Arganovo ulje za kosu – maska, upotreba, iskustva, cena

Arganovo ulje je prirodno ulje koje se dobija od plodova drveta čije latinsko ime glasi Argania Spinosa. Arganovo drvo raste u regionu između Marakeša i Agadira u Maroku. Raste veoma sporo i proizvodi zelene plodove koji sadrže košticu sa tri mlečno bela jezgra bogata uljem.

Ulje se iz jezgara izvlači ručnim putem (zadruge žena Berbera iz Maroka). Potom se vrši hladno ceđenje i tako se dobija čisto arganovo ulje.

Arganovo drvo je drevna vrsta. To je relikt zemljinog tercijarnog perioda koji se završio pre oko 1.6 miliona godina. Drvo može narasti u visinu do 10 metara i živeti više od 200 godina. Ima male listove duge 2-4 cm koji su srebrnkasto-zelene boje. U aprilu proizvodi male cvetove sa pet bledih zeleno-žutih latica.

Araganov plod ima dužinu od 2 do 4 cm sa 1.5 do 3 cm u prečniku. Svaki plod ima gustu, mesnatu, svetlozelenu opnu koja okružuje tvrdo jezgro (arganov orah).

Arganovo drvo je najplodnije kada raste na sušnom, slanom tlu. Ovakvo tlo se nalazi na obalama i u nizijama planina između Esuire i Agadira.

Arganovo drvo može rasti na padinama planina u veoma sušnim područjima. Ova drveta štite zemlju od gubitka vode kao i od erozije izazvane kišama i vetrom. Ovo pomaže u održavanju plodnosti tla i usporava dezertifikaciju. Hibridna verzija arganovog drveta u Izraelu se uzgaja da bi se povratila pusta zemlja.

Araganova drveta i šume su u vlasništvu zadruga ili pojedinačnih porodica. Veličine šuma su bile u opadanju nakon decenija zloupotrebe koja je ugrozila opstanak drveta. Seljaci su koristili drvo stabala za grejanje i proizvodnju uglja. Vršili su ispašu stoke (koza i kamila) na lišću i plodovima drveta argana. Ovo je trajalo dugi niz godina što je dovelo do pogoršanja kvaliteta šuma.

Loading...

Prihodi od arganovog drveta za zadruge su sada pokrenuli drugačiji stav i primetno je bolje poštovanje prema šumama. Uz povećanu potražnju za arganovim uljem, nova stabla i zasađene šume argana su se proširile.

Kako bi zaštitio drvo, UNESKO je proglasio područje u kojem raste arganovo drvo rezervatom biosfere. Rezervat pokriva više od 2.560.000 hektara i omeđen je visokim Atlasom i planinama Anti-Atlasa, te je otvoren ka Atlantiku na zapadu.

Takođe su uvedeni prograni koji pomažu u zaštiti stabala od koza i kamila. Međunarodna podrška i modernizacija proizvodnje arganovog ulja su postale model za agro-šumarstvo i za zadružne sisteme rada.

Arganovo ulje proizvode ženske berberske zadruge. Pokret zadruga je osnovala profesorka Zubida Šaruf kako bi pomogla berberskim zadrugama da se takmiče sa stranim zajednicama i kompanijama.

Stručnjak za arganovo ulje, profesorka Zubida je dugi niz godina sarađivala sa zadrugom koja se bavila proizvodnjom arganovog ulja. Kao profesor Univerziteta u Maroku, ona je razvila interesovanje za arganovo drvo. Ne samo da se koristi njegovo dragoceno ulje za negu kože i kose i zdravlja uopšte, već postoji i strast u očuvanju ovog prirodnog resursa.

Ovaj njen rad i zalaganje su praćeni brojnim nevladinim organizacijama iz Evrope koje podržavaju razvoj zadruga i pomažu da se osavremene mašine u vidu mehaničkih presa.

Takođe, sada se grade upravne zgrade gde farmeri mogu da donesu svoje proizvode na dalju obradu. Vlada i strane agencije plaćaju značajne sume novca kako bi ovi proizvodi postali internacionalno prepoznati i kako bi dobili svoj sertifikat o organskom poreklu.

Sve ovo je donelo prihode zadrugama i porodicama u regionu. Porast u trgovini je emancipovao žene jer sada mogu biti plaćene pošteno i mogu planirati održiv razvoj.

Članovi zadruge sada zarađuju oko 75 dirhama ili 8.60 dolara dnevno, što je deset puta više od vremena kada je projekat započeo 1997. godine. Sve to doprinosi boljem životnom standardu.

