Farbanje kanom – postupak, uputstvo, priprema, iskustva

Iako danas većina žena koristi farbe za kosu, znamo da farbanje kose često oštećuje i isušuje vlasi, ukoliko se ofarbana kosa ne tretira pravilno. Sve to, naravno, dosta zavisi od kvaliteta kose generalno, ali, svakako da ono što nije potpuno prirodno ne pruža pozitivne rezultate na duži period.

Ukoliko se i sami farbate, verovatno ste do sada to primetili, pa ste krenuli u potragu za nekom alternativom. Tu smo da vam kažemo da alternativa postoji, i da, ukoliko želite, vašu kosu možete da bojite prirodnim bojama.

To je svakako dobro rešenje za sve osobe koje imaju po koju sedu dlaku, ili samo žele da naprave neke male, ali efikasne promene po pitanju svog izgleda.

Obično od kose i polazimo kada želimo promenu – šišanje, ili pak nadogradnja, farbanje..

U nastavku teksta saznajte sve o kani – kako se koristi, kao i sve njene prednosti i mane. Onda ostaje da odlučite da li je ona pravi izbor za vas! Neretko se dešava da nam ta nova promena deluje kao potpuni promašaj, s toga, kada je kosa u pitanju, pravite pažljive izbore!

Prednosti farabanja kanom

Jedina, i najveća prednost kane jeste ta što je napravljena od prirodnih sastojaka, tačnije, od biljke kane. Kana se inače uzgaja u severnoj Africi, zatim južnoj Aziji i na severu Australije. Uzgaja se na temperaturi od 40 stepeni, pa zbog toga se naziva pustinjsko drvo. Upravo na toj temperaturi kana daje najviše boje..

S obzirom da je kana za kosu napravljena od biljke kane, kao takva ne oštećuje kosu, štaviše, pomaže pri njenom oporavku i održavanju. Upotrebom kane osim što možete postići super boju, vaša kosa će imati poseban sjaj, volumen i punoću! Ona neguje kosu na potpuno prirodan način, tako što obloži vlasi zaštitnim slojem, koji je štiti od spoljnih uticaja, samim tim i od oštećenja.

Loading...

Ukoliko ne verujete, pre svega probajte, a još možete da pogledate kako izgleda kosa prosečne žene u Indiji – da, one za farbanje kose najčešće koriste upravo kanu.

Kana takodje vašu kosu štiti od peruti, što takodje ume da bude jedan nezgodan problem usled isušivanja kose i korena glave korišćenjem veštačkih farbi.

Još, kada je farbanje kose kanom u pitanju, što može biti prednost i mana, boja jako dugo traje. Ne morate stalno farbati izrastak, niti oštećivati kosu dodatnim farbanjem. U zavisnosti od toga kakva vam je kosa bila pre farbanja kanom, a svakako ukoliko vam je prirodna boja kose tamnija, kana može stajati na kosi i do dva meseca bez vidljivih promena.

Mane farbanja kanom

Sve ima svoje prednosti i mane, svoju dobru i lošu stranu, pa tako i kana. Tačnije, postoje proizvodi, bilo prirodni ili veštački, koji će nekome odgovarati dok nekom drugom ipak neće.

Kana je potpuno prirodna i sigurno je da kosa neće biti oštećena nakon njenog korišćenja, tako da nije reč o tome, već je njena mana ta što postoji u samo dve boje. Kanom se možete farbati samo ukoliko imate tamniju boju kose – plavu boju kose kana ne prekriva uspešno.

Dakle, kanom se možete farbati samo ukoliko želite jaku, crnu boju, kao i vatrenu crvenu. Pri tome, bitno je da je vaša prirodna kosa tamnija – smedja, tamno smedja ili crna, ali oštećena pa joj je potreban oporavak.

Kada su sede vlasi u pitanju, mnogo zavisi od toga da li vam je kosa nekada bila tamnije boje, takodje. Opet, nije garantovano da će vam kana pomoći da u potpunosti prekrijete sede vlasi – svakako, možete probati!

Još jedna stvar o kojoj bi trebalo da povedete računa, jeste alergija. Mada je to izuzetno retko, alergija na kanu može da se javi. Probajte najpre samo na jedan mali pramen kose, pa ako sve prodje dobro, onda slobodno možete farbati celu kosu!

Boje kane

Već smo pomenuli da kana postoji u samo dve boje – crna i crvena. Tačnije, to su jedine dve prave, prirodne kane. Na tržištu neretko možete sresti i smedju, kao i plavu kanu, medjutim, takva kana se dobija hemijskim procesima, te kao takva nema pozitivan uticaj na vlasi.

Zaključićemo da kanom mogu da se farbaju samo osobe koje žele da postignu crnu boju kose, ili crvenu boju kose.

