Farbanje kose u trudnoći – da ili ne?

Da li je bezbedno tretirati kosu tokom trudnoće? Pitanja koja se tiču tretmana za kosu tokom trudnoće su uobičajena pitanja.

Većina tretmana uključuje hemikalije i boje koje dovode do toga da se žena pita da li je to bezbedno za nju ili fetus.

Različiti tipovi tretmana kose podrazumevaju:

 • farbanje kose – koje uključuje trajne, polutrajne i privremene boje;
 • uvijanje – trajni talasi i lokne se prave pomoću dva rastvora na kosi; jedan od njih je onaj koji uvija kosu, a drugi je onaj za neutralizaciju/fiksaciju;
 • izbeljivanje – ovaj tretman podrazumeva korišćenje hidrogen peroksida;
 • trajna (trajno ispravljanje) – ovaj tretman se radi uz pomoć natrijum hidroksida ili kalijuma/litijuma.

Da li su farbe za kosu i tretmani hemikalijama bezbedni za korišćenje tokom trudnoće?

Iako je obavljeno malo istraživanja, većina njih indicira da hemikalije koje se nalaze u polutrajnim i trajnim farbama nisu visokotoksične i da su sigurne i bezbedne ako se koriste tokom trudnoće. Pored toga, samo mala količina farbe za kosu se apsorbuje putem kože i ostavlja malo mogućnosti da dođe do fetusa.

Kao takva, ova mala količna se ne smatra štetnom za fetus. Isto je i za one mame koje doje bebu. Iako nema dostupnih podataka o tome šta se dešava u slučaju kada se farbaju majke dojilje, poznato je da se samo mala količina hemikalija apsorbuje u krvotoku. Stoga, verovatnoća da će one ući u mleko i predstavljati rizik za bebu nije velika.

Međutim, ako oklevate da li treba da koristite farbe za kosu tokom trudnoće, razmislite i o nekim sigurnijim alternativama. Na primer, ako stavite pramenove, to će značiti da farbate samo krajeve kose i da boja neće dodirivati skalp. Na taj način koža ne upija hemikalije i one ne dospevaju do krvotoka.

Druga opcija su čiste biljne farbe kao što je recimo kana.

Loading...

Ako ste još uvek zabrinuti oko korišćenja farbi za kosu tokom trudnoće, možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom.

Neki lekari preporučuju da se sačeka do drugog ili trećeg tromesečja kako biste se ofarbali.

Koje mere predostrožnosti treba preduzeti kada hemijski tertirate vašu kosu?

 • razmislite o tome da sačekate drugo tromesečje kako biste tretirali kosu;
 • uverite se da se tretman radi u dobro provetrenoj prostoriji;
 • nemojte ostavljati hemikalije na kosi duže nego što je to naznačeno u uputstvima;
 • dobro isperite skalp vodom nakon tretmana;
 • nosite rukavice dok nanosite hemikalije;
 • pažljivo pratite uputstva koja stoje na pakovanju;
 • uradite test na maloj površini kako biste se osigurali od alergijskih reakcija;
 • nikada nemojte da farbate ili izbeljujete obrve ili trepavice jer to može da dovede do oticanja ili da uveća rizik od infekcije u području oka.

Još jedna stvar koju treba da imate na umu jeste da trudnoća, sama po sebi, može prirodno da izmeni teksturu kose.

Trudnoća, takođe, može da prouzrokuje da vaša kosa različito reaguje na hemikalije i farbe. Ako je to slučaj, možda ćete želeti da sačekate porođaj, pa da tek onda tretirate svoju kosu.

Šta ako radim kao kozmetičar ili frizer i trudna sam?

Kod ovakvih osoba, rizici tokom trudnoće dolaze od količine izloženosti hemikalijama za tretman kose, na koju utiče broj radnih sati, kao i radni uslovi.

Jedna studija indicira veliki rizik od pobačaja kod žena koje primenjuju veliki broj tretmana izbeljivanja na svojim mušterijama, kao i veliki broj farbanja kose i rade više od 40 sati nedeljno ili pak rade u salonima za izlivanje i nadogradnju noktiju.

Odgovarajući radni uslovi, kao što su nošenje zaštitinih rukavica i izbegavanje jela i hrane u radnom prostoru, kao i redovno provetravanje i ventilacija, važni su preduslovi za ograničavanje izlaganja hemikalijama za negu i tretmane na kosi.

Sve u svemu, tretmani za kosu se generalno smatraju bezbednim tokom trudnoće.

Farbanje kose u trudnoći

Trudnoća je jedno posebno iskustvo. Telo prolazi kroz mnoge promene kako vreme prolazi i kako se beba razvija. Dobijate na težini i stalno ste gladni. Takođe možete iskusiti gorušicu, otečene zglobove i iscrpljenost.

Ne možete se uvek osećati dobro i psihički i fizički dok prolazite kroz ovakve promene. Nećete imati kontrolu nad svim fizičkim promenama koje se dešavaju. Međutim, jedna stvar nad kojom možete imati kontrolu jeste vaša boja kose.

Loading...

Sveža, nova boja može popraviti vaše raspoloženje.

Ipak, možda ste uplašeni i pitate se da li smete da koristite boju za kosu tokom trudnoće. Mnoge farbe za kosu sadrže hemikalije, pa ćete biti zabrinuti da li ćete vašu bebu izložiti toksinima. Vaša zabrinutost je, naravno, opravdana.