Kako se proizvodi arganovo ulje?

U prvim danima proizvodnje arganovog ulja investitori su gradili fabrike u gradovima kao što je Kazablanka, daleko od berberskih arganovih šuma. Koristili su moderne mašine za hladno ceđenje koje su im omogućavale da proizvode više ulja, da ubrzaju proces proizvodnje i da proizvedu kvalitetnije ulje sa nižim sadržajem vode. Niži sadržaj vode značio je ulje sa dužim vekom trajanja po nižoj ceni.

Uloga žena iz berberskih zadruga bila je svedena na nešto malo više od dobavljača sirovih jezgara arganovih plodova. Investitori su čak pokušali da zamene žene Berbera koje ručno otvaraju veoma tvrdu ljusku savremenim mašinama za lomljenje orašastih plodova.

Sada, sa razvojem zadruga, najveći deo proizvodnog procesa, od žetve do ekstrakcije, vrše lokalci.

Plodovi arganovog drveta sazrevaju u junu/julu. Kada sazru, oni su dugi oko 2 cm i više i boja im je svetlo zelena. Porodice i zajednice se okupe kako bi završile dug i naporan posao ubiranja plodova sa drveća i sakupljanja sa zemlje.

Kada se sakupe, plodovi se ostavljaju da se osuše dok se ne formira tamnobraon ljuska oko arganovog jezgra. Ove ljuske se skladište u velikim vrećama dok ne zatrebaju.

Kada budu spremne za ceđenje, ljuske se uklanjaju kako bi se otkrio braon arganov plod (orašasti plod). Ove orašaste plodove je teško slomiti, a proces dalje obavljaju timovi žena koje ga ručno lome.

Unutar svakog ploda se nalaze 2 do 3 bledožuta jezgra gorkog ukusa. Preko 2 kg jezgara se hladno cedi da bi se dobio 1 litar čistog ulja.

Nakon ceđenja, ulje se filtrira da bi se dobilo žuto obojeno ulje koje ima miris arganovog orašastog ploda. Ovo ulje se takođe može filtrirati da bi se izvukli dodatni sedimenti i dobilo ulje koje gotovo da nema miris.

Kulinarsko arganovo ulje se proizvodi na drugačiji način. Da bi se dobilo jestivo arganovo ulje, zrna se prže pre nego što se uradi hladno ceđenje, pa se onda izvlači ulje.

Postoje dve glavne vrste arganovog ulja, to su: kulinarsko arganovo ulje i kozmetičko arganovo ulje. Kulinarsko se koristi za kuvanje i ishranu ili kao prehrambeni dodatak. Ima zlatno-smeđu boju i miriše orašasto. Ono je veoma bogato vitaminima, omega masnim kiselinama i drugim hranljivim sastojcima. Koristi se u Maroku u tradicionalnoj medicini za lečenje zdravstvenih problema.

Nova istraživanja sada potvrđuju efekte kulinarskog arganovog ulja za zdravlje. Kulinarsko arganovo ulje nije pogodno za kozmetičku upotrebu.

Kozmetičko arganovo ulje se može naći u tri varijante. Jednom filtrirano arganovo ulje je srednje žućkaste boje i ima miris arganove koštice koja je slična prirodnom mirisu masline i citrusa.

Kozmetičko arganovo ulje filtrirano aktivnim ugljem je vrsta ulja koje se proizvodi u Maroku duplim filtriranjem i korišćenjem aktivnog uglja. Ovo ulje se pravi u malim količinama. To je inertno jedinjenje koje uklanja sediment bez uticaja na ulje. Ovo ulje ima svetliju žutu boju i ima slađi miris.

Dvostruko filtrirano ulje je najčistije arganovo ulje. Iz njega su uklonjeni svi sedimenti. Ono ima bledožutu boju i gotovo je bez mirisa.

Prednosti arganovog ulja

Urađene su brojne studije koje objašnjavaju tradicionalnu upotrebu arganovog ulja u kozmetičke i zdravstvene svrhe. Analiza arganovog ulja je otkrila neke od hranljivih materija koje su odgovorne za efekte arganovog ulja.

Sledi spisak nekih od najvažnijih hranljivih materija u sastavu arganovog ulja koje mu daju jedinstvene prednosti.

Arganovo ulje ima dva puta veći sadržaj vitamina E od maslinovog ulja. Ovaj antioksidans i njegov nivo u ovom ulju pomažu da se spreči oštećenje kože od strane slobodnih radikala koji doprinose starenju ćelija.

