Brazilsko feniranje – postupak, iskustva, cena

Kosa i nokti su zaštitni znaci žena, te nije ni čudo što se u ovom području svakodnevno javljaju inovacije kako u pravilnoj nezi, tako i u novim stilovima uređivanja. Dok su nadogradnje neko vreme bile veoma popularne, mada ni sad ne zaostaju toliko, prirodni preparati za negu opet stupaju na snagu i prave sebi puteve ka vrhu.

Kada se radi o nezi kose, postoje različiti tretmani, kako za zdravu, tako i oštećenu kosu. Tokom godina smo bili svedoci različitih otkrića u pogledu nege i ulepšavanja kose, kao i trenutnih modnih trendova. Od klasičnog farbanja kose kako bi se prekrile sede, preko farbanja kose kako bi se eksperimentisalo sa novim izgledom, nakon čega je farbanje kose u tradicionalne ’prirodne’ boje (kesten, smeđu, crnu i plavu) prešlo u šik kombinacije najpre jarko crvene, a zatim i kombinacija zelene, tirkizne i ružičaste boje.

Pored farbanja u sve različitije nijanse, tu su bile i razne grejne naprave za sređivanje kose poput figara i prese za kosu.

Osim ovih suplemenata i aparata, tu se povremeno nalazio i neki blanš, koji je zbog svog hemijskog sastava dodatno uništavao kosu. Pri ovolikom trudu da kosa izgleda što bolje, naišlo se na izvesne probleme. Prvi je bio sam sastav farbe. Osim osoba koje su se farbale u ’prirodne’ boje, te se okretale kani, druge žene su koristile neku od profesionalnih farbi koje sadrže dosta hemikalija, čime su u određenoj meri uništavale kosu. Naravno, velike kozmetičke kompanije su se lepo dosetile, te na tržište izbacile i farbe za kosu sa dodatkom maslinovog ulja, koje je donekle i štitilo kosu od potpunog oštećenja.

Ipak, pre ili kasnije se svaka žena koja na ovaj način pokušava da ulepša kosu, susretne sa problemom suve kose sa ispucalim krajevima. Jedno od rešenja je šišanje na 0, pa čekanje da kosa iznova izraste, ali se, naravno, retko koja žena odluči na ovaj potez.

Umesto toga, žene širom sveta se okreću različitim preparatima za negu i regeneraciju kose. Tu su prvenstveno maske, kako kupovne, tako i domaće, pravljenje od različitih namirnica koje imaju pozitivan uticaj na našu kosu, te različita ulja kao što su maslinovo ili ricinusovo ulje.

Ipak, greške koje često pravimo kada želimo da poboljšamo zdravlje kose uključuju kupovinu i korišćenje dobro reklamiranih šampona i sličnih preparata bez ikakve prethodne provere i neinformisanosti o tipovima kose i vitaminima i mineralima koji su joj potrebni, čime rizikujemo da dodatno pogoršamo stanje.

Loading...

Jedan od najnovijih tretmana za negu i ulepšavanje kose je brazilsko feniranje koje uključuje keratin. Ipak, pre nego što se skoncentrišemo na postupno objašnjavanje brazilskog feniranja, naučimo nešto o keratinu i tretmanima keratinom uopšte.

Šta je keratin i zašto je važan?

Keratin je protein kog već ima u kosi. On služi za zaštitu epitelnih ćelija kose od svih vidova oštećenja, veoma je fleksibilan i izdržljiv, te i samu kosu čine takvom. Keratin oblaže dlaku, te ona izgleda dosta sjajnija i bujnija, pa ćete uvek izgledati kao da ste se upravo vratili od frizera.

Keratin čini 90% naše kose, dok ostalih 10% čine voda i aminokiseline. Razlog zbog kog keratin brže nestaje vremenom kod muškaraca nego kod žena je zapravo svakodnevni tretman kom se kosa izlaže. Dok muškarci mahom neguju kosu tako što je operu i osuše peškirom kada osete da je prljava, žene imaju tendenciju da non stop nešto rade sa njom. Najpre veoma često menjaju šampone, ne na osnovu kvaliteta, već mirisa i reklama. Tu su, dalje, farbanja, peglanja, feniranja, stavljanje mini-vala, a time se samo trenutno dobija na izgledu, dok je, gledano na duže staze, ovakav tretman kose veoma štetan.

Noviji tretmani u salonima lepote širom sveta aktivno uključuju keratin, koji ne samo da čini kosu sjajnom i jakom, već je i štiti od različitih spoljašnjih uticaja. Tretmani keratinom se mogu odraditi ili u nekim od kozmetičkih salona ili u svojoj kući, mada je ipak preporučljivije posetiti svog frizera jer Vas i jedna sitna greška može skupo koštati.

Postoje 2 vrste tretmana keratinom:

  • Ispravljanje kose keratinom u kombinaciji sa formaldehidom. Ovaj tretman nije naročito preporučljiv amaterima, mada ga i profesionalci izbegavaju, jer formaldehid ima kancerogeno dejstvo, a koristi se u kombinaciji sa keratinom jer produžava njegovo dejstvo;
  • Tretman prirodnim keratinom koji regeneriše kosu, obnavlja vlasište i kosu čini sjajnijom i jačom. Sam tretman ne čini kosu u potpunosti ravnom, ali je čini dosta težom.

Postupak brazilskog feniranja

Pre nego što započnemo, imajte u vidu da je brazilsko feniranje izuzetno dug i mukotrpan posao. Kosa srednje dužine se tretira i do 2h, a o dugačkog i gustoj da i ne govorimo. Ukoliko idete kod profesionalnog frizera, samo se opustite i pustite profesionalca da odradi svoje.

Loading...

