Blanš za kosu – sastav, priprema, popstupak, iskustva i cena

Kada se pomene blajhanje, prva asocijacija je uvek isušena, prelomljena kosa, koja više podseća na slamu nego na sveži ukras svake osobe. Ali, iz činjenice da se blanš koristi kako kod nas, tako i u svetu i to u profesionalnim, elitnim frizerskim salonima nam govori da blanš nije uvek toliko štetan, kako smo mi zapravo naučeni.

Iako je jačeg hemijskog sastav, blanš je zapravo delotvoran preparat koji razgrađuje pigmente u našoj kosi koji joj daju prirodnu boju, zbog čega se i koristi za skidanje nezgodnih i jarkih boja farbe, ali i za prosvetljivanje pramenova, kao jača verzija običnog hidrogena.

Pre nego što se odlučite za blajhanje, morate znati nekoliko stvari o ovom preparatu.

Prva od njih je da blanš postoji i u vidu praška i u vidu kreme. Krema se koristi isključivo za izbeljivanje korenova dlake, dok se blanš u prahu koristi za izvlačenje pramenova i generalno svetljenje kose. Ipak, ni prvo što će Vas zbuniti pri kupovini blanša u prahu je činjenica da postoje i beli i plavi blanš u prahu. Koja je razlika?

Veoma je jednostavno. Ukoliko je Vaša boja izuzetno tamna ili jarka, odaberite plavi prah koji je znatno jači. Ukoliko imate svetlosmeđu, narandžastu ili žutu nijansu ili jednostavno želite da blago nijansirate kosu, beli blanš u prahu je savršeno rešenje za Vas.

Osim načina korišćenja, imajte i u vidu da blajhanu kosu nikako ne treba zagrevati, naročito ne dok je mešavina još uvek na kosi, a nije poželjno ni čak kada se tretman završi, barem na određeno vreme.

Takođe morate znati i da blajhana kosa zahteva mnogo intenzivniju negu nego farbana kosa, što podrazumeva pakovanja i razne losione za kosu.

Loading...

Ipak, jedna od najbitnijih stvari kada se radi o odabiru blanša u prahu ili kremi jeste proizvođač. Naravno da će svaki brend koji poseduje malo veći profit imati znatno bolje i češće reklame na TV-u, ali to, kao što već znate, ne garantuje njihov kvalitet. Nekad su mnogo skuplji blanševi daleko štetniji nego ovi jeftiniji, zbog čega je poželjno posavetovati se sa svojim frizerom ili pratiti predloge profesionalnih frizera na internetu.

Pogledajmo u nastavku teksta osnovne stvari koje morate znati o blanšu pre nego što odlučite da mu se podvrgnete.

Priprema

Blanš se nikada ne koristi samostalno, već se meša sa hidrogenom, koji je njegov glavni aktivator.

Hidrogen u svakoj apoteci postoji u nekoliko jačina: 3%, 6%, 9% i 12%. Frizeri i amateri koji pokušavaju da rade blanš samostalno u svojoj kući po nekom šablonu uglavnom koriste 6% blanš kako bi osigurali dobre rezultate.

Ipak, svaki tip kose i svaka boja, kao i sam blanš zahtevaju poseban način pripreme. Što se blanša tiče, način pripreme je uglavnom utisnut na pakovanju.

Neki od univerzalnih načina pripreme blanša za izbeljivanje kose je sledeći:

  • Za pripremu smese uvek koristiti plastičnu činiju, nikako metalnu zbog hemikalija;
  • 2 kašičica blanša sipati u plastičnu činiju i preliti 9% ili 12% hidrogenom, u zavisnosti od nijanse Vaše kose i to u razmeri 1:2. Ukoliko imate tamniju boju kose, na primer crnu, koristite 12%, dok se za smeđu ili plavu kosu koristi 9% hidrogen. Hidrogen od 6% je najsigurnija varijanta, ali ne daje potpune rezultate.

Upotreba

Pre upotrebe kupite svu potrebnu opremu za izbeljivanje kose. To uključuje plastičnu činiju i četkicu za farbanje koje ćete koristiti samo za izbeljivanje. U svakoj drogeriji možete nabaviti komletan set za izbeljivanje kose, ali je uvek preporučena kupovina hidrogena i blanša zasebno.

Osim toga, obavezno kupite neki regenerator ili pakovanje za kosu i uzmite neku staru majicu koja će Vam koristiti samo u ovakvim slučajevima.

Loading...

Takođe je poželjno imati i hiruršku masku za kosu i posebnu frizersku foliju.