Antioksidansi u hemijskoj formuli arganovog ulja su takođe važni za promovisanje proliferacije ćelija. Analiza arganovog ulja pokazuje da je veoma bogato omega-6 i omega-3 zdravim masnim kiselinama.

Ove masne kiseline su neophodne da bi koža bila elastična i takođe igraju ulogu u smanjenju zapaljenja.

Loading...

Arganovo ulje sadrži triterpenoide. Jedan od od njih, zvani tirukalol, ima važnu ulogu u procesu lečenja oštećene kože. Beta-amirin se nalazi u mnogim biljnim proizvodima kako bi stimulisao rast ćelija i povećavao proces zarastanja u slučaju oštećenja kože.

On stimuliše proizvodnju ćelija i sintezu novog kolagena. Takođe je koristan u smanjivanju simptoma psorijaze.

Butirospermol je moćan kada su u pitanju antiinflamatorni efekti koji mogu biti korisni u smanjenju upale kože ili u smanjenju bilo koje interne upale poput artritisa. Lupenol ima jak antiseptički efekat.

Arganovo ulje i nega kose

Arganovo ulje je bogato mešavinom hranljivih sastojaka koji prirodno štite i obnavljaju našu kosu. Uz pomoć njega svojoj kosi dajete luksuzni tretman koji kosi daje mekoću i sjaj, a najviše prija umornoj, beživotnoj ili oštećenoj kosi.

Čisto arganovo ulje pomaže u kondicioniranju kose i vlasišta kako bi podržalo rast nove kose i kako bi smanjilo lomljenje. Ono brzo deluje, efikasno je i lako se nanosi.

Najbolji od svih su organski, veganski proizvodi na tržištu koji su pogodni za sve tipove kose.

Možda ste primetili kako svi veliki kozmetički brendovi reklamiraju da su dodali arganovo ulje u svoje proizvode za kosu.

Arganovo ulje sadrži omega masne kiseline, vitamin E, biljne sterole i mnoge hranljive sastojke koji su neophodni za zdravu kosu. Oni održavaju vlasište u dobrom stanju, što automatski znači zdraviji folikul dlake, a to poboljšava rast kose i jačanje dlake.

Najpopularniji razlozi za korišćenje arganovog ulja za kosu su:

 • pomaže da se kosa ne umrsi nakon pranja;
 • zaglađuje kutikulu u borbi protiv kovrdžanja;
 • povećava gipkost i elastičnost;
 • dodaje blistavost i sjaj pre ili posle sušenja;
 • pomaže u borbi protiv toplotnih oštećenja tokom oblikovanja i stilizovanja.

Efekti arganovog ulja kada je u pitanju nega kose

Arganovo ulje se koristi u vrhunskim salonima kao proizvod za završnu i toplotnu zaštitu. Malo ulja se koristi nakon sušenja kose. Nanesite nekoliko kapi po kosi i raščešljajte. Zatim nastavite sa oblikovanjem pomoću fena ili pegle za kosu.

Primena toplote iz fena ili pegle za kosu pomaže da ulje omekša kosu i omogućava mu da bolje prodre. To stvara prirodni sjaj i pomaže u zaštiti kose od toplotnih oštećenja.

Grupi od 86 ispitanika data je mešavina esencijalnih ulja u mešavini arganovog ulja koje je bilo nosilac.

Oni su nanosili ovu mešavinu jednom dnevno na vlasište. Test je trajao 6 meseci, nakon čega je 44 % ispitanika imalo vrlo jasan pokazatelj ponovnog rasta kose. Arganovo ulje kao baza poslužiće i vama da napravite serum za stimulaciju rasta kose kod kuće!

Kako da koristite arganovo ulje za kosu?

Vrhunski frizeri preporučuju mesečno dubinsko tretiranje kose arganovim uljem. Ako nikada niste koristili terapiju uljem za kosu, ostavite ga 40 minuta da se tretman završi i opustite se.

Za dubinsku masku za kosu potrebno vam je da umasirate ili raščešljate ulje po kosi, potom da umasirate ulje u vlasište i da obratite posebnu pažnju na oštećena područja primenom dodatnog ulja.

Nemojte brinuti ako vaša kosa izgleda teško i masno u ovoj fazi. Nakon nanošenja ulja možete koristiti plastičnu kapicu za tuširanje. Ovo pomaže u održavanju toplote.