Crvena kana je najčešće tražena, i najzastupljenija je na našem tržištu. Sa njom definitivno nema greške, a boja je neopisivo zanimljiva. Ukoliko volite te vatrene tonove, onda će vam kana postati najbolji prijatelj!

Crvena boja kane se dobija tako što se sveži listovi kane uberu, zatim se suše a kasnije i melju. Iz tih listova dobija se crvena boja.

Crna kana je takodje veoma popularna, a ona se dobija sličnim procesom. Listovi se takodje beru, zatim suše pa melju, a onda se mešaju sa indigom kako bi se postigla crna boja. Zbog toga što se meša sa indigom, na suncu kosa ima tamno plavi odsjaj.

Ukoliko najviše volite upravo takvu boju, crnu sa plavičastim odjasjem, onda je kana definitivno pravi izbor za vas! Podsećamo vas da se kana na kosi dugo održava, tako da će crna kosa biti sjajna i svilena dugo vremena nakon farbanja.

Gde nabaviti kanu za kosu?

Pre svega birajte kvalitetnu kanu, proverenu, sto posto prirodnu. Nju možete naći u indijskim radnjama (indian shop), i tu su najčešće najkvalitetnije kane. Opet, sve zavisi od radnje i prodavca, kanu možete naći na raznim mestima, od marketa do pijace.

Ništa nije pravilo, bitno je da tražite na proverenom mestu, preko nečije preporuke, ili, jednostavno, čitajte specifikacije.

Cene se kreću od 50-350 dinara, ali, neka vam to ne bude vodič, jer je prava kana često jeftina. Skuplje kane obično imaju razne dodatke, te otuda ta cena.

Priprema kose

Da biste kosu uspešno ofarbali kanom, potrebna je odredjena priprema. Ništa specijalno..

Pre svega, trebalo bi da kosa bude čista – najbolje da je operete neposredno pred farbanje, fino osušite i sačekate nekih sat vremena, pa krenete sa farbanjem. Zašto?

Loading...

Već smo kroz tekst pomenuli da kana oblaže dlaku, pa tako, svakako je bolje da dlaka bude u potpunosti čista. Kana će tako čistu dlaku fino obložiti i dalje će je štiti od štetnih, spoljnih uticaja.

Takodje, kana će se bolje primiti na čistoj kosi, nego na kosi koja ima barijare po sebi. Pod barijerom mislimo na lak ili gel za kosu, bilo šta što je lepi i što nije njeno prirodno stanje. Kada se sva prljavština ukloni, kana će svakako bolje da deluje.

Ipak, kosu nemojte prati jakim šamponom i nemojte stavljati balzam, već samo operite što blažim šamponom. Supstance iz tih proizvoda takodje mogu uticati na kranji rezultat farbanja.

Ukoliko želite da se ošišate, uradite to pre farbanja, kako bi kana osveženu kosu dodatno osvežila. Šišanjem ćete ukloniti ispucale krajeve i oštećene delove kose. Tako će kana obložiti zdravu kosu, i dati joj još prirodniji i lepši izgled.

Ukoliko pred farbanje niste u mogućnosti da operete kosu, ništa strašno. Kana svakako dozvoljava dlaci da diše, pa će se ona nakon ispiranja osvežiti. Što se tiče šišanja, svakako da to možete obaviti i nakon farbanja.

Postupak farbanja

Došli smo i do ključnog momenta…

Korak 1. Rastvorite kanu tako što ćete je pomešati sa tečnošću. Na uputstvu će vam pisati tačne mere, u zavisnosti od toga koju ste kanu uzeli. Kanu možete rastvoriti sa običnom vodom, ali, mi preporučujemo da to uradite čajem ili uljem. Na taj način ćete napraviti masku za kosu takodje, pa tako, osim što ćete dobiti fantastičnu boju, vaša kosa će u startu biti osvežena!

Kada rastvorite kanu, ona bi trebalo da liči na gušću pastu. Rastvorenu kanu zatim ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje 12, kako bi iskoristila svoj pun potencijal! Ukoliko žurite, biće dovoljno i pola sata, ili 2-3 sata…

Priprema kose, dakle, sledi neposredno pre farbanja, pa prilagodite vreme onako kako vama odgovara. Imajte na umu da je farbanje kanom malo duži proces, ali isplativ. Osim što kana na kosi stoji dosta duže vremena, ona na nju deluje pozitivno!

Korak 2. Pre farbanja kanom zaštite se od fleka koje ona nanosi. Svi koji su se već farbali kanom, neprecizno, mogu da potvrde da kana ostavlja dugotrajne fleke.. Bilo na telu ili po stvarima okolo.

Zaista, kada se farbate kanom, ili ako će vas neko drugi farbati, obratite pažnju da ne prska okolo.. Farbajte se na terasi ili u kupatilu, svakako ne blizu lepog tepiha! Lice i uši namažite masnom kremom, tako da kasnije, ukoliko bude neke flekice, lakše skinete. Obucite i stare stvari, pa tako, ako kana prsne, ništa strašno.

