Balayage pramenovi – tehnika, kod kuće, postupak, cena

Čim je stupila na beauty scenu, balejaž tehnika izvlačenja svetlijih pramenova je najavljena u svim beauty magazinima i na svim beauty portalima kao tehnika koja je potpuno zasenila neprevaziđeni Ombre! Balejaž pramenovi se izdvajaju od svih drugih nijansiranja tako što izgledaju u potpunosti prirodno, kao kada mala deca odu leti na more, pa se vrate sa istog sa samo prosvetljenim površinskim delom kose. Ali, ukoliko ste pomislili da je balejaž kosa najnoviji trend u modnoj industriji, grdno se varate. Belejaž frizura se pojavila još 70-ih godina u Parizu, kada je bila i veliki hit, a onda postepeno ustupila mesto drugim modnim trendovima, da bi se poslednjih godina vratila na velika vrata i iznova osvojila modnu industriju 2015. godine, a njena popularnost ne pada ni danas.

Balejaž tehnici je ime izvedeno od francuske reči Balayage, što znači slikati, a kosa izgleda kao da je slikana i negovana zracima sunca. Balejaž kosa je još jedna vrsta prosvetljivanja kose, kao Ombre ili šatiranje, ali je glavna razlika između Balejaž pramenova i Ombre pramenova ili šatiranja u tome što Balejaž pramenovi izgledaju potpuno prirodno, kao kosa prosvetljena na suncu. Balejaž frizura je zapravo blago senčenje nekoliko pramenova od samog korena kose, pa do njenog vrha, pri čemu se razlika između prosvetljenih i prirodnih pramenova vidi, ali izgleda potpuno prirodno.

Sa druge strane, Ombre tehnika je lako prepoznatljiva i očigledna, jer se razlika između korena kose i njenog vrha vide, naročito kada se radi o potpuno drugačijim nijansama boje. Šatiranje, dalje, ima jarke boje i značajnu vidljivost, kao i Ombre frizura, ali ide od samog korena kose, pa do njenih vrhova, kao u slučaju Balejaž kose.

Pri korenu, u slučaju Balejaž kose, pramenovi se svetle u tanjem sloju i površini, pa se postepeno stavlja u sve gušćem i debljem sloju, što na kraju rezultira u širokim, prosvetljenim pramenovima, koji naročito dobro idu uz stepenastu loknastu frizuru.

Osnovna prednost Balejaž frizure je njen prirodan izgled. Većina ostalih tehnika senčenja kose ima jasno izraženu liniju, po kojoj i golim okom možete bez problema razaznati prefarban od prirodnog dela kose, dok su Balejaž pramenovi u potpunosti nepravilni i ’’neplanirani’’, čime se i postiže efekat prirodnog izgleda.

Sama nega kose takođe ne predstavlja nikakav problem. Balejaž pramenovi ne zahtevaju nikakvu posebnu negu niti iziskuje dodatan novac. Kosa se u ovom slučaju tretira kao svaka druga obojena kosa, u zavisnosti od navike i tipa kose. Na primer, postoje i žene koje, nakon farbanja kose, istu tretiraju običnim šamponima, dok se neke ipak okreću specijalnim šamponima za obojenu kosu, koji sadrže više vitamina, te dodatno neguju kosu, ali i održavaju boju.

S tim u vezi, u slučaju Balejaž pramenova, možete koristiti najobičniji šampon za farbanu kosu. Ipak, uvek je preporučljivo koristiti neke dodatne suplemente za negu bojene kose. To podrazumeva pakovanja za kosu sa vremena na vreme ili, još bolje, maske za kosu. Bez obzira na frizuru i boju kosu, najlepša kosa je zdrava i negovana kosa.

Loading...

Balejaž frizura je takođe i veoma fleksibilna. Njoj se može pristupiti bilo kojom bojom i sa svakojakom prirodnom bojom kose, od svetlih, pa sve do najtamnijih nijansi, s tim što morate voditi računa i o kombinovanju koje pramenova i svoje prirodne boje kose, u zavisnosti od efekta koji želite da postignete.

Ukoliko želite samo slabije svetljenje, izaberite malo svetliju nijansu svoje prirodne kose, dok se za jači efekat može birati i potpuno različita boja. Osim boje, nijansa zavisi i od intenziteta, odnosno količine farbe koju nanesete na pramenove. Balejaž frizura ipak po svim kriterijumima najbolje leži tamnokosim ženama zbog jačeg efekta, naročito kada su tamnopute, pa samim tim i kosa dolazi do izražaja.

Ono sa čime se svi profesionalci širom sveta slažu je da je najbolja kombinacija Balejaž pramenova takozvana bronde frizura (bruinette i blonde). Ovo je zapravo kombinacija prirodne braon kose i pramenova nijansiranih u boji meda. Samim tim, ovo nijansiranje je i najpopularnije, naročito među svetskim zvezdama, a neretko se žene čak i farbaju u braon nijansu kako bi istog momenta mogle da izvuku i pramenove boje meda i time postignu ovaj efekat Balejaž frizure. U svakom slučaju, kao što je već napomenuto, Balejaž pramenovi su u svakom slučaju u potpunosti unikatni i izgledaju glamurozno bez obzira na to koju nijansu boje na kraju izaberete.

Ono što žene širom sveta koje se često farbaju naročito privlači kod ove tehnike je sam izrastak. Naime, žene koje često farbaju kosu, naročito kada u potpunosti menjaju boju kose, a ne samo nijansu, već nekoliko dana nakon farbanja počinju da imaju problema sa izrastkom, koji njihovoj već neprirodnoj kosi daju još neprirodniji izgled. Zbog toga one svoju kosu još češće podvrgavaju torturi farbanja kose i, samim tim, više je uništavaju i oslabljuju, što kasnije može imati i mnogo fatalnije posledice i na zdravlje njihove kose, ali i samog korena glave. U slučaju Balejaž frizure, kosa je već praktično šarena.