Postupak izbeljivanja kose je sledeći:

  • Kosu lepo raščešljajte;
  • Mešavinom hidrogena i blanša postepeno premazujte jedan po jedan tanak pramen tako što ćete komad frizerske folije postaviti ispod pramena, premazati, pa po mogućstvu uviti, pri čemu vodite računa da ovu mešavinu ne mažete blizu korena glave, jer će teme početi ili da Vas pecka ili bridi.
  • Nakon što premažete sve pramenove kose, uvijte je ili u hiruršku kapu, plastičnu kapu za tuširanje ili neku staru maramu. Blanš treba da stoji oko pola sata, ali nikako ne zaboravite da često skidate maramu ili kapicu kako biste proverili napredak i da li ima ikakve neželjene hemijske reakcije.
  • Ukoliko Vam se kosa učini dovoljno svetlom, isperite blanš šamponom, pa nanesite neki blagi balzam ili pakovanje za kosu i izbegavajte sušenje fenom. Blanš u svakom slučaju ne bi trebalo da dugo držite na glavi jer zaista može da uništi kosu. Zbog toga ne oklevajte da ga skinete ukoliko osetite da za to ima potrebe.
  • Ukoliko niste dovoljno izblajhali kosu, pa su i posle pola sata rezultati veoma slabi ili je Vaša kosa postala narandžasta, možete napraviti preliv tako što ćete kupiti farbu u plavoj ili pepeljastoj nijansi i pomešati je sa 3% hidrogenom. Ovu smesu premažite na kosu i držite između 5 i 10 minuta, u zavisnosti od reakcije Vaše kose, pa isperite. Ovaj premaz će učiniti da Vaša kosa izgleda mnogo svetlije i prirodnije.

Blanš ima najjači efekat na prirodnu boju kosu. Ukoliko, na primer, stavite mešavinu blanša i 12% hidrogena na prirodno crnu kosu, verovatnoća je skoro pa stopostotna da ćete izvući tačno željenu boju. Sa druge strane, ukoliko blanš stavite na već farbanu kosu,veća je verovatnoća da će blanš jednostavno imati efekat kao običan odstranjivač boje i jednostavno skinuti farbu i ostaviti Vašu prirodnu boju kose. Ukoliko dođe do ovoga, znajte da morate sačekati nekoliko nedelja pre nego što opet kosu podvrgnete ikakvom farbanju ili svetjenju. 

Iskustva

Zbog jakih hemijskih reakcija mnogo je osoba koje se iskreno plaše blanša na svojoj kosi, a taj njihov strah je opravdan. Sam blanš ne mora biti loše iskustvo. On zapravo samo razgrađuje pigmente iz kose koji joj daju prirodnu boju kakvu već ima, zbog čega ima i široku i veoma čestu primenu i u radu svetskih profesionalaca.

Ipak, blanš nije uvek toliko bezopasan ukoliko se nalazi u rukama laika. U ovom slučaju može doći do različitih komplikacija, počev od samog pravljenja mešavine, na primer, u metalnoj posudi ili jednostavno korišćenje metalne šnale tokom svetljenja kose.

Pored toga, može doći i do jačih hemijskih reakcija ukoliko se stavi slabije procentni hidrogen, a u zavisnosti od tipa kose može doći i do reakcija ukoliko se i svi koraci pomno prate, zbog čega je veoma važno kontrolisati često reakciju kose na blanš.

U slučaju neadekvatnog tretiranja kose blanšem može doći do neprirodnog izgleda kose, kao i njenog sušenja i lomljenja, što se zapravo i ne može tako lako izlečiti, te biste morali da sačekate da Vam izrastu potpuno nove vlasi kose.

Zbog svega gore navedenog svi, kako zaljubljenici, tako i protivnici blanša uvek preporučuju odlazak kod iskusnog frizera koji će se pozabaviti svetljenjem Vaše kose blanšom.

Cena

Blanš u prahu se kreće negde između 120 i 180 dinara, u zavisnosti od proizvođača, dok se blanš u kremi kreće negde između 300 i 450 dinara.

Kada govorimo o tretmanima blanšom kod profesionalnog frizera, on, naravno, zavisi od salona i, podrazumeva se, od blanša koji koriste i načina na koji vrše samo izbeljivanje kose.

Shodno tome, tretmani kose blanšom se kreću između 800 dinara za kratku kosu, pa sve do 6000 dinara, kada se radi o blajhanje korena sa Flash Liftom od Redkena.

U svakom slučaju, mada izgleda previše skupo, za blajhanje je uvek preporučeno da se prepustite veštim rukama profesionalaca, što će Vam garantovati da će Vaša kosa i dalje biti lepa i zdrava, bez ikakvog rizika od prelamanja i totalnog uništavanja.

Sponzorisano:

Loading...