog šampona, trebalo bi da pažljivo uklonite ljuspice i krastice na skalpu, pa će šampon bolje delovati i biti efikasniji. Šampon protiv peruti se može pribaviti u većini apoteka i drogerija.

Većina šampona protiv peruti ili antigljivičnih šampona sadrži najmanje jedan od sledećih aktivnih sastojaka: ketokonazol, selen sulfid, katran, ulje čajevca ili cink pirition.

Jedan od šampona protiv peruti koji se nalazi u prodaji kod nas jeste Fitoval šampon. Ovaj šampon ima sledeći sastav: ihtiol, klimbazol, D-pantenol, ekstrakte amike i ruzmarina.

Šampon je kao što vidimo napravljen tako što su iskobinovana dva biljna ekstrakta i dve aktivne supstance koje imaju antimikotičko dejstvo. Klimbazol i ihtiol sprečavaju da se razviju gljivice, naročito gljivice Pityrosporum ovale, koje dovode do stvaranja peruti. Korišćenjem ova dva sastojka se ne uništava prirodna flora kože glave.

Ihtiol je dodat klimbazolu kako bi pojačao njegovo dejstvo i kako bi sprečio da se prekomerno razmnožavaju ćelije na vlasištu. Ujedno, ihtiol vrši kontrolu nad lučenjem sebuma. Amika i ruzmarin su prirodni sastojci koji poboljšavaju prokrvljenost kože glave i deluju umirujuće.

Fitoval šampon protiv peruti dokazano smanjuje perut, pa čak i one teške slučajeve.

Najčešće poteškoće s kosom – perut

Perut može biti vrlo neugodna pojava i problem, a poznato je da pogađa više od polovine odraslih osoba i to u različitim starosnim dobima. Perut je okarakterisana kao prekomerno ljuštenje kože glave koje prati crvenilo i iritacija kože glave, a povremeno i svrab.

Naglašenost ljuštenja većih ljuspica mrtvih ćelija može biti manja ili veća. Kod nekog je to samo suva koža, a kod nekog je to vrlo rasprostranjeno ljuspanje.

Gljivice Malassezia restricta i Malassezia globosa su uglavnom odgovorne za stvaranje peruti na koži glave, mada perut mogu da uzrokuju i različiti spoljašnji činioci kao što su način ishrane, uticaji spoljašnje sredine i način života.

Loading...

Unutrašnji činioci, poput neuroloških, hormonalnih i imunoloških poremećaja, takođe mogu biti važni.

Jedan od ključnih uzroka stvaranja peruti su gljivice Malassezia. Nekada su naučnici smatrali da je gljivica M.furfur bila glavni uzročnik, dok se danas smatra da su to gljivice M. restricta i M. globosa.

Perut je zaista čest problem i istraživanja pokazuju da oko 50 % stanovništva iskusi ovu pojavu. Ipak, poznato je da je perut češća kod muškaraca nego kod žena i prvi put se pojavljuje odmah na početku puberteta. Mala deca i stare osobe skoro da nikada nemaju perut.

Perut se pojačava u nekim slučajevima u zavisnosti od sezone. Na primer, tokom zime, perut je izraženija, dok je tokom leta skoro uopšte nema.

Ljuštenje epidermisa je potpuno normalan proces u fiziologiji ljudskog tela. Ćelije koje se nalaze u dubljim slojevima epidermisa, pomeraju se prema površini, izdiferenciraju se, a zatim umiru i ljušte se.

Oljuštene ćelije liče na male rožnate ćelije. Kada je ovaj proces poremećen, dolazi do znatno brže epidermalne regeneracije. Pošto se ćelije mnogo brže pomeraju ka površini kože, onda proces keratinizacije nije potpun. Kao rezultat javlja se ljuštenje mrtvih ćelija u mnogo većim gomilama, pa to doživljavamo kao veliki problem.

Da bi se ovi problemi rešili, predlaže se nega vlasišta i kose supstancama koje aktivno deluju i kontrolišu rast gljivica M. restricta i M. globosa. Na taj način dolazi do smanjenja njihovog broja.

