Afro lokne – frizura, postupak, nega, iskustva i cena

Većina žena koje imaju loknastu prirodnu kosu želi da ima ravnu, a one koje imaju prirodno ravnu kosu, često žele da je učine kovrdžavom. To je staro pravilo i stari problem. Na sreću, danas je moguće postići željeni izgled i u jednom i u drugom pravcu, uz pomoć trikova, preparata, ali i znanja.

Mi ne biramo tip kose sa kojom se rađamo, ali na sreću, mi je možemo oblikovati onako kako mi želimo.

Bez obzira da li ste u potrazi za potpuno novim izgledom ili ste oduvek želeli da imate lokne ili jednostavno želite da eksperimentišete sa novim stilom privremeno, postoji mnogo opcija i načina za postizanje vašeg cilja. Potrebno vam je samo malo strpljenja da svoju pravu kosu učinite prilično drugačijom i divljom.

Mnogi ljudi sa pravom kosom gledaju na one sa afro-loknama sa ljubomorom. Može delovati teško, ali je moguće da svoju pravu kosu pretvorite u potpuno kovrdžavu uz pomoć tzv. “trajne”.

Prvo što ćete morati da uradite to je da izaberete stil afro lokni koje želite da imate, kao i sam stil frizure. Tu se pre svega misli na to da li treba da skratite kosu ili da je pustite da poraste. Frizeri su uvek za varijantu šišanja jer na taj način imate manju količinu kose koju treba da izuvijate.

Da biste dobili afro-look od prave kose, najbolje je početi od dužine koja iznosi 10-15 cm. Vaša kosa mora da bude dovoljno dugačka da bi od nje mogle da se naprave lokne. Ako je vaša kosa duža od 20 cm, onda ćete možda želeti da je skratite kako biste postigli pravi afro-look i frizuru koja stoji čvrsto.

Operite kosu normalnim šamponom i isperite je dobro. Veoma je važno početi sa čistom kosom koja je oslobođena prirodnih ulja. Čista kosa je lakša za delovanje viklera!

Loading...

Možete otići u neki salon i posmatrati na koji način stručnjaci stavljaju viklere, kao i koliko dugo drže hemikalije na kosi. Sa ovim informacijama ćete znati šta treba da kupite i da onda uradite trajnu sami sebi kod kuće.

Da bi se dobile sitne lokne najbolje je koristiti male viklere (tanke). Ako su vikleri veliki, onda će kosa dobiti samo talasast izgled, ne i afro loknice kakve želite.

Sačekajte dva dana pre nego što se očešljate ili operete kosu. Pustite da se trajna stabilizuje jer će tako duže trajati. Kasnije ćete češljati vašu kosu samo takozvanim “grabuljama”. To je češalj koji ima široke zupce i uz pomoć kojeg uspevate samo da rastresete i razdvojite loknice. Loknice možete separatisati i uz pomoć prstiju.

Afro lokne uz pomoć prese za kosu i drvenog štapića

Ako za sebe želite nešto drugačije ili želite da se razlikujete od mnogih drugih devojaka koje imaju ispeglanu kosu ili svoju prirodnu loknastu kosu, onda su ove afro lokne pravo rešenje za vas.

Ove lokne su dobar izbor za one koji ne žele da zadrže ovakav stil jako dugo, već žele privremeno da promene izgled i unesu malo živosti u kosu. Možda ćete se za ovaj način pravljenja neobične frizure odlučiti pre odlazaka na neku proslavu, svadbu ili specijalan večernji izlazak. Recimo da svaka devojka može da dobije savršene afro lokne uz pomoć nekoliko malih trikova koje ćemo da otkrijemo u nastavku teksta.

Vodite računa prilikom upotrebe prese jer ona veoma isušuje kosu, a uz to može delovati pogubno na onu kosu koja je već iskrzana i polomljena na krajevima. Ovakav način pravljenja afro lokni preporučujemo osobama koje imaju zdravu kosu, koja ima dovoljno vlažnosti. Nakon rasturanja afro lokni, preporučujemo da odnegujete kosu kvalitetnom maskom i prehranom, kako biste joj povratili izgubljenu hidrantnost.

Mnoge devojke su isprobale ovaj način pravljenja afro lokni i njihova iskustva su pozitivna. Osobe koje imaju gustu i prirodno talasastu kosu su se pohvalile da su im lokne stajale čvrsto čak i nakon 4 dana, a da ih uopšte nisu učvršćivale lakom.

Dakle, za afro lokne koje se prave uz pomoć prese i drvenog štapića biće vam potrebna jedna presa, jedan drveni štapić debljine drvene olovke ili nešto tanji (ali ne tanak kao štapić za ražnjiće), kozmetički preparat za kosu koji štiti kosu od toplote, krema za stilizovanje prirodnih lokni i prskalica sa uljanim kondicionerom za oporavak kose.

Kada birate drveni štapić onda gledajte da bude tanji jer ćete tako dobiti manje kovrdžice i volumen će biti veći. Kao drveni štapić vam može poslužiti i četkica za šminkanje.

Osobe koje imaju tanku i retku kosu, nakon ovog tretmana, dobiće bujnu i gušću kosu sa volumenom.

Loading...