Ukoliko, pak, odlučite da brazilskom feniranju pristupite na svoju ruku, dobro se naoštrite, pripremite rukavice i pažljivo pratite svaki postupak.

  • Najpre se kosa temeljno opere posebnim blagim šamponom. Kada se koristi keratin za kosu određenog proizvođača, uglavnom se dobija i ovaj šampon u sklopu seta. Ukoliko je kosa često bila izložena različitim farbama, serumima, maskama ili uljima za kosu, kosa se može oprati i dva puta.
  • Kosa se lepo istapka peškirom kako bi upio što više tečnosti, pa se može osušiti i fenom. Ukoliko je napolju toplo, poželjno je čak ostaviti i kosu da se osuši prirodno što je više moguće.
  • Kada je kosa u potpunosti suva i lepo raščešljana, uzmite rukavice i četkicu za farbanje i otvorite pakovanje sa keratinom, pa ga pažljivo četkicom nanesite na kosu, pri tom vodeći računa da ne dodaknete koren kose niti kožu glave. Tokom mazanja kose keratinom, povremeno prođite kroz kosu i češljem kako se ne bi kosa u potpunosti slepila, jer ćete kasnije imati dodatnih problema pri raščešljavanju. Imajte u vidu da će i raščešljavanje biti sve teže jer se keratin vremenom steže.
  • Kada se celo pakovanje keratina nanese na kosu, treba ostaviti da odstoji oko 30 minuta, pa kosu treba isfenirati. Najpre se kosa lepo raščešlja, pa se ravnomerno lepo isfenira. Nakon što feniranjem smesa počne postepeno da se uklanja, feniranje će biti sve lakše.
  • Kada se završi sa feniranjem i kosa bude lepa, mekana i uredna, počinje peglanje kose na temperaturi od 200° Ukoliko je kosa previše oštećena, temperatura može biti i niža. Ispravljanje kose peglom za kosu je najbitniji postupak kod brazilskog feniranja i zato je važno odraditi ga pravilno. Presa razgrađuje premazani keratin i isušuje vodu koja se nalazi u vlasima. Osim toga, tokom ovog postupka se keratin integriše u dlaku. Kosa se lepo raščešlja i počinje se sa peglanjem, pri čemu se tanji, oštećeniji delovi treba da budu peglani više puta, kako bi se što više keratina integrisalo.
  • Nakon peglanja treba sačekati barem 20 minuta, pa oprati kosu šamponom kojim se i započeo ceo tretman i, ukoliko u kolekciji postoji, staviti i regenerator.

Preporučeno je da se narednih 48 sati izbegava bilo kakav vid forsiranja i prelamanja kose. To uključuje vezivanje u rep, pravljenje punđi, prekrivanje, uvijanje, pa čak i pranje. Nakon 48 sati, kosa je preporođena.

Naravno, učinak ne može biti stopostotni ako je kosa previše oštećena, ali će se već prvi znaci oporavka videti odmah nakon tretmana. Nakon toga, kosu bez problema možete opet farbati, peglati, uvijati, kratiti.

Utisci

Utisci žena širom sveta koje su isprobale ovaj tretman su izuzetno pozitivni, što pokazuje i sve veći broj žena koje su isprobale, a iznova se vratile tretmanu. Većina ispitanih žena tvrdi da se tretmanu podvrgava isključivo u proverenim salonima, jer postoji mnogo proizvođača ovih proizvoda i nikada ne mogu biti sigurne u kvalitet.

Osim toga, neki od proizvođača ne koriste samo prirodan kreatin, već onaj sa formaldehidom, koji je štetan i za kožu, a sama pakovanja mogu da iritiraju i oči i nos. Pri tom, miris ovih pakovanja je izuzetno jak, te može mnogo iziritirati sluznicu oka, na šta se ipak morate privići.

Ipak, i pored ovih neprijatnosti, svaka od žena koja je jednom isprobala tretman keratinom, odnosno brazilsko feniranje, je odlučna da će se opet podvrgnuti istom u skorije vreme, ako već i nije. Svaka od njih tvrdi da je postupak dug i naporan, ali da im kosa izgleda svežije i snažnije nego što je bila čak i pre inicijalnog oštećenja, odnosno farbanja i pregrejavanja kose aparatima za sređivanje iste.

Ne samo da je vizuelno lepša, bujnija i sjajnija, već je i mekanija i lepša na dodir.

Cene

Cena brazilskog feniranja zavisi prvenstveno od toga da li se tretmanu podvrgavate u salonu ili samostalno u svojoj kući. Ukoliko brazilsko feniranje isprobavate  u svojoj kući, pre svega obratite pažnju na uputstvo sa pakovanja, a ne bi bilo loše da pogledate i nekoliko tutorijala na YouTube-u, kako biste se bliže upoznali sa tehnikom.

Ovakav tretman, odnosno proizvodi, Vas mogu koštati od 3000 dinara pa naviše, u zavisnosti od proizvođača i prodavnice.

Što se brazilskog feniranja, odnosno keratinskog ispravljanja kose, tiče, ono uglavnom zavisi od grada, ali i dužine kose. Shodno tome, brazilsko feniranje šiški će Vas izneti od 1500 dinara, pa naviše, dok će keratinsko ispravljanje cele kose, ukoliko nosite kraću frizuru, izneti od 5000 dinara pa nagore. Za kosu srednje dužine ćete morati da izdvojite minimum 6000, dok se keratinsko ispravljanje duge kose naplaćuje od 7000 dinara, pa naviše.

Ukoliko smatrate da je ovo preskupo, grešite. Kada pogledamo širu sliku, ostali preparati koje koristite za regenerisanje kose se češće koriste, pa na duže staze iznose i skuplje, a ne moraju obavezno garantovati pozitivne rezultate, dok kod brazilskog feniranja greške nema.

Sponzorisano:

Loading...