Negom Fitoval šamponom i losionom, sprečava se prekomerna regeneracija epidermisa, pa se njegova struktura normalizuje i uklanjaju se ljuspe. Ujedno, osoba više neće imati nadraženu kožu glave i vrlo neprijatan svrab.

Fitoval šampon protiv peruti za intenzivnu ili učestalu negu

 

Farmaceutska kompanija Krka kozmetika je proizvela Fitoval liniju proizvoda za rešavanje problema kose i kože glave.

Fitoval protiv peruti podrazumeva šampon protiv peruti za intenzivnu negu, kao i šampon protiv peruti za učestalu negu. Ovi šamponi uklanjaju gljivice, normalizuju epidermalnu strukturu i odstranjuju ljuspe.

Aktivni sastojci koji se nalaze u Fitoval šamponu protiv peruti su ciklopiroksolamin i cink PT-S kompleks, odnosno ekstrakt bele vrbe/Salix alba i cink pirition. Oba sastojka su prošla in vivo i in vitro ispitivanja.

Ciklopiroksolamin je aktivni sastojak koji deluje protiv gljivica Malassezia, kao i protiv drugih gljivica. Ovaj sastojak sprečava unošenje ključnih prekursora putem ćelijskih membrana. Na taj način se menja ćelijska propustljivost. Ciklopiroksolamin deluje protivupalno, a ova karakteristika se prikazuje putem različitih mehanizama.

Drugi aktivni sastojak – cink PT-S kompleks čine ekstrakt bele vrbe ili Salix alba i cink pirition. Ove dve supstance deluju sinergički i kontrolišu rast gljivica. Na taj način se smanjuje broj gljivica M. restricta i M. globosa.

Cink pirition uspeva da spreči prekomernu regeneraciju epidermisa i ima produženo delovanje kada je u pitanju razvoj gljivica. Ovaj sastojak može da podrži normalnu keratinizaciju epidermisa i da unormali prirodnu proizvodnju sebuma.

Ekstrakt bele vrbe u sebi sadrži salicin koji ima keratolitičko dejstvo. Takođe, deluje antiinflamatorno.

Šampon protiv peruti Fitoval treba da se upotrebljava 2 puta nedeljno tokom četiri uzastopne nedelje. Ukoliko se dogodi da se perut nije u potpunosti ukonila, onda se terapija nastavlja još dve nedelje.

Korisnici koji žele da deluju preventivno jer imaju tvrdokornu perut koja je sklona ponavljanjima, treba da upotrebljavaju Fitoval šampon protiv peruti jednom nedeljno ili svake druge nedelje.

Cena Fitoval šampona protiv peruti iznosi od 530 do 680 dinara.

Fitoval šampon protiv peruti koriste podjedanko i žene i muškarci. Obično se kolekcija sastoji iz dva proizvoda, od kojih prvi, onaj za intenzivnu negu, dolazi u pakovanju od 100 ml, a drugi za učestalu negu u pakovanju od 200 ml.

Svako ko ima perzistentan problem sa perutanjem vlasišta, trebalo bi prvo da koristi koncentrovaniji šampon za intenzivnu negu i to četiri nedelje, a posle toga da održava zdravlje svog vlasišta upotrebom Fitoval šampona protiv peruti za učestalu negu.

Fitoval šampon je veoma gust i ima mlečnobelu boju. Njegov miris je prilično osvežavajući i dobro će oprati vašu kosu. Kada kosu operete toplom vodom, trebalo bi da nanesete šampon i da ga dobro umasirate. Pustite da deluje nekoliko minuta, a zatim dobro isperite.

Nemojte se zbuniti kada šampon nakon minut-dva prestane da peni, odnosno kada pena potpuno nestane.

Korisnici šampona kažu da su prve rezultate videli već nakon 3 pranja.

Pored medicinskih šampona protiv peruti koji sadrže ketokonazol i cink pirition, predlažu se i prirodni načini borbe protiv gljivica i gljivičnih oboljenja, odnosno peruti.

Najbolji sastojci za borbu protiv seboreičnog dermatitisa su beli luk, kokosovo ulje, jabukovo sirće, ulje čajevca, med, itd. Učinkovitost ovih prirodnih sastojaka variraće od osobe do osobe.

Sponzorisano:

Loading...