Čičkovo ulje za kosu – maska, upotreba, iskustva, cena

Čičak (Arctium) je cvetna biljka koja je već stotinama godina zauzimala veoma važno mesto u mnogim različitim kulturama. U Japanu, njen koren je poznat pod imenom “gobo” i koristi se u japanskoj kuhinji. Pleme Irokezi u Severnoj Americi, s druge strane, suši i čuva koren kako bi ga koristio u ishrani tokom zimskih meseci. U drevnoj Kini, seme čička je korišćeno kako bi se lečila razna zdravstvena stanja poput kašlja, groznice, upale grla, artritisa i digestivnih problema.

Kada potpuno naraste, čičak može da dostigne visinu od 1 do 2 metra. On proizvodi purpurne cvetove koji se pojavljuju od juna do oktobra. Listovi su veliki i mogu da porastu i do 50 cm. Sa donje strane su beličasti, pa se čičak veoma lako raspoznaje i identifikuje.

Čička ima po čitavoj Evropi i Aziji, a u Ameriku je donet tokom 17. veka od strane engleskih doseljenika. Ovo je zabeležio engleski putopisac Džon Džoselin, koji je posetio Novu Englesku 1672. godine i otkrio čičak u regijama koje je obišao. Tokom ovog perioda, doseljenici su predstavili čičak plemenu Irokezi i od tada je on postao deo njihove kulture.

Interesantna činjenica o čičku jeste da je on poslužio za rađanje ideje za poznatu čičak-traku koju je izmislio švajcarski inženjer Džordž de Mestral. Zapravo, on je planinario 1941. godine po Jura planinama u Švajcarskoj, kada je primetio da su njegove pantalone i krzno njegovog psa prekriveni semenkama čička. Bio je znatiželjan kako se ovo seme zadržalo na njegovim pantalonama i otkrio je da su semenke prekrivene malim skrivenim kukicama koje se mogu prikačiti za tkaninu. Patentirao je ovu ideju, koja je na kraju postala korisna u bezbrojnim proizvodima širom sveta.

Zdravstvene prednosti korena čička

Koren čička je poznat kao namirnica koja pruža sledeće zdravstvene koristi:

 • održavanje krvnog pritiska; čičak je vazodilatator, što znači da je u stanju da relaksira krvne sudove i arterije; on pomaže u održavanju krvnog pritiska, smanjuje šanse od razvijanja srčanih oboljenja, a to se može pripisati ogromnoj količini kalijuma koga ima u korenu čička;
 • oslobađanje od digestivnih problema; koren čička je poznat po svojim benefitima za pravilno digestivno funkcionisanje; kada se doda u salate, daje digestivna vlakna i pomaže u regulaciji crevnog pražnjenja; njegov drugi tip vlakana, inulin, može da eliminiše štetne mikrobe u vašem stomaku i da tako smanji šansu za pojavu dijareje i drugih sličnih stanja;
 • detoksifikacija jetre; jedinjenja koja se nalaze u čičku su gorkog ukusa, ali mogu biti od koristi vašoj jetri; čičak može da pomogne u stimulaciji proizvodnje žuči, što omogućava organizmu da izbaci toksine brže i jednostavnije;
 • održavanje zdravog imunog sistema; koren čička ima visoke nivoe vitamina C i E, koji su esencijalni za održavanje zdravog imunog sistema i eliminisanje slobodnih radikala; ovo pomaže u smanjenju šansi za razvoj bolesti, dok u isto vreme podržava rast zdravih ćelija.

Različiti načini upotrebe čička

Reputacija korena čička uglavnom leži u njegovoj kulinarskoj upotrebi. On se koristi u različitim jelima, naročito u japanskoj kuhinji. On je glavni sastojak kinpire, jela koje je komponovano od iseckanog korena čička, šargarepe, suvih čili papričica i soja sosa. Pored toga, čičak možete pripremiti na različite načine, kao što su:

 • stir fry – brzo prženje na jakoj vatri uz mešanje ( u wok-u); koren čička se doda povrću zbog ukusa i nutirtijenata;
 • sirov – koren čička može biti konzumiran u sirovom obliku kao brza i hranljiva užina;
 • supa – može biti iskorišćen kao buljon za čorbu od povrća;
 • ukiseljen – možete ukiseliti čičak u jabukobvom sirćetu uz dodatak začinskog bilja.

Pored toga, koren čička pomaže u održavanju i negovanju zdrave kože i kose. On sadrži antiseptička i antiupalna svojstva koja pružaju olakšanje tokom stanja kao što su psorijaza, ekcem, čirevi na koži i akne.

Loading...

On može sprečiti gubitak kose lečeći perut i održavajući dobro zdravlje kože glave.

Kako da uzgajate čičak kod kuće?

Uzgajanje čička u vašoj bašti je prosto i jednostavno, jer on može da raste u različitim sredinama bez ikakvih problema. Sa odgovarajućom negom i održavanjem, možete da imate dobru žetvu.

