Blajhanje kose kod kuće – postupak, iskustva i saveti

Da li se i Vi naježite kada vidite kesice blanša u drogerijama? Da li i Vi molite frizere za bilo koju alternativu, samo da izbegnete blajhanje kako ne biste uništili kosu? Tome je sada zvanično kraj!

Blahjanje je, zbog svog hemijskog sastava, oduvek bilo zadnja opcija. Iako veoma efektan u uništavanju prirodnih pigmenata iz kose i veoma lakog dovođenja do plave nijanse, svi smo oduvek svesni i štetnog dejstva koji ima na vlasi kose.

Najpre je osušuje, oslabljuje i ona veoma brzo postaje beživotna, slaba i gruba na dodir.

Ipak, kao i svaki proizvod, blanš je tokom vremena evoluirao i sada je jedan od najpotražnijih proizvoda za stilizovanje kose.

Činjenica je da formula blanša mora biti jača jer on u potpunosti uklanja melanin iz kose, razgrađuje pigmente i u potpunosti menja strukturu kutikule kose, ali ne mora da ima toliko štetno dejstvo, ukoliko ga koristite na pravi način.

Zato smo danas mi tu, kako bismo razbili sve predrasude i detaljno Vas upoznali sa pravom funkcijom i načinom korišćenja blanša.

Šta je blanš?

Blanš je preparat posebnog hemijskog sastava koji, nakon što se razredi sa hidrogenom, koji je njegov glavni aktivator, razgrađuje melanin i sve ostale pigmente u kosi, kako bi prosvetlio samu vlas.

Loading...

U zavisnosti od Vaše prirodne boje kose, odnosno njenog sastava, koriste se različite proporcije, odnosno, drugačija smesa blanša.

Na primer, brinete, zbog već dovoljno svetle kose, za mešanje blanša koristiće 6% hidrogen, kako bi izvukle plavu nijansu kose, dok će žene sa tamnijim nijansama kose, koje sadrže i visoku koncentraciju crvenog pigmenta, koristiti 9% hidrogen. 12% hidrogen se koristi samo u slučaju da imate izrazito crnu, uglavnom farbanu kosu, ili, pak, crvenu farbanu kosu, koju želite da promenite u platinasto plavu.

Verovanja da je blanš štetan za kosu nisu u potpunosti netačna.

Naime, blajhanje je iz opravdanih razloga uvek preporučljivije odraditi kod frizera, koji se dobro razume u strukturu i potencijalna oštećenja kose, kao i svih efekata koje blanš ima na kosu.

Ipak, ukoliko imate dovoljno samopouzdanja, blajhanju možete pristupiti i samostalno, ali uz više pažnje.

Jedna od činjenica je da je kosa nakon blanša osetljivija, te da zahteva mnogo učestaliju negu i hidrataciju, zbog rizika od isušivanja, ali je, takođe, činjenica da nakon blanša kosa ne gubi keratin, a da na tržištu postoji obilje maski, koje će Vašu kosu lako oporaviti, kao i da većinu maski možete napraviti u svojoj kući, od prirodnih sastojaka koje već imate u svojoj kući.

Zbog činjenice da kosa nakon blanša može da se dodatno isuši ili ispuca, mnoge žene pokušavaju da ga izbegnu tokom celog procesa menjanja boje kose u svetliju, odnosno plavu, nijansu.

Ukoliko imate već svetliju nijansu kose, nekada i sam hidrogen, bez ikakvog aditiva, može prosvetliti vlas, ali će uglavnom opet zahtevati farbanje.

Ipak, da blanš jeste toliko štetan, kakvim ga mnoge žene smatraju, sigurno ne bi našao svoje mesto na policama apoteka i drogerija u tolikoj količini, a naročito se ne bi nalazio u prestižnim frizerskim salonima.,

Ponavljamo da je za prvo prosvetljivanje kose uvek preporučljivo nadgledanje stručnijeg lica zbog potencijalnih alergijskih reakcija kože glave i lica na blanš, kao i zbog odabira pravilnih preparata, kom Vi, barem na samom početku, niste vični.