Zamotajte kosu u topli peškir i ostavite je oko pola sata. Ako je moguće, promenite peškir kako bi kosa bila uvek topla.

Na kraju, operite kosu šamponom kako biste uklonili višak ulja.

Koliko arganovog ulja treba koristiti za tretman kose?

Malo arganovog ulja je sasvim dovoljno. Koliko vam je ulja potrebno zavisi od toga koliko je gusta i koliko dugačka vaša kosa, kao i od maske koju želite da napravite. Vrlo malo ulja je potrebno za regularno kondicioniranje i visok sjaj.

Za dubinski oporavak i kondicioniranje, kao i za spašavanje ispucalih i oštećenih krajeva, biće potrebno više arganovog ulja.

Tretmani uljem podrazumevaju nanošenje ulja podjednako i na vlasište i na samu kosu.

Ciljajte na oštećena područja sa viškom zamršene kose, na spaljenu kosu ili na ispucale krajeve tako što ćete umasirati malo ulja.

Da li vam je potreban poseban šampon nakon tretmana arganovim uljem?

Izbegavajte šampone koji su prepunjeni hemikalijama i navodnim vitaminima za kosu.

Koristite šampone za obično pranje kose kako biste nežno očistili kosu i vlasište i uklonili višak ulja.

Koliko često treba raditi tretman arganovim uljem?

Za prirodnu, jaku, gustu kosu, tretmane radite jednom nedeljno.

Maske za kosu sa arganovim uljem

Pošto arganovo ulje ima tako zadivljujuće efekte na našu kosu, red je da vam predstavimo nekoliko dobrih recepata za pravljenje maski za tretiranje vaše kose koje sadrže arganovo ulje.

Prva maska koju predstavljamo se sastoji od prirodnih sastojaka:

 • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ili kokosovog ulja;
 • 1 kašika čistog arganovog ulja;
 • 1 kašika svežeg, organskog meda;
 • opciono možete staviti nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande radi relaksirajućih svojstava.

Možda ćete morati da promenite količine u skladu sa dužinom vaše kose.

Pomešajte sve sastojke. Ako koristite med ili kokosovo ulje, znajte da su oni gusti i da se teško mešaju, pa možete koristiti blender ili možete sve prvo zagrejati kako bi se istopilo.

Nanesite masku na kosu, deo po deo, i umasirajte u vlasište. Fokusirajte se na vaše krajeve i na vlasište kako biste stimulisali zdrav rast kose.

Ako imate problem, možete koristiti češalj kako biste raščešljali masku. Možete, potom, uvezati kosu i prekriti je kapicom za tuširanje ili pamučnim peškirom.

Maska treba da deluje pola sata, a potom ćete oprati kosu šamponom i staviti regularni balzam.

Maska za kosu sa arganovim uljem i avokadom

Ova maska se lako pravi i sastoji se od prirodnih sastojaka. Najbolje je pripremiti sve sastojke neposredno pre samog tretmana i nanošenja kako bi bioaktivne supstance bile sveže i najefikasnije.

Svi sastojci ove maske su čisti, prirodni i možete ih jesti. Možda vam ovo čudno zvuči, ali važno je zapamtiti da sve što ide na vašu kožu glave, zapravo ide u vaš organizam.

Potrebni su vam:

 • jedan svež avokado;
 • 2 kašike kokosovog ulja;
 • 2 kašike arganovog ulja.

Oljuštite avokado i izvucite mesnati deo, te ga stavite u blender. Izblendirajte ga i stavite u činiju. Malo zagrejte, pa dodajte kokosovo ulje i arganovo ulje. Neka se sve zajedno zagreje na veoma tihoj vatri. Sve dobro izmešajte.

Nanesite masku na vlažnu ili suvu kosu. Umasirajte masku na vlasište, a zatim razvucite ka krajevima. Možete koristiti i češalj kako biste bili sigurni da ste ravnomerno naneli masku na sve delove kose.

Pokrijte glavu kapicom za tuširanje ili pamučnim peškirom i ostavite da deluje sat vremena. Potom isperite kosu toplom vodom i stavite biljni šampon kako biste uklonili ostatke maske.

Cena arganovog ulja

Arganovo ulje je malo skuplje u odnosu na ostala zdrava ulja. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane, biljnim apotekama i nekim drogerijama.

Bočica čistog arganovog ulja iz Maroka od 50 ml se može naći po ceni od 1800 dinara pa do 900 dinara, u zavisnosti od dobavljača.

Sponzorisano:

Loading...