Pripremite zemljište. Vaše zemljište mora biti bogato i mora imati dobar drenažni sistem. Što je najvažnije, treba da bude bez kamene podloge makar 60 cm ispod površine. Ovo pomaže korenu da raste pravo i da bude dug. Kada je u pitanju osvetljenje, čičak se može prilagoditi različitim uslovima. Može rasti u regijama sa delimičnim osvetljenjem ili može biti potpuno izložen suncu.

Sejanje. Razbacajte seme preko mesta gde želite da posadite čičak kada prođe poslednji mraz. Nakon toga ga pokrijte tankim slojem zemlje. Utapkajte poslednji sloj i malo zalijte.

Branje i čuvanje korenova. Seme će proklijati za samo 4 do 7 dana. Za 12 nedelja ćete moći da naberete korenove čička. Koristite lopaticu kada berete. Možete da napravite malu rupu odmah pored biljke kako biste lako izvadili koren. Za najbolji kvalitet, naberite korenje kada dostigne dužinu od 30 do 60 cm.

Čuvajte korenje tako što ćete ga stavljati u plitku posudu ili tako što ćete ga uviti u papirnatu vreću ili perforiranu plastičnu kesu. Ubrano korenje traje svega 4 dana, pa bi trebalo da ga iskoristite odmah kako se ne bi ukvarilo.

Recept za koren čička: pravljenje čaja od čička

Čičak može biti iskorišćen na bezbroj načina, ali je uglavnom poznat kao sastojak za čaj. Da biste napravili čaj, trebaće vam jedan koren čička i 2 litra vode. Pratite ovu proceduru:

 • očistite koren od prljavštine i zemlje ispod mlaza vode; nakon toga isecite koren na tanke listiće; nemojte ljuštiti koru, jer je u njoj najviše hranljivih sastojaka;
 • rasporedite listiće na podlozi i prekrijte ih najlonom; postavite podlogu na suvom, sunčanom mestu i pustite da se listići korena osuše; možete da koristite dehidrator ako je vreme vlažno;
 • stavite suve listiće korena u tiganj, a zatim zagrejte tiganj na niskoj temperaturi, mešajući 10 minuta dok listići ne dobiju zlatno braon boju i ne počnu da ispuštaju mirisnu aromu;
 • neka se ohlade 10 do 15 minuta;
 • kako biste ih sačuvali, stavite ih u posudu sa hermetičkim poklopcem;
 • prokuvajte vodu, a zatim dodajte 10 g korenčića;
 • neka čaj vri oko 10 minuta;
 • procedite i uživajte;
 • ako želite da pijete samo jednu šolju, onda vam je potrebno 5 do 8 listića.

Ako vam se ne sviđa ukus čaja od čička, možete dodati med ili listiće nane.

Loading...

Od čička se može napraviti i esencijalno ulje

Pored upotrebe čička u kulinarske svrhe, koren čička može biti iskorišćen i za pravljenje esencijalnog ulja, a benefiti su uglavnom povezani sa kožom, kožom glave i kosom.

Pored upotrebe čistog esencijalnog ulja, možete lako praviti infuziono ulje i kod kuće.

Kako da napravite infuziono čičkovo ulje?

Da biste napravili uljanu infuziju od korena čička, biće vam potrebno nekoliko štapića suvog korena čička, ekstra devičansko maslinovo ulje i sterilna staklena tegla. Pratite sledeću proceduru:

 • iseckajte koren na male komade, a zatim ih izudarajte čekićem (može i u avanu);
 • stavite istučen koren u teglu, pa dodajte maslinovo ulje;
 • stavite teglu na tamno mesto da odstoji šest nedelja kako biste dozvolili ulju da apsorbuje nutritijente korena;
 • otvorite teglu jednom nedeljno da biste otpustili vazduh;
 • kada prođe šest nedelja, procedite sadržaj i uživajte.

Benefiti čičkovog ulja

Kao što je već spomenuto, čičkovo ulje je uglavnom poznato zbog njegovih benefita za kožu i skalp. Čičkovo ulje sadrži vitamin A i različite esencijalne masne kiseline, koje pomažu u lečenju skalpa i promovišu zdrav rast kose. Čičkovo ulje može pružiti oslobađanje od infekcija i iritacija koje je izazvala perut, jer ono održava folikule kose i lojne žlezde u zdravom stanju.

Čičkov koren, oljuštena stabljika i sušeno seme nose brojna jedinjenja za koja je poznato da su antioksidantna, da sprečavaju bolesti i da promovišu zdravlje.

U korenu ima vrlo malo kalorija, svega 72 na 100 g. Čičak je dobar izvor neskrobnih polisaharida kao što su inulin, glukozid-lapin, sluz, itd. koji pomažu jer deluju kao laksativ. Pored toga, inulin deluje kao probiotik i pomaže u smanjenju telesne težine, šećera u krvi i holesterola.

Koren čička sadrži odgovarajuće količine elektrolita kalijuma i nizak nivo natrijuma. Kalijum je važna komponenta ćelija i tečnosti koji pomaže u kontrolisanju srčanih otkucaja i krvnog pritiska.