Možda je ovo bilo nepotrebno za pomenuti, ali, tu smo da vas uputimo u sve korake! Možda ima početnika u farbanju..

Korak 3. Pre nanošenja, kanu dobro izmešajte tako da se smesa ujednači. Ukoliko vam se učini da je gušća nakon što je odstojala par sati, dodajte još malo (zaista malo, par kapi) ulja ili vode, pa ponovo dobro promešajte. Pre nego što je nanesete, potrebno je da lepo raščešljate kosu, kako biste kasnije mogli lakše da uzimate pramen po pramen, koji ćete farbati.

Dakle, uzimajte manje pramenove i farbajte od korena glave ka vrhovima kose. Najbolje bi bilo da pramenovi budu debljine od 5-10cm. Lepo razvucite boju uz pomoć četke za farbanje, pa ofarban pramen uvijte u iz pomoć šnalice zakačite za glavu, kao mini pundju.

Tako radite dalje sa svim pramenovima kose – od korena ka vrhu, pa pundjica.

Najpre radite donji deo kose, a onda gornji, kako biste mogli lakše da se snadjete, i kako ne biste ništa preskočili. Malo strpljenja i pažnje, svakako je neophodno. Ukoliko se do sada niste farbali, najbolje bi bilo da potražite pomoć nekog iskusnijeg.

Korak 4. Do sada ste već dosta puta potvrdili da je farbanje kose kanom dugotrajan i naporan proces? Čekajte da pročitate ovo!

Nakon što ste ofarbali kosu, umotajte je u providnu foliju ili kesu, možete iskoristiti i kapu za tuširanje, i ostavite da kana tako deluje do 6 sati.

Naravno, to nije neophodno, ali, tako će imati potpun i najbolji efekat. Možete ostaviti i samo sat vremena, ili 2-3 sata. Zavisi koliko vremena imate, i kakav efekat vam je potreban. Uglavnom, kana na kosi ne bi trebalo da stoji duže od 6 sati, i ne manje od sat vremena.

Korak 5. Ništa manje zahtevan korak – pranje kose. Već smo pomenuli da kana ima jaku boju, efikasnu, koja se dugo zadržava na kosi. Isto tako, dugo se zadržava i na predmetima oko vas, kadi ili lavabou. Zato, prilikom ispiranja kose ispirajte redovno i kadu, kako ne bi ostale fleke.

Što se tiče samog pranja kose, takodje, kao i pre farbanja, kosu nemojte prati previše jakim šamponom. Najpre ispirajte samo mlakom vodom, i na taj način skinite koliko god možete kane. Kasnije predjite na šampon pa perite dalje kao što to i inače radite.

Iskustva

Kana zaista ima jak efekat ukoliko ispratite sve korake, i, ukoliko ste sigurni da je ona baš ono što vam je potrebno. Iskustva mnogih koji su ubrzo želeli da promene boju kose pokazuju da je kanu jako teško skinuti sa kose u kratkom periodu, gotovo nemoguće. Koliko god da je ispirate, ona ostavlja crvenkast sjaj u kosi. Zbog toga, pre nego što predjete u crnke ili crvenokose, dobro razmislite.

Iako potpuno prirodan način farbanja, bez oštećenja kose, zadovoljni ćete biti samo ukoliko želite da tu boju kose nosite dugo vremena. Kana jedino potpuno iščezne izrastanjem kose, pa tako, ako vam u neko vreme dosadi, promenite frizuru – ošišajte se, i pustite da izraste nova kosa.

Iskustva takodje pokazuju da kosa ofarbana kanom živi, ima bolji sjaj i jačinu! Kana takodje pospešuje rast kose.

Nadamo se da ćete napraviti pravi izbor, i da će vaša kosa blistati! 

Farbanje kanom u trudnoći – da ili ne?

Farbanje kose kanom u trudnoći pokazalo se zapravo kao najbolje rešenje, zato što je kana jaka pa hormoni uglavnom ne smetaju, ali je i prirodna, što je u tom periodu svakako poželjno. Ne oštećuje se kosa, niti ste u blizini jačih hemikalija.

Opet, kanom možete da se farbate jedino ukoliko želite jake tonove, a uvek postoji mala šansa da se ne primi kako treba usled promene hormona i slično.

Trudnoća je posebno stanje u kojem bi trebalo da pravite pametne odluke, s obzirom da postoje i alergije kada je kana u pitanju, možda bi ipak trebalo da je izbegnete!

Svakako, bilo koje značajnije promene trebalo bi da ostavite za kasnije, kada sve dodje na svoje. Možda tada poželite nešto drugačije, možda vam se nakon svega kana učini greškom, a ta greška se malo teže ispravlja, što smo utvrdili kroz tekst..

Sponzorisano:

Loading...