Srećom, na raspolaganju vam je puno informacija koje vam mogu pomoći da odlučite da li je bezbedno koristiti farbu za kosu tokom trudnoće.

Kao trudnica, žena je bombardovana informacijama o tome kako da vodi zdravu i bezbednu trudnoću. Sve što radi i jede može da utiče na bebu.

Na primer, izloženost visokim nivoima olova tokom trudnoće može uzrokovati probleme kao što su prevremeni porođaj, niska telesna težina i spontani pobačaj. Ako jedete puno ribe sa visokim sadržajem žive dok ste trudni, vaša beba može imati problema sa nervnim sistemom.

Čak i ako znate važnost ograničavanja izlaganja ovim vrstama toksina u toku trudnoće, možete se pitati i dalje da li se ovi saveti odnose na farbanje kose.

Dobra vest je da farbanje kose nije opasno ni toksično, pa je bezbedno stavljati boju na kosu dok ste trudni. Ova tvrdnja se odnosi i na polutrajnu i na trajnu boju. Mala količina boje za kosu može dospeti na vašu kožu tokom farbanja. Iako farba može da dođe u dodir sa kožom na čelu ili sa skalpom, samo se mala količina hemikalija zapravo apsorbuje u vašu kožu. To je mala količina, tako da je malo verovatno da može imati štetno dejstvo na razvoj bebe.

Kako se bezbedno farbati tokom trudnoće?

Uopšteno govoreći, farbanje kose je bezbedno tokom trudnoće. Ipak, i dalje treba preduzimati mere predostrožnosti kako biste smanjili rizik od nanošenja štete vašoj bebi.

Čekajte do drugog tromesečja. Kosa može rasti bržim tempom dok ste trudni, pa će vam biti potrebno više farbanja izrastaka tokom devet meseci. Da bi se smanjila potencijalna šteta za fetus koji se razvija, neki eksperti savetuju da se izbegava farbanje tokom prvih 12 nedelja trudnoće.

Trebalo bi da sačekate do drugog tromesečja kako biste se ofarbali. Ubrzani rast i razvoj se odvijaju tokom prvog tromesečja. Važno je obezbediti zaštitno okruženje za vašu bebu tokom ovog perioda.

Izaberite alternativnu metodu. Boje za kosu su generalno bezbedne, ali nema ničeg lošeg u tome da budete oprezni. Ako ste zabrinuti u vezi sa potencijalnim štetnim efektima, izaberite blage tretmane za kosu kako biste minimalizovali vaše izlaganje hemikalijama. Umesto da farbate celu kosu, upitajte svog frizera da vam uradi pramenove, pa ćete na taj način izbeći direktno farbanje skalpa i kože.

Izaberite bezbednu farbu za kosu. Trajne farbe za kosu mogu da daju najbolje rezultate, ali to nije jedina opcija kada je u pitanju bojenje kose. Za sigurnije tretiranje tokom trudnoće, izaberite farbe bez amonijaka ili bez izbeljivača, kao i polutrajne farbe ili kolor-šampone. Polutrajne farbe neće trajati dugo kao trajne, ali mogu smanjiti izloženost hemikalijama i toksinima. To vas može umiriti i sprečiti da budete zabrinuti tokom trudnoće. Druge opcije uključuju prirodne farbe za kosu, kao što je na primer kana.

Drugi načini da se smanji izlaganje hemikalijama tokom trudnoće

Biranje sigurne i blage farbe za kosu je jedan od načina da zaštititte svoju bebu od izlaganja hemikalijama.

Takođe, treba da preduzmete mere predostrožnosti i dok nanosite farbu na kosu.

Farba za kosu može da stvori toksična isparenja. Budite sigurni da je prostorija u kojoj se farbate dobro provetrena i da ima odličnu cirkulaciju vazduha. Otvorite prozor kako biste sprečili udisanje isparenja. Takođe je veoma važno da nosite rukavice dok se farbate i dok nanosite boju. Ova mera predostrožnosti može smanjiti izlaganje hemikalijama koje dodirujete ili apsorbujete.

Čitajte pažljivo uputstva na pakovanju i ne ostavljajte farbu predugo na vašoj kosi. Nakon završetka farbanja, dobro isperite skalp, čelo i uklonite sve tragove farbe sa vaše kože.

Ako ste i sami frizer, teško je izbeći izlaganje hemikalijama. Previše izlaganja izbeljivačima i toksični hemijskim tretmanima za kosu može da dovede do pobačaja. Zbog toga morate biti veoma obazrivi.

Ako ste frizerka i trudni ste morate preduzeti sledeće mere predostrožnosti:

 • redovno menjajte zaštitne rukavice;
 • nemojte jesti u radnom prostoru;
 • nosite masku za lice dok radite hemijske tretmane;
 • isperite bilo kakve tragove farbe za kosu sa vaše kože.

Ako će promena boje kose vama pomoći da se bolje osećate, onda to i uradite. Farbanje kose i odlazak kod frizera u trudnoći ne bi trebalo da šteti vašoj bebi. Ipak, najbolje bi bilo da pre farbanja isprobate farbu na malom delu kose. Namažite nekoliko pramenova u željenu boju i sačekajte da vidite reakciju. Hormonalne promene tokom trudnoće mogu da utiču na način na koji će vaša kosa reagovati.

Sponzorisano:

Loading...