Postupak pravljenja afro lokni

Kosu ćete prvo lepo iščešljati tako da nema zamršene pramenove. Odvajate prvi pramen, a zatim ga premažete kremom za stilizovanje lokni i naprskate zaštitnik od toplote, potom obmotavate kosu oko štapića prstenasto i gusto. Kada obmotate čitav pramen oko štapića, jednom rukom pridržavate štapić, a drugom rukom uzimate prethodno zagrejanu presu. Presu pritiskate i zagrevate sve delove kose na štapiću. Trebalo bi da zadržite presu čitave dve sekunde na jednom deliću i da ga odmah pomerate dalje.

Vodite računa dok presom zagrevate delove pramena jer se nepažnjom možete opeći. Kada završite sa zagrevanjem, izvlačite štapić i dobijate savršeno izvajane loknice. Ovaj postupak ćete ponoviti sa svakim pramenom kose. Gledajte da pramenovi budu tanji jer ćete tako dobiti veći broj gusto raspoređenih loknica.

Nakon što ste napravili nekoliko loknica, slobodno ih možete pokupiti laganom plastičnom šnalom kako vam ne bi smetale dok birate sledeće pramenove za kovrdžanje.

Kada ukovrdžate sve pramenove, oni će stajati separatisano jedan pored drugog. Da biste dobili volumen i da bi lokne izgledale što prirodnije, potrebno je da razdvojite jedan po jedan pramen prstima. Kosu ćete razdvajati i češljati onoliko koliko to vama odgovara i kakav izgled želite da postignete.

Afro lokne uz pomoć slamčica

Afro lokne su odličan izbor za proleće i leto. One nagoveštavaju dolazak lepih sunčanih dana svojim egzotičnim izgledom, a prave se vrlo jednostavno uz pomoć nekoliko stvarčica koje možete pronaći u svojim fiokama.

Afro lokne izgledaju gušće i bogatije na dužoj kosi, ali se mogu praviti i na kosi koja je tanja i kraća. Neke osobe, za neke posebne prilike, dodaju ekstenzije sa već napravljenim loknama, pa im tako kosa izgleda zaista kraljevski.

Afro lokne uz pomoć slamčica su jedan od jednostavnijih načina za pravljenje ovog savršenog izgleda u kućnim uslovima. Naravno, savršene afro lokne možete da napravite i u salonu, gde postoji više različitih tehnika.

Važno je reći da su lokne mnogo izdržljivije ako se kosa opere dan pre pravljenja, jer se tako izbacuje kompletna vlaga iz dlake. Lokne bivaju tada postojanije i duže traju.

Da biste uvili kosu dužine do pola leđa biće vam potrebno oko 40 plastičnih slamčica. Operite kosu, iscedite je peškirom, a zatim je podelite na dva dela (donji i gornji). Gornji zakačite šnalom, a sa donjim započinjete uvijanje. Kosu možete malo prosušiti fenom, ali možete posle toga svaki pramen pre navijanja na slamčicu malo nakvasiti vodom (pumpica sa vodom).

Slamčicu postavite vodoravno i uvijate pramen željene gustine u obliku gustih prstenova, odozgo prema dole, odnosno sa unutrašnje ka spoljašnjoj strani. Kada navijete čitav pramen, jednom rukom držite donji deo slamke i prelamate je na mestu gde se slamčica inače savija, a zatim uz pomoć male gumice zavežete čitav pramen za slamku. Da bi lokna ispala kako treba, važno je da idete od temena, tj. od korena dlake i da ne ostavljate nikakav prostor između slamke i glave.

Najbolje je kosu naviti rano ujutru i ostaviti da odstoji čitavog dana.

Kada krenete da izvlačite slamčice, nemojte brinuti jer se kosa neće mrsiti pošto su plastične slamčice glatke. Izvucite sve slamčice, a zatim razvucite svoje loknice prstima i malo rastresite glavom.

Loknice koje liče na feder se razlikuju u odnosu na to koliko je zgusnut njihov prevoj. Osobe koje prirodno imaju ovakve loknice uglavnom imaju raskošne i bujne frizure. Nažalost ovakav tip kose izaziva brzo isušivanje, pa se takvim osobama obično preporučuje da koriste preparate koji su na bazi ulja.

Afro lokne uz pomoć aluminijumske folije

Da biste napravili afro lokne uz pomoć folije, kosa mora da vam bude suva i čista. Kosu morate dobro očešljati, a aluminijumsku foliju isecite na trake širine 3 cm. Dužina treba da bude ista kolika je i širina folije na celoj rolni.

Kosu podelite na segmente, kako bi vam bilo lakše da upravljate njome, a zatim uzimajte pramen po pramen i umotavajte ga oko prsta. Kada umotate pramen oko prsta, onda ga zavijte u foliju, ali čvrsto.

Gledajte da foliju savijete što je pravilnije moguće i nemojte da je gužvate. Pramen lepo obuhvatite sa svih strana. Kada uvijete i umotate sve pramenove, uzmite fen za kosu i pustite ga na najjače. Tada pristupate zagrevanju folije. Vodite račina da se ne opečete jer folija zaista bude poprilično vrela.

Nakon zagrevanja, pustite da se folije prirodno hlade.

Nakon sat vremena skinite folije i odmotajte pramenove kose.

Ako se dogodi da se neki pramen nije lepo uvio, slobodno ponovite postupak.

Neke žene zagrevaju foliju uz pomoć prese, umesto fena.

Vaše lokne će biti pomalo spljeskane, pa je poželjno da ih rastresete prstima. Kada namestite lokne onako kako vam se sviđa, možete ih naprskati lakom za kosu.

Cena ove frizure se kreće od 1200 do 1500 dinara, a frizura traje do sledećeg pranja kose.

Sponzorisano:

Loading...