Postupak blajhanja

Ukoliko želite da svoju boju kose prosvetlte i izvučete senzualnu plavu nijansu, uvek je poželjno posetiti svog frizera. Ukoliko, pak, smatrate da ste dovoljno vešti da ovaj postupak odradite i sami, kod svoje kuće, tu smo da Vam pomognemo, kako biste dobili što bolji efekat i što manje oštetili svoju kosu.

Prvi korak je, podrazumeva se, kupovina blanša. Na našim tržištima postoje dve forme: u prahu ili u kremi, a odabir između ove dve forme se svodi na površinu koju želite da izblajhate.

Ukoliko želite da samo izbelite, odnosno prosvetlite, koren kose, izaberite blanš u vidu kreme. Ukoliko, pak, želite da izvučete cele pramenove, odnosno izblajhate celu kosu, onda izaberite blanš u prahu.

Kako biste izbegli neželjena dejstva, morate voditi računa i o proizvođaču i o tipu blanša, o kojima se možete konsultovati ili sa prodavcem ili sa svojim frizerom, mada će Vam dobar saveznik biti i etiketa na samom proizvodu.

Drugi korak je odabir hidrogena. Već smo napomenuli da je hidrogen glavni aktivator blanša, te ga treba pažljivo birati, u zavisnosti od prirodne nijanse kose, ali se, pri tom, mora voditi računa i o gustini i kvalitetu kose. Na osnovu ovih faktora možete odabrati 6%, 9% ili 12% hidrogen.

O ovome se, naravno, opet treba posavetovati sa nekim iskusnijim, kako ne bi došlo do neželjenih dejstva ili, pak, početi sa blažim hidrogenom, odnosno 6% hidrogenom. 6% hidrogen je sam po sebi adekvatan preparat za osvežavanje ili obnavljanje boje, zbog čega je sa njim i veoma lako eksperimentisati.

Ipak, ukoliko, iz nekog razloga dođe do neželjenog dejstva, kao što su neadekvatno razgrađivanje pigmenata, 6% hidrogen neće mnogo oštetiti kosu. Ukoliko, sa druge strane, ne dođe ni do pozitivnog niti negativnog dejstva i ne promeni se ni kvalitet, ali ni ton kose, bez problema, u toku samog procesa, možete dodati i 9% hidrogen.

Loading...

Ukoliko se odlučite za još jači učinak jer smatrate da imate izuzetno tamnu kosu, imajte u vidu da mešavina blanša sa 12% hidrogenom ima više predispozicija da uništi i osuši kosu, što će dovesti do pucanja vlasi.

Nakon što odaberete željeni blanš i hidrogen, sipajte ih u činiju za mešanje boje i pomešajte četkicom za nanošenje farbe, pa lagano četkom nanosite smesu od korena, ka vrhovima.

Tokom ovog procesa koristite neki stari peškir, kako blanš i hidrogen ne bi došli u dodir sa Vašom odećom ii kožom.

Ukoliko ne pokušavate da izblajhate celu kosu, već samo nekoliko pramenova, željene pramenove razdvajajte i postavljajte parče aluminijumske folije ispod njih, pa ih, nakon što ih premažete ovom smesom, uvijte u foliju.

Nakon što završite sa nanošenjem smese, na red dolazi čekanje, koje zavisi od tipa, kvaliteta i gustine kose, kao i prirodne boje kose. Ukoliko prvo blajhanje u životu obavljate samostalno, započnite sa 6% hidrogenom i, nakon nanošenja smese, ostavite sve da odstoji minimum 10 minuta.

Ukoliko Vam je ovo prvo blajhanje, ne dozvolite da blanš ostane na Vašoj kosi ni minut duže, dok se ne uverite kakav efekat blanš ima na Vašu kosu. Kosu od blanša isperite nekim što prirodnijim šamponom bez ikakvih sulfata, kako biste odmah započeli sa negom kose.

Nega kose

Posle svakog tretmana, a naročito tretmana preparatima koji isušuju kosu, kao što je blanš, je veoma važno pružiti svojoj kosi adekvatnu negu, počev od hidratacije.