Loading...

Pored osnovne boje, koja može biti ili prirodna boja ili farbana, postoje i druge nijanse, čime i izrastak postaje daleko neprimetniji i samim tim nebitniji, što ženama omogućava prirodniji izgled čak i farbane kose, pa samim tim rezultira i ređim farbanjem kose, pa i zdravijom i lepšom kosom, kojoj je potreban daleko kraći oporavak od farbanja.

Tehnika

Tehnika pravljenja Balejaž pramenova je zapravo veoma jednostavna. Iako se uvek preporučuje odlazak kod profesionalca, ukoliko imate veštu ruku, Balejaž pramenove možete izvući i kod kuće, doduše, ne sebi, ali bez ikakvih problema možete isprobati ovu tehniku sa nekom prijateljicom.

U principu, na tržištu ne možete tako lako naći svu profesionalnu opremu za Balejaž kosu kao što imaju profesionalni frizeri, a čak i ukoliko nađete, cena nije uvek pristupačna. Ipak, s obzirom na to da za Balejaž frizuru postoji više različitih tehnika, mnoge od njih su dovoljno prilagođene i Vama, tako da ih možete odraditi i kod kuće i dobiti savršeni efekat.

Ono što definitivno možete naći u svakoj bolje opremljenoj drogeriji su boje i premazi za Balejaž frizuru po pristupačnijoj ceni, a ono što Vam je, pored toga, potrebno su četkica za farbanje, providna folija i 1 sat slobodnog vremena.

Kao što smo već pomenuli, postoji više različitih tehnika za pravljenje Balejaž frizure, a ovo je jedna od lakših, takozvana V tehnika:

  • Kosu najpre lepo raščešljajte;
  • Podignite svu kosu, osim zadnjeg, tanjeg reda kose razdvojite na dva dela;
  • Jedan deo uhvatite pri kraju, čime ćete praktično napraviti trougao, pa četkicom sa bojom prelazite od korena kose ka vrhovima, ali samo po obodu trougla (na samom špicu, na vrhu pramena, možete i ceo špic neravnomerno premazati);
  • Postupak ponovite i sa drugim delom i ostavite ova dva dela razdvojenim;
  • Prekrijte pramenove providnom folijom;
  • Izvucite sledeći red kose, s tim što ovaj put ne razdvajate pramenove, već od celog reda napravite trougao, pa primenite isti proces premazivanja;
  • Preko ovog dela takođe stavite providnu foliju i ove postupke naizmenično ponavljajte do samog kraja: jedan red razdvajajte, drugi hvatajte ceo;
  • Prema uputstvu sa pakovanja ostavite da odstoji određeno vreme, pa isperite boju;
  • Nakon pranja, kosu ne sušite, već lepo raščešljajte, pa premažite preliv koji možete naći u bilo kojoj bolje opremljenoj drogeriji (Prelivi su neutralizatori boje, što daje još prirodniji izgled)

Ova tehnika ne prati ni konkretne linije, niti red, zbog čega pramenovi izgledaju dosta neujednačeno i prirodnije nego, na primer, šatiranje.

Uvek je važno posle ovog tretmana premazati kosu nekim od preparata koje inače koristite za negu kose, prvenstveno kako biste nijansiranje učinili što blažim, a, još važnije, kako biste zaštitili kosu nakon farbanja.

Takođe, pranje kose nekim od šampona za farbanu kosu je uvek preporučljivije od običnih šampona jer sadrže više hranljivih sastojaka, ali to ipak zavisi od Vas.

Takođe, za svetljenje pramenova ne morate obavezno korisiti farbu, već je možete zameniti i nekom od manje preporučljivijih varijanti, kao što je, na primer, blanš. Pored toga, hidrogen je dokazano najzdraviji preparat za izvlačenje svetlijih pramenova, samo u slučaju Balejaž pramenova vodite računa da ga nanosite četkicom,  i razdvojite lepo pramenove, kako ne biste prosvetlili i deo kose koji ne želite.

Cena

Cena Balejaž frizure varira od frizerskog salona. Ipak, uglavnom ide u okviru od minimum 2500 za kratku kosu, dok u većini salona za Balejaž pramenove možete izdvojiti i do 7000 dinara. U zavisnosti od celokupnog tretmana, Balejaž frizura Vas može izneti i mnogo više, kao, na primer, ukoliko u sklopu tretmana imate i dodatno pranje kose, šišanje (koje je u većini slučajeva i preporučeno zbog stilizovanja) i feniranje.

Sam Balejaž se kreće u ceni koju smo gore naveli, pa, ukoliko se odlučite da u tretman dodate i neko od gore pomenutih stilizovanja, naknadno ih uključite u cenu pre zakazivanja tretmana. Naravno, s obzirom da cena zavisi od samog salona, najpre se raspitajte kod svog ličnog frizera kolika je sveukupna cena za zadati tretman.

Kućna varijanta je uvek najjeftinija opcija, ali tu morate voditi računa o više stvari. Prva od njih je kvalitet proizvoda za nijansiranje, odnosno farbe koje ćete koristiti za nijansiranje, gde su uvek preporučljive farbe sa maslinovim uljem i slično.

Pored toga, morate voditi računa i o tome da osoba koja Vam izvlači Balejaž pramenove u kućnoj varijanti ima veštu ruku i da se strogo pridržava pravila koja smo gore naveli, a ne bi bilo loše i da pre samog početka pogledate neki od tutorijala, jer, u suprotnom, možete imati i kontra efekat.

Sponzorisano:

Loading...