Koren ove biljke sadrži male količine mnogih vitalnih vitamina, uključujući folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, nijacin, vitamin E i vitamin C koji su neophodni za optimalno zdravlje. Vitamin C i vitamin E su moćni prirodni antioksidanti koji pomažu ljudskom organizmu da spreči infekcije, kancer i neurološka stanja.

Pored toga, čičkov koren sadrži i neke vredne minerale kao što su gvožđe, mangan, magnezijum i male količine cinka, kalcijuma, selena i fosfora.

Čičkovo ulje i njegov uticaj na kosu

Promovisanje zdrave kose i kože glave najbolje se postiže bez upotrebe toksičnih komercijalnih šampona i proizvoda za tretman kose. Jedan od načina za postizanje optimalnog zdravlja kose je oslanjanje na ono što priroda može ponuditi, a to je svakako visokokvalitetno ulje čička.

Rast kose i održavanje kože glave se obično ističu kao primarni segmenti korišćenja čičkovog ulja. Ovo ulje nudi nutritivnu podršku vašem skalpu i duboko neguje vaše folikule.

Čičkovo ulje se reklamira kao odličan proizvod protiv opadanja kose. Može se naći kao sastavni deo kozmetičkih proizvoda, a može se kupiti i zasebno i masirati u kožu glave i stavljati na kosu (tri puta nedeljno za maksimalne rezultate).

Čičkovo ulje pomaže u ponovnom uspostavljanju funkcija folikula dlake i lojnih žlezda, a to dalje štiti skalp od suvoće.

Ovo ulje je posebno popularno u Japanu ne samo za zdravlje kose nego i za tretmane akni – dodaje se i u šampone i u kreme za lice.

Biljka ima brojne hemijske konstituente. Koren čička i njegovi listovi sadrže glikozide, flavonoide, tanine, isparljiva ulja, poliacetilene (koji se bore protiv bolesti koje izazivaju bakterije i gljivice), fitosterole, itd.

Seme čička sadrži esencijalne masne kiseline, zajedno sa vitaminima A i B2.

Zahvaljujući vitaminu A i esencijalnim masnim kiselinama, čičkovo ulje može ojačati vašu kosu tako što neguje vaš skalp.

Postoji kombinovana podrška zbog relaksirajućih efekata i podrške normalnih funkcija lojnih žlezda i folikula dlake.

Čičkovo ulje može takođe pomoći u lečenju infekcija skalpa i iritacija koje izaziva perut. Ono pomaže u smanjenju svraba kože glave, crvenila i drugih simpotma, što takođe promoviše rast kose.

Maska protiv opadanja kose od čička i žumanaca

Potrebni sastojci:

 • 120 ml čičkovog ulja;
 • 2 žumanca
 • 3 kašike meda.

Zagrejte čičkovo ulje (samo malo) i pomešajte ga sa žumancima i medom. Nanesite masku na suvu kosu od skalpa pa sve do krajeva kose. Umotajte glavu plastičnom kesom i pokrijte ramena starim peškirom jer maska može malo da iscuri. Sat i po vremena kasnije, možete isprati masku prvo hladnom vodom, a zatim kosu operite normalno šamponom. Stavljajte ovu masku svake nedelje dok ne postignete cilj.

Maska za kosu od čičkovog ulja i senfa u prahu

Čičkovo ulje je bogato vitaminima i dobro je za kosu. Ono je veoma efikasno u lečenju peruti, rastu kose, ćelavosti i problemima sa skalpom i čini kosu glatkom i sjajnom. Sastojci koji prijaju kosi u ulju korena čička mogu poboljšati teksturu vaše kose preko noći. Da biste napravili masku za bolji rast kose trebaće vam čičkovo ulje i senf u prahu. Umutite jedno jaje i pomešajte ga sa 5 kašika čičkovog ulja i jednom kašikom senfa u prahu.

Takođe možete dodati aloe vera gel u ovu mešavinu. Pomešajte sve dobro, a zatim nanesite na vaš skalp i krajeve. Neka odstoji oko sat-sat i po. Potom operite kosu šamponom i uverite se da se maska kompletno isprala.

Maska za kosu od čičkovog ulja i banane

Potrebni sastojci:

 • zrela banana;
 • 7 kašika čičkovog ulja.

Pošto je banana puna vitamina i drugih nutritijenata, ona se često nalazi u receptima za maske za kosu.

Banana mora da se izgnječi i umuti, a onda se u nju dodaje čičkovo ulje. Smesa treba dobro da se umuti i onda se nanosi na kožu glave i kosu. Potrebno je dobro utrljati masku u vlasište, a potom možete uz pomoć češlja razvući ostatak maske ka krajevima. Neka maska odstoji oko pola sata na glavi, a onda operite kosu i glavu toplom vodom i šamponom.

Ovaj tretman možete bez problema ponavljati jednom u toku nedelje.

Čičkovo ulje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u bilo kojoj apoteci i drogeriji. Cena ne bi trebalo da prelazi 300 dinara za 50 ml ulja.

Sponzorisano:

Loading...