To, za početak, podrazumeva maske za kosu, koje je najpoželjnije napraviti samostalno, od namirnica koje nalazite u svojoj kuhinji. Jedna od popularnijih maski se pravi na sledeći način:

  • U činiju sipajte jedno žumance, malo maslinovog ulja i jednu kašiku meda. Sve sastojke lepo izmešajte i nanesite na suvu kosu, počev od korena, pa sve do krajeva kose. Ovu smesu ostavite na kosi nekih 15ak minuta, nakon čega ćete je oprati adekvatnim šamponom za pranje i negu kose. Sa ovom maskom će Vaša kosa dobiti potrebne vitamine i minerale i tako obnoviti folikulu vlasi, nežno iznegovati kožu glave i kosi povratiti stari prirodan sjaj.

Pored maski za kosu, dobro rešenje za obnavljanje oštećenih krajeva i korena kose su dobre i AD kapi, koje se sastoje isključivo od vitamina A i vitamina D.

Ove kapi imaju više funkcija za zdravlje našeg organizma, a jedna od njih uključuje jačanje i očuvanje kose, kao i njenu regeneraciju. AD kapi možete jednostavno utrljati na suvu kosu ili ih možete koristiti za ispiranje kose ili kao dodatak šamponu.

U svakom slučaju, AD kapi će učiniti čudo sa Vašom kosom.

A tu je još jedan preparat koji savršeno obnavlja i neguje vlasi kose, a to je kokosovo ulje. Kokosovo ulje se treba koristiti nekoliko dana nakon blajhanja, umesto običnog balzama, kako biste što bolje obnovili oštećene vlasi.

Takođe, možete kokosovo ulje naneti i na suvu kosu, pre samog početka farbanja kao preventivu od pucanja i isušivanja kose tokom postupka blajhanja. Ovo je naročito važno u slučaju da nemate iskustva sa blajhanjem kose, a radite ga samostalno, jer ćete tako naročito osigurati kosu od bilo kakvog oštećenja.

Što se tiče šampona, uvek koristite šampone bez sulfata, odnosno blage šampone jer ste, samim postupkom blajhanja, već dovoljnu količinu hemikalija stavili na svoju kosu. Na ovaj način ćete osigurati uvek lep izgled kose, potrebnu negu, ali i sigurnost od bilo kakvog oštećenja kose.

Ono što naročito morate izbegavati u periodu nakon blajhanja je feniranje i peglanje, jer će Vam kosa biti naročito osetljiva, te joj nikako nije potrebno pregrevanje niti izlaganje jačim vazdušnim strujama, ni vetru, a kamoli fenu.

Stručnjaci čak preporučuju da u prvom periodu nakon blajhanja u potpunosti izbegavate stilizovanje kose, već je, nakon pranja, jednostavno očešljate i dozvolite joj da se prirodno osuši.

Takođe je dokazano da je kosu poželjno hraniti vitaminima A, B, C i D, zbog čega je veoma bitna i zdrava ishrana, a ne samo dodavanje suplemenata za negu kose. To znači unošenje dovoljno voća, svežeg povrća i ribe.

Na ovaj način ćete, osim samih unutrašnjih organa, oporaviti i vlasi kose i dodatno ih ojačati, a prvi znaci pomaka će se primetiti već posle par dana. Kosa će Vam biti jača, sjajnija, gušća i znatno otpornija na spoljašnje uticaje.

Iskustva

Iskustva su pokazala da su žene i te kako zadovoljne uticajem blanša na njihovu kosu.

Iako se svaka izuzetno plašila efekta koji će blanš imati na njihovu kosu nakon tretmana, svaka žena koja je ikada probala blanš je izjavila da sam postupak nije naročito strašan, naravno, u slučaju da se postupak obavi kako treba.

Naravno, svaka se nakon blanša podvrgnula mnogo intenzivnijoj nezi i hidrataciji kose, kako bi svoju kosu što bolje oporavile nakon ovog stresa, mada se slažu da oštećenja, ako ih je i bilo, nisu bila nešto vidljiva i da su se vlasi brzo oporavile.

S tim u vezi, svaka žena koja se jednom podvrgnula blanšu je izjavila da bi opet postupila isto u slučaju da želi da izvuče plavu boju kose.

Sponzorisano:

Loading...